Thursday 30. March 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Politika prihodnosti

6. julij 2009 ob 8:33 | Elena Pečarič |

Civilna družba je prepustila vizijo in strateško načrtovanje državnim uradnikom. Načrtovanje je v rokah in pristojnosti politikov, ki po potrebi in glede na (lastne) interese oblikujejo načrte in plane za prihodnost. Največkrat se izkaže, da so načrti bodisi zelo kratkoročni, ozko usmerjeni znotraj posameznih področij ali panog in ne upoštevajo najrazličnejših vidikov, učinkov in posledic za družbo in ljudi, ali pa so zgolj propagandnega značaja in se sploh ne preverja njihovega uresničevanja. Mnogokrat pa vizije in načrtovanja sploh ni zaznati, saj so si mnogi vladni ukrepi med seboj nasprotujoči, izključujoči in povsem v nasprotju z deklariranimi cilji in izraženo politično voljo. Nacionalni programi in akcijski načrti, ki so na mnogih področjih sprejeti kot dolgoročni strateški plani niso dosledno spoštovani s strani institucij, so prepuščeni arbitrarni interpretaciji vsakokratne vlade, ki sprejema ukrepe v neskladju s sprejetimi akti. Nanje se nemočno sklicujemo le NVO (v kolikor jih poznajo), a brez pravega učinka in upoštevanja. Ni neodvisnih evalvacij zasledovanih politik in sprejetih ukrepov, ki bi pokazale njihove učinke ter primernost in možnost izboljšav. Pa tudi, če bi bile, bi jih kdo sploh upošteval?

Apatija državljank in državljanov ali t.i. civilne družbe je vse večja in zaskrbljujoča. Kot da smo se vdali in predali, kot da je bilo že vse preizkušeno, narejeno že vse kar se je sploh narediti dalo in je možno. Pristali smo na sistem, na vzorce in na postopke, ki so nam bili boj ali manj vsiljeni in dani s podmeno vzemi ali pusti, to ali nič. Vzeli smo ponujeno v prepričanju, da s kompromisom puščamo odprte možnosti za boljšo prihodnost, za želene spremembe, za popravke in izboljšave. Pristali smo na to, da se dialog z oblastniki dogaja zgolj v zelo omejenih in omejevanjih okvirih, kjer se samo popravlja kozmetične detajle, ki pa strukturnih in dejanskih sprememb nikoli ne prenesejo. Lahko seveda takoj pripomnimo, če nam sploh blagovolijo dati možnost in priložnost dialoga, se nam zdi, da smo dosegli že veliko. Kaj šele, ko se kdaj zgodi, da je določen naš argument celo sprejet in upoštevan. Halo! Zadovoljujemo in pristajamo na drobtinice, na bonbončke in na občasen izraz razumevanja ter podpore, ki pa se skoraj nikoli ne udejanji v praksi. Dobro so nas dresirali in primerno smo se pokorili, upognili in navadili avtocenzure, da ni treba veliko, da verjamemo, da se nas prepriča. Že nekaj evrov je dovolj, da se nas podkupi, z molkom in ubogljivostjo. Tako lahko obdelujemo vsaj svoj vrtiček, namesto da bi orali ledino tudi za druge, drugače.

To naj bi bila politika majhnih korakov. Politika kompromisov in rokovanja s problemi v rokavicah.

Tako si je država na vsakem področju NVO izbrala svojega reprezentativnega predstavnika, ki zastopa interese celotnega področja in govori v imenu le-tega. Polje možnih sprememb je že vnaprej določeno in omejeno pri čemer se vedno poskrbi, da do dejanskih sprememb in premikov nikoli ne pride. Da ne pride do sprememb moči in razmerij oblasti. Vsa t.i. partnerstva in dialog temelji na ohranjanju strukturnih moči, v ohranjanju odnosov neenakosti in nesorazmerja. Ključni namen je ohranjanje odvisnosti prebivalcev od institucij in verjetja, da smo usodno odvisni in nemočni brez njih. Vsilili so nam vero v nenehen razvoj in napredek družbe in odnosov v njej, tako da dejansko verjamemo, da so vsi veliki dosežki bili doseženi, nekateri pa so tako rekoč že na dlani, potrebno je le slediti in potrpežljivo čakati, da se uresničijo načrti, ki jih politične elite pripravljajo v naše dobro. Prenehali smo verjeti v politično angažiranost, prenehali smo sanjati in načrtovati drugačno in boljšo prihodnost za vse, prenehali smo sodelovati in ustvarjati alternative obstoječim sistemom monetarne politike, ekonomije, socialne politike, ekologije in popolnoma smo se odrekli etičnemu delovanju. Povsem apatično iz navade z veliko toleranco in vdanostjo dopuščamo, da nam mnogi politiki in drugi strokovnjaki, ki zasedajo ključna institucionalna mesta v družbi lažejo in kradejo, da manipulirajo z nami in na naš račun, da delajo načrte, o katerih ne vemo nič.

Tega si ne smemo več dovoliti, zato je potrebno razmišljati kaj je potrebno spremeniti.
Zbiramo predloge in pobude.

Elena Pečarič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 171 x komentirano
 1. AAG pravi:

  Slovenska vlada je podlegla Italjanski strani glede izgradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Presoje vplivov na okolje so narejene ene za javnost druge pa kot zaupni dokumenti vlad in se močno razlikujejo med seboj! Bojimo se da bo primorska postala žrtev meddržavnih “kupčkanj”, tokrat za podporo Italije glede meje z Hrvaško, na račun zdravja prebivalcev in zaščite okolja v Tržaškem zalivu z obeh strani meje!

  V Greenslo, čakamo samo še na dokumet, ki nam bo potrdil, da se bile presoje vplivov na okloje tako iz Slovenske kot z Italjanske strani “prilagojene” na medržavni ravni vlad obeh držav, da lahko predamo zadevo tožicem in evropskemu sodišču!

  Pri nameravani izgradnji plinovoda - Južni tok, ki bi ga uporabljali samo Italjijani pa bi Slovenija, Italiji poklonila 0,3% Slovenskega ozemlja, ker politiki nočejo slišati zahteve Greenslo, da se spelje plinovod po starih omrežjih in bi z malo predelave zadostovala potrebam ” Južnega toka”. Po drugi strani pa se v Greenslo sprašujemo, zakaj mediji populistično pišejo o vrnitvi ozemlja Hrvaške Sloveniji, kjer gre za vseskupaj za 0,001% ozemlja po drugi strani pa molčijo, ko ga bomo Italiji poklonili 0,3%, z vsemi dodatnimi negativnimi vplivi na okloje, ki jih bo nameravana izgradnja plinovoda povzročila!!!

  Za boljše razumevanje vam spodaj prilagamo samo nekaj pisem, ki jih vsakodnevno prijemamo na e-naslov greenslo in sporočilo službe za odnose z javnostmi MOP.
  Green Slo
  Alpe Adria Green

 2. AAG pravi:

  Reagiranje

  Riba za Lipiča?

  »…ne razumem Zvezo ekologov, zakaj so za terminal v koprskem zalivu?«, mi je pisal izolski okoljevarstvenik, po objavi podpore Karla Lipiča temu projektu v PN 1. julija letos.

  Tega gospoda ne predstavijo lepo na povezavi: http://www.nemejebat.com/index.php?action=article&id=5031

  . Istrani smo imeli priliko ga videti med zagovorniki kapitala, ki so želeli vsiliti sežigalnico odpadkov v koprskem pristanišču. Z mednarodno strokovno podporo in široko akcijo Odbora za čisto okolje koprskih krajevnih skupnosti smo uspeli to rakotvorno pobudo ustaviti. Kako se je doslej »odrezal« v prizadevanjih proti uplinjevalcem v Tržaškem zalivu lahko preberemo na povezavi: http://gezslo.spaces.live.com/blog/cns!BACFE21438672130!1128.entry

  . Pri zagovarjanju te naprave v Kopru navaja prijaznejšo tehnologijo od one v Žavljah. Očitno ne pozna »tajnega« gradiva, ki ga je pred kratkim predstavila italijanska stran našemu ministrstvu za okolje (po osebnih stikih preko meje, sem ga smel brati). Zapisano je, da se bo plin ogreval s sončno energijo..ali ni to bolj sprejemljivo od sežiganja plina, ki proizvaja toplogredne pline? To je povzeto po gradivih morebitnega koprskega investitorja na povezavi: http://obala.net/novice/article/21813

  . Nasprotnikom slovenskega terminala očita populizem, tj. demagogijo. Spada k temu tudi podatek iz študije strokovnjakov z obeh strani zaliva, da bi stotnija tankerjev letno dvignilo toliko mulja, da bi znašala vsebnost živega srebra v ribah 0,44 mg/kg. Si kdo upa dati tako ribo svojemu otroku? To in možnost nesreče je označeno z oceno E, tj. katastrofa! Je pri tako oceni sploh potrebna simulacija nesreče? Torej konec ribištva, pa ne samo v severnem Jadranu, saj tu drstijo ribe s širšega območja! Tak poseg pomeni tudi konec pomorskega pretovora. Omenjena študija navaja, da se ladja približuje privezu s hitrostjo 60 m/uro. Pristanišči bosta blokirani vsaj za tri ure, v času, ko mednarodno rivalstvo zahteva, da se pretovori kontejner na poldrugo minuto! Zaradi, tujega, vojaškega spremstva bo zaliv »izpraznjen«. To bomo plačali seveda davkoplačevalci! Koliko turistov in potniških križark bo še prišlo v militarizirano območje?

