Friday 26. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Iiiii, kako lepo!

5. julij 2009 ob 9:07 | Katja Lenart |

“Ah, kako sta lepa…”, je zavzdihnila Štefka, ko sem se ustavila v trafiki.
Pred roke mi je pomolila papirnat svaljek, cela gora jih je ležala tam na polici in na vseh naslovnicah se je v mojo komaj prebujeno vidno polje zažirala ista fotografija. Janez in Urška, idealen par.

“Poglej, no…kako sijeta! Prmejduš, je bil že čas, da se vzameta, anede?”, se gospa obrne proti meni.
Nasmehnem se ji, pa ne zato, ker bi jo poslušala. Prav dol mi visi za Janeza in Urško, všeč mi je gospa in njena sveta preproščina. Kakopak, vse skupaj je tako lepo, da je že kar kičasto. Razumem jo. Saj sem odrasla tukaj, v tej podalpski deželici. Jasno mi je, na kaj tripamo Slovenci, vem, kako funkcionirajo/-mo mediji. In ločim med realnostjo in fikcijo. V realnosti sem gor (z)rasla, jebemti.

Nisem kar odšla, vzela sem tisti papirnat drek, dasiravno ga ni časopisnega svaljka, ki bi ga ne bila brala brez odpora. In sem si ogledala tisto fotografijo. Štefka pa nadaljuje.

“A ti poznaš Janeza? Ti si bolj tam, v Ljubljani, pa v medijih delaš…sej si ga že srečala, aneda?”

Ježešmarija, pomislim. Pa kaj potem, če sem ga srečala. Ne poznam ga osebno, pač en gospod, ki se konstanstno svaljka po medijih. Kot množica drugih, o katerih v resnici ne vemo nič. Razen tistega, kar nam ponudijo mediji.

“Pa tale Urška…maaarija, a veš, da moja nečakinja je pa z njo v šolo hodila! Vedno je bila taka pridna punca, ta Urška…lepo je faks naredila, pa šiht dobila…Joj, kako sem jaz moji Petri ves čas govorila…naj gre medicino študirat, tam bo ziher spoznala kakega fejst deca, pa iz sebe bi kaj naredila, ziher…pa me ni poslušala, je šla neko filozofsko zadevo naprej študirat…pa še zdaj ni doštudirala…”

Spet se nasmehnem. Nima smisla, ne bi razumela. Niti se mi ne da.

Poslušam dalje, kaj pa naj. Poznam to mentaliteto, tako pač je.

“Še zdaj ni doštudirala, naša Petra. Trideset let je že stara, pa nima nič. Nima službe, nima otrok, nima družine…še faks je obesila na klin. Ah, Katja…ti si vsaj nekaj dosegla. Naša pa nič, čisto nič. Pa vedno bolj stara je, vedno težje bo našla moža…”

Priznam, lahko bi se spustila v debato in ji razložila nekaj stvari o življenju. Pa sem se ji zahvalila za pogovor, ji stisnila roko v pozdrav in rekla naj lepo pozdravi svojo hčer. Poznam jo, čisto nič ni narobe z njo. Pravzaprav je glasbenica, zelo dobra. Tik pred diplomo na Filozofski fakulteti, ravno zadnjič sem jo srečala v Ljubljani. Od glasbe ne more živeti, jasno, ni akademska glasbenica. In zato pač dela v nekem baru, da lahko preživi. Očitno jo lastna mati precej slabo pozna.

In vem, da ne živi klasičnega limonadastega življenja, nima lepega in bogatega zaročenca (s sijočim nasmehom in debelo denarnico). Živi v podnajemniškem stanovanju s svojo punco. Pa kaj potem. Mati pač živi v svojem milnem mehurčku in njen svet se ta hip vrti okoli Urške in Janeza.

In se odpeljem proti domači hiški, v tisto majhno slovensko vas, kjer sem celo otroštvo poslušala podobne gostilniške debate gospa in gospodov, ki se obiskujejo s flaško domačega šnopca in pametujejo o tem, kaj je prav in kaj narobe.

Pravijo mi, da mi je lepo, ker nimam nobenih skrbi. Nimam še svoje družine, nimam otrok, dobro da zgledam za svoja leta. Da sicer čakajo na mojo poroko in otročke, a vsaj zabluzila da nisem. Veliko mojih vrstnikov se je obesilo, veliko jih je pristalo v psihiatričnih ustanovah. In meni je, tako pravijo, uspelo.

Ne ga srat? A res?
Samo zato, ker sem iz neke majhne slovenske vasi našla pot v to našo belo Ljubljano, ker se gibljem okoli teh znanih Slovencev?
In zdaj čakajo, da se poročim s kakšnim od teh politikov, čakajo na svojo podgorško junakinjo. Na idilično poroko s princem iz sanj, bogatim in pomembnim.
In o meni v resnici ne vedo čisto nič.

