Thursday 30. March 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Janez oženil Urško

5. julij 2009 ob 17:45 | Denis Sarkić |

V Drežnici nad Kobaridom se je nekaj po 14. uri zaključil obred cerkvene poroke predsednika SDS Ivana Janeza Janše in njegove zaročenke, zdravnice Urške Bačovnik. Nevesto, ki je bila oblečena v belo obleko z vlečko, v laseh pa je imela tančico, in ženina, oblečenega v črno, so svatje ob prihodu iz cerkve posuli s cvetjem in rižem, dobrodošlico pa so jima zaželeli s kruhom in soljo. Na obredu v cerkvi Srca Jezusovega, kjer sta si Janša in Bačovnikova podelila zakrament zakona, je bilo poleg njunih družin in prijateljev prisotnih tudi nekaj domačinov. Nevesta je v rokah nosila šopek travniškega cvetja, med katerim so bile tudi planike. Dostop do cerkvenega dvorišča je bil sicer za novinarje zaprt. Po čestitkah, ki sta jih prejela od svatov in domačinov, pa sta pristala tudi na fotografiranje za medije. Na vprašanje, ali je najbolj srečen Slovenec dneva in kakšni so prvi občutki po ceremoniji, je Janša odgovoril: “Morate poskusit.”

Reportaža iz Drežnice:

Na cerkvenem poročnem obredu so bili prisotni skoraj vsi poslanci SDS - Marjan Bezjak, Robert Hrovat, Milan Čadež, Branko Grims, France Cukjati, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Milenko Ziherl, Jože Tanko, Miro Petek, Vinko Gorenak, Rudolf Petan, Jožef Jerovšek, nekdanji ministri Lovro Šturm, Vasko Simoniti, Andrej Vizjak, Zofija Mazej Kukovič, Dragutin Mate, Dimitrij Rupel, Milan Zver in evropski poslanec Mihael Brejc.

Ivana Janeza Janšo in Urško Bačovnik je Rajko Janša, brat in ženinova priča, po cerkvenem poročnem obredu v Drežnici odpeljal v Trento, kjer sta brez javnosti in novinarjev stopila še pred matičarja. Poročil ju je bovški župan in poslanec SDS Danijel Krivec. Urška Bačovnik, zdravnica po poklicu, se je z Janšo v javnosti prvič pojavila 30. oktobra leta 2006 na proslavi ob dnevu reformacije. Tedanjega predsednika vlade je zatem spremljala tudi na več uradnih dogodkih. V zadnjih letih so se tako večkrat pojavila ugibanja o njuni poroki.

Ivan Janez Janša, rojen 17. septembra 1958 v Ljubljani, je univerzitetni diplomirani obramboslovec. V 80. letih je bil član ZSMS, pisal je kritične članke o stanju tedanje družbe za Mladino in Časopis za kritiko znanosti ter postal politični disident. Maja 1988 ga je aretirala Služba državne varnosti (SDV), čemur je sledil t.i. proces proti četverici. Januarja 1989 je sodeloval pri ustanovitvi Slovenske demokratične zveze (SDZ), bil izvoljen najprej za njenega podpredsednika, nato pa za predsednika sveta stranke. Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji je bil aprila 1990 na listi SDZ izvoljen za poslanca. Maja 1990 je postal minister za obrambo v prvi demokratično izvoljeni vladi in na mestu obrambnega ministra ostal do marca 1994, ko je bil razrešen zaradi afere Depala vas. Janša se je Socialdemokratski stranki Slovenije pridružil leta 1992, maja 1993 je bil izvoljen za njenega predsednika in jo vodi še danes (leta 2003 se je stranka preimenovala v Slovensko demokratsko stranko). Leta 1996 je bil ponovno izvoljen za poslanca DZ, zatem pa še leta 2000. V mandatu 2004 - 2008 je bil predsednik vlade, v prvi polovici leta 2008 pa tudi predsedujoči Svetu Evropske unije.

