Wednesday 4. October 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Skrita kamera

3. julij 2009 ob 11:11 | Jani Sever |

Dobili smo vpogled v delo vlade. Tema je bila izvrstna. Zmanjšanje števila zaposlenih v državni upravi. Hkrati smo bili deležni posnetka, v katerem hoče bivši nadzornik razgoniti bando na RTVS. Pazite, mikrofoni so vklopljeni!

Kako lahko vlada na svoji spletni strani po pomoti predvaja sejo v živo, nihče od ministrov in ministric pa tega sploh ne ve? Tudi predsednik vlade ne. Zdi se nemogoče. Nekdo se je moral precej potruditi. Pojasnilo Urada vlade za komuniciranje je neverjetno komično. “Ker je današnji dogodek pokazal pomanjkljivost sistema neposrednih prenosov, ga bomo dogradili.” To se je torej zgodilo. Sistem neposrednega prenašanja ima pomanjkljivost. In kar snema. Sam od sebe. In slike ter zvok prenaša v živo. Vprašanje je samo, kdo lahko kaj takšnega verjame. Uboga vlada. Še tehnologija se je zarotila zoper njo.

In kaj smo včeraj še izvedeli? Da ministri in ministrice svoje resorje branijo z vsemi silami. Da predsednik vlade poskuša uveljavljati svojo avtoriteto. Da se vlada zelo težko kaj dogovori in da ji varčevanje, tako da bi zmanjšali število zaposlenih v državni upravi, ne gre od rok. Po drugi strani pa smo bili deležni argumentirane, včasih burne, a ves čas dostojne debate. Povsem jasno je, da hoče ministrica za javno upravo izvršiti vladni sklep. In povsem logično je tudi, da posamezni resorji branijo svoje vrtičke. Kot tudi, da predsednik vlade poskuša izpeljati vladno zavezo v čim manj konfliktnih razmerah.

Kaj pa vsebina debate? Vlada se že več kot štiri mesece trudi uresničiti lastno zavezo o zmanjšanju števila zaposlenih v državni upravi za dva odstotka. Pa ji nekako ne gre. Namesto, da bi se število zaposlenih zmanjšalo, smo iz prve roke izvedeli, da je bilo v zadnjem času v državni upravi kar nekaj novih zaposlitev. Največ težav je, kot smo slišali, na pravosodju, med inšpektorji za delo in na policiji. Pravosodni minister je celo zagrozil, da bo odstopil, če bi se uresničil načrt, po katerem bi njegovo ministrstvo nosilo nesorazmerno velik del kadrovskega krčenja. Predsednik vlade in ministrica za upravo sicer nista obupala, a tudi kakšnih premikov ni bilo.

Skrita kamera pogosto razkrije tisto, česar tisti, ki jih snema, nikakor ne bi želeli razkriti. Skrita kamera ujame trenutke iskrenosti. In vlada se je glede tega zelo dobro odrezala. Povsem drugače je z izjavo, ki so jo prav tako nenamerno ujele kamere na novinarski konferenci, na kateri sta svoj odstop pojasnjevala člana Nadzornega sveta RTV Slovenija, Tomaž Glažar in Nikola Damjanić. Damjanić je, ne da bi vedel, da ga snemajo rekel: »To bando je treba razgonit, ampak kako? Kdo jo bo razgonil?« No, Damjanić gotovo ne. Nasprotno. S svojo izjavo je diskreditiral argumente, zaradi katerih je odstopil.

Pogled v realnost, ki smo ga bili deležni, za tiste, ki so bili posneti, gotovo ni bil prijeten. Javnost pa je lahko vladna nezmožnost uveljavitve lastnih ukrepov, predvsem zaskrbela, medtem ko jo je moral nesprejemljiv način govora bivšega nadzornika, vsaj nekoliko šokirati.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 38 x komentirano
 1. Cvetka pravi:

  Kako lahko vlada na svoji spletni strani po pomoti predvaja sejo v živo, nihče od ministrov in ministric pa tega sploh ne ve? Tudi predsednik vlade ne. Zdi se nemogoče. Nekdo se je moral precej potruditi.
  .
  .
  .
  Strinjam se. To ni bilo naključje. Tudi zaradi tega, ker se je to zgodilo ravno pri temi “odpuščanje”.

 2. ProPolis pravi:

  In kaj je sploh bila pomankljivost neposrednega prenosa vladne seje? Jaz je ne najdem.

