Thursday 2. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Mladi in alko

17. junij 2009 ob 10:11 | Zlatko Širol |

Konec šolskega leta je pred vrati, čas za mlade je med drugim namenjen zabavi. Žal so s tem povezane tudi prekomerne kršitve javnega reda in miru. Problem je predvsem v prevelikem konzumiranju alkoholnih pijač in zlorabah prepovedanih opojnih substanc. Zato so se odzvali na policiji, ministrstvu za šolstvo in šport, ministrstvu za zdravje in MNZ ter pojasnili svoja videnja te problematike.

Trend kršitev zakona o omejevanju porabe alkohola je od leta 2006 v stalnem porastu, je na novinarski konferenci poudaril vodja sektorja splošne policije Janez Ogulin. Kot je pojasnil, je policija lani ugotovila več kot 1100 kršitev tega zakona. Matej Košir z ministrstva za zdravje pa je dodal, da jih je njihov inšpektorat ugotovil še 227. Po besedah Ogulina policija že vrsto let v juniju usmerjeno pristopa k problemom, ki jih vsako leto zaznava ob koncu šolskega leta. Policija namreč ugotavlja, da ravno v tem času zaradi pretiranega uživanja alkohola prihaja do mnogih kršitev javnega reda in miru. Te se odražajo tudi v kaznivih dejanjih, ki se kažejo v telesnih poškodbah in v poškodovanju premoženja, je pojasnil Ogulin.

Janez Ogulin - stališče policije:

Ob tem je napovedal povečanje števila policistov tako na organiziranih dogodkih v gostinskih lokalih in na prostem kot tudi na javnih prevoznih sredstvih. Poostrene nadzore bodo opravljali predvsem v večernem času, pri čemer Ogulin poziva udeležence takšnih prireditev, naj s policisti sodelujejo. Največ težav jim sicer povzročajo javne prireditve odprtega tipa. Napovedal je, da bodo pozorni na učinkovito ukrepanje ob prijavah. Gostince Ogulin ob tem opozarja, da so dolžni policiji naznaniti morebiten pretep v njihovih objektih. Vodja sektorja za osnovne šole na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) Boris Zupančič je med drugim poudaril, da je ministrstvo šole pozvalo, naj učence spodbudijo k ustvarjalnemu preživljanju počitnic, pri tem pa naj mislijo tudi na svojo varnost. Kot je dejal, je MŠŠ po svojih močeh letos pomagalo nevladnim organizacijam in društvom pri organiziranju različnih aktivnosti za mlade v času počitnic. MŠŠ po njegovih besedah sodeluje tudi na področju zagotavljanja prometne varnosti. Poudaril pa je, da je “govorica otroka močna govorica” in da imajo otroci s svojimi predlogi vpliv tudi na njihove starše.

Boris Zupančič - stališče MŠŠ:

Po besedah Mateja Koširja iz sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog na ministrstvu za zdravje je alkohol v svetu šesti najpogostejši vzrok za prezgodnjo umrljivost in obolevnost, “v Evropi pa celo tretji oziroma prvi med mladimi”. “Globalno lahko alkoholu pripišemo 3,2 odstotka vseh smrti,” je poudaril. Po porabi alkohola se Slovenija sicer uvršča v povprečje med državami EU (11 litrov alkohola na odraslega prebivalca). V letu 2008 je bilo 12,6 odstotka povzročiteljev prometnih nesreč vinjenih, kar je za 0,5 odstotka več kot leta 2007, opozarja Košir. Po njegovih besedah se povečuje tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Teh je bilo lani 32,2 odstotka. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije ima Slovenija med vsemi državami EU najvišji delež prometnih nesreč, v katerih je bil prisoten alkohol, je povedal. Omejitve, opredeljene v zakonu o omejevanju uporabe alkohola, so po njegovem mnenju precej učinkovite, vendar pa se “zatakne” pri izvajanju nadzora nad upoštevanjem zakona. Kot je poudaril, pa ministrstvo za zdravje podpira strožje ukrepanje, zato bo po njegovem “v naslednjih letih verjetno prišlo do zaostritve zakonodaje na tem področju”.

