Wednesday 8. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Afera dela

4. junij 2009 ob 9:36 | Jani Sever |

Da, Golobič je bil vprašan po lastninskih deležih in Financam se je zlagal. Včeraj je to priznal in se opravičil. Sledilo je precej pozivov k odstopu in izjava predsednika vlade, naj se v desetih dneh odloči, kako naprej. Vlada je še pred eno krizo.

No, ta kriza lahko paradoksalno pripomore k temu, da bomo imeli v prihodnje nekoliko trdnejšo vlado. Seveda je vse odvisno od tega, kako se bodo stvari razpletle. A v vsakem primeru je jasno, da je zmagovalec afere predsednik vlade, ki je lahko pokroviteljsko in z zaskrbljenim obrazom govoril o predsedniku druge najmočnejše stranke vladne koalicije. In kar krepi predsednika vlade, krepi tudi vlado. Vsaj tako naj bi bilo. Mogoča so sicer tudi presenečenja. Vendar je do razpada vlade trenutno vsaj enako daleč kot pred afero. Nekateri si seveda želijo spremembo koalicije na način, da bi vanjo vstopila SDS, vendar bi moral najprej kdo oditi iz vlade. Za to, da bi bil to Zares, pa je vsaj ta trenutek manj možnosti, kot jih je bilo kadarkoli prej. Le kaj bi Zares s tem dosegel? Z izstopom iz vlade prav zares ničesar.

Kaj pa minister za znanost in visoko šolstvo? Praktično vsi sicer dvomijo, da bi Golobič lahko odstopil in vendar si je treba predstavljati tudi to možnost. Njegov odhod gotovo ne bi pomenil, da se Golobič umika iz stranke, kaj šele iz politike. Bi pa pomenilo, da bi moral Zares poiskati novega predsednika, kar pravzaprav ne bi bilo tako zelo težko. Kandidatov in kandidatk je kar nekaj, kljub temu, da se zdi mnogim v Zares, da nihče Golobiču ne bi mogel biti enak. A kot rečeno, da bi se to zgodilo, ni ravno veliko možnosti. Drugo vprašanje pa je, ali lahko njegovo vztrajanje na položaju dolgoročno koristi stranki. Kljub temu, da se je opravičil, da ni storil nič nezakonitega in da ga volja, da se spopada s političnimi nasprotniki vsekakor ni zapustila. To je bilo videti že včeraj in ko bo šok popustil, bo ta volja najverjetneje samo še bolj izrazita.

Afera je prevelika, da ne bi imela nobenih posledic. Od bolj minornih, do tistih večjih in usodnejših. Predvideti je mogoče, da telekomunikacije ne bodo prenešene na ministrstvo za znanost in da bo izbira novega šefa NLB še bolj odvisna od volje SD. Najbolj očitna politična posledica afere bo okrepitev statusa SD, ki ga je Zares s svojim zelo aktivnim delovanjem v vladi relativizirala. Zadovoljna je lahko tudi LDS. Tudi njen pomen bo nekoliko zrasel, pa še zadoščenje za odhod Draška Veselinoviča z NLB je vsaj psihološko gotovo blagodejno. Tudi SDS je seveda lahko zadovoljna. Opozicija se težav vladnih strank vedno iskreno razveseli. V primeru, ko gre za resen politični spodrsljaj najbolj ostrega političnega nasprotnika, pa je to veselje lahko seveda samo toliko večje.

Afera je glede na poltična razmerja v Sloveniji ustrezala pravzaprav vsem, razen kajpak Zaresu. Vlada je imela v preteklih mesecih sama s sabo preveč težav, da se predsednik vlade ob Golobičevem zdrsu ne bi vsaj malo razveselil. Ne le zato, ker je na “levi” tekmec izgubil nekaj vzgona (koliko priljubljenosti bo Zares izgubil se bo šele pokazalo, vendar je vsaj kratkoročno izguba neizbežna), temveč predvsem zato, ker oslabitev enega od partnerjev omogoča trdnejše vodstvo vlade in manj težav pri dogovarjanju z opozicijo, ki je šlo predsedniku vlade vedno dovolj dobro od rok. Pot v partnerstvo za razvoj bo poslej nekoliko bolj odprta. Drugo vprašanje pa je, ali lahko oslabitev Zares pomeni začetek resnih priprav na neko novo koalicijo, v kateri bi ponovno zaživela ideja o širokem političnem zavezništvu med SD in SDS.

Če držijo namigi o tem, da je afera zrasla ob strinjanju in spodbujanju dveh največjih slovenskih strank, je čas za akcijo pravšnji. V tem primeru bi pot do trdnejše vlade peljala preko njenega prestrukturiranja.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 78 x komentirano
  1. Marko pravi:

    Sever, napišite raje Gregorjev politični nekrolog.

  2. ProPolis pravi:

    Oh, gospod Sever, da bi tole krepilo Pahorja? Kar slabi Golobiča breizhodno slabi tudi vlado. Pahor brez Golobiča, zgolj z Erjavcem in Kresalovo, je praktično brez rok. Predvsem pa brez glave. Je pa res, da lahko organizacijo nadomesti nova glava - Janša. A za Pahorja bi bilo to še izdatno pogubno.

    Rekel bi, da je Golobič s svojim dejanjem in predvsem novim priznanjem izrekel novo formo lastnega početja, ki bo, če bo v politiki ostal, prinesla v slovenski politični prostor zagotovo nekaj krepkih sprememb. Na bolje. Te bi moral generirati Golobič. Njegov obstanek v politiki, lahko, četudi se morda sliši paradoksalno, prinese veliko dobrega. Če se za spremenjen oziroma okrepljen modus vivendi ne bo odločil - v smislu oblikovanja bolj etične države -, pa je bolje, da kar odide. Ampak brez njega, kakršen mora biti odslej, bomo to kloako gledali in vohali še leta in leta.

  3. Marko pravi:

    Zanimivo razmišljanje, ljubitelj čebelic. Če prevedem v kmečko slovenščino:

    “Rekel bi, da je Golobič s svojim dejanjem in predvsem novim priznanjem izrekel novo formo lastnega početja, ki bo, če bo v politiki ostal, prinesla v slovenski politični prostor zagotovo nekaj krepkih sprememb. Na bolje. Te bi moral generirati Golobič. Njegov obstanek v politiki, lahko, četudi se morda sliši paradoksalno, prinese veliko dobrega”

    Konec citata.