 3. Cvetka pravi:

  ja saj, imaš dve opciji ON ali OFF…

 4. Manitou pravi:

  Ampak tisto bando je treba res razgonit.

 5. ona pravi:

  meni se ne zdi nič spornega pri tem predvajanju, čeprav je skupaj smešno: jj-ja preganjajo zaradi podobne stvari,ki naj bi bila podobno zaupne narave, tu jim je v eter šla cela seja.kje vidijo izdajo državne varnosti v tistem citatu kresalove bo presodila naša “pravna” država, zato no ne bi o tem …

  meni je žalostno predvsem tale naš predsednik vlade, ki je zgolj marioneta, le kdo kaj njega upošteva? o, borči, še žal ti bo, da nisi klandidiral za predsednika, tam bi se zagotovo veliko bolje znašel… je pa irma dosti odločna, presenetljivo, k men se je zdela skozi nekam medla.

 6. JB pravi:

  To je maščevanje zaresa lds-u zaradi afere nlb-veselinovič-ultra-golobič. Najebal ga bo pahor kar govorim že od prvega dne koalicije.

 7. WHMH pravi:

  Najebali ga bomo žal mi vsi …

 8. Desperado pravi:

  Si morda kdo predstavlja, da bi obravnavali kakšno bolj občutljivo tematiko, nacionalna varnost, odnosi s hrvaško … itd kakšen mednarodni škandal bi lahko nastal, če bi kdo bleknil kaj ala off the record,
  in kako bi se osmešili pred mednarodno javnostjo ???

  Tisto kar je tedaj bleknil Rop in kar je nekoč zamočil Žbogar z diplomatsko depešo bi bila šala mala.

  Bo že Katarinca najdla nepridiprava in ga poslala na zaslišanje.

  Vlada je nesposbna in ohormljena, koljejo se med sabo, zaresovci grozijo in izsiljujo z odstopom, igrajo na preverjeno karto Desusa v prejšnjem sklicu in SLS-a pod Drnovškom.

  V teh časih bi se moral najti nekdo in presekati vozelj.

  Rabimo nujno večinski volilni sistem in predčasne volitve.

 9. lucko pravi:

  @JB:
  Bi prej rekel, da je povabilo JJa na policijo, ce ze isces kaj bi lahko bilo… Ker to je predvidljiv problem za LDS… Pa morda mama KK, to je tudi problem za LDS, ne pa tole, tako da ne sanjaj…

 10. EgonAlter pravi:

  Damjanić kot rimski senator :”Ceterum censeo Carthaginem esse delendam!” HAHAHAHA

  Še ena sončnica torej, jaz tudi take uvrščam v njegovo “bando”

 11. JB pravi:

  @lucko
  na noben način nisem pristaš JJ, je pa res, da tako slabe vlade kot je ta v globalu še nismo imeli. Že v samem začetku je bilo jasno, da iz tega ne bo nič. Saj so še komaj vlado uspeli sestaviti. Skratka JJ je doktor politike in res par excellence politikant, vendar je čedalje bolj jasno, da se ta vlada največkrat sama sebe vstreli v nogo. Žal. Raje bi verjel, da je vse napake/spodrsljaje sproduciral JJ, saj bi bila potem ta vlada v mojih očeh vsaj še minimalno kredibilna. Ve pa se kdo izgublja, kdo pridobiva.

 12. lucko pravi:

  @JB:
  OK, sej a to ni bilo jasno, ko se je SD dolocil Pahorja za mandatarja… Vsi smo vedeli, kaj Pahor je… Sej morda bi bil boljsi v prejsnjem mandatu, ampak v temu pa res ne, sedaj rabimo skoraj JJa…

 13. lucko pravi:

  Pod skoraj JJa nikakor nisem mislil njega ampak nekoga z vecjo avtoriteto, ker paranojika pa res ne rabimo sedaj, ker bomo komu se vojno napovedali…

 14. JB pravi:

  @lucko
  ja ja se strinjava…samo še glede pahorja - čedalje bolj sem prepričan, da v nobenem mandatu ne bi bil dober predsednik vlade

 15. lucko pravi:

  V mandatu, ko bi bilo veliko casa in ne potrebe po hitrem odlocanju… Toraj takrat ko v drzavi vse stima… Ja no imas vrjetno prav, za ta dogodek ni veliko moznosti…

 16. medek pravi:

  Banda plačancev, sj je res, resnica pač ni lepa.

