Wednesday 4. October 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Sanaderjevo sporočilo

6. julij 2009 ob 11:26 | Jani Sever |

Kaj neki je bil pravi razlog za odstop hrvaškega predsednika? Odgovora še vedno ni. Je šlo za strahopetnost ali za državotvornost? Sanader, ki na začetku o razlogih za svojo odločitev tako rekoč ni govoril, je na koncu pokazal na Slovenijo.

Vsekakor je bil politični manever skrbno pripravljen. Hrvaška bo, kot kaže, v najkrajšem možnem času dobila novo vlado, ki ne bo kaj prida drugačna od prejšnje, čeprav bo v njej mnogo novih imen. In dobila bo predsednico vlade, ki ji analitiki ne prisojajo kakšne trdne politične volje in karizmatičnih sposobnosti. Kakšna bo Sanaderjeva naslednica, bo pokazala prihodnost. Želje na tej in oni strani meje, da bi njena vladavina bila uspešna, so nekako preuranjene. Danes je v prvi vrsti ugibanj še vedno Sanader in razlogi za njegov odstop, ki je Kosorjevo nepričakovano postavil v prvo vrsto.

Možnih razlogov za njegov odstop je na prvi pogled precej. Glavnih osumljencev je vsaj pet. S tem se strinjajo tako rekoč vsi. Sander naj bi si želel kandidirati za predsednika republike. Korupcija je na Hrvaškem precej vsakdanji pojav in predsednik vlade je menda vpleten v široke mreže, v katere bi se lahko na koncu ujel tudi sam. Obveznosti do haškega sodišča za vojne zločine so zoprne in jim nekako ni videti konca. Poleg tega je recesija Hrvaško hudo prizadela, govori se o nevarnosti državnega bankrota. In potem je seveda tu Slovenija z blokado hrvaškega vstopanja v EU.

Sanader si najbrž res želi postati predsednik republike. A način, ki naj bi ga izbral, da bi dosegel ta cilj, ni najbolj prepričljiv. Nasprotno, njegov odstop mu je kandidaturo celo otežil. Reakcija hrvaške javnosti na odstop vsekakor ne napoveduje njegove kandidature. Mnogi so celo prepričani, da po odstopu enostavno ne more več biti kandidat za mesto predsednika republike, ki ima na Hrvaškem nekoliko večjo težo kot v Sloveniji. Poleg tega naj bi imel podobne ambicije njegov strankarski kolega Hebrang, ki se menda na naskok na to funkcijo pripravlja že nekaj časa.

Ostali razlogi so bolj povezani kot se zdi. V okoliščinah hude gospodarske krize ima Hrvaška resne težave z vstopanjem v EU. Ne gre le za Slovenijo. Največja ovira je še vedno sodelovanje s sodiščem za vojne zločine v Haagu. Nekaj dni pred odstopom pa je Sanader v Bruslju menda slišal tudi zahteve po zamenjavi notranjega ministra zaradi povezanosti z delovanjem organiziranega kriminala. Evropska komisija naj bi zahtevala tudi zamenjavo finančnega ministra zaradi vmešavanja v preiskavo sumov pranja denarja in zamenjavo podpredsednika vlade zaradi sumov vpletenosti v pranje denarja.

Kakorkoli, korupcije vsaj v fazi sumov nikakor ne manjka. Hkrati pa gredo namigi hrvaških medijev neverjetno daleč. Organizatorji umora hčerke Zvonimira Hodaka naj bi z umorom grozili tudi Sanaderjevi hčerki, v vse skupaj pa naj bi bil vpleten kar sam notranji minister. O tem naj bi pred svojo smrtjo govoril Pukanić. Sicer pa naj bi podzemlje na Sanaderja pripravljalo celo atentat, če bi začel bolj neposredno upoštevati navodila EU. V takšnih okoliščinah naj bi se Sanader odločil za odstop, hkrati pa je nastala tudi legenda o tem, kaj to pomeni za hrvaško politično strategijo.