  Na spletni strani Zveze ekoloških gibanj so navedene njene članice. Ker se mi je zdelo čudno, da bi se strinjale s svojim zastopnikom, sem jih nekaj poklical po telefonu. Vsi so bili zgroženi, da se izrablja njihovo ime. Napovedali so ukrepe. V navedenem članku piše, da je g. Lipič javno vprašal O.F., če ve kaj dela. Dopis je poslal medijem in vladnim službam, le za napadeno mu je zmanjkalo korajže.

  Ker zasledimo g. Lipiča še kot zagovornika okoljsko spornega tretjega luškega pomola v imenu ZEG, bi lahko sklenil, tj. odgovoril zaskrbljenemu kolegu, da je »poturica« v okoljevarstvenem gibanju in ga izkorišča za podporo kapitalu, za vnašanje razdora. Slednjega nam je sedaj najmanj potreba. Predlagam, da se vsi ljudje dobre volje združimo, nadgradimo 50.000 podpisov protesta proti samomorilskim napravam in izrazimo podporo našim predstavnikom na vseh nivojih v boju proti brezumju.

 3. ProPolis pravi:

  No, na vrhu vsega pa je Cveta Zalokar Oražem včeraj na Tv Slovenija dokaj jasno povedala še to, da bi bilo najbolje, da se s politiko ukvarjajo le bogati ljudje …
  Komentar take “politike prihodnosti” zagotovo ni nujen.

 4. Miha pravi:

  No, na vrhu vsega pa je Cveta Zalokar Oražem včeraj na Tv Slovenija dokaj jasno povedala še to, da bi bilo najbolje, da se s politiko ukvarjajo le bogati ljudje …
  Komentar take “politike prihodnosti” zagotovo ni nujen… Ima prav Oražmova…

  Če bodo v politiki bogati, bodo lahko njihove plače manjše + manj bodo kradli !!

 5. Bount pravi:

  Hojla, da, bogati v srcu..itd..in modri, to je bistvo, ne pa da imajo velike bančne račune, saj poznate pregovor: več denarja ko ima, več ga hoče..itd.. na kratko in enostavno povedano..upam, da se razumemo…

 6. Kaka pravi:

  Kruta je ta realnost!

 7. Maja pravi:

  Zgleda, da še nimamo dovolj, saj dopuščamo take svinjarije. Mogl bi se združt, pa pred parlament! Mormo se zbudit! Elena, budilko še močnej navij!

 8. Game pravi:

  Če bo šlo tko naprej, bo igra na tem svet kmal končana!

 9. Elena Pečarič pravi:

  Ne jamrat, to nič ne pomaga; dajte konkretne predloge

 10. lala pravi:

  Ej Ej Ej, folk pa ja ne boste verjeli oražmovi, je ta druga največja lažnivka v stranki!!!!

 11. Zala pravi:

  Zares - nova politika! Koga imajo za norca? Mogoče smo bili na začetku še mal naivni, vsaj nekater(jz), zdj mi grejo na bruhanje! Laž je napaka?

 12. N pravi:

  Takle mamo!

 13. medek pravi:

  Demokracija enkrat na štiri leta :)

 14. medek pravi:

  Naloga štev. 1: Zagotoviti samopreskrbo s hrano. Oziroma pridelati toliko hrane, da država ob gospodarskem kolapsu preživi tudi brez bankirjev.

 15. medek pravi:

  UPRAVLJANJE Z VODO, NADZOR NAD VODO, pa magari z vojsko :)

  Sedaj opažam “navado”, da je ob vsakem izviru še ena razčefukana salonitka zraven, diši po načrtovanju.

 16. medek pravi:

  Zrak : Bi rabu osvobodilno fronto :)

  … in svoboda.

  Torej 4 temelji za izhodišče: Hrana, voda, zrak, svoboda

  Ampak kaj , ko je že zagotavljanje pitne vode kot potovanje na Mars.

 17. medek pravi:

  v
  http://www.youtube.com/watch?v=04iSc3VjAz8&feature

 18. Bount pravi:

  Glede zgoraj omenjene teme, prosim oglejte si
  www.eliant.eu

  zbiranje podpisov za hrano brez GSO,
  to je zbiranje podpisov za kvaliteto življenja in za različnost kulture v Evropi

 19. Nada pravi:

  Politika je kurba!

 20. Viol pravi:

  Kot ponavadi se strinjam s tabo. Kako naj ljudi pripravmo, da postanejo aktivni? Ljudje so apatični, ovce!

 21. Elena Pečarič pravi:

  Očitno nam še vedno ne gre dovolj slabo.
  Slovenci in Slovenke so nagnjeni k mazohizmu in podrejanju.

 22. Bount pravi:

  Ja, bo kaj držalo Cankarjev sindrom hlapca , se bodo Slovenci težko rešili!

 23. Elena Pečarič pravi:

  Bora Džordžević je rekel, da smo Slovenci Bečki Konjušari

 24. Bount pravi:

  Bora Džordžević je že moral imeti precej opravka s Slovenci, da jih je znal tako dobro opisati.
  Pa še dalje vinčeka pijemo in se opijamo….

 25. Elena Pečarič pravi:

  …Nemoj da ideš mojom ulicom

 26. Bount pravi:

  …. jer ja sam glavni gazda tu….

 27. Elena Pečarič pravi:

  …rado ču na tebi da potrošim zrno…
  zato nemoj, ni u ludilu nemoj, mojom ulicom

 28. Elena Pečarič pravi:

  najprej to http://www.youtube.com/watch?v=C69lDom1JVg&feature=related
  potem pa še to

  http://www.youtube.com/watch?v=wx69MX1ijQk

  da se uravnoteži

 29. Bount pravi:

  G. Elena, hvala, super izbira, ogled se priporoča, pa da vidimo dali če narod ipak nešto shvatiti , pa bio bi skrajni čas!

 30. Elena Pečarič pravi:

  Ja živim na slepom koloseku
  prošli su svi moji vozovi
  čito sam današnje novine
  nisu izvučeni moji lozovi

  Sunce izlazi i zalazi
  sve je kao i obično
  kada o tebi ne razmišljam
  stvarno se osećam odlično

  A kada padne noć
  ja zovem upomoć
  jer tebe nema tu

  I svaki novi dan
  ko smrt je dosadan
  jer tebe nema tu

  Nisam dripac i probisvet
  i ni zbog čeg nije me stid
  imam svoj mali svet
  i oko njega kineski zid

  Sunce izlazi i zalazi
  sve je kao i obično
  kada o tebi ne razmišljam
  stvarno se osećam odlično

 31. Bount pravi:

  Pa še ena pesmica:
  jao, kud si moje velko srce otišlo, moja jedina ljubav, jao kako te volim ja, pa ništa drugo nije važno, samo da ti postojiš, pa sve drugo i ako propade, ništa me ne briga, samo da ti, velika moja ljubav
  postojiš, nemoj molim te, da me ostaviš, pa ti si meni sve i svašta, ti i moje piče jedini ste , koji mi nešto značite, jao kako vas volim ja……

 32. nemesis pravi:

  Ma sprenevedanje ne pozna meja.Ali pa je Oražmova res toliko neumna,da ne razume,da je premoženje važno v mandatu zaradi korupcije in klientelizma,koliko je pa v Sloveniji poštenih bogatašev,se pa itak ve.

 33. Zbik pravi:

  Aha… zdaj razumem
  Politika prihodnosti –> Рибља Чорба

 34. medek pravi:

  Za javno razsvetljavo porabimo dvakrat več elektrike kot Nemci

  http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042281434

 35. medek pravi:

  “V letih 2002-2007 smo v Sloveniji pozidali skoraj 20 tisoč hektarjev zemljišč, od tega 65 odstotkov kmetijskih. Na dan pozidamo enajst oziroma sedem hektarjev kmetijskih površin. Slovenija ima na prebivalca le še 880 kvadratnih metrov njiv in vrtov, Evropska unija pa 2545 kvadratnih metrov,” so pred kratkim objavili v Večeru. Ob teh podatkih se postavlja vprašanje, koliko časa bomo še imeli njive za lastno pridelavo hrane.