In prav nič ne vedo o zloglasnima Janezu in Urški. Je že res, da se lepo smehljata, ravnokar sta se vzela, pred očmi javnosti. In potem bosta zvečer ležala v postelji in se dala dol. Kot že neštetokrat prej in kasneje. Morda se bosta vsemu skupaj iz srca režala, še nekaj dni se bo na veliko govorilo in pisalo o njuni poroki.

Pozabili bomo na njegovo politično senco, pozabili bomo, da smo pred meseci, leti bemtili čezenj, ko je (ali pa tudi ne) počel lumparije. Zdaj je vzel tole fejst deklino in če je tako, pa že ni slab možakar. Prmejduš, da je dobil luštno ženko. Ni da ni. Lep par sta, za zjokat.

In res je, fikcija je tako prekleto lepa, da je realnost postala že prav kičasto grda.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 94 x komentirano
  1. Luka pravi:

    Kako res! Odlično napisano!

  2. dyboc pravi:

    hehe, sem imel podobno debato vceraj. zanimivi so izrazi na obrazu, ko jim samo bezno omenis lumparije, ki jih drug drugemu (baje) zganjata za hrbtom, vsem padejo celjusti skoraj do tal…

  3. kolpasan-opasan pravi:

    No, nista zloglasna, sta pa razvpita. Morda je le ženin zlo-glasen ;)

  4. Jeri pravi:

    Popolnoma strinjam. Dobro napisano!

  5. Matej pravi:

    Kar neke!

  6. Desperado pravi:

    Katja Lenart: tvoji komentarji so bolni. Vprašaj se zakaj tako percepiraš stvari in kaj je narobe s tabo.

  7. Sergej pravi:

    fdv in filofaks sta res polna ljubljanski zafrustrirancev ,ki še pri 30-ih nimajo diplome;izkoriščajo privilegije študentskega dela ,serjejo po metelkovi,ter sodelujejo na seansah ZARES-a,kjer pljujejo po kapitalizmu,od katerega imajo sami velike koristi
    Jap…JJ bo kmalu prišel nazaj na oblast

  8. medek pravi:

    intermezzo:
    … in humanitarna pomoč Ugandi, …. se je zmanšala :)

  9. Miran Bratuš pravi:

    super! :D

  10. Katja Lenart pravi:

    “Kaj je narobe z mano?”
    (evo, pa sem se vprašala)

    mimogrede, sem že diplomirala.

  11. kadavera pravi:

    @7: na žalost res, tako da bo neka tebi podobna pravičniška drhal lahko prilezla nekam tja, kjer bo s svojim dvoličnim šupkom srala po glavah drugih in si do nezavesti basala svoje požrešne gobce!

  12. mietke pravi:

    Katja,pri tebi se vidi, da moraš nekaj napisat proti, pa vseeno kaj je to…..Je pa verjetno diktirano življenje zelo frustrirajoče….

  13. lucko pravi:

    Matr je pismenost v tej nasi drzavi na psu… Prebrati se znajo razumeti pa ne…

  14. Zbik pravi:

    Težko je najti bolj predvidljivo bitje, kot je dober konservativec. Lepo poravnane besede, pravila, zdrava doza hipokrizije, neskončno zabavni predsodki, in vzdušje, kot v kaki tesno zaprti konzervi. In res, kvintesenca industrijske revolucije na področju prehrane - konzerva, kjer pokvarljive stvari postanejo “zmerno večne”, kot je “zmerno večen” politekonomski sistem, ki jo je porajal (industrijsko revolucijo namreč) - prav konzerva je zapeljiva analogija stanje zavesti naših, vaših in tujih konservativcev. Dobra stran konzerv je njihova množičnost in preprostost. Veliko je enakih, vse se odpirajo na praktično identičen način in dostikrat ti sploh ni treba vedeti, kaj je v njih. Važno je, da so lepo pospravljene, da se nalepke lepo obrnjene k opazovalcu, da je v njih res to, kar na etiketah piše… da so tako kot enodimenzionalni ljudje, kot so vojaki lepo postrojeni na domoljubni prireditvi, kot se gasilci na veselici nastavijo fotografom, da potem vsi ostali vključno s poročnimi gosti vemo, kaj je to “ena gasilska”.

    So pa med konzervativci razlike, tako kot so tudi med konzervami. So take konzerve… mehko kuhane in tiste trdo kuhane; take torej, kjer so razni anerobni libidinalni poganjki dobro termično obdelani in kot taki nenevarni za humano uživanje — pa tiste druge, ne-čisto-dobro-razkužene konzerve, kjer se te anaerobne klice zla razmnožujejo in spuščajo svoje ideološke prdce in toksine v okolico. Toksini so tihi spremljevalci, nevidni na prvi pogled, a nevarni - oni ideolški prdci pa seveda konzervo napihnejo do skrajnosti in opozorijo na njeno sumljivo vsebino.