    Torej, kot sem omenil, prevod:

    Če te nekdo mahne po neumni buči, potrpi še malo, da te bo drugič bolje.

    lp

  4. Dokazano pravi:

    Janković je že pripravljen

  5. Nogavička pravi:

    Klasičen primer omalovaževanja političnega nasprotnika; kot nedavno obračunavanje s predsednikom republike in obračanje njegove izjave.

    To da Golobič ni naredil nič takega za kar bi se mi moral opravičiti, kaj šele umakniti se z javnega življenja, je bolj ali manj jasno vsem (bolj kot je to jasno, bolj sta aktivna konec in mefisto v vseh svojih pojavnih oblikah).

    Če bo Golobič igral na prvo žogo, bo še danes popoldne ali najkasneje jutri zjutraj poskrbel za pikantno podrobnost katerega od tistih, ki ga zdaj svetohlinsko pucajo. Ampak to bi pomenilo, da je maščevalen in za njegovo javno podobo bo to dejstvo na dolgi rok veliko bolj pogubno. Če se ni sprenevedal, bo nadaljeval z enakim tempom. Rezultati dela štejejo.

    Prav tako štejejo rezultati dela Pahorja. Do zdaj se je že vse prevečkrat spravil v neroden položaj pred svojo javnostjo. Janša je manipulator in njegove zveste ovčice mu bodo strumno držale štango ne glede na karkoli, itak. Pahorjevi ne bodo tako dobrohotno spremljali kaj se z njihovimi glasovi dogaja.

    Predčasnih volitev ne bo, vse prej kot to. Če JJ in BP iz koalicije izriniti GG in KK, bo namesto njiju na velika vrata in zmagoslavno vstopil JJ “I told you so”.

    Cela katarza. Čas za akcijo je pravšnji.

  6. obama pravi:

    haha,”krepi” predsednika vlade…..bolje-”krepa”

    “Borat Gregiju;dava si 10 dni časa,da nato čez 10 dni ugotoviva,če sva spoštovala 10 dnevni rok in se čez 200 dni odločiva,kako in kaj bo s tabo”

    PS: Janša je Drobniča (iz koalicijske stranke) za 100x manj skinu u tren oka..

  7. medek pravi:

    Pahorja okrepiti, kaj pa, a bo šel na fitnes?

  8. medek pravi:

    SD je privatizirana stranka, tako kot SDS.

    Tam je tajkunski način požiranja volilnih glasov.

    Če nas pusti še Golobič na cedilu, kaj bomo pa potem, uspevali tako kot Italija in Hrvaška, predvsem v negativo

    Goloba ne damo :).

  9. ultraviolet pravi:

    @obama: Janša je svoje dokazano kršenje političnega bontona in dobrega okusa (prepisovanje Blairovega govora) gladko ignoriral, tako da je postavljanje njega kot vzor načelnosti najmanj komično.

  10. medek pravi:

    Janša je lagal, da je prepisoval. Kradel je intelektualno lastnino, kar sicer ni res, ker Blair intelekta pač nima :)

  11. desperado pravi:

    Pavel Gantar, Irma Pavlinič Krebs in Bogdan Biščak razumejo ravnanje predsednika stranke Gregorja Golobiča in upajo, da bo ostal v politki - pišejo Finance

    Torej oni podpirajo njegove laži in prepletanje javnega in zasebnega. Zanimivo. Še oni naj odstopijo!!!

  12. Zbik pravi:

    Kdaj boš pa ti, desperado, odstopil prostor bolj pametnim.

  13. desperado pravi:

    Raje naj se zganejo državni organi, davčna uprava, urad za preprečevanje pranja denarja in raziščejo te pizdarije o katerih je pisal opazovalec in o katerih se ne govori. Zalar na potezi si.

    OPAZOVALEC pravi:

    4. junij, 2009 ob 8:04
    Opozarjam na nekaj kar je novinarjem nehote ušlo ali pa so spregledali:

    1. KOLIKO TRANSKACIJ ALI DENARJA JE ODŠLO IZ ULTRA D.O.O. NA NIZOZEMSKO ULTRA SUM ALI NA SINGAPURSKO FIRMO ?

    2. KDO SO LASTNIKI SINGAPURSKEGA PODJETJA ?

    3. NIHČE NI RAZKRIL DOKAZOV, DA SO KREDITI ZAVAROVANI - VERJELO SE JE NA BESEDO LJUDEM KI SO LAGALI (ULTRA)

    4. TUDI KOS NI OBJAVIL PRIJAVNEGA OBRAZCA O PREMOŽENJU - VERJAME SE NA BESEDO ČLOVEKU, KI PRIZNA, DA LAŽE

    Na tiskovki je bil Globoč zelo prestrašen in neprepričljiv, ko je padlo nekaj vprašanj o premoženju ali je to vse, o singapurski firmi se molči.

    Veliko vprašanj, malo odgovorov skoraj nič dokazov.

  14. Zbik pravi:

    #10 medek pravi na 4. junij, 2009 ob 11:28 pravi: “…ker Blair intelekta pač nima…!”

    Imel pa je skrito katoliško dušo…

  15. ...POD ORANŽNO ZVEZDO pravi:

    Dons gremo u kitajsko na hrustljavega racaka. :)

    Zares je zadnji čas , da se streznite!!!

    Za-hec pa še tole preberte:http://www.bojanpozar.com/?Id=mediji&View=novica&novicaID=11431

  16. Analfabet pravi:

    Golobček nas je vse znova pustil na cedilu, ko se je ponovno “reaktiviral”.
    Nogavice pa še kar smrdijo. Treba jih bo sezut.

  17. janez pravi:

    Zares je združenje lažnivcev.

  18. luka pravi:

    Pa vi resno verjamete, da Pahor and co. niso vedeli, da ima golobič delež v Ultri…

    o smo naivni….