Sanader naj bi s tem, da je odstopil, oblast prepustil nekompetentnim in med seboj sprtim radikalnim strujam HDZ, kar naj bi v bližnji prihodnosti omogočilo oblikovanje koalicije nacionalne enotnosti med HDZ in SDP, ki bi jo vodil nihče drug kot sedanji predsednik republike Stipe Mesić. Ta koalicija naj bi bila sposobna velikih korakov na gospodarskem in političnem področju in v odnosih do EU. Legenda je privlačna. V njej so združeni vsi motivi za Sanaderjev odstop. Korupcija, vojni zločini, recesija, celo Slovenija, čeprav je nihče v zvezi s tem eksplicitno ne omenja.

Je pa Slovenijo kot glavni razlog za svoj odstop izpostavil sam Sanader. Mu lahko verjamemo? Vsekakor so bila sporočila s Švedske in iz Evropske komisije tik pred njegovim odstopom za Hrvaško zelo neugodna. Enostavno, Hrvaška in Slovenija se morata dogovoriti. To je to. Kratko in jedrnato. Nič drugega ne pomaga. Nihče ne bo članici unije zvijal rok in vsiljeval rešitev. Kaj torej ostane Hrvaški v tem primeru? Popuščanje se zdi ob slovenski rigidnosti (kaj to pomeni za slovensko podobo v EU je drugo vprašanje) edina mogoča pot, na katero pa Hrvaška trenutno nikakor ni pripravljena.

Hkrati pa se je ob zaostritvi razmer pokazalo temeljno nerazumevanje evropskih procesov s strani hrvaških oblasti. Hrvaška še vedno upa, da lahko EU, kot pravi Sanader, udari po mizi in disciplinira eno od svojih članic. Hrvaška oblast, kot je videti, ne ve, kaj je Evropa ali pa se samo spreneveda, kar je sicer bolj verjetno, a ne spremeni ničesar. Za Evropo je namreč veto sveta stvar, pa naj gre za veliko Francijo ali mali Luksemburg, ko se bo podrl ta princip, je ideje o Evropski uniji konec. Odstop premiera ene od kandidatk za članstvo v uniji tega ne more spremeniti.

In kaj vse skupaj pomeni za Slovenijo? Kakršno koli zadovoljstvo bi bilo zgrešeno. Zdi se, da bo poslej sosedstvo s Hrvaško še bolj napeto in da popuščanja v kratkem ne moremo pričakovati. Po drugi strani pa drži, da bi lahko Sanaderjev odstop vendarle omogočil začetek novega stila pogajanj z EU, ki je bila in ostaja daleč najbolj pomemben hrvaški strateški cilj. Če Kosorjeva tega ne bo zmogla, bo pač na vrsto prišel nekdo drug. Slovenija pri tem na žalost nima nič. Namesto da bi spodbujala bolj evropsko Hrvaško, se je (v veliki meri po svoji krivdi) znašla v situaciji, v kateri postaja žrtveni kozel vseh hrvaških težav.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 139 x komentirano
 1. NoMercy pravi:

  IS je pač “pase”
  bo pa lepo počitniško branje razglabljanj kaj je zadaj, spredaj, vzrok, posledica, namen …
  ————–
  kar se SLO tiče pa tole: “one down, next to cam” :P

 2. Aljo pravi:

  He he, balkane, balkane, na Hrvaškem “ta” huda mafija, pri nas mafija “belih” ovratnikov… daleč je še demokracija….

 3. medek pravi:

  Velike (EU stare in ZDA) so uspele razkosati Balkan. Zdaj je recesija in se “novince” ,vključno s Hrvaško in Slovenijo, cuza.

  Ali ni znano, da je denar odtekal iz vzhodne EU v stare članice oz. zahodno EU. Pričakovali bi obratno, da “kešarke” pomagajo novinkam in ne , da jih izcuzajo.

  Torej, EU je pokvarjena in Svetovni bankrot se je rodil tam in bil uvožen na Balkan. Balkan je imel svoje bankrote, a za tega je kriva EU, ker je čikaška kurba.

  Mafija gor, mafija dol, vse v službi Cie in Ostalih Xsen.

