Wednesday 4. October 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Medijska dopisovanja

10. julij 2009 ob 11:00 | Jani Sever |

Pri RTVS vsi vemo, kam pes taco moli. Je pa glede tega veliko sprenevedanja. Dopisnica Mirjam Muženič ne more več delati na nacionalki, ker je kandidirala na listi LDS. Vinko Vasle, direktor radia, seveda lahko piše kolumne za spletno stran SDS.

Komedija je dobro prikrita. In kar nekaj je seveda novinarjev, ki so profesionalci in zelo korektni. A vrh predstavljajo uredniki in novinarji, ki so lahko naklonjeni eni od političnih strank. Lahko so tudi malce popustljivi do vlade. Definira jih predvsem to, da imajo svoje naloge, ki jih eni opravljajo bolje, drugi bolj partizansko. RTVS se je z Grimsovim zakonom pravzaprav zelo radikalno spremenila. Če je prej na nacionalni RTV veljalo pravilo, da ima praktično vsaka močnejša politična struja tam svoje kanale, so se nepisana pravila zatem oblikovala na novo. Pri tem imajo pomembno zaslugo novinarke in novinarji. Morda celo pomembnejšo kot sprememba zakonodaje in novo vodstvo hiše.

V starih časih je veljalo, da je oblast imela več vpliva, a da je opozicija vedno imela svoje partizanke in partizane, ki so po eni strani lahko zagovarjali napake njim bližnje politike ter po drugi strani brezkompromisno razkrivali afere oblasti. Prav na nacionalki so v času, ko se je pred leti prebijala na oblast, najbolj vneto branili poteze SDS in hkrati najbolj brezkompromisno razkrivali klientelizem in korupcijo takratne LDS. Ta slika se je po Grimsovem zakonu popolnoma spremenila. V informativnem programu RTVS je postala povsem enostavno prepoznavna tendenca po relativiziranju domnevnih napak bivše oblasti in hkratna ideološka naravnanost, ki gre lepo vštric s “pomladno” politiko.

Premik je bil dosežen hitro in enostavno. S pomočjo nekaj niti ne preveč opaznih kadrovskih potez. Da ne bo pomote, zgodilo se ni nič pretirano novega. Podobni kadrovski premiki so se dogajali že prej in oblast je vedno poskrbela, da so vodilne funkcije obdržali ljudje, s katerimi je vsaj nekoliko lažje komunicirala. A v starih časih so novinarji partizani “pomladi” ostali na svojih položajih, čeprav morda niso mogli biti ves čas v prvih bojnih vrstah. Ne le to, z vztrajnostjo so pogosto jurišali na najbolj izpostavljene termine in če se jim je kdo od nadrejenih postavil vsaj na videz po robu, so zagnali vik in krik o cenzuri. Mimogrede so medtem še opravili dopolnilne študije in si tako dvignili kredibilnost ter vztrajno čakali na svoj trenutek, za katerega je bilo seveda ves čas jasno, da bo neizogibno prišel.

Partizani levice, ki nikoli niso bili tako zelo vneti vojščaki, so ravnali drugače. Ko so prišle zamenjave, so večinoma zapustili RTVS. Presenetljivo, vsi so našli dovolj dobro plačane in pogosto precej manj zahtevne službe, a tudi nekoliko bolj daleč od oči javnosti. Nekateri so odšli, še preden so sploh prišli v nevarnost, da bi izgubili svoj položaj. Bilo jim je pač neznosno, da so se razmere spremenile, da je vzdušje postalo drugačno. Je bil to znak pokončnosti? Oziroma znak profesionalizma? Ali lahko njihovo reakcijo pač razumemo kot moderen odgovor? Če imaš težave v službi, si poiščeš drugo delo. Če je to seveda mogoče. Kakorkoli, poslej je RTVS še hitreje in še bolj temeljito spremenila svoj značaj.