  19. NoMercy pravi:

    krucefiks, da te štale ne morem spremljati doma na tv :d

  20. ProPolis pravi:

    @Marko: vidim, da ne razumeš poante.
    Poanta ni v tem, kar se dogaja Golobiču ali kar je ta storil v zvezi z Ultro, pač pa je poanta v tem, zakaj se to Golobiču sploh dogaja.
    Pravno-formalno gledano ni v zvezi z Ultro, kakor je doslej znano, storil nič napačnega. Tam je bil zaposlen, ima delež v podjetju, ko je postal funkcionar, je to inštitucijam tudi povedal. Zamolčal je medijem in katerega celo zavedel. Nič hudega. Glede na to, da gre za njegovo zasebno reč, se mi ne zdi to hud greh. Laži zaznamo v tej politiki vse polno. Priznanj ni. Dejstvo pa je, da bi Golobič reč lahko odigral tudi bolj elegantno in našim moralistom dal manj interpretacijskega prostora. Ultra pa na razpisih uspe, ker ima dobre ponudbe. Menim.
    Vsekakor pa je bistveno vedeti, da napadi na Golobiča niso slučaj. Fant se je lotil tajkunov, takih stomilijonskih v evrih, in to je človek, s katerim ta koalicija in najbrž kar levica stoji ali pa pade. Cilj je dobro izbran, zgodba pa je po mojem malce preslaba za politično okolje.
    Kolikokrat bi že morali odfrčati iz političnega gnezda razni Jelinčiči, Janše, Pahorji, če bi zahtevali, da skladno z zapisano, a ne živeti etiko in moralo te družbe sprejemajo posledice svojih političnih in celo zasebnih rabot.

    Zakaj recimo Janša ne izstopi iz politike, ko je pa sedaj evidentno jasno, da je državi s svojim botrstvom tajkunom naredil stomilijonsko škodo? Skratka, moraliziranje v politiki žal ne bo pripeljalo daleč.

    Navsezadnje nimam nič proti, če Golobič odide. A potem pričakujem, če bo pač odšel, ker javnost meni, da je njegovo delovanje moralno sporno, da hkrati z njim odpeketajo tudi drugi konji slovenske politike.

  21. konec pravi:

    ProPolis pravi:
    4. junij, 2009 ob 13:02

    ….. zvezi z Ultro, kakor je doslej znano, storil nič napačnega…..

    ha, ha, ha, formalno-pravno gor ali dol, laž je laž formalno -pravno gor ali dol

  22. Zvone Kokalj pravi:

    Golobič je vsaj priznal in se opravičil.

    Za LAŽI, ki jih že od 9.11.2006 na spletni strani
    http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Sporocila_za_medije/Gradivo_za_novinarje_9.11.2006.pdf
    pod naslovom “GRADIVO ZA NOVINARJE”
    objavlja Ministrstvo za Finance - DURS - Generalni davčni urad pa se še ni nihče opravičil!

    Več na spletni strani:
    www.zdomci.2hp.eu

  23. Zvone Kokalj pravi:

    Golobič je vsaj priznal in se opravičil. Drugi se niso!

    Za LAŽI, ki jih že od 9.11.2006 na spletni strani
    http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Sporocila_za_medije/Gradivo_za_novinarje_9.11.2006.pdf
    pod naslovom “GRADIVO ZA NOVINARJE”
    objavlja Ministrstvo za Finance - DURS - Generalni davčni urad pa se še ni nihče opravičil!

    Več na spletni strani:
    www.zdomci.2hp.eu

  24. NoMercy pravi:

    a se že ve ali je JJ še vedno prijavljen pri prejšnji priležnici ali že pri Urški ???
    No bomo videli na dan volitev v EP, kje ga bodo slikali :P

  25. janez pravi:

    Če to ne pomeni konec njege politične kariere potem je nekaj zares narobe.

  26. lubrikant pravi:

    propolis…ti nečesa globoko, tragično globoko ne razumeš in ne upoštevaš….da je politika predvsem eno samo moraliziranje in nič drugega in da je problem tega, da je Golobič zasačen v tem, da je s tem načet njegov pojavnostni “cool”…težko se bo spet sestavil….

  27. Elena Pečarič pravi:

    Predsednik RS, g. Danilo Türk
    Erjavčeva 17
    1000 Ljubljana

    Ljubljana, 1.6.2009

    Zadeva: Pobuda o vsebinskih spremembah za prihodnost

    Spoštovani!

    V Stranki enakih možnosti Slovenije, SEM-Si, se odzivamo na vašo pobudo za začetek razprave o potrebnih in želenih ustavnih spremembah za prihodnost.

    Ustava kot temeljni in najvišji pravni akt države, določa okvirje znotraj katerih se oblikujejo načela, pravice in oblike politične ter družbene ureditve. Ustava mora povezovati in v njej se morajo državljanke in državljani prepoznati. Zato mora biti nevtralna in ne sme biti podvržena ideološkim ciljem ali interesom posameznih skupin. V SEM-Si menimo, da Ustava RS zagotavlja varstvo pravic vseh skupin državljank in državljanov ter nudi temelje za socialno in pravno državo. Zato Ustave ne gre spreminjati čez noč in vsakokrat, ko si kdo kaj zaželi. Ustavo je potrebno dosledno spoštovati in jo izvajati v praksi. Problem je prav kršenje in nespoštovanje Ustave, prav s strani vseh treh vej oblasti, ki ne (dovolj dobro) poskrbijo, da bi se členi Ustave dosledno izvajali.

    Razlogi za spremembo ustave ne smejo in ne morejo biti zmanjševanje pravic državljank in državljanov ter krčenje možnosti za vlaganje ustavnih presoj posameznih zakonov; splošnega varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Sistematično je zaznati krčenje zakonodajnih možnosti, ki so na voljo državljankam in državljanom in so temelj demokratične družbe ter nudijo možnost sooblikovanja političnega prostora in skupne prihodnosti. Tega ne moremo dopuščati, saj se nam vzvodi demokratičnosti jemljejo iz rok.