    Štefka predvidljivo ve, da ne sme v okolje, kjer bi balonček počil (recimo Vest brat), vendar nje ne razganja - v miru in izolaciji stara svoja upanja. Seveda pa vsak slabo kuhan konzervativec čuti, da rabi varnostni ventil, ker mu ni prijetno v žmohtu lastnih izločkov. In zato gre brat kaj bodečega, kar bo prebodlo njegov gnojni mehur. In potem velikokrat zasmrdi, kajne - Desperado & Co.

  15. Maks pravi:

    Ivanu uspeva že n-ti spinn-off v karieri….

  16. NoMercy pravi:

    GROZA —- in kot se reče za Bruta: tudi ti Katja si padla na to finto, da si omenila JJ in Určko — heh :(

  17. kadavera pravi:

    @12: ah ti preproščina, pa saj je večina komentarjev napisani proti nečemu. Gnilemu, hinavskemu, lažnivemu. Še vso ritolizniško Ladyslovje se rado obregne ob kaj … V tem primeru se g.K jezi na ljudi, ki iz lastne ugodja zaplankanosti, presranosti in malodušja vsaj malo ne pokukajo v resničnost in zarezonirajo tako, da se bi življenje najbližjih obrnilo na bolje.
    Hkrati pa je spis zapisan za: avtoričino higieno in opisano okolje, tebe in nas.

  18. Desperado pravi:

    mimogrede: če si diplomirala krasno - zate obstaja svet in ljudje razdeljeni na žajfasto fikcijo in gnonjo relanost? veliko kisline v zapisu katerega namen je simpatizerje in JJ etiketirati z slabšalnimi pridevniki - seveda GG je pa car … by the way, a si o njegovi laži in podjetjih tudi kaj spesnila?

  19. Katja Lenart pravi:

    @ Desperado….”Prav dol mi visi za Janeza in Urško, všeč mi je gospa in njena sveta preproščina.”

    Če še vedno ne razumeš, pojdi v miru na kosilo (http://www.youtube.com/watch?v=GhKJ9ig7I1c) in dober tek.

    lp.

  20. kadavera pravi:

    @18: predstavljaš tipično maloumje in to bolno fixacijo zarukancev na politikantski gnoj. Saj članek govori o vsem drugem, kot pa o JJ. Govori o tipični slovenski mentaliteti, ki pa je, oprosti dragi, nadpovprečno gnila in protiživljenska, saj so tako eni kot drugi en teden zazrti v GG drugi teden pa v JJ, namesto, da bi živeli lastna življenja in pozitivno reševali težave, ki so v njihovi moči in dosegu.
    mimogrede: si kdaj v svojem pravičništvu pomislil, da se motiš, da si krivičen, da napačno deluješ, da živiš škodljive vrednote? Da si slep!

  21. vanja pravi:

    “… In srečno sta živela do konca svojih dni.” Sama zavist veje iz nas. Grem malo cukra pojest, da umorim to kislino, ki se je nabrala v meni. :)

  22. roman pravi:

    @lucko a je to tvoja popoldanska obrt da se z vsakim komentarjem na Vesti 100% strinjaš ali pač samo nimaš svojega mnenja?

  23. Desperado pravi:

    … ravno v tem je problem ker razumem veliko bolje kot si misliš … “Jasno mi je, na kaj tripamo Slovenci, vem, kako funkcionirajo/-mo mediji. Nisem kar odšla, vzela sem tisti papirnat drek, dasiravno ga ni časopisnega svaljka, ki bi ga ne bila brala brez odpora.”

    rumenjaku o blišču ti o bedi … ok nič narobe … samo toliko je drugega tukaj in ker veš kako funcionirajo mediji a si kdaj slišala za Hrvoja Appelta?

  24. lucko pravi:

    @roman:
    Ti si podal odlicen primer nerazumevanja prebranega. Povej kje sem se strinjal, povedal sem samo da nekateri komentatorji ne razumejo napisanega in komentirajo nekaj drugega…

    Ce pa ze hoces vedeti moje mnenje. Zakaj za vraga bi bila poroka JJa sploh novica? Kako vpliva na kvaliteto mojega zivljenja ali kvaliteto zviljenja kogarkoli drugega. Razen za morda 100 ljudi ni razlike, pa se od tistih 100 jih je resno dotakjenih le 5 do 10. Skratka v Sloveniji se je zgodilo 1000 stvari, ki so se dotaknile vec ljudi, ampak to nikogar ne zanima, kar je narobe svet. Ze navadna prometna nesreca se dotakne v povprecju vec ljudi.

  25. miha pravi:

    … od vsega je pomembno samo to, da ne ponavljamo napak svojih ustanoviteljev, zgodovine in sistema. Vsak naj bi bil lahko točno tak kot želi. Lepo, da si spoštljiva do starejših, drugače mislečih in vendar je potrebno razumet “tastare” ki so od svojih otrok kot edino pomembno stvar v življenju želeli bleščečega kruha… na smisel in zadovoljstvo ali pa preprosto srečo v življenju so pa žal pozabili ker so živeli z možgani drugih ljudi..