Zdravnica Urška Bačovnik je iz naselja Kote pri Velenju. Je navdušena alpinistka, članica alpinističnega odseka Planinskega društva Ljubljana - Matica, aktivno se ukvarja z lednim plezanjem in je v tej disciplini dosegla več uspehov.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 59 x komentirano
 1. Daliborka pravi:

  Če se ne motim, je planika zaščitena cvetlica. Menda je potrebno plačati kazen, če jih trgaš. Hm. Sta Sokol in Golobica poravnala globo za plenjenje zaščitenega cvetja?

 2. miha pravi:

  Brejc ni več evropski poslanec

 3. Denis Sarkić pravi:

  @miha, dokler v EP na prvi seji ne potrdijo novoizvoljenih, je zaenkrat še vedno…

 4. markopigac pravi:

  zmaga :) kak se zdaj boljsa polovica pise? Bacovnik, Jansa al’ Bacovnik Jansa? Ali morebiti Jansa Bacovnik? :)

 5. miha pravi:

  Kdaj pa jih bodo potrdili? Ta EP res nekam počas dela. Sej ni bistveno ali je še ali ni več evropski poslanec, samo mandat mu je pa potekel in spakiral kovčke.

 6. peter a. pravi:

  kolk sta fletna. srečno JJ in Urška. ;)

 7. kaktus pravi:

  JANEZ IN URŠKA VELIKO SREČE IN NASVIDENJE NA ZLATI POROKI !

 8. Tony pravi:

  Klinc pa alpinista, če trgata planike. :P Navadna šodrovca sta in nič drugega!!

  Še P.S.: zahtevamo kazen za trganje. Enaki pred zakonom in to…

 9. miha pravi:

  ZAKAJ ima ta miha isti nickname ko js ???? DENIS ??!

  Če bi mene JJ vprašal kaj zdaj nardit bi mu js rekel naslednje;

  - zdaj je čas, da se z aktivne politike umakneš
  - žena urška rodi malega JJ
  - postaneš za 2 leti ljubeč in skrben mož in očka
  - v revijah in tračih te spoznajo da si bog in potem ZMAGAŠ NA VOLITVAH

  100% ZAGOTOVLJENO

  Denis, svetuj mu..

 10. miha pravi:

  aja.. moja politika ni ta politika.. v bistvu ni nobena politika moja ali zame sploh

 11. Jaz pravi:

  Bravo, župnik gospod Gregorc! Pravi lisjak!

 12. janez pravi:

  Kmetavzarji planike gojijo vrtnarji jaz jih imam tudi v vrtu in jih lahko trgam kolikor hočem.

 13. Tony pravi:

  Čakaj, čakaj, kdo sadi planike po vrtu in kdo je potem kmetavz? :-)

 14. mene pravi:

  mislim, da je vrhunec reportaže “2.0 TDI” :D

 15. Leni pravi:

  Planike rastejo tudi v vrtovih.

 16. ProPolis pravi:

  Lepo.
  Predvsem pa lepa nevesta.

 17. mmona pravi:

  Hmm, a se Janša ni že drugič poročil!? Torej, pravi, da se morate poskusit dvakrat poročit?!

 18. polbela štruca tip KGB pravi:

  Iskrene čestitke očitno zelo zelo srečnemu paru!

 19. miha pravi:

  denis dober prispevek…

 20. ocean pravi:

  Denis cestitam
  zelo dobra reportaza, pa sej itak ti si car!
  Kak vzvišen tip - od Janše brat - bedak…
  Škoda ker svate nis mal vprašal, kaj so jima dal za darilo…
  LP,

 21. Tamara pravi:

  Ooo, Denis, Franca Urbanije pa nisi dobil, da bi izvedeli, če jima je kaj posebnega rekel, kako se je počutil itd. Upam si staviti, da si je vzel čas za to. Vedno rad doda osebno noto svojim obredom, opazi, kdo je cerkvi in to malo pokomentira … In zate bi si tudi vzel čas, ker je gospod izredno zgovoren, družaben in prijazen. Sicer mašuje na Dovjem in v Mojstrani, ob posebnih priložnostih pa tudi v Vratih. Fani ga radi primerjajo z Jakobom Aljažem, ker naj bi oba rada hodila v planine in maševala v teh lepih gorenjskih vasicah.