    Res pa je, da moramo sistem države prilagoditi novim razmeram. V tem duhu vam kot temelj za vsebinsko razpravo ponujamo program SEM-Si. Blaginja, primerno okolje za bivanje in mir so nedvomno cilji, ki so skupni celotnemu človeštvu. Pristop, ki ga poimenujemo kar 3E (sestavljanka iz začetnic besed ekonomija, ekologija in etika) je zato nujno potreben, če se želimo lotiti reševanja trojne narave današnje krize – ekonomske, ekološke in družbene. Na primeru aktualnega sprejemanja Zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami, se vidi, da je potrebno na probleme gledati celostno, saj ekonomija ne sme prevladati nad etiko in ekologijo.

    Vprašati bi se bilo treba najprej, koliko naša ustava sploh še velja in koliko se jo upošteva v notranji in zunanji politiki, še posebej sedaj, ko smo se odrekli delu svoje suverenosti in brez kritičnih razmislekov sprejemamo po tekočem traku vse, kar nosi nalepko EU. Gre pri pobudi o ustavnih spremembah dejansko za željo po spremembah na bolje in gledanju v prihodnost, ali pa se za tem poskusom skrivajo interesi posameznih političnih elit, ki želijo državo v svojih rokah? Zakaj se nam še vedno prodaja vizija o tem, koliko smo vredni in koliko
    veljamo, ko pa je očitno, da nismo niti enakovredni, niti enakopravni oblikovalci evropske politike, ampak le pohlevno sprejemamo in prepisujemo akte, ki se nam jih predloži? Ustavo smo že nekajkrat razvrednotili in si s tem spodkopali temelje neodvisnosti in avtonomnosti. Vladavina in oblast ljudstva sta zapisana v 3. členu Ustave in tega ne gre pozabiti ali spregledati. Vse spremembe morajo biti v upoštevanju tega člena. Sedaj je čas, da se lotimo vsebinskih vprašanj o naši prihodnosti, ne pa da se ukvarjamo s kozmetičnimi popravki ustavnih določil.

    V upanju in pričakovanju na dialog, vas lepo pozdravljamo.

    Predsednica SEM-Si
    Elena Pečarič

    V vednost:
    Predsednik DZ
    Vlada RS
    Mediji in javnost

  28. nesesekirat pravi:

    Golobič je ostal sam in, ker se nima izgovarjati na kogarkoli, priznal, da je lagal (jaz bi rekel: zatajil) glede premoženja določenemu časopisu, kateremu bi sicer lahko mirno rekel, da jih njegovo premoženje nič ne briga. Če pa mislijo, da je z lastništvom firme kaj narobe, pa naj ga prijavijo pristojnim organom.
    Nima pri nas vsak te sreče, da bi lahko svoje barabije skrival za KAD in SOD, potem pa še moraliziral.

  29. Matjaž pravi:

    Ta medijska gonja proti Golobiču je podobna funkcioniranju propagandnega ministra Goebbelsa. Nas čaka še noč dolgih nožev? Ker kot kaže vojska že obstaja, krvniki tako ali tako. Potem pa bo kmalu čas za kakšno taborišče. Šele potem se bosta spopadli zaveznici SDS in SD, ki si trenutno ne pereta umazanega perila, ker sta pač obe podobno umazani in jima to stanje “z roko v roki” ustreza. In na koncu bo ostal diktator, ki nam bo vrnil stanje duha 2004-2008. Golobič naj kar lepo ostane in še naprej meša štrene dogovorjeni politiki dveh največjih “partnerskih” strank. Njegov greh je v razsežnosti slovenske politične lopovščine tako minorno nepomemben, da je odziv prav v nebo vpijoč in jasno koordiniran. V primeru njegovega padca je pot do popolne kriminalizacije naše politike na stežaj odprta. Da si to želijo premnogi, so dokaz tudi patološko nekonsistentni, agresivni in “slovenceljski” odzivi na forumih in ostalih pribežališčih vojščakov velikih vodij. Ajaj.

  30. butalec pravi:

    Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni pravi pregovor. GG je naredil napako , ki ji lahko rečemo tudi laž , kot sam pravi z namenom, da bi zaščitil firmo. To je lahko tudi res, toda tisti trenutek ko je napako priznal, bi moral tudi odstopiti. S tem bi postavil nek politični standard, ki bi potem veljal tudi za druge politike. Od politika kakršen je GG bil človek ne pričakuje take napake. Drugo je , če to stori JJ, ki brez sramu javno zanika prodajo Merkatorja, nato ugotovi da je bila to napaka, ki jo brez sramu , obžalovanja ali opravičila pripiše nekomu drugemu. Take stvari JJ in njegovi zvesti podaniki počnejo dnevno in ljudstvo od njih drugega več niti ne pričakuje. Zato GG mora nujno in takoj odstopiti in s tem postaviti standard da politiki ne smejo lagati. Prav zanima me, koliko sedanjih politikov še ni napravilo take napake in koliko jih bo odstopilo in kdo bo sploh še ostal v politiki?

  31. Tine pravi:

    Pa vi ja niste normalni. Linčajte ga, pa bo… :) Poglejte si ostalo našo politično navlako… Jim gre Golobek v nosek. Ma je prav tako. Naj ga jim enkrat raztrže. Pozdrav iz obale!

  32. Jana pravi:

    @ Butalec

    Morda, a če gre Gregor, kdo še ostane. Nov standard za stare lopove. Ne hvala. Se izselim na Madagaskar.

  33. obama pravi:

    Golobič težak skoraj pet milijonov evrov

    Na podlagi premoženja, ki ga je prvak Zaresa in minister Gregor Golobič prijavil Kosovi komisiji, smo ocenili, da je njegovo premoženje vredno 4,7 milijona evrov

    http://www.finance.si/forumi/?m=514347#514347

  34. NoMercy pravi:

    No vsaj nekaj je/bo jasno: Zakaj ljudje, ki znajo delati & voditi firme ne gredo v politiko.

  35. ProPolis pravi:

    @Lubrikant:
    Golobič se bo zelo zlahka sestavil po tej prigodi. Če bo še naprej kot politik vodil ustrezne zgodbe, bil aktiven, razkrival ne le lastne, pač pa tudi in predvsem nečednosti drugih, potem sploh ne gre skrbeti, da bi pridobil in nadgradil vse, kar je izgubil. Golobič je tako vrhunsko sposoben, da, če bo ostal, zlahka pelje zgodbo naprej. Bo pa očitno še bistveno bolj motiviran za delo, kot je bil doslej.