    Katja a prideš na jazz v nm letos ? če ne gre kava tam prodi kava h nam .. :)

  26. roman pravi:

    lucko@ moram biti bolj natančen: oporekaš drugim ki se ne strinjajo.
    Glede komentarja Katje Lenart pa tole:novica o poroki se ji zdi že kičasta?O čem bi sploh še pisal Vest če ne o JJ in novice o njemu so včasih še bolj banalne v stilu:na zabavo so člani SDS prišli vsak s svojim avtom a to pomeni razpad stranke ali pa JJ se je popraskal za levim ušesom-pripravlja se državni udar in ob takih temah je seveda vedno največ komentarjev.
    Sicer je pa to da se nekdo poroči čisto prijetna novica najbrž nihče ne pričakuje ko kupi nek časopis,da bo na 25-ih straneh bral o črni kroniki in socialnih problemih.

  27. krtek pravi:

    Katja, res lep zapis. Mi je všeč.

  28. lucko pravi:

    @roman:
    Ne oporekal sem komentatorjem, ki niso razumeli napisanega, tako kot to pocnem sedaj…

  29. Rak pravi:

    Si pa vzvišena v tem pisanju. Tipično za večino takih, ki so prišli s province, pa jim je malo več razgledanosti (?) stopilo v glavo in ne znajo biti več razsodni in komunicirati z navadnimi ljudmi, kaj šele jih razumeti. Da o zavisti do drugih, nedosegljivih ne omenjam. Ne pozabi med kakšnimi ljudmi si “gor zrasla” in med kakšnimi zdaj živiš. Tudi jaz sem z vasi, živim v večjem mestu, nekaj izšolan, starejši, vendar se do nobenega ne trudim biti vzvišen.
    Si že slišala za tisti srbski rek “Srbin kad opanak promeni za cipelu, komšije više ne poznaje”. Prevedeno velja tudi za take, ki tebi podobno razmišljajo.
    Morda pe res najdeš nekoga ali on tebe, da se dobro poročiš, ko bo tebi zapasalo, seveda. Samo s takim tvojim odnosom do soljudi boš kmalu spet “out”
    Kakšna destrukcija!

  30. butalec pravi:

    Dobro napisano Katja , mladoporočencema pa vse čestitke s pesmijo “Lepa dekleta ljubijo Barabe! ” Bodita srečna.

  31. kadavera pravi:

    @29: edino pravilno

  32. Katja Lenart pravi:

    Rak, nimaš pojma, kako živim in kaj v življenju počnem.
    Vzvišena?
    To pa zaboli.
    Tudi tebi ne bi škodilo, če bi moj zapis prebral še enkrat, brez predsodkov in vnaprejšnjih sodb.

    lp
    (Naše glave so tudi zato, da operiramo z lastnimi možganskimi celicami, ki so locirane v njih)

  33. Rak pravi:

    Katja, prebral sem ga najmanj trikrat. Poskusi še ti. Morda boš doumela, kaj mislim. Vzvišena v pisanju, ne kot osebnost. Pišeš dobro, piši tudi kar hočeš, to ti sploh ne očitam, ampak tudi jaz si bom mislil kar hočem. Zmote ne izključujem, ko jo spoznam, jo ponavadi popravim. Lahko bi tudi jaz rekel, dol mi visiš, pa ne bom. Ljudi spoštujem, četudi se z njimi ne strinjam. Tvoje razmišlanje o razmišljanju trafikantke ali sovaščanih v gostilni me ziritiralo, nisem mislil na to. To tudi sam doživljam vsak dan, takih gostilniških debat se izogibam. Vnaprejšnjih sodb tudi ne delam, še ko se prepričam, redko sodim. Nimam pravice, nisem popoln. Moj vtis o “vzvišenem pisanju” je nastal le zaradi tega, kako sporočaš o nekem dogodku, ki pa vendarle za večino ni vsakdanji, največ po zaslugi medijev in njihovih akterjev. Vsem ne visi dol, čeprav je tudi zame ta dogodek pač nekaj vsakdanjega. In kdo je lahko zloglasen. Merila za to? Jaz jih ne znam definirati. Večina se pač ne potrudi razmišljati več, kot je za njih nujno. Ali pa ne zna. Mogoče sem med njimi. Presodi in mi povej.
    Če sem te pa užalil, pa oprosti. To mislim resno, s svojo glavo, pametjo in lastnimi možganskimi celicami. Kljub temu, da so se nekateri v preteklosti zelo trudili, da bi mislil drugače. Ni jim uspelo, pa čeprav sem bil zaradi tega začasno tudi za kaj prikrajšan.
    Tudi od mene lp.

  34. roman pravi:

    @lucko, Katja Lenart bi morala svoje komentarje pošiljati na tvoj e naslov,ker sta edina ki jih razumeta.Se pa o nečem strinjam z njo,tudi če leta bežijo ni treba živeti po kalupih drugih ljudi,bemti sej imamo ja demokracijo!

  35. Neža pravi:

    Bela obleka, vlečka, vaška cerkev … Ženske, ki jim predstavlja vrhunec življenja dogodek, kjer so videti kot vzhajan beljak, si kaj boljšega od SDSovca res ne zaslužijo.