  Tako kot je svinjarija zahodnih tajnih služb v moriji na Balkanu počasi začela kapljati na dan, tako je tudi z bankroti.

  Na Hrvaškem je samo veš Bavčarjev, ker je več Obale :)

  Stanje šoka pa je šola Miltona Friedmana.

  In Vatikan, ta je tud požru croato. Nč ne da, samo jema.

 4. medek pravi:

  V bistvu je tako, da smo tudi na balkanu kot perujski indijanci. Namenjeni smo bogatenju drugih.

 5. bp pravi:

  S tem si je odprl pot, da se v odnosih s Slovenijo pokaže kot sprejemljiva alternativa. Namesto babyface-a Jandrokoviča se postavi za novega zunanjega ministra kakšnega jastreba iz trdega desnega jedra HDZ, ki močno zaostri retoriko, Jaca vse skupaj podpre in morda bodo Slovenci čez pol leta, leto, sami izrazili željo, še posebej morebitna prihodnja vlada JJ, da bi probleme raje reševali z njim in naj se nas vendarle usmili.

  Pri raznih zagovornikih reševanja mejnega vprašanja ne glede na interese in ceno, niti ni čisto neverjetno.

 6. halo Ivo pravi:

  Halo Janez: evo pa usrao sam se…
  ali ti šaljem jednu pjesmu
  http://www.hribi.net/video_youtube/Ivo%20Sanader%20-%20TIKA%20TAKA%20Song/yvh1RKeiOrc

 7. NoMercy pravi:

  a je HR novorek dobil novo kratico za WC ?? :P

 8. Rak pravi:

  Karkoli je že resnični vzrok njegove poteze, v nekaj sem prepričan, Slovenija bo strelovod in dežurni krivec. Sedaj lahko pričakujemo lokalne diverzije in incidente. Kdaj bodo v politiki na Balkanu prevladal razum in diplomacija, ne pa javno blatenje, pljuvanje in ščuvanje množic. Taki, kot smo danes, nismo Slovenci nič boljši.

 9. Bojč pravi:

  Baje bo predsednik:
  http://www.politikis.si/?p=1777

 10. medek pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=frw87_Fbc8g&eurl

  strategije :)

 11. butalec pravi:

  Veliko raje kot Sanaderjevo sporočilo bi prebral Pahorjevo sporočilo . Kaj sporoča Pahor ? Nič! Ali to pomeni da se s Sanaderjem strinja ? Vsi se zopet ukvarjajo s tem kakšni so hrvatje, kako delajo vse narobe in sramotno, nihče pa ne pove kaj bomo storili Slovenci, da bomo to stanje presekali . Zavedati se moramo, da smo z isto neurejeno mejo s katero blokiramo vstop Hrvaške v EU mi sami postali članica EU. Kaj bomo mi Slovenci storili za ureditev mejnega vprašanja bi moralo biti predmet naših razprav, ne pa kaj dela in kako dela Hrvaška. S takimi obtoževanji Hrvaške samo odvračamo pozornost Slovencev od naših problemov in za njih krivimo sosede. prej ali slej pa jih bomo morali urediti . In skupne bomo lahko uredili le tako da bomo drug do drugega vsaj tolerantni če že ne moremo biti prijateljski, Z blokadami, izsiljevanji in sovražnostmi pa se problemi ne morejo rešiti na miren način, ampak slej ali prej pripeljejo do sodne ali celo nasilne rešitve. Tega pa si verjetno ne eni ne drugi ne želimo.

 12. Matilda pravi:

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/najezda-skakavaca-2-koliko-ce-jos-puta-hdz-opustositi-hrvatsku/440170.aspx

  Bi rekla, da tudi na naši strani lepe naše nismo daleč od napisanega!

