Mladi in alko

Avtor Zlatko Širol | 17. junij, 2009 @ 10:11

Konec šolskega leta je pred vrati, čas za mlade je med drugim namenjen zabavi. Žal so s tem povezane tudi prekomerne kršitve javnega reda in miru. Problem je predvsem v prevelikem konzumiranju alkoholnih pijač in zlorabah prepovedanih opojnih substanc. Zato so se odzvali na policiji, ministrstvu za šolstvo in šport, ministrstvu za zdravje in MNZ ter pojasnili svoja videnja te problematike.

Trend kršitev zakona o omejevanju porabe alkohola je od leta 2006 v stalnem porastu, je na novinarski konferenci poudaril vodja sektorja splošne policije Janez Ogulin. Kot je pojasnil, je policija lani ugotovila več kot 1100 kršitev tega zakona. Matej Košir z ministrstva za zdravje pa je dodal, da jih je njihov inšpektorat ugotovil še 227. Po besedah Ogulina policija že vrsto let v juniju usmerjeno pristopa k problemom, ki jih vsako leto zaznava ob koncu šolskega leta. Policija namreč ugotavlja, da ravno v tem času zaradi pretiranega uživanja alkohola prihaja do mnogih kršitev javnega reda in miru. Te se odražajo tudi v kaznivih dejanjih, ki se kažejo v telesnih poškodbah in v poškodovanju premoženja, je pojasnil Ogulin.

Janez Ogulin - stališče policije:

Ob tem je napovedal povečanje števila policistov tako na organiziranih dogodkih v gostinskih lokalih in na prostem kot tudi na javnih prevoznih sredstvih. Poostrene nadzore bodo opravljali predvsem v večernem času, pri čemer Ogulin poziva udeležence takšnih prireditev, naj s policisti sodelujejo. Največ težav jim sicer povzročajo javne prireditve odprtega tipa. Napovedal je, da bodo pozorni na učinkovito ukrepanje ob prijavah. Gostince Ogulin ob tem opozarja, da so dolžni policiji naznaniti morebiten pretep v njihovih objektih. Vodja sektorja za osnovne šole na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) Boris Zupančič je med drugim poudaril, da je ministrstvo šole pozvalo, naj učence spodbudijo k ustvarjalnemu preživljanju počitnic, pri tem pa naj mislijo tudi na svojo varnost. Kot je dejal, je MŠŠ po svojih močeh letos pomagalo nevladnim organizacijam in društvom pri organiziranju različnih aktivnosti za mlade v času počitnic. MŠŠ po njegovih besedah sodeluje tudi na področju zagotavljanja prometne varnosti. Poudaril pa je, da je “govorica otroka močna govorica” in da imajo otroci s svojimi predlogi vpliv tudi na njihove starše.

Boris Zupančič - stališče MŠŠ:

Po besedah Mateja Koširja iz sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog na ministrstvu za zdravje je alkohol v svetu šesti najpogostejši vzrok za prezgodnjo umrljivost in obolevnost, “v Evropi pa celo tretji oziroma prvi med mladimi”. “Globalno lahko alkoholu pripišemo 3,2 odstotka vseh smrti,” je poudaril. Po porabi alkohola se Slovenija sicer uvršča v povprečje med državami EU (11 litrov alkohola na odraslega prebivalca). V letu 2008 je bilo 12,6 odstotka povzročiteljev prometnih nesreč vinjenih, kar je za 0,5 odstotka več kot leta 2007, opozarja Košir. Po njegovih besedah se povečuje tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Teh je bilo lani 32,2 odstotka. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije ima Slovenija med vsemi državami EU najvišji delež prometnih nesreč, v katerih je bil prisoten alkohol, je povedal. Omejitve, opredeljene v zakonu o omejevanju uporabe alkohola, so po njegovem mnenju precej učinkovite, vendar pa se “zatakne” pri izvajanju nadzora nad upoštevanjem zakona. Kot je poudaril, pa ministrstvo za zdravje podpira strožje ukrepanje, zato bo po njegovem “v naslednjih letih verjetno prišlo do zaostritve zakonodaje na tem področju”.

Mateja Rokvič - stališče inšpektorata za notranje zadeve:

Glavna inšpektorica Inšpektorata RS za notranje zadeve Mateja Rokvič je povedala, da njihov inšpektorat vsako leto izvaja nadzore pri vseh družbah za zasebno varovanje, ki imajo licence za varovanje javnih zbiranj. Od leta 2007 so inšpektorji skupaj s policijo, drugimi inšpektorati ali sami izvedli več kot 60 takšnih nadzorov - predvsem v diskotekah, nočnih lokalih, na tekmah in koncertih. Ugotovili so predvsem nedosledno vodenje evidenc in varovanje z osebami, ki niso izpolnjevale predpisanih pogojev. Letos pa je inšpektorat po njenih besedah začel izvajati tudi nadzore nad lastniki diskotek in nočnih lokalov v skladu z uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja. Inšpektorji so v 35 nadzorih ugotovili, da nekateri od 65 zavezancev varnostne službe niso imeli, prav tako pa so bili v nekaterih primerih pomanjkljivi načrti varovanja, je še povedala Rokvičeva.

Janez Ogulin v odgovorih na novinarska vprašanja:

Zlatko Širol


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/06/17/mladi-in-alko/