  36. polbela štruca tip KGB pravi:

    Neža pravi:

    5. julij, 2009 ob 22:25
    Bela obleka, vlečka, vaška cerkev … Ženske, ki jim predstavlja vrhunec življenja dogodek, kjer so videti kot vzhajan beljak, si kaj boljšega od SDSovca res ne zaslužijo.

    ..no,no..ni vse tako črno…

    Na poroki je bil tudi tovarš Kurčan,ampak ga je gruča otrok prekrila,da ga ni bilo videti..

  37. vprasanje pravi:

    Je še kateri drug narod tako zelo zagrenjen kot smo Slovenci?

  38. Edi pravi:

    @13.lucko
    Res je, sam to opažam povsod, pri lastnih starših, prijateljih… včasih je treba pač poanto potem povedati direktno, razložiti…

    @14.Zbik
    Zadetek v polno!

    @Katja Lenart
    Skoraj vsi tvoji zapisi so bili do zdaj naravnost odlični, kar tako naprej :)

  39. nemesis pravi:

    No,še vseeno je bolje,da je šel Janša spat z Urško,kaj bi šele bilo,če bi šel z Golobičem,ali z Obamo.ali Bog ne daj s Kučanom,adijo Slovenija!

  40. lucko pravi:

    @Edi:
    Tudi ce jim razlozim, narisem,… ne bodo hoteli razumeti, ker so se odlocil kaj zelijo videti in bodo trdili, da se motim… Pac tisti, ki razumejo vedo, kdo je nepismen, nepismeni pa itak ne bodo in bom za njih kreten ker ne ne vidim ogrozanja lika in dela JJa, pa ceprav ni kritika njega in njegove poroke(ali cesarkoli drugega povezanega z njim) ampak razmisljanja ljudi o vrednotah, uspehu,…

  41. Mirjana pravi:

    Ničkolikokrat sem se vprašala po kakšnem principu izbire novic delujejo mediji.
    Napr. Nekje pozno v noč na italijanski TV komentator poroča o glavnih novicah najpomembnejšega italijanskega časopisja.
    Zreducira se na kakih 10 tem…naslovnica, pa še malo naslednja stran. Italija,..svet…in domala vsi!? tistega dne opišejo iste dogodke..na svoj način…pa vendar…le to in nič drugega….mladenič streljal na mimoidoče v nekem malem mestecu v USA,…nikler na svetu se kaj takega tistega dne ni zgodilo,..pozitivnega, lepega pa še manj,…Sarkozy je s svojo frojlan zašarmiral tampatam…frojlan bolj kot on…Berluska se rad giblje v družbi lepih, mladih deklet…skratka,..pomalem drčimo v ramengo,…a na svetu se je tistega dne zgodilo natanko 10 omembe vrendih dogodkov…seveda do mala vsi negativni…
    Rak,…če je kdo, ki o svojem kraju in ljudeh piše s toplino..je to Katja,….mislim, da si tukaj krivičen,..pa brez zamere. :)

  42. Matej pravi:

    Sploh se ne čudim, da boš celo živlenje samska!

  43. Rak pravi:

    Mirjana, verjetno me tudi ti nisi razumela, kaj sem hotel povedati. Ampak, ko začnem popravljati, ga po navadi še bolj zaserjem, zato bo najbolje da odneham. Nič slabega o ljudeh ne mislim, take kot so jemljem, s kot takimi komuniciram na njim razumljiv način. Morda pa me tudi oni ne razumejo, morda preveč kompliciram, kaj vem. Moja ostrina v tem komentarju se pač nanaša na opis odnosa do dogodka, kot sem ga razumel jaz. Verjetno sem preveč zakompliciral, mi je bilo že sinoči žal. Hvala za opozorilo, Lp

  44. Damijan pravi:

    Katja, nič ne vem o tebi, vem pa, da ti močno manjka ljubezni!

  45. Nogavička pravi:

    … zakaj je imel ženin črno kravato?

  46. m. pravi:

    zelo prijetno napisano- a vseeno le na videz.
    Težko- če že nemogoče-se je izogniti ne-toleranci do drugačnosti, četudi le med vrsticami.
    Tudi take mamke, ki razmišljajo kot tale trafikantka morajo obstajati. Drugače tisti, ki so “popolni”, ne bi prišli do izraza
    :-)
    in tudi konservativni posamezniki morajo imeti svoje mesto med nami. Bognedaj, da jih ne bi bilo.
    konec koncev- če sem zlobna- večina najbolj liberalnih postane skrajno in zelo ortodoksno konservativnih, ko enkrat “odrastejo”
    :-)

    :-)
    JJ se je pač poročil. Mi, ki nismo bili zraven, pač o poroki lahko razpredamo svašta. Če bi bili tam, na licu mesta, bi - prepričana sem- govorili drugače. ker bi nas določene stvari-hoteli ali ne-prevzele. Tako kot so mojega sinočnega sogovornika, ki je bil, četudi dokaj nepristranski, pa še moški povrhu- zelo ganjen.
    Mar bi mu ta občutja s kakšno šablono pohodila in jih z neprimerno besedo umazala? Zakaj le?