 17. medek pravi:

  Mislim na RTV in granate, ki se množijo :)

 18. medek pravi:

  Sabotaža in …poroka :)
  Petek pričakuje uradni pregon

  Vlada je s četrtkovim neposrednim prenosom svoje seje kršila institut najvišje stopnje tajnosti, pri čemer je izdaja tajnih podatkov kaznivo dejanje, ocenjuje poslanec SDS Miro Petek.

  http://www.delo.si/clanek/83794

 19. Marko pravi:

  Sicer ni moja pongruntavščina, a mi je zelo všeč: Čebinarji, spizdite v zgodovino!

 20. medek pravi:

  intermezzo:
  Noam Chomsky
  In celebration of the 40th anniversary publication of Noam Chomsky’s first political book, “American Power and the New Mandarins,” the Brecht Forum held a benefit event at Riverside Church in New York City.

  http://www.youtube.com/watch?v=HofBQl_VSc8

 21. medek pravi:

  FOOD

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Food_consumption.gif

 22. Ajatola pravi:

  Koja skrita kamera??? Trenutek resnice.

 23. nesesekirat pravi:

  Torej, rabimo le odločnega “kapitana”, posadka očitno ni slaba in ve, kaj hoče. In, “špetirali” so se kulturno in argumentirano, ne zmerljivo, kot znajo navijači JJ na forumih.
  Kdo bo plačal ceno, pa vemo-ne od včeraj ampak iz zgodovine od nastanka držav naprej.

 24. šifra pravi:

  ..no koment..!

 25. Mirjana pravi:

  ad 19…v obdobju hladnih odnosov z našimi sosedami…pa je veljala ta: fascisti, carogne, tornate nelle fogne!
  …tudi ta ni moja pogruntavščina in mislim, da prevod ni potreben …

 26. anton pravi:

  Verjamem, da rabimo več policistov. A najprej izbezajmo odvečne v pisarnah in nekatere naučimo spet hoditi. Da bodo vedeli, kaj se na ulicah in cestah sploh dogaja!
  Vem pa, da bi mirno lahko odpustili 30% državnih uradnikov… in se sploh ne bi poznalo. Pravzaprav bi se. V proračunu! Nam kaj pomagajo “strokovnjaki” na ministrstvih, ki ne znajo preliti navodila ministra v preprost odlok, bognedaj predlog zakona, in za malenkosti najemajo drage “zunanje strokovnjake”? Ki, pogosto za nekaj deset tisoč evrov, v letu in pol, spišejo le račun!? Je rekel minister Miklavčič.
  In smo v Državnem zboru. Kjer polovica pojma nima, niti se ne trudi, razen za svoj žep in spokoj, četrtina lobira in udejanja raznorazne interese, četrtina pa tu in tam še kaj poskusi, a odneha, ko vidi, da nima smisla.
  Ko, ob razpravah v DZ RS, ko se govori o temah, ki bodo zadele vsaj mene in še kak milijon in pol državljanov, vidim Govorca (po službeni dolžnosti!) in pet ali deset poslušalcev… drugi so pa vsi opravičeno odsotni, me “demokratičnost” mine! Tudi anarhija ne bi bila nič slabša.

 27. igor pravi:

  Kakšna je verjetnost, da se “vključeni mikrofoni” zgodijo na isti dan, ko je Janša zaslišan na policiji? Odgovor ponujajo hitri odzivi SDS-ovih jurišnikov.

 28. Mirjana pravi:

  Neverjetni JJjevi pr-ovci!…do včeraj smo bili komunajzrski enoumneži,…danes pa skregani zdraharji …ki se ne znajo zmenit…iskreno rečeno, mi je ta posnetek vlil upanje, saj se dejansko pogovarjajo malo drugače od nekdanjih “argumentiranj” ex koalicije v DZ….men je čist ok!
  Zakaj je bil vržen v eter pa je kost, na katero bolje da ne zagrizemo,…če bodo nekateri nadaljevali s takšnim zdraharjenjem,..je nevarnost, da jim bo še lulica zrasla…dajmo, bodite dedci…pa tolk imate proti gayem,.. .)