Nova oblast, kljub temu da je predsednik vlade večkrat ponovil, da urejanje razmer na javni televiziji ni njegova prioriteta, na RTVS prinaša nove apetite in nove strahove. Vodstvo RTVS pravi, da je nizka raven politične kulture v Sloveniji dejstvo: »Zastrašujoče in za demokracijo nevarno početje pa je njeno poslabševanje ob očitnem vodenju in usmerjanju tovrstnih prizadevanj s strani ene vladnih parlamentarnih strank.« Lahko bi se strinjali. Vprašanje je samo, na katero stranko bi ob tem pomislili. Možnih odgovorov je vsekakor več. Dva ponujajo pisma vodstva RTV in Liberalne akademije. A vedno si je mogoče predstavljati še kakšnega. Tretji pa itak zmaga, kadar se spopadata dva.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 46 x komentirano
 1. medek pravi:

  intermezzo:

  Da je več stečajnih upraviteljev v zadnjih dneh pred spremembo pravilnika še izkoristilo možnost za izplačilo nagrad po starem, bi lahko dokazovala vsaj dva indica. Prvič, sodišča so več upraviteljem odmerila nagrade, ki bistveno presegajo omejitve iz novega pravilnika. Tako bo stečajni upravitelj Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura Brane Gorše, ki je predlog za izplačilo nagrade vložil 15. junija, torej dva dni po začetku veljavnosti ZFPPIPP-A, v okviru treh nadomestil skupaj z DDV prejel 167.700 evrov, kar je dvakrat več, kot bi lahko prejel po novem pravilniku. Štefan Veren, ki vodi stečajni postopek v ljubljanski Avtomontaži-Bus, bo le kot nadomestilo za unovčenje stečajne mase, ki po novem pravilniku ne sme presegati 50.000 evrov, prejel petkrat višji znesek, natančneje 255.000 evrov. Še dodatnih 205.000 evrov nagrade pa mu je ljubljansko sodišče v teh dneh odmerilo za vodenje stečaja Pletenine.

  Tudi Boris Kastivnik, stečajni upravitelj dravograjskega Plan Exporta, ki ima za dobrih 800.000 evrov premoženja, bo za izdelavo otvoritvenega poročila prejel več od 20.000 evrov, kar je zgornja meja, ki jo določa nov pravilnik. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu mu je namreč odmerilo 33.140 evrov nadomestila. Še višja zneska za izdelavo enakega poročila je isto sodišče prisodilo Miranu Ocepku, ki vodi stečaj Tovarne Muta-Kmetijska mehanizacija, in Tonetu Kozelju (Lesna pohištvo Pameče): prvi bo prejel 69.200 evrov, drugi pa dobrih 100.000 evrov. Zgolj preostanek nagrade, ki ga je celjsko sodišče pred dnevi odmerilo stečajnemu upravitelju Pivovarne Tara Tomažu Kosu, je skoraj enak zgornji meji vsote treh nadomestil, ki jih bodo lahko od jutri prejeli stečajni upravitelji (80.000 evrov).

  Drugi indic, ki bi lahko dokazoval, da so stečajni upravitelji z izplačilom nagrad pohiteli zaradi novega pravilnika, so datumi predlogov za odmero nagrad, ki so jih vložili na sodišče. To je namreč več stečajnih upraviteljev storilo šele v prvih dneh julija, pri čemer velja spomniti, da so na ministrstvu za pravosodje o ponovni uvedbi omejitev višine nagrad na glas razmišljali že v zadnjih dneh junija. Tomaž Kos, ki je tudi predsednik društva stečajnih upraviteljev, je tako predlog za izplačilo preostanka nagrade v stečaju Pivovarne Tara na sodišče vložil 1. julija. Stečajni upravitelj Tovarne Muta Miran Ocepek je predlog za izplačilo nadomestila za otvoritveno poročilo in preizkus terjatev vložil še dva dni kasneje, sodišče pa ga je potrdilo v sredo. Da stečajni upravitelji niso žrtve sodnih zaostankov, je dokazal tudi Štefan Veren (Pletenina), ki je predlog za odmero nagrade na ljubljansko okrožno sodišče vložil 6. julija, sodišče pa je sklep o odmeri nagrade sprejelo že naslednji dan.

  Na ministrstvu za pravosodje naših podatkov v minulih dneh niso želeli komentirati.
  http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042282305

 2. medek pravi:

  Vtikajnerji in bankerji in čudežni dečki in flajdre iz RTV Grims.

 3. VASCI pravi:

  Vinko Vasle nikoli ni pisal kolumen za spletno stran SDS. Enega od mojih tekstov so sami povzeli, ker so jih povzele tudi nekatere druge internetne strani.