    Se pa strinjam, da vse preveč čivkamo in vse premalo vemo o stvareh, o katerih razpredamo. Pa preveč smo črno-beli. Preveč strankarsko simpatiziramo.
    Sicer pa…nekaj pa je, kar lahko z vso gotovostjo napišem: novopečeni zakonski par se je “našel” preko skupnega hobija…plezanja….
    In če je že bilo po sredi kakšno “lovljenje polne denarnice”…se je to zgodilo šele naknadno
    :-)

  47. NoMercy pravi:

    pa sta to JJ in Urška poročena tudi po zakonodaji te države ???
    ali samo cerveno in SDS ??

  48. emilijan pravi:

    @Dyboc - povej nam te zgodbe, kaj si (baje) delata za hrbtom …

  49. Nogavička pravi:

    Od kdaj se sme človek pri nas poročiti najprej cerkveno in nato civilno?

  50. Katja Lenart pravi:

    Matej - je to predikcija, sugestija, jurisdikcija, provokacija ali pač samo slovenska privoščljivost (je težava v samskem stanu/neporočenosti oz. ali je to sploh težava)?….
    …in… biti samski ne pomeni biti sam/osamljen…saj to nama je jasno, mar ne?
    (fajn tema za kdaj drugič)

    Damijan - ljubezni ni nikoli preveč, vedno premalo. Ane? (dasiravno se zadnje čase počutim, kot da me bo od ljubezni kar razneslo). Hvala za skrb.

    Vendarle - ne skrbita zame, poskrbita zase.

    lp.

  51. dyboc pravi:

    @ emilijan (48)

    lepo te prosim, sej nisem neumen. govorimo o jansi, niti priblizno nimam dovolj denarja, da bi si lahko privoscil, da me tozi.

  52. Rak pravi:

    Katja, spoznal sem, da sem ga totalno zasral s svojim komentarjem, tudi odgovorom. Se mi je zgodilo to, kar sem se že dolgo bal, da bom v tej svoji vnemi komentiranja ob nepoznavanju avtorja in njegovega ustvarjalnega opusa izpadel krivičen in ustrelil mimo. In sem, krepko. Priznam javno, kot sem ti, ob dosedanjem nepoznavanju tebe, tvojega ustvarjalnega opusa in stila pisanja, s svojim komentarjem javno storil krivico. Zdaj, ko sem dve uri prebiral in gledal zgodovino tvojih prispevkov na Vesti, sem v to svojo napako popolnoma prepričan. Med brskanjem po tvojih prispevkih sem naletel tudi na nekaj svojih komentarjev, ki pa niso bili podobni temu.
    Ob spoznanju tvojega opusa in tebe, ti verjamem, da te je moje razmišljanje zabolelo. Zabolelo pa je tudi mene, ker sem ob tvojih člankih ugotovil, da imava korenine oba tam gori….

  53. Katja Lenart pravi:

    @Rak. Hvala ti. To resnično cenim.

    lp

  54. misko pravi:

    Katja,
    očitno te nekaj hudo preganja, da se s takim prikritom besom pomilovalno lotevaš svojih ljudi.
    Super da sta se Janez in Urška poročila, kaj je narobe če dobro izgledata, fajn pač. Ampak zato ni treba biti zafrustriran in popljuvat vse ljudi naokoli, ki pač pošteno (lahko tudi naivno) mislijo, da je to nekaj lepega.
    Kot razumem, Janša sam namerno ni hotel skakati v medije s svojo poroko, ampak je celo skrival, je pač po poklicu politik, ampak se je oženil kot človek (zaenkrat še ni prepovedano) in povsem brez krivde prišel v senzacij lačne medije (vključno z vest.si).
    Tako kot se tebi zdijo tvoji bližnji zaplankani in zarukani, se tudi ti lahko komu zdiš zatežena in sama sebe polna ljubljanska frajlica. In zdaj si predstavljaj da bi te tvoji starši in bližnji takole pljuvali po medijih kot ti pljuvaš po njih.
    Pač, Janša se je oženil z lepo punco, so what. Ti si zaradi mene lahko oženjena z lezbijko ali pa sama s sabo ali pa flirtaš s Sarkićem, so what. Ampak ni treba pljuvat in poniževat vse okrog sebe. Če te pa hudo zdraži če te kdo (dobronamerno ali zbadljivo) vpraša kdaj se boš poročila, potem pa imaš očitno sama neke komplekse ali slabo vest. Zmagala boš takrat ko se boš ob takem vprašanju sproščeno nasmehnila.
    Nam zaplankanim plebejcem pa dovoli, da se razveselimo če v teh časih opazimo karkoli estetskega, pa naj bo to slika dveh srečnih ljudi ali pa majhnega otroka na gugalnici.