    Moja groba ocena je, da Slovenija v tem trenutku premore samo dva res vrhunska politika - v smislu obrti. To sta Golobič in Janša. Izgubiti katerega koli od teh bi bilo za ta trenutek slabo. Tudi zaradi izredne tenzije, ki vlada med njima in ki je garant, da v tej državi kdor koli že ne bo počel ravno, kar se mu zahoče. Vsi ostali so samo sopotniki. Eni se s časom lahko celo zavihtijo povsem gor, za druge pa res ni nikakršnega upanja - in med te štejem prav vse ostale predsednike slovenskih političnih strank.

    Komur je res kaj do te države, da Golobiča ne bo podil iz politike, pa četudi ga sovraži iz dna srca.
    O lažeh, prikrivanju, zamolčanem in podobnem med slovenskimi politiki pa raje ne bi izgubljali besed. Tolikokrat so premnoge kasnejša dejstva postavila na laž, da se dela gnoj iz tega. A se je kdo kdaj komu opravičil, ker je iz lastne pokvarjenosti ali, kar je morda še huje, nesposobnosti in neumnosti blatil sočloveka?

  36. konec pravi:

    ProPolis, golubićev lizoritnik?

  37. jozasportoroza pravi:

    Prvič, laž je, da je lažnivec.

    Huh, kako je udarilo po Golobiču. In mi se kar čudimo in čudimo tej silovitosti. Pa to je zares novi Veliki pok. Isti režiser? In zakaj ravno zdaj? Zaradi volitev - zagotovo ne. Misel, da bi novinarji to nenadoma odkrili, je smešna. Zgodil pa se je Žižkov Tito v Zaresu. Za naš tehnični pogled - prvovrstno presenečenje. Senzacija, ki pa so jo, prav neverjetno, vsi mediji ignorirali - razen Vesti. Seveda, Janševi in Kučanovi tajkuni s Titovimi jamami izvrstno shajajo - mali vložek, velik dobiček.

    Jožasportoroža, Jožasportoroža in Jožasportoroža iz Portoroža

    p.s.
    Pahor je samo en navaden maneken (brez jajc).

  38. marko pravi:

    Je kdo pravkar gledal bebavega filozofa Žižka,na 24 kur, kako krčevito brani lažnivca?

  39. Bralka pravi:

    Vprašanje je, kje kakšnemu politiku zdrsne. Če bi politika leve provinience našli z ljubimko/ljubimcem (oziroma, kaj so že našli pri Aureliu Juriu), to za politikovo kariero ne bi imelo učinka, medtem ko bi bilo za kariero desničarskega politika to terminalno. Po drugi strani pa, če desničarski politik kaj zamolči ali ne pove po pravici, kaj potem? Ima itak stranko, ki ga bo podpirala no matter what (razen, če bo direktiva, da se ga/jo izobči) in oni se itak ves čas razglašujejo za poštene, če pa kdo o tem dvomi, se pa takoj orkestrira gonja proti tistemu, ki si je drznil dvomiti. Pa še desničarji se blazno šlepajo na to, da jih kakšna transcendečna sila varuje.
    Če pa se ugotovi, da je levičarski politik kaj zamolčal, česar ne bi smel, da je malo zavajal itd…mu pa pade kredibilnost. Njegova volilna baza bo skomignila ob skokih čez plot, ne bo pa pozabila, da je imel njih za idiote, ki se jim lahko kaj zamolči, česar se ne bi smelo.
    Težava Gregorja Golobiča je v tem, da je naredil kiks na področju, ki ga ne bi smel. Česa ne povedati, ko gre za denar in ostalo premoženje….ups, ne bi si mogel izbrati slabšega terena za spodrsavanje. Dodatna težava je še, da gre za predsednika stranke, ki v imenu nosi koren RES. RES kot Zares, RES kot resnica, RES kot reč, ki je kvintesencialna. V bistvu me čudi, kako to, da nihče od profesionalnih novinarjev še ni opazil semantičnega in semiotičnega paradoksa tega poltičnega zdrsa. Žižek je to najbrž že opazil.
    In ob tem si ne morem kaj, da ne bi ne-opazila današnjih nastopov vidnih članov stranke Zares. Ljudem je nerodno, to se vidi. In potem recitirajo, kako vsi enoglasno podpirajo svojega predsednika (pa to je tako, kot janšisti enoglasno podpirajo svojega vodjo in kot so njega dni “svi drugovi zdušno podržavali druga Tita, i mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemooooo”) in kako bi bila silna škoda za vlado in koalicijo, če bi zamenjali tega ministra. Pa dajte no, Zaresovci, če ste v šoku, bodite tiho in počakajte da šok mine. Če je Gregor Golobič edini primeren za ministra, potem pomeni, da znotraj silnega nabora ljudi nimate nobenega drugega, da ne rečem nobene druge, ki bi lahko šel_šla v službo na Masarykovo/Kotnikovo. Pa ne, da se stranka tako nizko ceni? Piarovsko gledano bi bilo bolj pametno, da bi bili vidni člani stranke tiho, oziroma bi rekli, da je tole šokantno in da bo stranka najprej znotraj sebe zadeve pogledala in da je vsem neprijetno in da obžalujejo. Taki stejtmenti palijo v tej državi. Bi reklo ljudstvo, a vidiš, nerodno jim je, to pomeni, da imajo nekaj spodobnosti in da niso tako slabi, jim je zdrsnilo. Tako pa se je stranka postavila v pozicijo nekoga, ki mu je spodrsnilo, in zdaj ostalim razlagam, da ne znajo hoditi….

  40. Dvorni pisar z licenco pravi:

    @bralka 39

    Strinjam se s tvojo oceno - zares hudo napako delajo, da poskušajo branit nebranljivo.

    Ampak meni se to silno dopade, kajti tako jih bo vzel s sabo v prepad:-).

    Je Golobič svoj družbeni delež v Ultri Sum prijavil davčni upravi?

    Je davčni upravi prijavil, da je sonosilec dveh patentov?