 13. Tkuyun pravi:

  tadalafil 10mg oral tadalafil 5mg canada best ed drugs

 14. Ximvfb pravi:

  buy generic accutane 40mg order zithromax 250mg without prescription zithromax 500mg brand

 15. Amjobw pravi:

  brand azithromycin prednisolone 5mg pill gabapentin 600mg pills

 16. Ccimpe pravi:

  how to buy lasix buy albuterol 2mg sale albuterol without prescription

 17. Eabahs pravi:

  order altace generic ramipril order online etoricoxib for sale online

 18. Ijiyjr pravi:

  purchase levitra generic order tizanidine 2mg online order plaquenil 200mg generic

 19. Fanlhz pravi:

  asacol pill asacol drug purchase irbesartan pills

 20. Vvxydy pravi:

  cheap levitra 20mg plaquenil over the counter plaquenil 400mg cost

 21. Fuyole pravi:

  clobetasol oral cheap amiodarone order cordarone online cheap

 22. Yhfnbp pravi:

  benicar canada purchase depakote without prescription depakote 250mg us

 23. Winyci pravi:

  order clobetasol cream buspar 10mg generic cost amiodarone 100mg

 24. Yellfl pravi:

  order carvedilol online cheap coreg cheap brand aralen 250mg

 25. Kpldjt pravi:

  purchase acetazolamide online cheap acetazolamide pills azathioprine usa

 26. Uvjbfy pravi:

  brand digoxin 250mg micardis 80mg tablet where to buy molnunat without a prescription

 27. Ypjecs pravi:

  order naprosyn 250mg for sale naproxen 500mg drug order lansoprazole 15mg sale

 28. Lnnoiy pravi:

  buy albuterol cheap pantoprazole 40mg generic buy pyridium 200mg generic

 29. Xtpetv pravi:

  buy singulair 5mg for sale where can i buy dapsone buy dapsone 100mg sale

 30. Ckpolo pravi:

  buy baricitinib 4mg glucophage 1000mg pills buy atorvastatin 80mg sale

 31. Syxdbo pravi:

  buy generic nifedipine 30mg fexofenadine 120mg cost order generic fexofenadine 180mg

 32. Xsrjyl pravi:

  buy generic norvasc over the counter amlodipine 5mg tablet prilosec tablet

 33. Zbeqrg pravi:

  buy priligy generic xenical 60mg drug order xenical sale

 34. Vfhfgb pravi:

  buy metoprolol online lopressor order medrol usa

 35. Kmaaiu pravi:

  buy generic diltiazem diltiazem without prescription order generic zyloprim 100mg

 36. Kuoiyx pravi:

  buy aristocort pill oral claritin 10mg claritin drug

 37. Btofzi pravi:

  rosuvastatin where to buy buy motilium medication domperidone generic

 38. Ofctjd pravi:

  ampicillin canada buy ampicillin 250mg online cheap brand metronidazole

 39. Pzecbe pravi:

  buy sumycin 250mg generic buy generic baclofen 25mg baclofen oral

 40. Ktusbp pravi:

  generic trimethoprim where to buy cleocin without a prescription buy generic clindamycin for sale

 41. Apyban pravi:

  order toradol purchase inderal pill purchase inderal generic

 42. Ynxomn pravi:

  clopidogrel 150mg brand coumadin uk buy coumadin 2mg pill

 43. Uurkog pravi:

  erythromycin price buy erectile dysfunction medications nolvadex 20mg over the counter

 44. Vmfafr pravi:

  order reglan 20mg sale buy esomeprazole 20mg buy esomeprazole 20mg pills

 45. Sgwupz pravi:

  budesonide drug budesonide price purchase bimatoprost sale

 46. Wfpeyv pravi:

  order topamax 200mg for sale imitrex 50mg cost levofloxacin 500mg without prescription

 47. Dzhepv pravi:

  order methocarbamol 500mg generic suhagra 50mg generic suhagra 100mg over the counter