  55. Nogavička pravi:

    Misko, ja ti kar. Samo kaj ko človek iz svoje taiste neskončne preprostosti utegne dojemati tudi malce zahtevnejše, kompleksnejše, teme, npr. Jjevo politično in gospodarsko zapuščino, njegove medijske manevre oz. manevre po medijih, ne dogovarjanje ampak pogovarjanje, kruh po smetnjakih … plastične rože za, kok že, 45.000 … in prav tako preprosto kupčkanje z državnim premoženjem … kot svinja z mehom, skratka. Država pač ni privatno podjetje, kjer si lahko privoščiš toliko kot si upaš.

    Če vsega preprosto ne razumeš, še ne pomeni, da si tisti zasluži tvojo neskončno in vdano podporo pod vsakim kritičnem zapisom, veš, saj ni vse zlato kar se sveti in kjer je dim je tudi ogenj … stari ljudski modrosti … in manjka se jih še več takih.

    … pa Patrij, fotokopirca in nekaterih čudnih naključij sploh še nisem omenil.

  56. Matej pravi:

    Nogavička, ti pa že res dolgo nisi vidla tička!

  57. Filip Z. Podlipnik pravi:

    Katja rulez!

    Čisto desetko dam za ta prispevek.

    FzP :-)

  58. Filip Z. Podlipnik pravi:

    @Nogavička

    Lepo je brati nekoga, ki razume, da imajo volilci spomin zlate ribice. 3 mesece po volitvah je bil JJ (zopet) zlat.

    Žal je tip dober samo ko ruši (iz opozicije) - pri ustvarjanju je pa tak klošar, da bom kar nehal pisat.

    Dokler bo JJ vodil desnico, bo levica podobno zanič - in ta uboga deželica ena Culokafrja.

    FzP

  59. monika pravi:

    Resno, 49. Nogavičkino vprašanje je na mestu. Pravno bi bilo to sporno.
    Saj zaradi mene se lahko to prenaredi in naj se potem eni poročajo prej tako in potem drugače, ali le cerkveno, kaj me briga, samo naj bo to jasno zapisano in naj velja za vse.

  60. MEFISTO pravi:

    Izliv bolne duše!

  61. MEFISTO pravi:

    NOGAVIČKA IN MONIKA, vidve ste pa še globoko v komunizmu, ki je iz ideoloških razlogov izrecno stogo prepovedoval cerkveno poroko pred civilno sklenitvijo zakonske zveze..

    Sveti zakon je eden od svetih zakramentov, ki ga podeljuje sveta Cerkev neodvisno od volje civilnih oblasti.

    V tem primeru si pač poročen le pri Bogu, nisi pa poročen pri zadnjem predsedniku centralnega komiteja ZK Slovenije.

    Ko prejemaš zakrament Svete birme, tudi ni treba najprej k birmi pri najbližji upravni enoti.

  62. monika pravi:

    Mefisto, lepo bi bilo, če bi se izogibal osebnemu tonu, ker nimaš niti najmanjšega pojma o meni. In se bojim, da tudi o krščanstvu zelo pavšalne. To je mogoče, med drugim, sklepati že iz tvojega nadimka; z njim sramotiš nekaj, v bran česar se po svojem mnenju želiš postavljati, a dejansko mešaš dr*k. Kot simpatizerju JJ bi bilo zato morda pametneje, da se omejiš na komentiranje tega predmeta in ne krščanstva, še posebej pa ne zakramentalov.

    Svetost zakramentov nima nobene neposredne zveze z zakonodajo RS. Zanima me izključno pravna plat in enkopravnost, kar spada v sklop splošnih človekovih pravic.
    S krščanskega vidika poročenost pred Bogom, kot si se izrazil, ne velja nič, če ni potrjena s strani Božjega posrednika na zemlji, to je Cerkve. Se pravi, da tudi v tem primeru ne gre za nič zasebnega, temveč spada pod jurisdikcijo Vatikana. (Morda koruznik, pa se ponosno izdajaš za katolika?) Prav tako civilna poroka ni stvar centralnih komitejev take ali drugačne partije ali stranke, če smo bolj sodobni, pač pa zakonodaje Republike Slovenije.

    Primerjati zakramet birme in zakrament zakona je čisti nesmisel. To sta z družbega vidika povsem različni stvari. Morda pa je to le tvoj trenutni domislek, povezam z dejstvom, da si bil zadnjič pri maši in slišal kaj o krščanstvu, če odštejemo cajtenge in portale, ko si bil pri birmi?

  63. Tovariš Primorc pravi:

    Alora, kje začeti? Ah klinc!
    1. Štekam vse mogoče in nemogoče sfere in ravni in dimenzije in kajjazvem še kaj tega tvojega pisanja.
    2. Eden je že napisal - ma odkrito mi povej, res ti manjka ljubezni, jetko? Če pa ne, pa vseeno :-*

  64. asd pravi:

    tale članek je najboljši dokaz, kakšni pristranski, levičarski, komunajzarski in debilni novinarji delajo na vesti.