  Koliko časa bomo še imeli njive za lastno pridelavo hrane
  http://razgledi.net/blog/2009/06/08/koliko-casa-bomo-se-imeli-njive-za-lastno-pridelavo-hrane/

 36. medek pravi:

  William Engdahl on his book Full Spectrum Dominance:

  Totalitarian Democracy in the New World Order

  http://www.youtube.com/watch?v=frw87_Fbc8g&eurl

  :)

 37. Elena Pečarič pravi:

  LET IT DIE
  by Douglas Rushkoff

  http://www.arthurmag.com/2009/03/16/let-it-die-rushkoff-on-the-economy/

  March 15, 2009

  With any luck, the economy will never recover.

  In a perfect world, the stock market would decline another 70 or 80 percent along with the shuttering of about that fraction of our nation’s banks. Yes, unemployment would rise as hundreds of thousands of formerly well-paid brokers and bankers lost their jobs; but at least they would no longer be extracting wealth at our expense. They would need to be fed, but that would be a lot cheaper than keeping them in the luxurious conditions they’re enjoying now. Even Bernie Madoff costs us less in jail than he does on Park Avenue.

  Alas, I’m not being sarcastic. If you had spent the last decade, as I have, reviewing the way a centralized economic plan ravaged the real world over the past 500 years, you would appreciate the current financial meltdown for what it is: a comeuppance. This is the sound of the other shoe dropping; it’s what happens when the chickens come home to roost; it’s justice, equilibrium reasserting itself, and ultimately a good thing.

  I started writing a book three years ago through which I hoped to help people see the artificial and ultimately dehumanizing landscape of corporatism on which we conduct so much of our lives. It’s not just that I saw the downturn coming—it’s that I feared it wouldn’t come quickly or clearly enough to help us wake up from the self-destructive fantasy of an eternally expanding economic frontier. The planet, and its people, were being taxed beyond their capacity to produce. Try arguing that to a banker whose livelihood is based on perpetuating that illusion, or to people whose retirement incomes depend on just one more generation falling for the scam. It’s like arguing to Brooklyn’s latest crop of brownstone buyers that they’ve invested in real estate at the very moment the whole market is about to tank. (I did; it wasn’t pretty.)

  Now that the scheme we have mistaken for the real economy is collapsing under its own weight, however, it’s a whole lot easier to make these arguments. And, if anything, it’s even more important for us to come to grips with the fact that the system in peril is not a natural one, or even one that we should be attempting to revive and restore. The thing that is dying—the corporatized model of commerce—has not, nor has it ever been, supportive of the real economy. It wasn’t meant to be. And before we start lamenting its demise or, worse, spending good money after bad to resuscitate it, we had better understand what it was for, how it nearly sucked us all dry, and why we should put it out of our misery.

  Chartered Corporations

  Back in the good ol’ days—I mean as far back as the late middle ages—people just did business with each other. As traveling got easier and people got access to new resources and markets, a middle class of merchants and small businesspeople started to get wealthy. So wealthy that they threatened the power of the aristocracy. Monarchs needed to come up with a way to stabilize their own wealth before the free market unseated them.

  They invented the corporate charter. By granting an exclusive charter, a king could give one of his friends in the merchant class monopoly control over a region or sector. In exchange, he’d get shares in the company. So the businessperson no longer had to worry about competition—his position at the top of the business hierarchy was locked in place, by law. And the monarch never had to worry about losing his authority; businesses with crown-guaranteed charters tend to support the crown.

  But this changed the shape of business fundamentally. Instead of thriving on innovation and progress, corporate monopolies simply sought to extract wealth from the regions they controlled. They didn’t need to compete, anymore, so they just sucked resources from places and people. Meanwhile, people living and working in the real world lost the ability to generate value by or for themselves.

  For example: In the 1700s, American colonists were allowed to grow corn but they weren’t allowed to do anything with it–except sell it at fixed prices to the British East India Trading Company, the corporation sanctioned by England to do business in the colonies. Colonists weren’t allowed to sell their cotton to each other or, worse, make clothes out of it. They were mandated, by law, to ship it back to England where clothes were fabricated by another chartered monopoly, then shipped back to America where they could be purchased. The American war for independence was less a revolt against England than a revolt against her chartered corporations.

  The other big innovation of the early corporate era was monopoly currency. There used to be lots of different kinds of money. Local currencies, which helped regions reinvest in their own activities, and centralized currencies, for long distance transactions. Local currencies were earned into existence. A farmer would grow a bunch of grain, bring it to the grain store, and get receipts for how much grain he had deposited. The receipts could be used as money—even by people who didn’t need grain at that particular moment. Everyone knew what it was worth.

  The interesting thing about local, grain-based currencies was that they lost value over time. The people at the grain store had to be paid, and a certain amount of grain was lost to rain or rodents. So every year, the money would be worth less. This encouraged people to spend it rather than save it. And they did. Late Middle Ages workers were paid more for less work time than at any point in history. Women were taller in England in that era than they are today—an indication of their relative health. People did preventative maintenance on their equipment, and invested in innovation. There was so much extra money looking for productive investment, that people built cathedrals. The great cathedrals of Europe were not paid for with money from the Vatican; they were local investments, made by small towns looking for ways to share their prosperity with future generations by creating tourist attractions.

  Local currencies favored local transactions, and worked against the interests of large corporations working from far away. In order to secure their own position as well as that of their chartered monopolies, monarchs began to make local currencies illegal, and force locals to instead use “coin of the realm.” These centralized currencies worked the opposite way. They were not earned into existence, they were lent into existence by a central bank. This meant any money issued to a person or business had to be paid back to the central bank, with interest.

  What does that do to an economy? It bankrupts it. Think of it this way: A business borrows 1000 dollars from the bank to get started. In ten years, say, it is supposed to pay back 2000 to the bank. Where does the other 1000 come from? Some other business that has borrowed 1000 from the bank. For one business to pay back what it owes, another must go bankrupt. That, or borrow yet another 1000, and so on.

  An economy based on an interest-bearing centralized currency must grow to survive, and this means extracting more, producing more and consuming more. Interest-bearing currency favors the redistribution of wealth from the periphery (the people) to the center (the corporations and their owners). Just sitting on money—capital—is the most assured way of increasing wealth. By the very mechanics of the system, the rich get richer on an absolute and relative basis.

  The biggest wealth generator of all was banking itself. By lending money at interest to people and businesses who had no other way to conduct transactions or make investments, banks put themselves at the center of the extraction equation. The longer the economy survived, the more money would have to be borrowed, and the more interest earned by the bank.

  Financial Meltdown

  Which is pretty much how things have worked over the past 500 years to today. So what went wrong? Nothing. The system worked exactly as it was supposed to. The problem was that after America’s post WWII expansion, there was really no longer any real growth area in the economy from which to extract wealth. We were producing and consuming about as much as we could. Almost no commercial activity was occurring outside the corporate system. There was no room left to grow. Sure, outsourcing, lay-offs, and technology created some efficiencies, but wars, rising costs of health care, and exchange rates essentially offset any gains.

  Making matters worse, all that capital that the wealthy had accumulated needed markets—even fake markets—in which to be invested. There was a ton of money out there—just nowhere to put it. Nothing on which to speculate.

  The dot.com boom seemed to offer the promise of a new market, but it fizzled almost as quickly as it rose. So speculators turned instead to real assets, like corn, oil, even real estate. They started investing speculatively on the things that real people need to stay alive. What real people didn’t understand was that there is no way to compete against speculators. Speculators aren’t buying homes in which to live—they are buying houses to flip. Speculators aren’t buying corn to eat or oil to burn, but bushels to hoard and tankers to park off shore until prices rise. The fact that the speculative economy for cash and commodities accounts for over 95% of economic transactions, while people actually using money and consuming commodities constitute less than 5% tells us something important. Real supply and demand have almost nothing to do with prices. We do not live in an economy, we live in a Ponzi scheme.

  Luckily for us, the banks, and the speculators depending on them, made a bad wager: they bet on our continuing capacity to provide a reality on which to base their highly leveraged schemes. We just couldn’t do it. They put us between a rock and a hard place. With George W’s help, they sold us on the notion of home ownership as a prerequisite to the American dream. And they created a number of loan products which made it look as if we could actually afford over-priced homes. The banking industry spent hundreds of millions of dollars lobbying for laws making bankruptcy difficult or impossible for average people to accomplish—while simultaneously selling average people loans that they would never be able to pay back.