 48. Dfdakr pravi:

  buy avodart without prescription purchase ranitidine generic mobic 15mg ca

 49. Sulbby pravi:

  purchase sildenafil pill aurogra us buy estradiol 2mg sale

 50. Bckfez pravi:

  order celecoxib 100mg pill buy zofran 4mg buy zofran 8mg online cheap

 51. Ztbxdn pravi:

  lamotrigine without prescription lamotrigine 200mg ca cheap prazosin 2mg

 52. Hxjnvh pravi:

  buy spironolactone 25mg online order generic simvastatin valtrex 500mg tablet

 53. Ttterz pravi:

  buy retin online order tadalafil 10mg pill buy avana 200mg without prescription

 54. Rrghvm pravi:

  order proscar proscar uk sildenafil 20mg

 55. Ddcvgk pravi:

  order generic cialis 5mg viagra 100mg brand cost sildenafil

 56. Bncxwk pravi:

  tadacip where to buy indomethacin 75mg oral indomethacin where to buy

 57. Oesrpk pravi:

  cialis 5mg over the counter diflucan 100mg over the counter ed pills gnc

 58. Cpmosr pravi:

  order lamisil 250mg without prescription purchase trimox sale trimox 250mg canada

 59. Eyuolq pravi:

  cheap sulfasalazine olmesartan 20mg canada calan over the counter

 60. Hhpgfa pravi:

  order anastrozole 1 mg oral catapres 0.1 mg buy clonidine for sale

 61. Epvmmf pravi:

  order meclizine online order spiriva 9mcg generic oral minocin 100mg

 62. Teswfo pravi:

  order azathioprine 25mg sale order micardis micardis 80mg usa

 63. Yrquiz pravi:

  molnunat 200mg sale purchase molnupiravir omnicef pills

 64. Cvwyoq pravi:

  ed pills comparison buy viagra 100mg generic viagra 25 mg

 65. Lkqcbw pravi:

  lansoprazole without prescription order protonix 40mg protonix order online

 66. Ozvcoj pravi:

  buy erectile dysfunction medication sildenafil mail order purchase tadalafil pill

 67. Cngkir pravi:

  cheap phenazopyridine buy generic pyridium 200 mg order amantadine 100mg sale

 68. Aqzppx pravi:

  buy cheap avlosulfon order adalat 10mg perindopril online order

 69. Afwbmz pravi:

  buy ed pills paypal tadalafil 40mg for sale tadalafil over the counter

 70. Ubmlrg pravi:

  fexofenadine online buy glimepiride generic generic amaryl 1mg

 71. Jrtfho pravi:

  buy hytrin 5mg generic buy arava pills order cialis 40mg pills

 72. Swktvm pravi:

  arcoxia 120mg pills astelin uk astelin 10 ml canada

 73. Fhjkjb pravi:

  avapro order online buspar cheap order buspirone online cheap

 74. Wrgdut pravi:

  order cordarone 100mg without prescription buy dilantin 100mg without prescription phenytoin price

 75. Yiaefh pravi:

  brand albenza 400 mg buy aripiprazole 30mg generic order medroxyprogesterone without prescription

 76. Urugfw pravi:

  purchase oxytrol order generic amitriptyline fosamax 70mg pill

 77. Byagnl pravi:

  generic praziquantel 600 mg cost cyproheptadine 4mg cost cyproheptadine 4mg

 78. Tidmua pravi:

  nitrofurantoin 100 mg generic nortriptyline price brand pamelor

 79. Adfxgl pravi:

  buy luvox 50mg without prescription nizoral 200 mg usa buy generic cymbalta over the counter

 80. Svkqii pravi:

  glucotrol 5mg uk buy generic betamethasone buy betamethasone

 81. Bvzgns pravi:

  order paracetamol 500mg for sale purchase panadol generic buy pepcid generic

 82. Lzcepv pravi:

  order anafranil itraconazole 100mg tablet purchase progesterone

 83. Urdmgf pravi:

  prograf 1mg usa buy remeron 15mg online ropinirole 2mg canada

 84. Odrozy pravi:

  tinidazole cheap tinidazole 300mg tablet buy bystolic 5mg for sale

 85. Evhpir pravi:

  buy diovan 160mg without prescription valsartan medication ipratropium price

 86. Apefzb pravi:

  buy calcitriol paypal buy calcitriol tablets order fenofibrate 160mg generic

 87. Bmyxzd pravi:

  dexamethasone 0,5 mg brand buy dexamethasone generic purchase starlix without prescription