 29. gorazd68 pravi:

  Aja, vi pa mislte da je naša vlada v poziciji da odloči ali reši, pa naj bo šef Janez ali Borut al pa kdo drug. Barve je lahko tud frjolčne. Malo “sutra”.
  Tako srečo smo imeli edino pod “tiranom” Josipom.
  Trenutno hlapčujemo.
  Dobro jutro!

 30. Mirjana pravi:

  gorazd, žal je natanko tako!
  Žal pa je tudi tako, da se je neka “ekipa” načrtno lotila svinjat po domala vseh spletih z enim samim namenom in ciljem…odbiti ljudi od komentiranja (saj te res mine volja) in nazadnje do obiskovanja spletnih strani in forumov. In tako si zapremo še zadnjo pipico informacij ter medsebojnega informiranja, ostane pa medijska aferaška solata, ki ne služi drugemu kot odmiku pozornosti od bistva.
  Recimo, …zanimivo, da domala nihče ni poročal (mala notica na spletu MOP) o meddržavnem “dogovarjanju” na temo terminali.

  Mail, ki sem ga prejela: (pripombe v oklepaju so moje)

  Predstavljam vam nekaj dejstev, če že morate videti dokaze, čeprav mislim, da zdrava kmečka pamet že sama po sebi ve, da ta možnost, da se plinski terminali zgodijo ni dobra za naše okolje in jo v sebi avtomatično odklanjamo. Če želimo uspeti, pač moramo imeti dokaze…

  http://www.mop.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/12118/6976/

  Na tej strani MOP-a je v kratki novici navedeno, kaj je italijanska delegacija ministrstva za okolje prezentirala pri nas, kako se je odzvala na naše argumente.

  Pozitivno, vsaj na prvi pogled je to, da so v popravljeni študiji uporabili naše podatke o onesnaženosti z živim srebrom in da sami ugotavljajo, da je prav na mestu, kjer se to namerava graditi koncentracija najvišja.

  Negativno je, da kljub temu zatrjujejo, da sodobni tankerji, med obratovanjem ne bodo bistveno dvigovali tega sedimenta iz dna in da so v največji možni meri upoštevali pripombe slovenske strani. Menijo, da je s tem posvetovanje s Slovenijo zaključeno ter da je v skladu z evropskim in mednarodnim pravom, da izdajo pozitivno mnenje za terminal v Žavljah.

  Še bolj negativno pa je, da projekt plinovoda, ki bi terminal povezal s plinskim omrežjem, sploh ne vključuje in da je le ta predmet drugega postopka v katerega sploh nismo vključeni, čeprav smo to zahtevali ter da bo prav gradnja tega plinovoda najnevernejši del za okolje. Italija skratka po principu “rezenja salame” postopoma nevtrlizira naše ugovore.

  Prometni problem manevriranja ladij in hkratne obremenjenosti tržaškega pristanišča z naftnimi in plinskimi tankerji in skladišči sploh ne omenja in prav tako je še vedno v pripravi tudi drugi terminal in sicer na morju. (in tretji pri nas!..)…Zato je Italija striktno proti strateški presoji ustreznosti terminalov v Tržaškem zalivu.

  Na ta še vedno odprt problem bi moral reagirati poleg MOP tudi (in predvsem!) prometni minister in minister za zunanje zadeve. Sedaj izgleda, kot da je slovenska stran z “revidiranim” projektom zadovoljna…(dodala bi tudi obrambnega ministra…militarizacija cone)

  Ne morem si predstavljati, da je našim ljudem tako malo za lastno okolje… kaj bi porekli, če bi se gradili taki projekti na barju ali v triglavskem narodnem parku! Ali bi takrat dovolili gradnjo ali bi se z vsemi štirimi upirali, poiskali res tehntne argumente in rekli “NE” kot starši, ki rečejo “ne” otroku, ki nekaj na vsak način hoče. Politikanstvo in dogovarjanje včasih ne zadostujeta, čas prinese svoje, dobimo vedno višjo toleranco, nato popustimo pritiskom.. če pa rečemo ODLOČEN NE, JE PAČ NE.

  Lepo prosim, da posredujete mail naprej in se ob tem zamislite, kakšno morje si želite. Čisto, polno rastlin in živali…

  helena fabris

  17.06.2009

  Sklepna faza presoje čezmejnih vplivov na okolje za terminal Žavlje

  Ljubljana, 16. 6. 2009 - Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus je sprejel predstavnike italijanskega okoljskega ministrstva in italijanske ambasade. Tema srečanja je bila presoja vplivov na okolje za plinski terminal Žavlje. Predstavniki italijanske delegacije so predstavili fazo procesa čezmejne presoje vplivov na okolje za plinski terminal v Žavljah, način upoštevanja slovenskih pripomb in korake, ki sledijo.