 4. Grigorij Zinovjev pravi:

  G. Sever očino gleda televizijo v nekem drugem svetu, kjer večina novinarjev poroča diametralno nasprotno novinarjem na nacionalni televiziji v Sloveniji.

 5. medek pravi:

  Dalas:
  Trojica osumljenih: Domen Zavrl, Miran Strah in Daim Mamut

  Ker tile janševi pa niso Ultra :)

  http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042282303

 6. NoMercy pravi:

  Nacionalko je treba javno privatizirati ne pa, da si jo lasti vsakdo - še pes, ki gre mimo misli, da mu je dovoljeno nanjo dvigniti nogo.

 7. obama pravi:

  E Jani,imam občutek,da lahko zamenjate celo vodstvo in vse novinarje na RTVSLO (oz,kot se popularno reče-”razgonite to bando”) pa kljub temu ne morete oprati dreka,ki ga je najboljša “Partijsko-Patrijska” opcija povzročila s pohodom na oblast za vsako ceno..
  Televizij je zdej mnogo,lajajočih brezposelnih in revežev pa tudi…
  Teh Damjanić in ostala zaresno-balkanska kamarilja ne bo utišala…

 8. Neja pravi:

  Kdaj se bodo novinarji naučili kontrolirati svoja ideološka prepričanja in začeli delati profesionalno?

 9. Marko pravi:

  Sever, preveč front si odpirate.

 10. Nogavička pravi:

  Neja, novinarji so delavci, ki imajo svoje šefe in vsi so samo ljudje; sej veš kako je z lulanjem proti vetru.

  Posameznik šteje. Teh pa ne majka.

 11. Matej pravi:

  Veš kdaj? Ko jim bodo nehali prat možgane na FDV-u! To sranje bi mogli ukinit!

 12. Zbik pravi:

  Neja, odgovor je preprost: tisti moment, ko bodo to šefi zahtevali od njih. Vse ostalo je psihologiziranje in potem pristaneš pri tistem, o čemer je govoril Ian parker v komentarju.

  Skratka: prileti tekst… urednik pogleda, vzame rdeči flumaster (nasprotje od zelenega, proslavljenega) in novinarju kaže: tole je “mnenje” …. režemo. To je hipoteza … režemo. To je “dejstvo” … nimaš treh neodvisnih virov, ki to potrjujejo… režemo…. IN mu vrne porisan izdelek in reče: napiši še enkrat s temi smernicami.

  Kot zanimiv trk je v intervjuju neke novinarne RTVSLO z EMH (od Dnevnika). Na vprašanje: in kaj se bo zgodilo, je dobila odgovor: “Ma… ne vem, kaj se bo zgodilo. Jaz govorim o tem kar se je!” Pri tem se začne.

  In ko že pišem.
  Granda se DIREKTNO vtika v spored. V zadnjem momentu fopa not osamosvojiteljsko zgodovino, čim se kaka programska luknja pokaže. Toliko o tem, kaj naj bi Programski svet počel in njegov predsednik… Pa da ne bo kdo mislil, da se mi zdi to kakšna posebna škoda, le vidi se njegov despotski šlif…

 13. Nogavička pravi:

  Če drugega ne, bi te na FDV naučili vsaj kratice sklanjat ;) Marko.

  Sicer pa iz tvojega pisanja sklepam, da ti malo več razredov srednje šole ne bi škodilo … Mariničev način ne šteje, da ne boš takoj in že na prvo žogo skočil :)

 14. Nogavička pravi:

  Marko? Matej!

 15. obama pravi:

  Zbik pravi:
  In ko že pišem.
  Granda se DIREKTNO vtika v spored. V zadnjem momentu fopa not osamosvojiteljsko zgodovino, čim se kaka programska luknja pokaže

  kakopak, jugoslovanarski zaresni peti koloni gre osamosvojitev jako v nos..idite u Belgrad

 16. zirosi pravi:

  TV Vatikan bi morali porušiti do tal in ohraniti zdrava jedra, ki so tehnične službe in radio, kjer bi morali nagnati samo Vasleta.

  Namesto TV Vatikan pa naj se ustanovita dve nacionalni televiziji: ena levo-sučna in druga desno-sučna, po možnosti pa še ena za šport in dokumentarne oddaje tujih televizij.