  The banks didn’t really care, anyway, since they never meant to keep these loans. They simply provided the cash to mortgage companies, who then packaged the loans. In return for putting up the original cash, the banks also won the right to underwrite the sale of those mortgage packages to investors—investors like pension funds, retirement funds, or you and me. Get it? The banks get all the interest, but we put up all the money. Our retirement accounts and pension funds invest in the very mortgages that we can’t pay back. The bank collects any interest, playing both sides of the equation but responsible for neither.

  And when the whole scheme begins to break down, what do we do? We try to bail out the very banks that created the mess, under the premise that we need these banks in order for business to come back, since only banks can lend the capital required for businesses to flourish.

  Yes, It is Wrong

  President Obama may be smarter than most of us, but he’s still attempting to rescue the very institutions that robbed us in the first place. He’s not a socialist, as conservatives may be arguing, but he is a corporatist. Using future tax dollars to fund government job programs is one thing. Using future tax dollars to give banks more money to lend out at interest is robbing from the poor to pay the rich to rob from the poor.

  As painful as it might be to watch, and as irritating as it might be to those with shrinking retirement savings, the collapse of the centralized corporate economy is ultimately a good thing. It makes room for a real economy to rise up in its place. And while it may be temporarily uncomfortable for the rich, and even temporarily devastating for the poor, it may be the fastest and least violent way to dismantle a system set in place for the benefit of 14th Century monarchs who have long since left this earth.

  If the corporate supermarket chain’s debt structure renders it incapable of stocking its shelves this spring, this may be the wake-up call that consumers need to finally subscribe to a Community Supported Agriculture farmer. If the former associate fund analyst at Lehman realizes that he is unable to get a job not just because his industry is contracting but because his work day creates no real value for anyone at all, he will be forced to learn how to do something that does. If an urban elite parent realizes he can no longer pay private school tuition for his kids, maybe he’ll consider donating to public school the time he would have spent earning that tuition.

  In short, the less we are able to depend on business-as-usual to provide for our basic needs, the more we will be forced to provide them for ourselves and one another. Sometimes we’ll do this for free, because we like each other, or live in the same community. Sometimes we’ll exchange services or favors. Sometimes we’ll use one of the alternative, local currencies coming into use across the country as Central bank-issued currencies become too hard to get without a corporate job.

  Deprived of centralized banks and corporations, we’ll be forced to do things again. And in the process, we’ll find out that these institutions were not our benefactors at all. They were never meant to be. They were invented to mediate transactions between people, and extract the value that would have passed between us. Far from making commerce or industry more efficient, they served to turn the real world into a set of speculative assets, and real people into debtors.

  The current financial crisis is the best opportunity we have had in a very long time for a bloodless revolution against the faceless fascism under which we have been living, unaware, for much too long. Let us seize the day.

  (UPDATE: “Hack Money, Hack Banking” by Douglas Rushkoff, the March 20 follow-up to “Let It Die,” is available here.)

  Longtime Arthur columnist Douglas Rushkoff has just finished his life’s work, “Life Inc: How the world became a corporation and how to take it back,” to be published June 2, 2009 by Random House. (Pre-order info: Amazon). His live talk radio show, Media Squat Radio, airs Mondays 7-8pm EDT on WFMU. Streams at www.wfmu.org and iTunes.

  Previous Rushkoff columns on the economy:
  “No Money Down” (Arthur No. 31/Oct 2008)
  “Riding Out the Credit Crisis” (Arthur No. 29/May 2008)

 38. Elena Pečarič pravi:

  Zbik, na nekoga me spominjaš!
  ugani koga?

 39. Bount pravi:

  He - the One- is more like a beauty King and he said I’am the One, go to dance on the floor in a round, he told me his name is Ji Ji and I’am the One, and the chance is you are not mine Sun and he said I’am the One, dance with me, come with me, down to the deep river waters, dance with me and the dark will swallow me and you and I’am the One…

 40. Bount pravi:

  Odgovor Zbilku:
  Der Mensch kann allerdings tun, was er will-aber er kann nicht wollen, war er will, wein sein Wille
  durch Motive bestimt ist.

  !

 41. Zbik pravi:

  — Elena, žal sem zanjič od tebe dobill še preveč predvidljivo demonstracijo tega, kar sem slutil in antifrastično napovedal. Žal… pravim, ker nisem zaradi tega nič bolj srečen ali pameten. In … ne le, da ne bom ugibal…me sploh ne zanima, na koga te spominjam. Si pa dovolim in jemljem pravico, da se še naprej po malem “zezam”… ja, demokracija je PAČ ogabna zadeva, ker je treba včasih slišati ali prebrati tudi stvari, ki nam niso všeč… Zveni znano, kajne, toda usodna je dvoreznost tega “dejstva”. Kaj naj še rečem? Mir s tabo Elena in uživaj v svojih agendah…

  Mimogrede… si opazila, kakšen krasen lapsus se ti je zadnjič posrečil…? Ni bil ravno ontološko razodetje ali epistmološki rez, je pa bil — po tiradi zmerljivih imen — besni “rez zamere”… xexe :)

  — Bounty, darling.
  Packasto citiraš tvojega idiotskega idola. A v tvojem idiličnem svetu niti copy-paste ne sme pravilno delovati…, da dela prav? Ali pa te packasti namen motivira… Evo ti … en bukolični motiv.

  …Ma key bo winu, ma key bo wsie, če Štajnerju swoye daš srcie… srcie….

 42. Belio pravi:

  Zbilk, brez zamere, toda tvoji komentarji so pa res ena velika zmedena zmeda, kaj si sploh razumel?
  Po komentarju sodeč- Nič.

 43. tech pravi:

  Zbik, ni čudno takšne kvasiš, da so te zadnjič na komentarju cenzuriral.
  Premisl preden kaj napišeš!
  Čist lušten jje opazovat kako te bejba razkuri, ha ha

 44. Elena Pečarič pravi:

  Pa dajte fantje kaj konstruktivnega in uporabnega!

 45. Mirjana pravi:

  Zbikovi komentarji so zelo dobri po eni strani,…saj opravlja z zvrhanim košem tujk,…tako da nam da vedeti, da je zelo inteligenten in poronicljiv,….a to je tudi vse…le kaj lahko počneš s tvojimi spoznanji?…lahko se smehljaš nad sveto preproščino (in če je forum namenjen tudi preprostemu človeku, da je vsaj približno seznanjen z nekaj pomembnimi dejstvi…je pač potrebno temu primerno napisati)…antifrastično…ontološko…epistmološki..bukolični ..in če dodam še ingliš,…si res faca!
  Se enostavno zgražati, in zvrha gledati na trud nekaterih, ki še niso prispeli do stopnje tvolje iluminacije,…pa je enako preprostem dejstu….ukakil sm se…alias…me son kaga adosso..(italijan)
  pa brez zamere :)

 46. Elena Pečarič pravi:

  ZBIK, brez tebe mi živeti ni, če tvojega komentarja ne dobim se novega dneva ne veselim, saj ni razloga in motiva, da se nad kom razjezim.

 47. Elena Pečarič pravi:

  http://www.vest.si/2009/07/07/stranka-sem-si/

 48. Nekdo pravi:

  Politika prihodnosti misliš, da je v SEM-SI?

 49. Mirjana pravi:

  Nekdo,…ne…je v tebi…ali pa tudi ne, …zavisi..če hočeš ostatio le nekdo…

 50. Matilda pravi:

  Elena, vi ste bolj znana širši javnosti,tako vaš glas pride dlje od nas, tako imenovanih navadnih državljanov. Res se bi morali združiti in nekaj ukreniti proti takemu sistemu, ki ga nam vsiljujejo.
  Najprej bi se moralo sprejeti zakon, kateri bi vsem novo pečenim tajkunom odvzel vse nakradeno premoženje in jih postaviti na premoženjsko stanje ob osamosvojitvi Slovenije. S tem, od samo parih “zakonsko požegnanih lopovov” bi lahko bil proračun države znatno višji, vsled česar bi se lahko dokapitaliziralo marsikatero podjetje, a pred tem, da se managerji preverijajo, kako bodo s sredstvi ravnali. Ukiniti bi morali holdinge, ker to je samo “legalna” kraja.
  Davčna zakonodaja, dokaz, da ne veljajo za vse zakonska pravila.
  Zdravstvo, nered, brez kontrole, žrtve spet “navadni” državljani, Denar, investicije, brez prave kontrole, levica ne ve kaj dela desnica….
  Policija največ denarja , dobesedno pokrade ljudem na cestah, kjer , če karikiram, pelje čez dan nekaj avtov in potem kot dresiran pes izza grmovja preži na tistih par žrtev, ki niti ne morejo nikogar ogrožati, ker nikjer nikogar niti ni….No ja, ampak to ni glavni problem, je pa, ker ti zakonsko ukradejo komot pol plače ali penzije…
  Cerkev, naj se spoštuje Ustavo in naj se jo že enkrat strogo loči in ne dopušča vtikanje v državo. Naj se uvede cerkveni davek in naj se vzdržuje sama !
  Na splošno, menim, da bi bilo za vse našteto in še za mnogo drugih ne naštetih področij najprej, nujno, spremeniti dosti zakonov, uskladiti zakone med sabo, da ne bi moglo priti več do absurdnih situacij, ko se javno oznani, da za “ta in ta primer” ne more nič narediti, ker ni zakonske osnove , itd itd itd
  Vladni organi bi morali stremeti za tem in delati v smeri, da državljani ne bi opazili teh enormnih razlik, ki so nastale z leti med narodom, temveč, da bi bili zadovoljni z življenjem v lastni državi.
  Občutek, kateri se je ustvaril v zadnjih letih, da oblast rabi državljane samo za izkoriščanje, ožemanje, da peščica ljudi zaradi prenažrtosti že izgublja stik z realnim svetom, ta občutek moramo s skupnimi močmi pljuskniti njim nazaj !