  Italijanska stran je ustanovila skupino za presojo, v katero so vključili eksperte iz raziskovalnega centa ISPRA. Skupina je preučila dokumentacijo čezmejne presoje vplivov na okolje, ko (ki) jo je pripravila Slovenija. Na srečanju so se zahvalili za ta dokument, saj jim je pomagal pri celotni presoji vplivov na okolje v smeri zmanjševanja obremenitev severnega Jadrana, in predstavili, kako so upoštevali pripombe in ocene slovenskih strokovnjakov.

  Preučili so različne tehnološke alternative in izločili tehnologijo, ki izkorišča zrak ter izboljšali tehnologijo, ki uporablja uparjevalnik in morsko vodo. Pri izračunu spremembe temperature vode, ki jo je izdelala Univerza v Trstu, so uporabili poprečno temperaturo morja v Tržaškem zalivu, slojevitost morskih plasti do 22m in ciklonske tokove. Dodelali so svoje modele presoje vplivov, uporabili metodologijo ocenjevanja slovenskih strokovnjakov ter petstopenjsko lestvico ocenjevanja vplivov. Tehnične izračune so dopolnili z dodatnimi natančnejšimi???? podatki ter primerjali obe lestvici ocenjevanja. Ugotovili so, da se ocene razlikujejo v segmentu količine živega srebra. Pri oceni so upoštevali tehnologijo novih tankerjev, kjer bi bila resuspenzija sedimenta manjša in ne bi presegla 36 mikrogramov/kg v ribah. ISPRA je predlagala tudi poostren monitoring in nadzor, za kar bo Italija zagotovila poseben protokol.???

  Italijanska delegacija je zagotovila, da je slovenske pripombe vključila v največji možni meri ????in da je v novi presoji dodatno upoštevala zdravje prebivalcev in kulturno dediščino. Ocenjuje, da so bile tehnične konzultacije že opravljene in seznanja, da bo italijansko ministrstvo za okolje sprejelo končno odločitev z upoštevanjem slovenskih pripomb. Slovenijo pa bo seznanilo??? z revidiranim projektom in končno odločitvijo??? v skladu z mednarodnim in evropskim pravom.

  Služba za odnose z javnostmi
  Ministrstvo za okolje in prostor

  in lahko zaključimo s tvojo pripombo…Trenutno hlapčujemo.
  Dobro jutro!..

 31. krucefiks pravi:

  Smo pred leti zbirali podpise. V času Kekovih maršov proti obali. Bo treba še enkrat?

  (brez zamere, prezgodaj je za tako dolge članke.:))

 32. NoMercy pravi:

  dobra fora: evo ljudstvo, kako se vlada dostojno trudi za vas :P

 33. Dolfe pravi:

  Hrvaško je poterbno zaprositi za revitalizacijo Golega Otoka in kompletno Podalpsko drhal poslati na rehabilitacijo. Nakradeno jim seveda zapleniti.

 34. čistalopata pravi:

  Odkar imajo v rokah rtv novozgodovinarji (granata, možinec, m.hlebšič, dr. rozika… itd, ne novinarji, je vse narobe…etgo - treba je razgonit katedro za zgodovino na filofaksu, ker proizvaja , kar proizvaja -rtv kadre

 35. ZBO pravi:

  Mirjana, čestitke, odlično napisano!

 36. DragicaJ pravi:

  Zakaj bi bilo pa narobe, da vidimo našo vlado v vsej svoji “demokratičnosti”? Bodo vsaj verjeli…
  Bivši nadzornik in kreator javnega mnenja (Ninamedija) pa je samo dovolj jasno je pokazal kaj je tudi tistim, ki niso verjeli…
  Živimo v blatnem dolu in ne vidim poti iz njega.

 37. click through the following web site pravi:

  My partner and I stumbled over here different page and thought I might as well check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to looking
  into your web page again.

 38. overview of scoreland pravi:

  Thank you for the good writeup. It in fact was a enjoyment
  account it. Look complex to more brought agreeable from you!
  By the way, how can we keep up a correspondence?

Komentiraj