 17. antikler pravi:

  Na RTV SLO so se naselili klerikalci in pristaši novodobne turbo zgodovine, ki ji je naklonjen Stane Granda, generalni direktor in Rosvita Pesek. Center za narodno spravo, Dežman in vsi pristaši kolaboracije pod izgovorom antikomunizma že dobra štiri leta dajejo podporo tem idejam. Natančna analiza oddaj jasno pokaže.

  Razjebite to bando, ki medijsko manipulira.

  Bravo Nikoli Damjaniču.

 18. NoMercy pravi:

  a namesto predvajanja XXX filmov se grejo to kar v bajti v živo :P

 19. Nogavička pravi:

  Zirosi, RKC se projekt njihove televizije sfižil.

  Apetiti zasesti ustaljeno infrastrukturo za enak namen so bili pričakovani in s spremembo zakona o RTV tudi povsem prozorni.

 20. DragicaJ pravi:

  antikler pravi:

  10. julij, 2009 ob 14:32
  Na RTV SLO so se naselili klerikalci in pristaši novodobne turbo zgodovine, ki ji je naklonjen Stane Granda, generalni direktor in Rosvita Pesek. Center za narodno spravo, Dežman in vsi pristaši kolaboracije pod izgovorom antikomunizma že dobra štiri leta dajejo podporo tem idejam. Natančna analiza oddaj jasno pokaže.

  Razjebite to bando, ki medijsko manipulira.

  Bravo Nikoli Damjaniču.
  xxxxxxxxxxxx
  ugasni luč!

 21. angie pravi:

  Jani, pri Vasletu si pozabil omeniti, da je tudi redni kolumnist (glosist?) v Reporterju, kjer se vidno zabava in norčuje iz “svojih”, kar pravi opciji, ki je zdaj na oblasti. Pa nikome ništa. Ni bilo slišati, da bi ga generalni kdaj poklical na zagovor, ali da bi se morda novinarji na radiu vprašali, kaj neki počne njihov šef (v prostem času?). A na radiu zaposleni nimajo konkurenčne klavzule?

  Sploh pa: nekoč si v primeru RTV, vedel, kaj boš poslušal oz. kaj te čaka, če izbereš oddajo še pomnite, tovariši ali Pravljico za lahko noč otrokom. Danes pa nič ni jasno: Odmeve bi lahko mirno preimenoali v Polemika ali pričkalnica, Piramido v zmerjalnico itd itd..

 22. zirosi pravi:

  Pa saj ta Vasle niti ni tako napačen - ima itak toliko dela s svojimi kolumnami, da mu zmanjkuje časa za “uravnovešanje”.

 23. Neja pravi:

  Zbik, a je potem potrebno izbrati samo šefe, ki bi podpirali profesionalnost? Se strinjam, Nogavička, da posamezniki štejejo. Zakaj pa ni teh posameznikov več? Se morajo odločati med profesionalnostjo in med izgubo dela? Se ti šefi ne zavedajo, kaj s takim pristopom povzročajo? Če ni nacionalna RTV nevtralna, kako jo lahko sprejmeš za svojo? Slab program se zdi še slabši. Je rešitev, da nič ne gledaš? Ne, zgleda, da se treba odjaviti.

 24. Neja pravi:

  Šefi na RTV, z Guzejem in z Grando na čelu, so vsaj posredno odgovorni za zaskrbljujoče poslabšanje kulturno-političnih razmer, zato bi bilo res dobro, da bi “naslovniki” kaj ukrenili, moje skromno mnenje.

 25. DragicaJ pravi:

  Neja ugasni luč!

 26. angie pravi:

  Matej,

  odkar je na RTV prevladala “zgodovina” oz. novinarji zgodovinarji, načrtovalci programa, uredniki, voditelji oddaj itd. (po vrsti S. Granda, J. Možina, M. Hlebš, R. Pesek, L.Bizilj…), bo treba medijsko katedro ustoličiti na Filozofski, kajne, in jim za zasluge na RTV dati tisti državni denar, ki gre zdaj profesorjem na FDV…
  No, v rezervni vrsti na državne novce prežijo še “razumniki” z Medijske fakultete (dekan pater Peter Lah in prof. B. Nežmah), dokler RKC ne razvije do konca svojih medijskih študj po mariškem konceptu, pa seveda vrla raziskovalca, doktorja uporabnih študij Makarovič in Rončevič iz Nove Gorice(FUDŠ), ki sta zdaj ostala malce na kahli, ker sta njuna glavna sponzorja (Hit in minister Simoniti) odpovedala sodelovanje….