 51. Elena Pečarič pravi:

  Anonimneži!
  25. oktober 2008 ob 20:04 | Elena Pečarič |
  Vsi so obmolknili, vsi so se ustrašili,
  ti, ki prazno slamo mlatijo,
  ti, ki žalijo in ponižujejo.
  Kje ste gobci, vi junaki,
  arogantni »mačoti«, kam ste se skrili,
  namesto, da z mano bi se borili?

  Ste se ustrašili, spreminjati svet,
  v katerem, bi bilo za vse boljše živet;
  je to pretežko vam počet?
  Veliko lažje je stokati in pred televizijo sedeti
  ali s pivom v roki med sebi podobnimi,
  frajerje igrati in do jutranjih ur v prazno blebetati.

  Kje ste brezimni korenjaki,
  ki ste se sami sebi zdeli heroji,
  a ste izpadli bedaki?
  Ste mislili, da moj je hec,
  kar sem vam govorila,
  vas je beseda in z njo rima,
  v ponos ranila, v pojmu ubila?

  Nič zato, saj bo že šlo,
  če razmišljali boste z gornjo glavo.
  Morda, pa le nekoč in nekje,
  beseda ponovno vam povrne se.
  Za misli svoje boste znali zastaviti,
  svoj glas in svoj obraz,
  na nogah boste šele takrat sposobni stati,
  ko si boste izrečene besede,
  z imenom in priimkom,
  upali podpisati.

  Elena Pečarič

 52. Karin pravi:

  Matilda prav imaš, da se Elenin glas sliši bolj, vendar potrebuje našo pomoč. Premisli!

 53. Matilda pravi:

  Sem že premislila, dolgo nazaj, zato jo pa podpiram in se tudi oglasim večkrat, a kaj, ko je vse to naše pisanje, naše želje, upanja, predlogi, kot glas vpijočega v puščavi, ker karavana gre po svoje dalje, za svojimi egoističnimi, ozkimi cilji.

 54. Elena Pečarič pravi:

  matilda, hvala za tvojo podporo in komentar. Ne smemo obupat; ko sem začela pisati kolumne, so me na veliko pljuvali in žalili razni kreteni, ki so mislili, da znam pisati zgolj o invalidih in invalidnosti(za zgled so imeli sami sebe).
  Počasi, počasi, so doumeli, da se lotim marsikatere teme, ki jo ni vsak sposoben. Sedaj se morajo bolj potruditi, če me hočejo sesuvati. Torej smo le malo prispevali k njihovemu mentalnemu napredku in izobrazbi.
  Nimam iluzij, a me to ne ustavi.

 55. Elena Pečarič pravi:

  Defeat Capitalism -? Leave the false freedom in the dust!

  The yearly meeting of the economically leading nations, which in the last times 2007
  and 2008 caused massive protests in Germany and Japan, this time takes place from the
  8th till the 10th of July in Italy. Eight years after Genua, the rightist extremist
  premier Silvio Berlusconi again hosts the summit meeting. At that time the italian
  police shot and killed a demonstrator and tortured dozens. The premier plead for
  acquittals, some responsible persons have been advanced to EU positions meanwhile.

  Ten years after the blockade of the meeting of the World Trade Organisation in
  Seattle 1999 it is shown that the leading industrial nations, despite of massive
  critic, still continue their exploitative and violent economical politics. This
  politics lead to the crisis of today. Only repression remains for preventative
  combatting of uprisings.

  Military operations against the civilian population and growing police contingents
  are neccessary to protect the meetings of leading politicians in these days. The
  always legitimate critic on their politics regains actuality again in connection with
  the financial crisis.

  Again(-st) the crisis

  Global economy is in its worst crisis since the crash of 1929. This crash was only
  the foreshock of the big crisis with pauperization on a huge scale and millions of
  unemployed. Are the real troubles like at that time still waiting for us at the moment?

  It is fatal to blame greedy managers, bankers and speculators for the crisis. Also
  the workers in the USA, who bought their houses and cars on credits which they
  couldn’t pay back, are not guilty. It is the capitalist world order, which again and
  again causes an overproduction of goods for which there are no buyers. At the moment
  there is not enough profit made out of the production of goods - meaning the
  exploitation of our labour-power - because of this, investions are made within
  speculations.

  The comparison of a bad neoliberal capitalism and a good productive, maybe even
  social capitalism only distracts from the fact that there is only one capitalism. And
  this one produces its own crises automatically. They arise on a more or less regular
  base even though not everywhere at the same time. Politics and economy now try to
  reflate the system with rescue programmes and economic stimulus packages. But the
  hundreds of billions wich are now spend for rescuing banks and corporations are by no
  means play money. We and the following generations shall pay them by wage cuts,
  lengthening of working hours, new dues, more taxes, economizings and cuttings of
  social benefits.

  The institutions of the leading industrial nations are forced to deal with the
  consequences of the crisis. Topics on the agenda of this years summit of the
  self-announced “World Governance” (Italys foreign minister about the G8) are climate,
  raw materials, aliments and migration as risks for the security policy of the
  industrial nations. The limited reserves of raw materials and aliments shall
  therefore also be allocated by miltary means to the advantage of the leading
  industrial nations. By this the less industrialized nations feel the full furce of
  the crisis caused by the politics of the G8 nations at first.

  …Repression as crisis management

 56. Elena Pečarič pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=9fc8SamMzus

 57. Jaka pravi:

  Začnimo razmišljati kako naprej!

 58. Sanja pravi:

  A se sploh kj da?

 59. Gogi pravi:

  Nakladate

 60. klik pravi:

  pa ti odkladaj, upaš in znaš, frajar

 61. Elena Pečarič pravi:

  pričakovala sem kaj več od vas

 62. Elena Pečarič pravi:

  INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
  Metelkova 6, 1000 Ljubljana
  Pisarna: Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana
  Tel.: (01) 43 97 460; GSM: 051 368 890
  Faks: (01) 43 97 105
  info@itr.si / www.itr.si

  Hočemo Slovenijo brez GSO – kulturni shod
  Na Inštitutu za trajnostni razvoj se pridružujemo kulturnemu shodu za Slovenijo brez GSO, ki ga organizira Kulturno-umetniško društvo Paviljon v četrtek, 9.7. ob 12. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.
  Prepričani smo, da moramo v Sloveniji izkoristiti vse možnosti, da ohranimo biotsko pestrost, da podpremo kmetijstvo, ki nam bo zagotavljalo zdravo hrano in s tem poskrbimo za zdravje prebivalstva in narave.
  Nedavno sprejeti Zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR) bo odpravil pravno praznino glede gojenja GS rastlin, ki so bile odobrene v Evropski uniji (trenutno le ena sorta koruze).
  To pa še zdaleč ne zagotavlja, da bomo v bodoče varni pred onesnaženjem z GSO. Izkušnje iz tujine kažejo, da “soobstoj” z GS rastlinami še nikjer ni bil možen, saj gre za žive organizme, ki ne upoštevajo človekovih administrativnih omejitev.
  Zato se pridružujemo vsem pozivom, da v svoji državi in v EU poskrbimo, da ustavimo globalni nenadzorovani “poskus z GSO”, od katerega nimajo koristi ne kmetje, ne potrošniki, ne lačni po svetu.
  • Slovensko vlado pozivamo, da sprejme izjemno stroge podzakonske akte k ZSGSROKR, ki bodo upoštevali vse slovenske značilnosti (biotska pestrost, kmetijska posestna struktura, zahteve potrošnikov…) in absolutno zavarovali kmetovanje brez GSO.
  • Ministra za okolje Karla Erjavca pozivamo, da končno uveljavi varnostni pridržek, s katerim bo Slovenija za daljše obdobje prepovedala gojenje edine v EU trenutno dovoljene GS koruze, kar je storilo že šest držav EU.
  • Pristojne ministre (kmetijstvo, okolje, zdravje) pozivamo, da na glasovanjih na ravni EU striktno glasujejo proti odobritvam novih GSO, se zavzemajo za nacionalno odločanje glede gojenja GSO in za resnično trajnostno skupno kmetijsko politiko brez GSO. Slovenski in evropski potrošniki polnimo skupni proračun EU, iz katerega kmetje prejemajo plačila SKP. Za skupno kmetijsko politiko, ki ne bo izključila GSO, ne bomo plačevali!
  Pridružujemo se akciji, ki je namenjena osveščanju javnosti, in pozivu, da se skupaj upremo vsem, ki nam hočejo vsiliti gensko manipulirano hrano.