  Me je pa nekaj zmotilo pri vsem skupaj. Če spregledamo dejstvo, da na veliko nazdravljajo in cingljajo s penino, me je zmotilo to, da sta ženin in nevesta dvakrat nazdravljala z vsemi naokoli, eden z drugim pa niti enkrat.

 22. Dj Zeko! pravi:

  denis dej no, gendale

 23. krucefiks pravi:

  @Denis Sarkić:
  Poroka bivšega premierja ni politična tema. Spada v kakšen drug sklop. Ne pa, da imamo tukaj dva zaporedna prispevka o tem.

 24. NoMercy pravi:

  Urška Bačkovnik Janša
  Ivan Janez Urška Janša
  a je tako prav ??

 25. krucefiks pravi:

  Kira bedarija. Isti posnetki v obeh temah.

  Je pa zanimivo nekaj drugega. Janša menda vozi (kot navaja poročilo SDS) volvo karavan (kao nek star poceni avto) in da ima na računu komaj 30k€. Rajko pa kar aktualnega X5 (>več € od tistega, kar ima Janez na računu). Sklepati je, da je očitno Rajko uspešnejši od svojega bolj znanega brata.:D

 26. Nogavička pravi:

  Rajko ima tudi vilo v pobočju Portoroža. Uspešen podjetnik s firmo v mirovanju zadnjih nekaj let.

 27. Rajko pravi:

  Super dokumentirano Denis. Vidimo veliko več kot kjerkoli drugje na TV. Zanimivo.

 28. Denis Sarkić pravi:

  @krucefiks, Ivan Janez Janša je politik, na poroki je bilo več politikov kot novinarjev, zato spada zadeva v pravo kategorijo! Janez vozi novega Volvo karavana X, ki ni poceni avtomobilček… Rajko pa rad pokaže svoj pleh!

 29. asd pravi:

  wtf je stalno s ponavljanjem, da mu je ime tudi ivan? poskus norčevanja se mi zdi.

 30. angie pravi:

  Res je drežniški župnik prav simpatičen gospod in ne razumem, zakaj je moral JJ uvoziti dovškega, da ga je oženil. Mogoče pa dovbši planincem daje več odpustkov (glede izpolnjevanja kriterijev za poroko, zakramenentov vključno s spovedjo pred poroko, pa predzakonskega svetovanja itd.

  Povej no, kam so šli pol žurat? V Tamar? Težko si predstavljam Brejca z metuljčkom, Simonitija z lenčico in Rupla s klobučkom (in z Rožico Marjetico) v planinskem domu v Tamarju…

  Slovenci in Slovenke pa upamo,da bo tale Urška ženina malce zmehčala…četudi si ga težko predstvaljam, kako previja dojenčka i8n z njim podira kupčke…

 31. Denis Sarkić pravi:

  @asd, tako mu je pač uradno ime in s tem imenom so ga tudi verjetno (vsaj civilno) oženili!

  @angie, žurka je bila na Kekčevi domačiji - http://www.kekceva-domacija.si/kekec.php?p=5

  in še reference - http://www.sloveniaholidays.com/kekceva-domacija-trenta

  ter še zemljevid - http://zemljevid.najdi.si/search_maps.jsp?q=trenta+79&tab=maps

 32. aha pravi:

  Res Mesija in Urška si nista niti enkrat nazdravila na posnetku. Mesiji se pozna,da že ima eno ženo, Suverenijo, in je med mladoporočencema ena taka posebna “toplina”. Čisti Nosferatu.

 33. Zgaga pravi:

  Torej je zdaj Janša pred bogom bigamist :)) Kar bog združi, nič ne more razdružiti ;)) Al pa je placal odpustke? Starega prdca si vzela, bos mu mogla plenice menjat cez 20 let…hehehe

 34. simpatikus komunalis pravi:

  @kaktus hehehehe na zlati poroki??!!lepo te prosim a bo 102 učakal.?!o jebemti to bi pa rad doživel.hahahaha.