    “Prav dol mi visi za Janeza in Urško…”

    ja seveda, če si jima pa fovš za njuno poroko. posebej zato, ker sta iz nasprotnega političnega pola. komunajzarji bi najbrž najraje videli, če bi se desničarje pometalo v jame (ali pa vsaj kako milejša oblika zatiranja), kot da jih morajo po cajtngih gledati, kako se poročajo.

  65. Ars Ignis pravi:

    Lepo, asd, indiferentnost mazohista moti bolj kot sovražnost.

  66. Nogavička pravi:

    Ars :)))

  67. SK pravi:

    Katja, odličen odličen in še enkrat odličen zapis! Kot že večkrat. Pravzaprav, če me tema zanima, če vidim, da si to ti zapisala, zagotovo preberem!

    :)

  68. zoritoler imol pravi:

    I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

  69. evil angel reviews pravi:

    What’s up Dear, are you truly visiting this web site regularly, if so
    then you will definitely take nice knowledge.

  70. sicurezza e privacy su speedchat renensioni pravi:

    It’s very simple to find out any matter on net as compared to textbooks, as I found
    this piece of writing at this web site.

  71. features offered by vr porn players pravi:

    I was recommended this website by my cousin. I am not
    sure whether this post is written by him as no
    one else know such detailed about my problem.
    You are wonderful! Thanks!

  72. spainrealestate.eu pravi:

    Thanks for sharing your thoughts on Novice. Regards

  73. negocialoya.us pravi:

    Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and
    may come back someday. I want to encourage you to definitely continue
    your great job, have a nice evening!

  74. Sex Dating pravi:

    My brother recommended I might like this blog. He was entirely right.
    This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!

    Thanks!

  75. Sex Dating pravi:

    It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you simply shared this useful info with us.
    Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  76. Sex Dating pravi:

    Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to
    know your situation; we have created some nice procedures and we are looking to exchange solutions with other folks, be
    sure to shoot me an email if interested.

  77. Sex Dating pravi:

    magnificent issues altogether, you just won a new reader.
    What would you suggest in regards to your put up that you just made a few days ago?
    Any positive?

  78. Sex Dating pravi:

    Valuable info. Fortunate me I found your web site unintentionally, and I’m stunned why this coincidence did not
    happened in advance! I bookmarked it.

  79. Sex Dating pravi:

    Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like
    to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be
    interested in hearing. Either way, great website
    and I look forward to seeing it grow over time.

  80. Sex Dating pravi:

    Great weblog here! Additionally your web site rather a lot up very fast!

    What web host are you the use of? Can I get your affiliate hyperlink in your
    host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  81. Sex Dating pravi:

    I think the admin of this site is truly working hard for his
    website, for the reason that here every information is quality based data.

  82. Sex Dating pravi:

    Good way of describing, and nice article to get facts on the topic of my presentation topic, which i am going to deliver
    in college.

  83. Sex Dating pravi:

    Hello there, You have done a fantastic job. I’ll certainly
    digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web
    site.

  84. Sex Dating pravi:

    Thank you for the auspicious writeup. It in reality used to be a
    enjoyment account it. Look complex to more introduced agreeable
    from you! However, how can we keep in touch?

  85. Sex Dating pravi:

    WOW just what I was searching for. Came here by searching for Sex Dating

  86. Sex Dating pravi:

    It’s remarkable to go to see this website and reading the views of
    all colleagues regarding this piece of writing, while I am also keen of getting know-how.

  87. Sex Dating pravi:

    Stunning story there. What happened after? Good
    luck!

  88. https://steppingstone.online pravi:

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your
    blog posts. After all I will be subscribing to
    your rss feed and I hope you write again soon!

  89. https://www.realproperty.com.ph/author/madonnawatki/ pravi:

    Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be
    running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue
    or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
    The design look great though! Hope you get the problem solved soon.
    Kudos

  90. www.oasiskorea.net pravi:

    Hi, just wanted to say, I enjoyed this blog post. It was practical.
    Keep on posting!

  91. https://classificados.pantalassicoembalagens.com.br/index.php?page=user&action=pub_profile&id=441646 pravi:

    Appreciate the recommendation. Will try it out.

  92. Christopher pravi:

    Hello there, I discovered your site by the use of Google
    whilst searching for a similar matter, your web site got here up, it appears to be like good.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, simply was aware of your blog thru
    Google, and located that it’s truly informative. I’m going to be careful for brussels.
    I’ll appreciate when you proceed this in future. Numerous folks will probably be benefited from your writing.
    Cheers!

  93. www.buy1on1.com pravi:

    Howdy, I think your blog could possibly be
    having internet browser compatibility problems. Whenever I look at your
    blog in Safari, it looks fine however, if opening in IE,
    it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give
    you a quick heads up! Aside from that, great site!

  94. https://www.oasiskorea.net/Brand/10078240 pravi:

    Excellent article! We will be linking to this great article on our website.
    Keep up the great writing.

Komentiraj