    Nastaja iz uporabe teh dveh patentov kakšna denarna obveznost?

    Je dohodek, pridobljen iz pravice do patenta obdavčljiv? Kje?

    Kako je prišel do premoženja, s katerim je pridobil ta družbeni delež?

    Če ga je kupil za 2500 EUR - je bilo dobrih 7% Ultre v času pridobitve res vrednih tako malo?

    Novinarji, lupite pomarančo!

  41. NoMercy pravi:

    jeba je, kres se mo zaradi javnega - medijskega nepriznanja da ma delež v firmi sedaj lahko obesi vse … tudi pederstvo, abortus, posilstva … ker imamo pač takšno sceno.

    Ni problem kaj sprivatizirati, kolegu nategniti žene, odsedeti kakšen dan v arestu … problem je, da se v SLO vse jemlje kot privatizacija države in samo kdo, ki ima nič lahko poltično privatizira državo.

  42. Dvorni pisar z licenco pravi:

    No mercy, ne vem zakaj to strašno zatekanje v jezo, obtoževanje in dramatiziranje…

    Nihče ga ne dolži abortusa, mene samo zanima, če je prijavil svoje patente in družbeni delež naši davčni upravi.

    Zanima me, na kakšen način je prišel do tega družbenega deleža.

    Mislim da so to pač utemeljena vprašanja - si ti ne želiš odgovorov nanje?

  43. Maja pravi:

    Ta medijski linč bo v učbenikih, ne samo v Slovenskih, tudi v Evropskih. Kaj takšnega še nisem doživela. Kdor je gledal 24 ur in Odmeve in mu je samo malo jasna medijska situacija pri nas, se je lahko samo grenko nasmehnil. A zelo grenko. Sramota “neodvisnega” novinarstva. Morda je Golobič res moteč element za konsolidacijo dveh velikih opcij, vendar to presega vse meje. Bila je napaka, a takšna, da se nekoga linča skozi javne, neodvisne (če že izvzamemo komercialne) medije, zagotovo in niti v sanjah ne. Bili smo in smo še vsakodnevno priča neskončno večjim in tudi kriminalnim dejanjem, pa so se mediji odzvali po Severno Korejsko. Le zakaj ravno v tem trenutku takšna samozavest za takšen obračun? Ker je Zares kot kaže zadnji moteč faktor za medsebojno (Tuđman - Miloševičevsko) in medijsko podprto razdelitev slovenskega političnega plena. Ker Zares še zadnji vzbuja upanje po drugačnosti.
    Če odstopi Golobič, je tega konec!

  44. Matilda pravi:

    Kdaj bo nekdo dobil toliko korajže, da bo odgovoril na vprašanja dr. Čanžka glede orožarske afere… Naj SDS najprej položi čiste karte na mizo glede tega in še dosti drugih svinjarij, ki so se vedno pometle pod preprogo in potem ti isti tipi svinjajo proti drugim. Zanima me premoženje in razni lastniški deleži JJ pa njegovih pajdašev. Tendenciozno poročanje v zadnjih dneh mi gre pa na bruhanje, ker je cilj le tega očiten. Ob gledanju poročil je bilo očitno, da se enostavno jasnega odgovora ne sliši, v ospredje se vedno postavlja novinar sam, ne pa sogovornik , ki hoče povedati odgovor, a ker ta novinarju ne ustreza, ga enostavno presliši.

  45. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Je Golobič svoj družbeni delež v Ultri Sum prijavil davčni upravi?

    Je davčni upravi prijavil, da je sonosilec dveh patentov?

    Nastaja iz uporabe teh dveh patentov kakšna denarna obveznost?

    Je dohodek, pridobljen iz pravice do patenta obdavčljiv? Kje?

    Kako je prišel do premoženja, s katerim je pridobil ta družbeni delež?

    Če ga je kupil za 2500 EUR - je bilo dobrih 7% Ultre v času pridobitve res vrednih tako malo?

    Novinarji, lupite pomarančo!

  46. medek pravi:

    Ali je Janša Blairu ukradel intelektualno lastnino(govor o svetilnikih), dobil za to nagrado(BOB leta-izjava leta), pa še vedno ni priznal, da je kradel, lagal in še naprej laže.

  47. medek pravi:

    Slovenija je čist pojanšizila :)

    Tista medijska.

    A so bile v resnici sondaže strašljive in Zaresni rejting previsok, ccc…

  48. medek pravi:

    Imamo dva programa: Fox news, Fox nacional

    In očitno še ameriške demokrate in republikance, progresivo je treba spravit iz biznisa, politike, ker jih ogroža.

    in ne pozabimo, nikoli, na bankirje in njihove lovke.

  49. medek pravi:

    Zaradi slabe naložbe Petrola, ki je za nakup 32,6-odstotnega deleža v Istrabenzu namenil kar 186 milijonov evrov in je bil ta včeraj vreden le še 58 milijonov evrov, Petrolov delež pa vsega 19 milijonov evrov, se bo nadzorni svet Petrola najbrž na svoji seji v ponedeljek odločal o razrešitvi celotne uprave Petrola.
    http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042272099

  50. ona pravi:

    glede golobiča,

    ko so se mediji lotili janše pri patrii nič hudega, pač ni naš…..

    … ko danes udrihajo pa ggju so pa neprofesionalni, pristranski, ker je pač gg naš! in gg prevzema retoriko jj-ja, ko obtožuje medije za nastalo situacijo in jim očita neprofesiopnalizem. kako žolčno se je gg odzval na članek Moje sanje, moje telekomunikacije, a mu je Goran(Žurnal 24) vrnil v pismih bralcev dvakratno. Podobna je napadel Travna, ko razkriva njegova “kaslc podjetja”

    morda se pa končno vzpostavlja normalno medijsko stanje, ko novinarji ne bodo družbenopolitični delavci in ki bodo z enakim entuziazmom napadali tako leve kot desne. Žalostno pa je,kako se vede njihov Veliki šef Repovž, ki vse kar pride za leve minimalizira, včerajšnji odmevi so dokaz za to.