 35. janez čavić pravi:

  joooooooooooj kok je to smeeeešn!!!

 36. obama pravi:

  Zgaga pravi:

  6. julij, 2009 ob 14:15
  Torej je zdaj Janša pred bogom bigamist :)) Kar bog združi, nič ne more razdružiti ;)) Al pa je placal odpustke? Starega prdca si vzela, bos mu mogla plenice menjat cez 20 let…hehehe

  ti si pač mona in to nedvomno

  PS: na ohceti je bil tudi Kurčan,samo ga v gruči otrok ni blo videt

 37. angie pravi:

  aha, hvala Denis!

  Ukala in vriskala sta torej kot Kekec in Mojca torej… Kosobrin (grims) je plesal po eni nogi,
  Bedanec(rupsi) je menda odtacal prvi domov in tudi tebe, Rožleta, niso povabili.
  Ostalim (zveru in zverinici…) so dali iz fingrata pit…

 38. Zgaga pravi:

  Ja, in to poscana mona! Obama, ful si faca!

 39. Filip Z.Podlipnik pravi:

  @krucefiks in drugi:

  Kaj pa če BMW X5 sploh ni od Janševega brata? Kaj če je pravzaprav od JJ-a? Pa še kaj drugega zraven …

  JJ se je namreč vedno hvalil, da je treba avto po nekaj letih zamenjat (treh do štirih). Govoril je o BMW in X5 menda tudi stalno vozil.

  Seveda sem to samo slišal

 40. Nogavička pravi:

  Filip, govoriš o kaslcih tistih, ki so po zakonu dolžni sporočati svoje premoženje … in se delati uboge pred njihovo javnostjo. Ne, premožni so samo oni drugi, kako bi sicer lahko nagovarjali volilce, ki jim odračunajo 400/mesec ;) in s prstom kazali na druge, une ta zares grde.

 41. TADO pravi:

  dobr si se prištulil not:)
  A si mel edini kamero?

  Tale brat je pa res en šalabajz.Hodi ko neki lord,ki misli da on svet po koncu drži,ah še jj je bol flegma od tega loleka,čudno da si je vzet tega za pričo.

 42. Bount pravi:

  In srečno sta živela…

 43. unexpected pravi:

  :))))))))))))))))))))

  …Denis, je zadnji odstavek članka vzet iz radijske oddaje “poslušalci čestitajo in pozdravljajo”????? :))))))))

  tale naša dolina šentflorjanska je pa res raj na zemlji…

  en lep pozdrav vsem ljubiteljem slovenskega političnega parketa - tako levim kot desnim navijačem slovenskih govedorejcev…

 44. unexpected pravi:

  …sicer pa menim, da so bila pogajanja o doti težka in dolgotrajna… (upam da sleherni vedo na kaj nakazujem)…

  še en pozdrav navijačem slovenskih govedorejcev ter štajerskim kuharicam marmelade…

 45. aha pravi:

  “Janez oženil Urško” - a se ne reče pravilno ali:Janez se je oženil z Urško ali pa:Janez omožil Urško (Urški je dal moža, ne žene -razen če je Mesija ena taka baba).
  Tega noben ne opazi, ker so vsi vzhičeni nad poroko, kot tudi ne opazijo, da Mesija ni blond pa modrooki Arijec, pa da med njima sploh ni nobene sproščene topline, pa da Urška niti pod razno nima poduhovljenega obraza.

 46. unexpected pravi:

  aha, ne tako negativno… ;)

 47. cestna železnica pravi:

  @Daliborka: Njen šopek je uvožen iz Nizozemske.

 48. GRUNF pravi:

  Dober si skenslal Šturmovo ženo, poroka je bla lepa.(06:06)…hahaha

 49. Denis Sarkić pravi:

  Vprašanje je bilo zastavljeno Lovru Šturmu…

 50. GRUNF pravi:

  cool

 51. turboliberalec pravi:

  zločesti omen.. ko se ženijo desničarji navadno v to dolino solza rodijo več kot enega..