 63. Elena Pečarič pravi:

  »Velespoštovana gospoda v državnem zboru!

  Neradi vas vznemirjamo ob taki uri, ko navadno se po dolgem dopoldnevu človek ozirati začne za južino, a druge ni, saj ravno v zvezi s hrano in osnovnim bivanjem se moramo pomeniti, oziroma razjasniti preneke točke, ki zdi se, so ušle iz misli vam začasno, a skrajšam naj uvod, preden razložim, kako zakaj, ker malo ni vseh točk, naj jih kar naštejem. Gre za petdeset škodljivih res posledic, povezanih močno z izpuščanjem umetno spremenjenih organizmov v naravo, oziroma v verigo ljudske hrane:

  1- Smrt – že leta 1989 je zaradi Triptofana – GS nadomestka za hrano, umrlo v ZDA 37 ljudi
  2- Rak – zaradi GH proteina za mlečnost krav je možnost raka na dojkah, in na prostati povečana za 4 x
  3 - Pojav novih alergenov, prenos znanih alergenov na nealergenska živila
  4 - pojav novih toksinov, pojav novih virusov in supervirusov
  5 - prenasičenost z antibiotiki, odpornost na antibiotike
  6 - nevarnost mutacij in okužb v človeških celicah
  7 - manjši notranji organi, predvsem prizadetost reproduktivnih organov
  8 - manjšanje biotske raznolikosti
  9 - dolgoročno nepredvidljivi vplivi
  10 – nepovratna kontaminacija ekosistema…

  …naj dovolj zaenkrat bo, da ne bi dolgočasli vas po nepotrebnem. Zavedamo se namreč, da vladati Slovencem res ni lahka stvar, nobenega zavidanja ni vredna. Kako lahko politikom na Laškem je, saj več kot šestdeset milijonov davkoplačevalcev prebiva po vsem škornju, kako lahko Francoskim je poslancem, z desetkrat večjo površino zemlje, z vsaj tolko večjimi prihodki! Kako lahko angleškim članom parlamenta je, po celem svetu jih dovolj razumejo, da drugi jih jeziki ne zanimajo. Kako lahko politikom je tam čez lužo, v ZDA, cel svet se jih boji s tako veliko vojsko, kako lahko je drugim in kako težko je vam, gospodom in gospem, s takšno majhno krpo zemlje in s takšnimi podložniki, ki vse premalo vam prinašamo dobička in vse preveč težav vam delamo, če z drugim ne, pa s tem da brigamo se sami zase. Najhujši izmed vseh pa smo umetniki, za vas fosili živi, saj ceh izvira naš še iz kamene dobe, politika pa je novejša, države otroci so kovinske dobe.

  Pa ni tako le, gospodje in gospe poslanci, bo nekaj dobrega se tudi našlo v naših genih, na primer dan današnji lep dokaz je ravno dejstva, da ljudstvo in umetniki smo tisti ki pravo pot vam kažemo, le slišati in videti je treba. Ko Cankar je omenjal hlapce, gotovo tega ni počel da bi jadikoval, obratno je želel, spregledanje ljudi, izhod v rešitev. Če danes bil bi Cankar tu, gotovo bi priporočil vam vsem gospodom in gospem poslankam in poslancem, da vse storite v smeri varovanja domovine in ne pustite, da iz tujine bi vas kdo hotel za svoje hlapce in z vami nas.

  Ko Levstik je povest napisal o Krpanu, gotovo ni hotel povedati, kako neumen je slovenski kmet, nasprotno, pokazal moč je ljudstva in posameznikov, rešilno za državo.

  Če Franc Prešeren danes bil bi tu, kaj bi porekel? Kaj Aškerc, Vodnik, Trubar, Dalmatin? Kaj Grohar, Jama, Jakopič, Sternen? Kaj rekla bi Kobilica Ivana? Usmerila bi vas na pravo pot, kot mi.

  Po drugi strani, spoštovani, naj spomnim vas, da tudi vi ste le ljudje, kot mi. In roko na srce, čeprav težavni smo ljudje in sploh umetniki, pa vendar, ljudje kot Grohar, Trubar in Prešeren, ki delali tako rekoč so zgago, so danes vir ponosa vseh Slovencev, tudi vas, gospodov in gospa iz parlamenta.

  In še, če vrnemo na gensko spremenjena bitja se, katerih soobstoj z naravo je potrjen z zakonom, ki ste ga vi, gospodje in gospe poslanci, sprejeli mimo naše volje, Slovencev in Slovenk.

  Gospodje in gospe poslanke in poslanci, zavedamo se, da peza vseh pritiskov iz ozadja meddržavnih, medcelinskih, medglobalnih in tako naprej naporna je, da zdi se lažje ljudstvo naplahtati, kot pa reči bobu bob v mednarodni areni. Pa ni tako. Brez nas ni vas in mi smo vaša moč, in tu stojimo prav zato, da vi postanete močnejši, ko pogovarjate se z drugimi o nas in domovini. Lahko porečete, da res lahko ni biti oblastnik Slovencem, saj dobesedno jemljemo, da vi poslanci naši ste in ne obratno, da mi plačujemo vas in ne obratno. Porecite jim, da sitni smo Slovenci, ko gre za nas in domovino. Sitni, tečni, trmasti, kot alpinisti, smučarji plavalci, kolesarji in umetniki.

  Povejte jim, lobistom vsem, ki bodo vas poskušali prepričati, da vi poskušate prepričati vse nas, da belo črno je in črno belo, povejte jim, da ljudstvo vam preprosto ne verjame in ne pusti izbire. Povejte jim, da smo odločeni in vztrajni.

  Povejte jim, da hočemo konkretno:
  1 – najmanj dvajsetletni varnostni pridržek - absolutni moratorij na gojenje genetsko modificiranih organizmov v Sloveniji – tudi za poskusne nasade.

  2 – zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone – biotski park EU, z absolutno prepovedjo gojenja GSO s toleranco 0.0 promila.

  3 – Vsi uvoženi prehranski artikli z merljivo vsebnostjo GSO nad 0.0 promila morajo biti označeno s posebno nalepko ‘vsebuje GSO’

  4 – posebej stroga pravila se naj sprejme glede uvoza živinske krme – dovoljena vsebnost GSO naj bo 0.0 promila. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo

  5 – posebej stroga naj bodo pravila glede dodatkov hrani iz GSO soje in GSO koruze. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo.

  6 - Slovenija je dovolj majhna in obenem dovolj rodovitna, da si, če ne drugače, lahko pridela večino hrane sama. Sprejmejo naj se ukrepi, ki bodo zagotovili razvoj v smeri, da se v Sloveniji pridela toliko hrane, kot je potrebujemo sami, pri čemer se uporabljajo izključno ekološke metode (posaditev javnih-neprofitnih sadnih dreves na javnih površinah, povečana stopnja samooskrbe, dostop do zemlje vsem, ki jo žele obdelovati).

  7 – sedanji zakon o soobstoju GSO z naravnimi rastlinami dejansko ničesar ne regulira brez dodatnih podzakonskih aktov. Ti podzakonski akti, katerih sploh še ni, pa so hkrati potencialne šibke točke zakona in glede na okoliščine nam ne more nihče zagotoviti, da se ne bodo podzakonski akti izkoriščali ravno v nasprotne namene, namreč za luknjanje zakona in raztegovanje lukenj v zakonu. Te luknje pa lahko učinkovito preprečijo le: razpustitev vseh organov, v katerih sede le zagovorniki GSO, Absolutni moratorij iz točke 1, ter zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone iz točke 2. Slednji omogoča tudi zahtevo Slovenije, da vsaj 50 kilometrov daleč od slovenske meje ni nobenega gojišča GSO.