  51. Neja pravi:

    Normalno medijsko stanje bo takrat, ko novinarji ne bodo tekmovali, kdo bo prej in bolj senzacionalistično pisal o raznih novicah in dogodkih; ko o raznih “namigih” ne bodo razmišljali, pisali, govorili kot o dejstvih; ko bodo vse ljudi, politike, merili z enakimi vatli; ko ne bodo nastopali v TV oddajah kot vzvišeni tožilci in sodniki……..

  52. Nogavička pravi:

    Ne pozabiti na najbolj poštenega in predsednika nekdanje najboljše vlade ter edine zveličavne stranke JJja. Blairov svetilnik je sicer otročja fora na katero se je pustil ujeti, ampak tistole pogovarjanje s Sanaderjem pred volitvami 2004 vsem na očeh je pa sramotno če ne celo kriminalno.

    To da je pa ta pogovor tajil do onemoglosti, kaže pa res na neuravnovešeno persono … ne spominjam se, da bi se za to, da je bil z materialnimi dokazi ujet na laži, kdaj opravičil, če ne za drugega za slab vzgled, ki ga je posredoval javnosti kot predsednik vlade, tudi nekih pojasnil s tem polomom v zvezi ni bilo slišati; pač v naslednjem trenutku spin s katerim je preusmeril pozornost na tiste, ki so ga na laži ujeli. V Sovo je poslal vladno komisijo za nadzor dobrega imena posvečenega firerja … od tam tudi jebe s fotokopircem.

    Torej, ne samo da je lagal, in po tem ko je bil na laži ujet in se za to ni opravičil, pojasnil ni niti zakaj se je moral pogovarjati s Sanaderjem … res da sta na evropskem nivoju v isti stranki, ampak njuni vlogi sta nekoliko bolj kompleksne narave.

    Enake vatle za vse, JJ in njegova (bleda) senca BP. GG in Türk sta vajinim načrtom prevelika cokla, zgleda tkole na počez.

  53. Jebiveter pravi:

    Nogavička
    Glede enačenja krivde: po zdajšnjem pravnem sistemu moraš človeku najprej nekaj dokazat, potem ga lahko obsodiš. Natolcevanje je samo natolcevanje. GG pa je vse žal priznal s spuščenimi hlačami.
    Relativizacijo in posploševanje smo pa že poslušali leta 2004, ko so taisti notorični lažnivci še obvladovali sceno. Izgleda, da bo “bratomorna” vojna: LDS-Zares-SD. Samo upam, da kolateralna škoda ne bo prevelika.

  54. Nogavička pravi:

    Jebiveter, JJ je na koncu pod težo materialnega gradiva priznal, da se je s Sanaderjem pogovarjal. Najprej je trdil, da se ni … pol se pa je. Kaj je to? Pomota, zmota, premota, zamota … čisto majčkena laž vsaj?

  55. Nogavička pravi:

    Ne tako daleč nazaj je bil J prav tako v zadregi glede dogovora s Sanaderjem na Bledu.

  56. Nogavička pravi:

    … pa fotokopirc v arhivu na Gregorčičevi z zabeleženo nenavadno veliko intenzivnostjo uporabe …

  57. Nogavička pravi:

    … v zvezi s tem nenavadna pot arhiva iz Župančičeve na Arhiv z vmesnim postankom na Gregorčičevi, pa prav v času intenzivne uporabe forokopirca (serviser na servisni karton zavoljo evidence napiše kdaj je mašino servisiral in število kopij, ki jo mašina zabeleži, ob tem) …

  58. Nogavička pravi:

    Štrovs nej bi mogu jet zarad Matilde, če vervaš, J jo je pa spet zlo pocen odnesu zarad kruha v smetnakih, pa zarad omalovaževanja udeležencev protesta delavcev v Ljubljani, češ lahko bi počakali na toplejše vreme.

  59. Nogavička pravi:

    Dobronamernost vse te predvolilne gnojnice, ki se poliva gori, doli, naokoli, je ravo toliko vprašljiva, kolikor je bila dobronamernost Mateja, ki je podpisal pogodbo za najem prostorov po štirikratni ceni tiste, ki se plačuje zdaj, ko so na večih lokacijah. Po moje bi moralo biti ravno obratno, če že ne vsaj enako.

  60. jozasportoroza pravi:

    Ker smo dogodke v golobnjaku pričeli spremljati pred kratkim, nas zanima čisto konkretno (ker smo tehnični tipi), kako se je zgodila ta LAŽ.
    Namreč, besedi LAŽ in LAŽNIVEC sta bili izrečeni včeraj na POP-u in TVS vsaj stokrat, sama laž pa ni bila predvajana niti enkrat.

    Torej, KDAJ se je zgodila laž? Kakšno je bilo vprašanje in kakšen je bil odgovor, ki je LAŽ.

    Prosimo komentatorje za pomoč.

    Hvala!

    Jožasportoroža, Jožasportoroža in Jožasportoroža iz Portoroža

  61. Nogavička pravi:

    Dobronamernost te vrste je tudi prikrivanje vpisa Nove univerze, ki ga je zagrešila Kucler Dolinar; fetiši(sti) na krščanske visoke pete pa v jok;)

  62. Nogavička pravi:

    Dobronamernost prav posebne vrste je podpis pogodbe s katero je Simoniti prepisal na RKC blejski otok. Zanjo ni vedela niti pravna služba na Kulturi, kaj šele stroga javnost. Hecn. Še bolj pa je bil hec, kako je taisti opravil primopredajo. Amater.

  63. Nogavička pravi:

    Dobronamernost se kaže tudi pri samem malteškem vitezu, takrat ministru za pravosodje, ki je odobrena dodatna delovna mesta za paznike v zaporih mirno zapolnil z zgodovinarji v svojem kabinetu. Ti so na ta račun izdali zbornik o privilegijih nekdaj zaslužnih. In vse samo zato, da je odril toplo vodo.

    Pazniki v zaporih pa z več nadurami kot rednim delom. Pohvalno. Predvsem racionalno.