 88. Jmolug pravi:

  order generic oxcarbazepine 300mg ursodiol order online buy actigall 150mg generic

 89. Vzjdue pravi:

  order captopril 25mg pill buy candesartan 16mg for sale buy tegretol generic

 90. Arbwpt pravi:

  bupropion order online buy atomoxetine for sale order strattera 25mg

 91. Tplshb pravi:

  cost ciprofloxacin 500 mg ciplox 500mg usa order cefadroxil 250mg

 92. Vcizae pravi:

  quetiapine canada buy zoloft 50mg generic lexapro 10mg uk

 93. Efneqv pravi:

  buy lamivudine medication pill retrovir 300 mg purchase quinapril

 94. Eiyajy pravi:

  buy fluoxetine generic fluoxetine 20mg pill buy generic letrozole 2.5 mg

 95. Nahsfa pravi:

  oral frumil 5mg cheap zovirax buy acivir generic

 96. Kcdlcr pravi:

  order bisoprolol 10mg sale zebeta 10mg price oxytetracycline generic

 97. Jlhnmc pravi:

  buy valcivir generic famciclovir 250mg pill brand floxin 400mg

 98. Vbowok pravi:

  buy cefpodoxime pills order cefaclor pill buy flixotide cheap

 99. Qlizru pravi:

  cheap levetiracetam 500mg buy viagra 50mg pills sildenafil 50mg canada

 100. Tibtfz pravi:

  buy cialis 10mg sale buy viagra 100mg pills sildenafil overnight shipping

 101. Apcwdx pravi:

  order zaditor without prescription buy zaditor generic tofranil brand

 102. Urclml pravi:

  minoxytop ca medication for ed buy ed medications

 103. Qfdblc pravi:

  buy precose 50mg for sale buy acarbose 25mg fulvicin 250 mg price

 104. Dhjrue pravi:

  order aspirin 75 mg generic eukroma over the counter buy zovirax cheap

 105. Ddhpfk pravi:

  order meloset 3mg without prescription cerazette 0.075 mg generic buy generic danazol

 106. Kmwgsy pravi:

  dipyridamole brand lopid medication pravachol 10mg cost

 107. Hsyiia pravi:

  dydrogesterone canada jardiance order how to get jardiance without a prescription

 108. Chcqiv pravi:

  order florinef online rabeprazole cheap imodium 2mg without prescription

 109. Vbmkfc pravi:

  etodolac order buy cheap generic etodolac buy cheap pletal

 110. MichaelMum pravi:

  To presume from verified dispatch, follow these tips:

  Look fitted credible sources: https://atldesigngroup.com/wp-content/pages/?where-is-megyn-kelly-fox-news.html. It’s eminent to secure that the report origin you are reading is worthy and unbiased. Some examples of virtuous sources subsume BBC, Reuters, and The Modish York Times. Announce multiple sources to get a well-rounded understanding of a precisely statement event. This can better you return a more complete picture and keep bias. Be hep of the perspective the article is coming from, as set reputable telecast sources can have bias. Fact-check the dirt with another origin if a communication article seems too lurid or unbelievable. Forever be inevitable you are reading a current article, as tidings can change-over quickly.

  Close to following these tips, you can befit a more au fait scandal reader and more intelligent apprehend the everybody around you.

 111. Jfikam pravi:

  buy prasugrel 10mg online prasugrel 10mg over the counter order detrol online cheap

 112. JarvisMof pravi:

  Бурение скважин на воду - это процесс создания отверстий в подсолнечной для извлечения подземных вод. Сии скважины утилизируются чтобы водопитьевой воды, полива растений, индустриальных бедствования а также остальных целей. Эпидпроцесс бурения скважин подсоединяет в себя эксплуатация специализированного оснастки, таковского яко буровые блоки, которые проникают в течение планету и еще создают отверстия: https://courses.9marks.org/members/marymap1/activity/421751/. Данные скважины элементарно быть владельцем глубину через нескольких десятков ут пары сотен метров.
  Через некоторое время формирования скважины, доки проводят тестирование, чтоб раскрыть ее производительность а также качество воды. Через некоторое время щель снабжается насосом (а) также прочими построениями, чтоб обеспечить постоянный пропуск буква воде. Эмпайр скважин сверху водичку представляет собой важным движением, яже дает обеспечение впуск. ant. выход буква прямою питьевой вона и используется в течение разных отраслях промышленности. Что ни говорите, этот эпидпроцесс что ль любить отрицательное воздействие сверху охватывающую среду, то-то что поделаешь хранить сообразные философия и регуляции.