Mateja Rokvič - stališče inšpektorata za notranje zadeve:

Glavna inšpektorica Inšpektorata RS za notranje zadeve Mateja Rokvič je povedala, da njihov inšpektorat vsako leto izvaja nadzore pri vseh družbah za zasebno varovanje, ki imajo licence za varovanje javnih zbiranj. Od leta 2007 so inšpektorji skupaj s policijo, drugimi inšpektorati ali sami izvedli več kot 60 takšnih nadzorov - predvsem v diskotekah, nočnih lokalih, na tekmah in koncertih. Ugotovili so predvsem nedosledno vodenje evidenc in varovanje z osebami, ki niso izpolnjevale predpisanih pogojev. Letos pa je inšpektorat po njenih besedah začel izvajati tudi nadzore nad lastniki diskotek in nočnih lokalov v skladu z uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja. Inšpektorji so v 35 nadzorih ugotovili, da nekateri od 65 zavezancev varnostne službe niso imeli, prav tako pa so bili v nekaterih primerih pomanjkljivi načrti varovanja, je še povedala Rokvičeva.

Janez Ogulin v odgovorih na novinarska vprašanja:

Zlatko Širol

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. medek pravi:

    Zapiti od samega dolgčasa.

  2. JB pravi:

    Policija, represija, zakonodaja ne more nič rešit. Res ne razumem Slovencev, zakaj se odpovedujemo svobodi namesto, da bi sami prevzeli svojo dolžnost in vzgojili, omejili,… svoje!!!! otroke.

  3. Skala pravi:

    Rugljevo knjigo v vsako hišo.

  4. ? pravi:

    Zakaj točno rabiš pse, da mladoletne zaščitiš pred alkoholom?!? Policijska država? Katastrofa…

  5. nejc pravi:

    navaden fašizem. protialkoholni, protikadilski zakon….
    pa še brez učinka, mislm, število prometnih nesreč zaradi alkohola narašča…. ja jasno, včasih si šel recimo ob desetih na pumpo si nabavil alkohola in ga potem konzumiral v varnem zavetju doma, zakon, ki prepoveduje prodajo alkohola po deveti pa te prisili, da se zapelješ do lokala, se tam pošteno nabutaš, potem pa za volan! Keber, benti, kolk nesreč je blo zarad tebe!!!

  6. medek pravi:

    Folk se zapija, ker dan za dnem po TV gleda debilne politike, pobeg pred zdebilizirano resničnostjo.

  7. Edi pravi:

    Ne, zapijamo se, ker se našim starim sodržavljanom ne da dopovedati da niso vedno najpametnejši…

  8. matevz pravi:

    koj kurac spetr neki debatirajo pa debatirajo pa debatirajo…
    če nimaš svobode da delaš s svojim teleščkom ampak lihkar hočeš…pol res nimaš nič
    mladina je bla pa zmeraj proti…ker jo pač boli KURAC…
    tk da ne jih omejevat pa bo še najbolš…vam se pa tut ne bo treba na bedastih sestankih dobivat…

    eh brez veze

  9. medek pravi:

    KAMNITI LABIRINTI CRESA. LABIRINT NA POLETNI SOLSTICIJ
    Written by Administrator
    Friday, 06 October 2006 19:29
    19,20 IN 21 JUNJ 2009

    19th,20th in 21st JUNE 2009

    KAMNITI LABIRINTI
    CRESA 19, 20 in 21 junij, 2009 Praznujmo luč in poletni solsticij

    Vikend plesa, labirintov, mitologije in tišine ob morju v neokrnjeni naravi otoka Cres. Delavnica se bo odvijala v vasici Beli, na severnem področju Tramontane. Ob vasici se razprostira čudovit vilinski gozd s prastarimi hrasti in kostanji. V gozdu so v okviru Eko centra ‘Insulae Beli’ izdelali različne kamnite labirinte, ki so locirani na posebnih energijskih področjih. V tem vikendu se bomo posvetili trem od šestih labirintov.

    Petek, 19 junij

    Prihod in večerja do 21. ure.

    Dobordošlica in seznanitev z varuhom gozda – mitološkim gozdnim duhom Masmalić v Labirintu ‘okrogle mize’. Sledi ples pod zvezdami in izredno posebne prve polne junijske lune (letošnji junij ima dve polni luni).

    Lahko noč.