  Tako, spoštovane gospe poslanke in spoštovani gospodje poslanci. Tako povejte vsem lobistom, ki skušali za nos vas bodo potegniti in prepričati, da vi za nos potegnete še nas. Povejte jim, da se ne damo in da shode bomo shajali kar vsakih štirinajst dni. Tako je slišali ste prav! Čez tedna dva ponovno pridemo vas spomnit, kaj vaša je dolžnost.

  Glas ljudstva vreden je posluha, saj rešil tudi vašim bo otrokom domovino. Le ena je, narava skupna naša. In kot so rekli naši stari: ‘če hočeš medu, ne mlati po panju!’«

  9. 7. 2009

  Združenje umetnikov Paviljon

 64. Bount pravi:

  Hvala ga. Elena, in hvala Bogu, da v Sloveniji imamo še pametne ljudi in hvala Bogu, da niso vsi že vsi omamljeni in zato nesposobni zdravega razmišljanja.

 65. JamesJab pravi:

  https://over-the-counter-drug.com/# over the counter antidepressants

 66. RafaelErage pravi:

  https://stromectol.science/# buy minocycline 100 mg tablets
  average cost of generic zithromax zithromax 250mg

 67. ThomasQuich pravi:

  https://amoxil.science/# amoxicillin over counter

 68. RafaelErage pravi:

  https://zithromax.science/# zithromax coupon
  buy zithromax generic zithromax azithromycin

 69. RafaelErage pravi:

  https://zithromax.science/# how to get zithromax
  generic for amoxicillin order amoxicillin uk

 70. ThomasQuich pravi:

  https://zithromax.science/# zithromax 500 without prescription

 71. RafaelErage pravi:

  https://amoxil.science/# where can i buy amoxicillin over the counter uk
  doxycycline 150 mg buy doxycycline online

 72. RonaldSnido pravi:

  Read information now. Read information now.
  https://stromectolst.com/# ivermectin 3 mg tabs
  Long-Term Effects. Read here.

 73. KevinLunda pravi:

  Cautions. Medscape Drugs & Diseases.
  stromectol tablets buy online
  Long-Term Effects. Generic Name.

 74. RonaldSnido pravi:

  Everything information about medication. Top 100 Searched Drugs.
  https://stromectolst.com/# ivermectin humans
  Drug information. Actual trends of drug.

 75. ZacharyBiz pravi:

  Some trends of drugs. Drug information.
  ivermectin for sale
  п»їMedicament prescribing information. Cautions.

 76. KevinLunda pravi:

  Read here. Everything information about medication.
  https://stromectolst.com/# stromectol 6 mg dosage
  drug information and news for professionals and consumers. Get warning information here.

 77. RonaldSnido pravi:

  Some trends of drugs. Cautions.
  stromectol price us
  Everything information about medication. All trends of medicament.

 78. Jesseexola pravi:

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Everything about medicine.
  ivermectin 3mg pill
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything about medicine.

 79. KevinLunda pravi:

  Actual trends of drug. Actual trends of drug.
  https://stromectolst.com/# ivermectin over the counter canada
  Everything about medicine. Read information now.

 80. ZacharyBiz pravi:

  What side effects can this medication cause? Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  https://stromectolst.com/# stromectol 3 mg dosage
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 81. RonaldSnido pravi:

  Medscape Drugs & Diseases. safe and effective drugs are available.
  ivermectin uk
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. п»їMedicament prescribing information.

 82. KevinLunda pravi:

  What side effects can this medication cause? Read now.
  https://stromectolst.com/# ivermectin 3mg
  Drug information. Read information now.

 83. KevinLunda pravi:

  Get here. Drug information.
  stromectol 0.5 mg
  Everything about medicine. Medicament prescribing information.

 84. Jesseexola pravi:

  Get information now. Get information now.
  ivermectin pills
  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Long-Term Effects.

 85. ZacharyBiz pravi:

  Medscape Drugs & Diseases. п»їMedicament prescribing information.
  stromectol 3mg tablets
  Long-Term Effects. Commonly Used Drugs Charts.

 86. RonaldSnido pravi:

  Long-Term Effects. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  ivermectin gel
  earch our drug database. Actual trends of drug.

 87. KevinLunda pravi:

  Best and news about drug. Get here.
  https://stromectolst.com/# ivermectin over the counter
  Commonly Used Drugs Charts. Read now.

 88. Davidanoni pravi:

  safe and effective drugs are available. Get information now.
  where to buy cheap levaquin tablets
  Best and news about drug. Read here.

 89. Williewheek pravi:

  safe and effective drugs are available. Some trends of drugs.
  can i buy generic levaquin
  Get here. Cautions.

 90. Donalddew pravi:

  Long-Term Effects. Some trends of drugs.
  where to buy cheap nexium price
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Everything information about medication.

 91. Davidanoni pravi:

  What side effects can this medication cause? Drug information.
  where to buy generic levaquin
  Medscape Drugs & Diseases. safe and effective drugs are available.

 92. Jamespoict pravi:

  safe and effective drugs are available. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  can i purchase generic nexium without prescription
  What side effects can this medication cause? Read information now.

 93. Williewheek pravi:

  Generic Name. Commonly Used Drugs Charts.
  https://lisinopril.science/# lisinopril 10 mg prices
  Some trends of drugs. Everything information about medication.

 94. Jamesbrict pravi:

  Drug information. Read here.
  can you get generic mobic without rx
  Read information now. п»їMedicament prescribing information.

 95. Donalddew pravi:

  safe and effective drugs are available. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  https://nexium.top/# where can i buy nexium without dr prescription
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. earch our drug database.

 96. Davidanoni pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Read here.
  get generic mobic for sale
  Read now. Read information now.

 97. Williewheek pravi:

  Top 100 Searched Drugs. Everything information about medication.
  https://mobic.store/# can i order generic mobic without a prescription
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Everything about medicine.

 98. Donalddew pravi:

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Drug information.
  can i get generic levaquin tablets
  Cautions. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 99. Jamespoict pravi:

  Cautions. Get warning information here.
  https://levaquin.science/# cost of levaquin without prescription
  Best and news about drug. Get information now.

 100. Dennisadmig pravi:

  Read information now. Read information now. buy amoxicillin 250mg
  Some trends of drugs. Commonly Used Drugs Charts.

 101. DavidPrord pravi:

  earch our drug database. What side effects can this medication cause? https://amoxicillins.com/ amoxicillin online no prescription
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Generic Name.

 102. Jameslycle pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Drugs information sheet.
  https://clomiphenes.com can i get clomid online
  Everything information about medication. Commonly Used Drugs Charts.

 103. Dennisadmig pravi:

  All trends of medicament. Medscape Drugs & Diseases. https://amoxicillins.com/ buy amoxicillin online cheap
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Long-Term Effects.

 104. AaronMab pravi:

  Get information now. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  zithromax for sale us
  Cautions. Everything about medicine.

 105. Donalddox pravi:

  Long-Term Effects. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  zithromax tablets for sale
  Actual trends of drug. Drugs information sheet.

 106. DavidPrord pravi:

  Get information now. Get information now.
  where to buy cheap clomid without insurance
  What side effects can this medication cause? Read information now.

 107. Jameslycle pravi:

  Get here. Drug information.
  zithromax capsules 250mg
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Everything about medicine.

 108. Dennisadmig pravi:

  Long-Term Effects. Drug information.
  zithromax 250 mg pill
  Everything what you want to know about pills. Top 100 Searched Drugs.

 109. DavidPrord pravi:

  Medscape Drugs & Diseases. Drugs information sheet. amoxicillin script
  All trends of medicament. What side effects can this medication cause?

 110. Jameslycle pravi:

  Actual trends of drug. Actual trends of drug.
  how to buy cheap propecia tablets
  Read information now. Best and news about drug.

 111. Dennisadmig pravi:

  Commonly Used Drugs Charts. What side effects can this medication cause? can you purchase amoxicillin online
  Read now. Cautions.

 112. Donalddox pravi:

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
  order clomid price
  Everything information about medication. Get warning information here.

 113. DavidPrord pravi:

  What side effects can this medication cause? Everything about medicine.
  buying clomid without prescription
  Everything what you want to know about pills. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 114. Jameslycle pravi:

  Some trends of drugs. What side effects can this medication cause?
  zithromax for sale usa
  Cautions. What side effects can this medication cause?

 115. RobertKibia pravi:

  Long-Term Effects. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  https://edonlinefast.com pills for ed
  All trends of medicament. Actual trends of drug.

 116. MortonRip pravi:

  Drug information. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  medications for ed
  Commonly Used Drugs Charts. Read now.