 113. Angelerorn pravi:

  Эмпайр скважин сверху водичку - этто эпидпроцесс сотворения отверстий в течение земле для извлечения находящийся под землей вод, тот или иной могут употребляться чтобы разных круглее, включая питьевую воду, полив растений, индустриальные нужды равно другие: https://writeablog.net/peanutkale6/iz-chego-sostoit-skvazhina-dlia-vody. Чтобы бурения скважин используют специализированное ясс, это яко бурильные установки, которые проходят в течение почву а также создают дыры глубиной от нескольких 10-ов ут нескольких сотен метров.
  Через некоторое время произведения скважины проводится стресс-тестирование, чтоб сосчитать ее эффективность и качество воды. Через некоторое время скважина оборудуется насосом и противными доктринами, чтоб вооружить постоянный приступ для воде. Хотя бы эмпайр скважин сверху водичку представляет хорошую цена в течение обеспечивании прохода для непорочною водопитьевой здесь и еще утилизируется в течение различных секторах экономики индустрии, этот эпидпроцесс может показывать отрицательное суггестивность на брать в кольцо среду. Поэтому что поделаешь беречь соответствующие философия также регуляции.

 114. Axorhy pravi:

  buy pyridostigmine 60 mg generic feldene for sale online rizatriptan generic

 115. Nzqyjk pravi:

  order ferrous sulfate without prescription ascorbic acid 500mg pill order generic sotalol

 116. Danielunjub pravi:

  Europe is a continent with a rolling in it recital and diverse culture. Life in Europe varies greatly depending on the provinces and region, but there are some commonalities that can be observed.
  Unified of the defining features of human being in Europe is the strong moment on work-life balance. Many European countries from laws mandating a sure amount of vacation speedily seeking workers, and some suffer with flush with experimented with shorter workweeks. This allows in place of more circumstance forth with kinsfolk and pursuing hobbies and interests.
  http://miss-mole.de/wp-content/pages/anna-berezina-trifft-heute-in-rotterdam-zu-einer.html
  Europe is also known in support of its wealth cultural heritage, with many cities boasting centuries-old architecture, astuteness wiles, and literature. Museums, galleries, and factual sites are abundant, and visitors can immerse themselves in the narrative and background of the continent.
  In annex to cultural attractions, Europe is retreat to a to one side mix of not incongruous beauty. From the complete fjords of Norway to the sunny beaches of the Mediterranean, there is no dearth of superb landscapes to explore.
  Of speed, subsistence in Europe is not without its challenges. Varied countries are grappling with issues such as gains inconsistency, immigration, and public instability. Yet, the people of Europe are resilient and have a long account of overcoming adversity.
  Total, vigour in Europe is opulent and mixed, with something to offer in compensation everyone. Whether you’re interested in information, enlightenment, disposition, or only enjoying a trustworthy work-life balance, Europe is a great lodgings to entitle home.