    Sobota, 20. junij

    Zajtrk

    Jutranji sprehod in meditacija.

    Prosti čas in kosilo. Čas za kopanje, sprostitev in razsikovanje…

    Ob 16 hoja (trekking) do labirinta boginje Vesne: Vesnini labirint je replikacija labirinta Notre Dame de Chartres blizu Pariza in je sestavljen iz približno 3000 kamnov. Vesna je ena izmed najpomembnejših hrvaških boginj, je boginja pomladi, ki harmonizira srce in um ter lepoto in nežnost.

    Meditacija in ples.

    Hoja po labirintu.

    Vrnitev v penzion.

    Tih večer.

    Lahko noč.

    Nedelja, 21. junij

    Zajtrk

    Jutranji sprehod k Ladinem labirintu: Labirint posvečen boginji Ladi je

    replikacija rimskega labirinta, ki so ga odkrili v Puli in je sestavljeni iz 12.000 kamnov. Lada je starodavna hrvaška boginja ljubezni in lepote, prav tako pa je inkarnacija sil narave. Lada je vladarica časa, ki se razteza od Jurjevega do sv. Janeza (od 23. aprila do 23. junija) To je obdobje največje rasti, ko je narava prebujena v cvetju in polnosti.

    Ples in meditacija.

    Hoja po labirintu.

    Kosilo

    Slovo od Masmalića.

    Zaključek ob 16.

    Število mest je omejano. Zaradi rezaervacije omejenega števila sob bo zasedba prostih mest upoštevana glede na datum prijave.Prijavite se lahko po sms-u 031 827 049

    Prispevek člani 80€

    prispevek za nečlane 100€

    Cena za polpenzion znaša 30€ + turistična taksa 0,9€ po osebi v dvoposteljni sobi.

    Prispevek v višini 60€ je, zaradi rezervacije sob, potrebno poravnati do 31. maja

    Nekaj praktičnih iformacij

    Trajekt:

    Zadnji trajekt z Brestove na Cres (Porozina) pelje ob 21. 00. Lani je bila cena prevoza v eno smer s trajektom: 113 kun za avtomobil in 17 kun po osebi. Priporočamo prevoz manjših skupin z avtom. Za aktualni vozni red in ceno lahko preverite na internetu. www.jadrolinija.hr

    Namestitiev

    Neposredno poleg Eko cetra se nahaja penzion ‘Tramontana’, ki bo naše zborno mesto.

    Še nekaj nasvetov: S seboj prinesite pohodne čevlje, žepno svetilko, manjši nahrbtnik, podložko-armafleks in manjšo odejo in nekaj za primer dežja

    Delavnica Prispevek: 100€ in 80€ za člane plesov v krogu (Lj/Jes/MS/Mb/Len)

    Contribution workshop 80€ members of regular group LJ- JES- Mb- MS- LEN
    Contribution workshop 100€ not members
    Bookings deposit of 60€ till 15th May
    Price for half board is € 30 + tourist tax€ 0,9 per person per day, sharing a room with someone.
    They renovated all the rooms a now they have a bathroom.

  10. medek pravi:

    http://www.ljubic.info/index.php?option=com_content&view=article&id=16:kamniti-labirinti-cresa-labirint-na-poletni-solsticij&catid=1:latest-news

  11. medek pravi:

    http://supovi.hr/index.php?page=ekoturisticki-program

  12. medek pravi:

    http://home.amis.net/ivanusaa/rono/index.html

  13. medek pravi:

    http://www.kostel.si/svetkolpe/images/litopunkturni-projekt.pdf

  14. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=zbcZdnBpSeY&feature=PlayList&p=5EA6DF1DF9A296CC&index=26

  15. kaktus pravi:

    Mladina ima veliko preveč udobja in denarja. Če bi bila kriza , bi si šli po žemljice in se napili vode , ne pa da se nažirajo, nacejajo jo onemoglosti ! Vzor so jim bili bikoni kumrovške partijske farme !
    Tam je bil doma razvrat, žrtje, pitje, malo učenja, vse to kar mnogim mladim paše !

  16. kaktus pravi:

    JOJ, OPROSTITE , DA SEM PONEČEDIL MEDEKOVO STRAN !

Komentiraj