 27. Nogavička pravi:

  Neja, saj ukrepajo: svojim držijo štango.

  Točno se zavedajo kaj s takim pristopom povzročajo: polje javnega diskurza, ki ljudem povzroča intelektualno stisko, ker se morajo vsak dan in vedno znova soočati z vprašanji ali je res tako kot Hlebš govori in komu še lahko človek zaupa … idealno gojišče za ljudi s problematično vestjo.

 28. Neja pravi:

  Bolje bi bilo, če bi kaj ukrepali naslovljenci njihovega pisma.

 29. anton pravi:

  Poznal sem kar nekaj tovarišev novinarjev, ko so še bili, čeprav smo jih že takrat zmerjali z družbenopolitičnimi delavci, ki so bili, četudi “s svinčenim nagobčnikom”, profesionalci, v ponos poklicu. Današnje “gospe in gospodične” novinarke in “gospodje” novinarji pa… vsaj večjemu delu ne bi rekel “novinar”, prej pisun. Neobjektiven, slabo pismen, kar vsak dan opažam, kljub trudu korektorjev in lektorjev. Če so končali proslulo fakulteto ali pa ne. Danes je lahko novinar vsak, ki ima pravi priimek, ali lep stas, če je vernik prave vere ali politične stranke. Tudi besno lajanje je včasih dovolj.
  No ja, kar smo želeli, to smo dobili! Tudi jaz. Nekakšen zmazek, “nacionalno TV”, ki jo moram plačevati, četudi jo ne gledam!?

 30. Čudno,čudno... pravi:

  Škoda ker je Pahor strahopeten…moral bi namreč takoj razjebati Grimsovo domobransko televizijo !

 31. Nogavička pravi:

  Čudno pri vsem tem seveda je prav to, da jo še ni … ne ravno s temi besedami … ampak, takoj ko se bodo lotili te teme, bo pobudnik na tapeti in pravoverni bodo streljali z vsemi topovi na vse kar utegne podvomiti v Jjevo briljantno zapuščino.

 32. anton pravi:

  No, medek, vidite, da naše sodstvo le ni od muh! Če je treba, so presneto hitri. In, če gre za ceh, prijatelje, politično pripadnost… in kar je še teh “znakov korupcije” (Kos!), še posebej. Kot združenje tajkunov, pardon, “managerjev”, ki so zagnali vik in krik, da za borih 12.000 do 15.000 evrov/mesec, v Sloveniji, ne bomo našli “managerjev!? Meni se zdi, da beseda izvira iz besede “mana”, ki pada izpod neba, izbrancem seveda, ne da bi za to kaj naredili. Ob preklinjanju globalizacije… odprt jim je izhod v svet, naj se dokažejo!
  Aja, sodstvo? Moji žlahtnici pripada tretjina zapuščine, vredne precej manj kot so opisane stečajnikov “cene”. Pa sodničica, z zavezanimi očmi, presoja, presoja… čeprav so cenitve jasne in bi moral znati tretjino izračunati vsak butelj, ki je končal osnovno šolo. Njen glavni argument na razpravah je: “Ne bodite čustveni!”. Moja žlahtnica namreč je, nasprotna stranka pa ne. Ker njena pravna zastopnica hodi s sodnico na žure in, včasih, celo v Opero! Ustava RS: “Slovenija je pravna…”. Je, k…!

 33. LE VKUP, LE VKUP....... pravi:

  A pol ste kle partizani “zaresa”???