 117. Urccrk pravi:

  purchase enalapril for sale buy doxazosin 1mg online buy cheap generic lactulose

 118. Masknc pravi:

  zovirax medication buy zovirax for sale purchase rivastigmine

 119. DavidVed pravi:

  Absolutely! Find info portals in the UK can be crushing, but there are tons resources accessible to cure you find the unmatched in unison for the sake of you. As I mentioned formerly, conducting an online search for https://www.home-truths.co.uk/pag/what-is-the-height-of-lawrence-jones-the-fox-news.html “UK news websites” or “British news portals” is a great starting point. Not but will this chuck b surrender you a thorough shopping list of news websites, but it choice also provender you with a heartier brainpower of the in the air news prospect in the UK.
  In the good old days you have a itemize of imminent rumour portals, it’s critical to value each anyone to choose which overwhelm suits your preferences. As an example, BBC Dispatch is known for its disinterested reporting of report stories, while The Guardian is known pro its in-depth opinion of governmental and sexual issues. The Independent is known pro its investigative journalism, while The Times is known in search its vocation and investment capital coverage. By way of concession these differences, you can decide the news portal that caters to your interests and provides you with the newsflash you want to read.
  Additionally, it’s worth all in all local despatch portals representing explicit regions within the UK. These portals provide coverage of events and dirt stories that are applicable to the область, which can be firstly accommodating if you’re looking to safeguard up with events in your neighbourhood pub community. For occurrence, municipal dope portals in London contain the Evening Canon and the Londonist, while Manchester Evening Scuttlebutt and Liverpool Reproduction are stylish in the North West.
  Inclusive, there are tons bulletin portals accessible in the UK, and it’s high-ranking to do your digging to remark the joined that suits your needs. Sooner than evaluating the unalike news programme portals based on their coverage, luxury, and position statement standpoint, you can choose the one that provides you with the most related and captivating despatch stories. Good destiny with your search, and I ambition this tidings helps you come up with the correct news broadcast portal suitable you!

 120. Psgvsa pravi:

  where to buy betahistine without a prescription buy generic xalatan for sale probenecid where to buy

 121. Jgkavi pravi:

  buy generic premarin 600 mg sildenafil overnight shipping cheap viagra pill

 122. Gcpirh pravi:

  prilosec 10mg without prescription buy montelukast 10mg generic lopressor 100mg

 123. Flhrnm pravi:

  brand tadalafil 10mg order generic cialis 5mg viagra cheap

 124. Vkklrn pravi:

  micardis ca telmisartan 20mg brand molnupiravir 200mg tablet

 125. Jpylni pravi:

  buy cenforce 100mg online cheap aralen 250mg without prescription buy aralen pills for sale

 126. Oiqmpj pravi:

  buy generic provigil over the counter cheap modafinil 100mg deltasone 10mg pill

 127. Zesmsp pravi:

  order omnicef 300mg without prescription order generic prevacid 15mg order lansoprazole 30mg pills

 128. Jmqafg pravi:

  isotretinoin 10mg canada buy accutane 10mg pills buy azithromycin 250mg pills

 129. Ekzlee pravi:

  buy azipro pills for sale azipro 500mg generic where can i buy gabapentin

 130. Wvjqvq pravi:

  lipitor 80mg oral order norvasc 5mg online amlodipine 10mg over the counter

 131. Kcfqgh pravi:

  online casinos slot games online lasix oral

 132. Fkvbva pravi:

  free roulette online best online casinos real money buy albuterol 2mg for sale

 133. Boqdcy pravi:

  buy protonix 20mg sale pantoprazole medication order phenazopyridine generic

 134. Toyvey pravi:

  online card games live dealer blackjack ivermectin purchase

 135. Займы онлайн pravi:

  Недавно мне понадобилось 4 000 рублей на неотложные нужды. По совету друга, я посетил yelbox.ru. Там я нашел много полезных статей о том, как правильно взять займы на карту и список проверенных МФО. И узнал, что некоторые из них предоставляют займы без процентов!

 136. Cjwixm pravi:

  order symmetrel 100mg pills buy tenormin cheap buy avlosulfon 100mg online

 137. Kkqqsd pravi:

  online black jack how to get augmentin without a prescription order levothyroxine online

 138. Онлайн займ без отказа pravi:

  Instagram не перестает удивлять. Недавно я нашел там сайт wikzaim, предлагающий займы под 0%. Перейдя на сайт, я обнаружил множество выгодных предложений от МФО. В итоге, 11 000 рублей были моментально переведены на мой счет без каких-либо процентов.

 139. Hlgums pravi:

  serophene order online buy clomid 100mg generic imuran 50mg ca

Komentiraj