 52. S.P. pravi:

  Zdaj vidimo kaj se zgodi z narodom, ko se poroči prvi slovenski cesar, Janez Janša.
  Končno imamo eno pravo prvo damo, ki bo s svojo lepoto skrbela za narodovo moralo. Morda pa je ravno to tisto, kar Slovenci potrebujemo.
  Toda počakajte malo. Ali ni Janša v opoziciji? Kaj se je zgodilo s Pahorjem? Je čez noč odstopil in ga je zamenjal Janez Janša? Zdi se že tako.
  Janez Janša – slovenski predsednik vlade … Ja, to se čisto v redu sliši. Morda, pa jeseni 2008 sploh ni zmagala SD … in smo vse to samo sanjali. Morda pa je za vsem skupaj ravno Janša. S svojo absolutno močjo je poskrbel za zmago levice, zato da bi le-ta lahko totalno zajebala in nato … bo SDS prevzela krmilo za nadaljnih sto let.
  Ali se mi samo zdi, da nihče več ne verjame, da bo na naslednjih volitvah zmagal Pahor?
  In zakaj bi? Bi se ob njegovi poroki tudi po vsej Sloveniji tako glasno slišalo razna strastna mnenja in občutke? Bi tudi on lahko našel neko majhno slovensko vas, katere prebivalci kar ne bi mogli dovolj hitro razglašati, kako ima največ privržencev ravno tam in kako velika čast je to?
  Bi Pahor privabil naravnost besne privržence pred policijsko postajo? Verjetno so bili tisti strašni divjaki pripravljeni tudi na boj, če bi jim Janša le dal orožje in zaukazal napad. Komandir bi bil pa tisti veteran.
  Ne, ne … Pahor sploh ni pravi premier. Slepimo se, če mislimo, da je še kdo drug razen Janše prvi oblastnik. Ta štiri leta so le premor, krajša pavza v Janševi prihajajoči dolgoletni vladavini.
  Ima 50 let, še dolgo časa ga bomo videvali. Zato je zdaj čas za tisto tradicionalno slovensko melanholijo in stoičnost. Zdaj bo tako ali tako veliko lažje, saj je poročil tisto lepotico. Lažje bomo gledali zaslone in poslušali slabe novice zavite v dobre.
  In zakaj ne? Zakaj bi bil on slabši od kakšnega drugega? Pa saj je tudi Pahor Janša. Samo malo manj prepričljiv. Kaj je Kresalova drugega kot Janša? In kaj Golobič? Tudi Žerjav je vse bolj janševski, čeprav se mi je na začetku zdel drugačen.
  Zakaj bi torej vodili odpor? Lepa poroka je bila, ljudstvo je navdihnjeno. Nevesta je lepa, s poduhovljenim izrazom, ženin malo manj. Ima pa zato le-ta za seboj celo vojsko volilcev, ki ne bodo dopustili njegovega ponovnega poraza. Hvala Bogu in hvaljen Jezus! Vsaj vemo kaj nas čaka.
  Naj živi Janez Janša! Še dolgo časa naj nas jebe!

 53. nejc pravi:

  Janez “oženil” Urško? Je to prva slovenska cerkvena lezbična poroka’? veste na Vesti kaj, kar mi ne vemo? so mu pri operaciji kile odrezali še kaj več?

 54. aha pravi:

  Ja! Moja teza je, da je nezavedno Sarkića z lapsusom nehote odkrilo neko resnico, ki jo vsi čutijo, pa noben ne izreče: da je Mesija v resnici en tak zelo potlačen homoseksualec.

 55. nejc pravi:

  no,to dvomim, če bi bila ta poroka le krinka, ne bi vzel 20 let mlajše…

 56. S.P. pravi:

  nejc: Moški se oženi, ženska se omoži. To bi pa res lahko vedel.

 57. nejc pravi:

  ja, to vem. in?

 58. krucefiks pravi:

  58:57 za nas. Juhu

 59. Daliborka pravi:

  @cestna železnica - hvala za informacijo. Razmišljam da bi uvozila pejotel za naprsne šopke, ko se bom sama registrirala.

Komentiraj