  64. Nogavička pravi:

    Dobronamerno je bila tudi Vizjakova liberalizacija, vsaj on temu tako reče, trga elektrike. Vse kar smo od tega dobili je tričetrt višji fiksni znesek na položnici, to je tisti, ko še sploh ne plačaš porabljene energije;)

  65. Nogavička pravi:

    Žerjavove vinjete :))) , pa DARS, pa SCT …

  66. Nogavička pravi:

    … pa onkološka klinika, pa pediatrična klinika, pa Domen, pa Petek (ta mlajši, tisti v kabinetu Jja), pa Šentvid, pa stolp na Brniku, pa stoli na Brdu, pa prostori na 27, pa kar je še podobne navlake. Nadzor se je spajdašil z izvajalci, pa nič. Policaji na Brdu v nemogočih delovnih pogojih, pa nič. Miniranje Cviklove komisije, še dobr in hvala Jelinčič. Pa Koletnik npr., pa Lovšin, pa P. Pavlič in Mrkaić, Paloma in Luka ter Koper s Popovičem. Potem negativna, ne s pridržkom (ko bi vsaj), mnenja Računskega sodišča …

  67. Bralka pravi:

    Stranski učinek molka Gregorja (what were you thinkin, anyway?) Golobiča je v tem, da je njegov molk našlo kanal(izacij)sko novinarstvo. To novinarstvo je potencirano nadaljevanje analskega novinarstva in slakovščine. To je tisto novinarstvo, ki ni srečno, če vsak teden ne najde kakšne nove trofeje (za na zid) in če ne najde, jo pa skonstruira. In ki se potem zadeva ob vsakem etapnem triumfu in kjer imajo novinarske pripravnike, ki niso imeli eno uro vaje govora preden so šli pred kamere in tudi vaje iz knjižne slovenščine so nekako preskočili. Da o tem, da znanja o temah, ki jih pokrivajo, nimajo, ni treba govorit. Zato jim je totalno vse sumljivo.
    Skratka ta spam od novinarstva bo zdaj dobil dodatna krila. Joj, Gregor…

  68. Nogavička pravi:

    Skratka (ker moram it;)), JJ in njegova bleda senca v podobi BP se gresta negativno selekcijo.

    Bralka, množični mediji so znanost, ampak spet ne tako zapletena, samo obsežna. Spomni se kako so nategnil Pečeta, ko je začel javnosti obelodanjati romanco med J in Jelinčičem.

  69. Neja pravi:

    Kdaj bojo novinarji in “novinarji” odstopljeni zaradi pretiravanja, klevet, sprenevedanja, laganja? Kdaj bodo “kaznovani” ker si kot voditelji Trenj, Odmevov jemljejo pravico, da postavljajo svoja “nad”stališča za verodostojna, objektivna in z njimi posiljujejo goste? Kdaj bo nervozni, megalomanski Slak bolj konstruktivno in bolj profesionalno vodil oddaje? …..

  70. Nogavička pravi:

    Takrat, ko Ališič ne bo več edini zveličavni komentator za projekt F1, Neja ;)

  71. Sideralka pravi:

    Dvorni pisar z licenco!

    Pojma nimaš!!!! Davčna uprava nima nič z deleži, delnicami niti kakršnimikoli lastništvi dokler tega ne prodaš, torej ustvariš dobiček. Nazaj v šolo!!!!!

  72. Neja pravi:

    jozasportoroz,
    živjo, v katerih situacijah se ti pojaviš? Res, tekmujejo v poudarjanju besedice laž in stopnjevanju naziva od lažnivec do notorični lažnivec. Še za nobenega politika jim ni to tako šlo od rok in ust. Čudno. Ker se je GG v javnosti predstavljal kot da nima grehov in je potrebno napake podčrtati? Zakaj to počnejo politiki, se mi zdi jasno, zakaj pa novinarji?
    Ni javno razglašal lastništva. Tudi /kot razumem/ ni bil direktno vprašan po lastniškem deležu in se je lahko izognil odgovoru. Zdaj pa presodi, ali je to laganje ali je to zamolčanje v škodo naroda ali je zamolčanje brez škode in z razlogi. Sicer se 1X strinjam z Žižkom.

  73. jozasportoroza pravi:

    Pozdravljena Neja!

    Mi (saj veš, trije smo) se pojavimo, če se dogaja kaj res zanimivega.

    Tudi sami nismo uspeli ugotoviti več kot to, da ni bil direktno vprašan po lastniškem deležu. Ampak, če je to vse, potem ni lagal. In je laž to, da je lagal. In imamo lažnive medije in novinarji so lažnivci. In, kar je najhujše, možni so tudi najbolj neverjetni konstrukti (kakor nekoč).

    Pa še nekaj. Sumimo, da se je izognil odgovoru že pred časom, da pogroma pa je prišlo zdaj, pred volitvami. Slabši bo Zaresov rezultat, lažje bo uničiti GG-ja. Kdo je to skuhal? Tisti, ki se bojijo Žižka kot hudič križa. To pa ni JJ, on je njegov nasprotnik.

    Neja, če ti uspe izbrskati GG-jevo laž, nam jo čim prej sporoči. Se kar bojimo, da imamo prav.

    Lep pozdrav!
    Jožasportoroža, Jožasportoroža in Jožasportoroža iz Portoroža

  74. Dvorni pisar z licenco pravi:

    @71 Sideralka- ne laži še ti !!!!

    Družbeni delež je premoženje, in premoženje je potrebno PRIJAVITI, tudi če iz njega ne dosegaš dobička ali če ne zapade premoženjskemu davku!

    Hočem vedet, če je DURS vedel za to premoženje - na napovedi dohodnine, ki jo je minister prejel letos po pošti se to vidi!

    Jo bo pokazal novinarjem, tako kot tisti papirček pri Kosu?

    Bo ali ne?

  75. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Sideralka, moje opravičilo tebi, zares sem reagiral nekoliko preostro.

  76. Neja pravi:

    Jožeki,

    zanimiva teorija. Pa vendar so motivi za kurjenje na grmadi lahko različni in njeni kurci tudi različni, združeni v skupnem cilju.

  77. Neja pravi:

    PS: Ne vem, so to simptomi prašičje gripe? Ker se mi zdi, da skušajo širiti viruse do pandemije.

  78. แผ่นซับเสียง pravi:

    … [Trackback] …

    […] Find More on to that Topic: vest.muzej.si/2009/06/04/afera-dela/ […] …

Komentiraj