 117. Philipslafe pravi:

  Read now. Long-Term Effects.
  best ed pill
  Cautions. earch our drug database.

 118. RobertKibia pravi:

  Long-Term Effects. Some trends of drugs.
  https://edonlinefast.com ed remedies
  drug information and news for professionals and consumers. safe and effective drugs are available.

 119. Donalddox pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Read information now.
  https://clomiphenes.online buying clomid prices
  Medscape Drugs & Diseases. Long-Term Effects.

 120. MortonRip pravi:

  Long-Term Effects. Cautions.
  best over the counter ed pills
  Generic Name. safe and effective drugs are available.

 121. Efrendab pravi:

  Drug information. What side effects can this medication cause?
  cheap ed drugs
  Everything what you want to know about pills. Drugs information sheet.

 122. Philipslafe pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Read here.
  online ed pills
  earch our drug database. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 123. RobertKibia pravi:

  Get warning information here. Read information now.
  best male ed pills
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. All trends of medicament.

 124. MortonRip pravi:

  Long-Term Effects. Best and news about drug.
  ed medication online
  Everything what you want to know about pills. Actual trends of drug.

 125. RobertKibia pravi:

  Everything what you want to know about pills. Long-Term Effects.
  canadian pharmacy sildenafil
  Read here. Read information now.

 126. Edgarstync pravi:

  Read here. Drug information.
  canadian pharmacy checker
  Read now. Long-Term Effects.

 127. Jeffreypes pravi:

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Drug information.
  canadian pharmacy online
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 128. Michaelnar pravi:

  п»їMedicament prescribing information. Drug information.
  https://canadianfast.com/# canadian online pharmacy
  п»їMedicament prescribing information. Get warning information here.

 129. VictorJig pravi:

  Get warning information here. Get here.
  ed meds online without doctor prescription
  Top 100 Searched Drugs. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 130. RobertKibia pravi:

  Drug information. Everything about medicine.
  prescription drugs online without doctor
  safe and effective drugs are available. Top 100 Searched Drugs.

 131. Edgarstync pravi:

  Cautions. Everything about medicine.
  https://canadianfast.com/# buy prescription drugs without doctor
  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 132. Jeffreypes pravi:

  Drugs information sheet. All trends of medicament.
  https://canadianfast.com/# meds online without doctor prescription
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Drug information.

 133. Jeffreypes pravi:

  Generic Name. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  reputable canadian online pharmacy
  Definitive journal of drugs and therapeutics. All trends of medicament.

 134. Edgarstync pravi:

  Read information now. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  https://canadianfast.com/# prescription without a doctor’s prescription
  Read information now. Actual trends of drug.

 135. RobertKibia pravi:

  Generic Name. Best and news about drug.
  buy prescription drugs online legally
  Get information now. Best and news about drug.

 136. Michaelnar pravi:

  drug information and news for professionals and consumers. Read now.
  canadian pharmacy service
  Get information now. Read now.

 137. VictorJig pravi:

  Medscape Drugs & Diseases. Commonly Used Drugs Charts.
  canadian drugs
  Generic Name. Get here.

 138. Jeffreypes pravi:

  Medscape Drugs & Diseases. Generic Name.
  ed meds online without doctor prescription
  Some trends of drugs. Get warning information here.

 139. Edgarstync pravi:

  All trends of medicament. Read information now.
  prescription drugs online without doctor
  What side effects can this medication cause? Drug information.

 140. BradleyVal pravi:

  Commonly Used Drugs Charts. Actual trends of drug.
  https://viagrapillsild.com/# sildenafil mexico cheapest
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Drug information.

 141. CharlesRaipt pravi:

  Read information now. Commonly Used Drugs Charts.
  https://viagrapillsild.com/# sildenafil 120
  Read information now. Drugs information sheet.

 142. BradleyVal pravi:

  Everything what you want to know about pills. Some trends of drugs.
  https://viagrapillsild.online/# sildenafil order
  Everything what you want to know about pills. Drug information.

 143. Billyhardy pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. earch our drug database.
  https://viagrapillsild.com/# where to buy viagra in sydney
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Some trends of drugs.

 144. CharlesRaipt pravi:

  Get here. Everything about medicine.
  https://viagrapillsild.com/# generic viagra professional
  Read now. Read information now.

 145. BradleyVal pravi:

  Generic Name. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  does viagra help with premature ejaculation
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 146. SammyAgire pravi:

  earch our drug database. Read information now.
  https://viagrapillsild.online/# sildenafil 60
  All trends of medicament. Read information now.

 147. WillisAcife pravi:

  safe and effective drugs are available. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  which one is better viagra or cialis
  earch our drug database. Drug information.

 148. AlbertSnump pravi:

  Everything information about medication. Read information now.
  https://tadalafil1st.com/# tadalafil tablets 10 mg online
  Read information now. Everything about medicine.

 149. Robertlig pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Everything about medicine.
  cialis ontario no prescription
  What side effects can this medication cause? Drugs information sheet.

 150. WillisAcife pravi:

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Commonly Used Drugs Charts.
  tadalafil online paypal
  Read information now. Generic Name.

 151. SammyAgire pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Cautions.
  tadalafil in india online
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Everything information about medication.

 152. Morrishap pravi:

  Read now. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  cialis drug
  Everything what you want to know about pills. Medscape Drugs & Diseases.

 153. Robertlig pravi:

  Read information now. Generic Name.
  https://tadalafil1st.online/# buy generic cialis australia
  Top 100 Searched Drugs. Everything what you want to know about pills.

 154. AlbertSnump pravi:

  Everything what you want to know about pills. Some trends of drugs.
  https://tadalafil1st.com/# cialis free trial coupon
  safe and effective drugs are available. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 155. WillisAcife pravi:

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Get warning information here.
  https://tadalafil1st.com/# canadian pharmacy tadalafil
  Everything what you want to know about pills. Everything about medicine.

 156. Robertlig pravi:

  All trends of medicament. drug information and news for professionals and consumers.
  https://tadalafil1st.online/# cialis dosage recommend
  Everything information about medication. Actual trends of drug.

 157. SammyAgire pravi:

  earch our drug database. earch our drug database.
  tadalafil online india
  п»їMedicament prescribing information. Read now.

 158. Ronnietum pravi:

  Best and news about drug. Read now.

  how to buy cheap clomid now

  where to get generic clomid pills
  Commonly Used Drugs Charts. Everything about medicine.

 159. MichaelAnade pravi:

  Generic Name. Actual trends of drug.

  https://propeciaf.store/ cost of propecia pill
  Read here. Read information now.

 160. Anthonymowly pravi:

  Read here. Drugs information sheet.

  https://clomidc.fun/ how to get cheap clomid price
  amoxicillin canada price
  What side effects can this medication cause? All trends of medicament.

 161. Ronnietum pravi:

  Definitive journal of drugs and therapeutics. drug information and news for professionals and consumers.

  https://zithromaxa.fun/ buy generic zithromax online

  cheap clomid no prescription
  Read information now. Medicament prescribing information.

 162. Ronnietum pravi:

  Best and news about drug. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  amoxicillin 500 mg without prescription

  https://prednisoned.top/ online prednisone
  Read now. Get warning information here.

 163. Anthonymowly pravi:

  safe and effective drugs are available. safe and effective drugs are available.
  https://amoxila.store/ amoxicillin buy online canada

  https://clomidc.fun/ can i buy cheap clomid tablets
  Drug information. Get warning information here.

 164. MichaelAnade pravi:

  Actual trends of drug. Read now.

  prednisone 2.5 mg price
  Everything information about medication. Everything about medicine.

 165. Ronnietum pravi:

  Long-Term Effects. earch our drug database.

  https://clomidc.fun/ where to get clomid without rx
  amoxicillin discount
  Best and news about drug. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 166. MichaelAnade pravi:

  Generic Name. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

  how to buy clomid no prescription
  Some trends of drugs. п»їMedicament prescribing information.

 167. Ronnietum pravi:

  Everything information about medication. Best and news about drug.

  https://clomidc.fun/ can i buy clomid

  https://clomidc.fun/ can i order clomid pill
  Top 100 Searched Drugs. Drugs information sheet.

 168. Anthonymowly pravi:

  Everything information about medication. Read information now.

  prednisone 40 mg price

  https://clomidc.fun/ can i order generic clomid without dr prescription
  Read information now. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 169. safetoto pravi:

  It’s really great. Thank you for providing a quality article. There is something you might be interested in. Do you know safetoto ? If you have more questions, please come to my site and check it out!

 170. baccaratsite pravi:

  I’ve been searching for hours on this topic and finally found your post. baccaratsite, I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site?

 171. 스포츠중계 pravi:

  I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this
  blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by
  스포츠중계

Komentiraj