 34. anton pravi:

  Spoštovana Nogavička, ste humorna, ali pa… resno mislite… o “briljantni”, mimogrede, brilijantni, Jjevi zapuščini?
  Če mislite resno, nam ni pomoči. Ali pa imate zelo slab spomin. Ker za tole, kar živimo zdaj, ima veliko zaslug prav bivši prvi minister in njegovi izbranci! Gospoda je še sredi lanskega leta suvereno trdila, da razlogov za skrb ni! Drugi v Evropi pa so bili plat zvona. Slovenija bo imela gospodarsko rast, trikratno povečanje zadolženosti je mačji kašelj, proračunski presežek bomo dokazali z izsiljevanjem (borutka!) Za nami potop!, mi bomo preživeli!
  Stavim, da se radi smejete. Saj je bolje imeti gube zaradi smeha, kot zaradi joka?

 35. Nogavička pravi:

  :)

 36. Neja pravi:

  Anton, Nogavička vse to dobro ve.

 37. MM pravi:

  Tole pa presega vsa moja pričakovanja: krdela se spet zbirajo, nogavice smrdijo, “partizanke” pa pametnjačijo …

 38. Zbik pravi:

  MM pa mmmmmmutnjači!

 39. Grop pravi:

  Veste, JJ-ja je najbrž res malo zaneslo s temle Grimsom. Samo po toliko letih ko so bile vse poteze strank, ki niso bile v koaliciji z Drnovškovo LDS (da ne rečem kar,vse ki niso bile LDS) označene za fašistične in nedemokratične, ter so se je ta “fašizem” potem pojavljal po vseh časopisih in TV-jih. Marsikdaj tudi na RTVS. Pa lahko še tako zavzeto branite tezo da je Janša imel svoje partizane….

  Meni se zato ne zdi čudno, da je danes RTVS drevo,če uporabim primer, ki je izrazito ukrivljeno v desno. Medtem ko je bilo pred Janšo izrazito v levo.

  Ker pa poznam marsikoga, ki še danes pravi da ga je Janša z levo RTVS razočaral, (po njihovo RTVS iz leta 2003 ni bila TV ampak manj intenzivnejši agitprop iz leta 60) je še dobro da ni še slabša in še bolj radikalna.

  Rekel bi, (čeprav ne vem 100%) da je moral biti ob spremembi medijske zakonodaje, pritsk radikalcev velik.

  Je pa običajno tako,da mora celoten spekter družbe ugotoviti da je izrazito enostransko poročanje lahko škodljivo, ker se hitro lahko stvar obrne (zate) ker nisi več na pravi strani. Šele potem iz nekod vzklije volja za uravnotežen medij (v tem primeru RTVS).
  Seveda to ne velja samo za poročanje, ampak tudi za večino drugih problemov, ki jih ima naša družba.

 40. Neja pravi:

  Dragi moji, ali se kdo /še/ spominja, kako je g.Granda, veliki borec za politično kulturo, lani pred volitvami na radiu Ognjišče na vprašanje o tem, kaj meni o poslankah v DZ, odgovoril? Nekatere bi poslal v hlev. Zelo kulturno, kajne? In to javno, kajne?

 41. Neja pravi:

  1 Vatikanček, 2 Vatkančka, 3 Vatikančki, 4 Vatikančki…..Jojmene, skoraj sami Vatikančki na RTV Slo-Vatikan.

 42. angie pravi:

  zirosi pravi:

  10. julij, 2009 ob 15:14
  Pa saj ta Vasle niti ni tako napačen - ima itak toliko dela s svojimi kolumnami, da mu zmanjkuje časa za “uravnovešanje”.

  Motiš se, zirosi, ravno to, kar meniš, da ne počne, počne s tistimi kolumnami…gliha.

  Sicer pa so čudna pota gospodova: novinarji Reporterja so točno ista in tista ekipa exMaga, ki sta jo najprej Vasle, ki je odšibal na Jano in potem še Slivnik, ki jih je prodal Delu, dala na čevelj…

 43. svantaggi dell'utilizzo di speed gayte pravi:

  I must thank you for the efforts you’ve put
  in penning this site. I really hope to check out the same high-grade
  blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing
  abilities has inspired me to get my own website now ;)

 44. click through the next article pravi:

  This is my first time go to see at here and i am actually impressed to read
  everthing at alone place.

 45. cómo encontrar el momento adecuado para tener relaciones sexuales pravi:

  Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this piece of writing
  i thought i could also create comment due to this sensible
  piece of writing.

 46. nadelen van skype seks dating pravi:

  When some one searches for his necessary thing, so he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

Komentiraj