Saturday 4. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Republika se premika

28. maj 2009 ob 11:09 | Jani Sever |

Janševa ideja je rodila sad. Predsednik republike je predlagal razpravo o ustavnih spremembah. Revolucija se spreminja v evolucijo. Razprave pa bodo najbrž dolge in spremembe gotovo manj dramatične od tistih, ki si jih želi predsednik SDS.

Predsednik republike je s tem, ko je podprl debato o ustavnih spremembah, dosegel vsaj troje. Prevzel je pobudo, usmeril fokus na teme, ki so relevantne in hkrati pokazal, da je politično nad strankarskimi okopi. Pripravljen je organizirati posvetovanja o potrebnih in želenih ustavnih spremembah. In večinoma je njegova pobuda naletela na zadržano odobravanje. Presenetljivo, ni kaj? Le zakaj so predlogi Janše naleteli na ostre kritike, medtem ko so Türkovo zamisel praktično podprli v vseh strankah. Janša pa je bil seveda navdušen. Odgovor je enostaven. Ne gre le za osebo, ki nekaj predlaga, ampak predvsem za vsebino predlaganega, kaj naj bi bila osnova za debato. Tu se zdijo razlike med prvakom opozicije in predsednikom republike zelo velike.

Glavna tarča ustavnih sprememb, o katerih je govoril Janša, je bilo sodstvo in nekatere ideje precej radikalne. Janša je kot izhodišče za reformo sodstva ponudil razmislek o ukinitvi trajnega mandata ter ustanovitev specializiranega sodišča za težke primere, spremembo sistema, v katerem lahko odloča “pičla večina ustavnih sodnikov”, njihovo izvolitev z dvotretjinsko večino in preprečitev ustavnemu sodišču, da bi lahko prepovedalo referendum. Janševi predlogi sledijo politiki njegove stranke in “pomladnikov”, ki že dolga leta govori o istih težavah in podobnih rešitvah. Prav zaradi tega je, iz sicer ne vedno povsem oprijemljivih Janševih stavkov, mogoče sklepati, kakšne cilje zasleduje njegova ideja druge republike. Presenečenj v konceptu druge republike in trde pomladne politične vizije pravzaprav ni zaslediti.

Podobno velja za predsednika republike. Tudi njegova pobuda je skladna z njegovo dosedanjo odprtostjo do ustavnih sprememb. A kot rečeno, razlike v konkretnih rešitvah so med Janšo in Türkom videti precejšnje. Türk je že na začetku mandata državni zbor opozoril na nujnost razbremenitve ustavnega sodišča. O tem Janša ni govoril. Po drugi strani pa predsednik republike o ukinitvi trajnega sodniškega mandata skoraj zagotovo ne razmišlja, tako kot najbrž, kot pravnik, ne razmišlja o členu ustave, ki bi ustavnemu sodišču prepovedalo posegati v referendume. Tudi posebno sodišče je najbrž nekaj, kar bi v ustavnih predstavah predsednika republike najverjetneje težko našlo svoje mesto, podobno kot sprememba večine, s katero odloča ustavno sodišče. Seveda pa ne bi bilo nič narobe, če bi ustavne sodnike volili z dvotretjinsko večino. Razen tega, da bi to predsedniku, kot predlagatelju, povzročilo nemalo dodatnih težav.

Ni pa pomembna samo vsebina. Predsednik republike je prav zaradi svoje pozicije primeren pobudnik tovrstne razprave. K tej njegovi vlogi konec koncev sodi tudi to, da o konkretnih rešitvah ne govori veliko, ampak pušča odprt prostor za debato, v kateri bodo sodelovali mnogi. Predsednik sam je posebej opozoril na ideje dr. Tineta Hribarja o izhodiščih za »ustavo 21. stoletja«. Pa tudi na zamisli Janeza Janše, ko je na kongresu SDS govoril o drugi republiki. No tudi predsednik ima svoje zamisli, menda naj bi se mu zdele koristne spremembe ustave, ki bi poenostavile postopek sestavljanja vlade po volitvah in drugače določile vlogo državnega sveta. Debata, do katere bo očitno prišlo, bo kot kaže zalo dolga in zapletena. V njej pa se bodo neizbežno oblikovale tako imenovane prvorazredne in drugorazredne teme.

Kljub temu, da je vsebinsko predsednikova pobuda precej daleč od Janševe, pa je mogoče reči, da je Janši ponovno uspelo. Kot sem zapisal ob iniciaciji ideje o drugi republiki. Janez Janša je spet dokazal, da je velik motivator.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 42 x komentirano
  1. uničevalec rdečuhov pravi:

    Ubožček SEVER!Nečloveški umski napori, intelektualna ponižnost, klečeplazenje in še in še, samo , da ubožček s svojimi servilnimi traktati ustreže vladajoči rdeči kamarili, ki obubožano državo in državljane vsak dan bolj potiskajo v socialno revščino in negotovost.Tovariš Sever, še kar tako naprej.

  2. Joško! pravi:

    Ko je predlagal JJ je bil vik in krik, ko je predlagal Turek so pa vsi zaploskali! To pove dovolj zakaj se jih je treba rešit!

  3. medek pravi:

    S čimer si je Janša prisvojil predsednika države, ki si ga je ob nekaterih prejšnjih priložnostih, ne tako redkih, izdatno privoščil. Največja vladna stranka pa si je v zameno predsednika države prisvojila na predvolilnih plakatih.

    http://razgledi.net/blog/2009/05/28/kako-danilo-turk-nije-podprl-druge-republike-janeza-janse/

  4. medek pravi:

    ruplovi:

    http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042270293

  5. DragicaJ pravi:

    Avtor se spet spreneveda. Bistvo je, da je imel Janša spet prav in da so na nasprotnem bregu brez idej. Kradejo denar, ideje in sploh jih ni sram.

  6. bronjo pravi:

    Dragica, niti ena od Janševih idej ni zrasla na njegovem zelniku, niti ime ‘druga republika’. On je vse skupaj le lepo zapakiral.

  7. bejž zajc pravi:

    Blagoslovljeni “uničevalec rdečuhov”, res je naporno klečeplazenje okoli oltarja in klicati Kristusa na pomoč!
    Ne bo prišel, kakor tudi gospod Janez ne bo dal odveze za demokratično Slovenijo . Je tak, kot tvoja Cerkev - želi samo oblast in za oblast bi naredil vse. Ni genij niti genijalec.

  8. medek pravi:

    Vprašanja so aktualna. Kmalu bomo dobili možnost sodelovanja pri eskalaciji vojne v Afganistanu, pacifikaciji Pakistana, ukrotitvi Irana in demontiranju Koreje. Dobro bi bilo vedeti, če bomo s seboj lahko vzeli fotoaparate. Ali pa ne bomo smeli gledati slik, ki jih bodo slikali drugi.
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042270174

  9. angie pravi:

    Jani,
    jaz pa menim takole: ideja izvirno ni (bila) Janševa, on jo je le v svoji značilni maniri spromoviral (s tem, da je vnaprej prerokoval kot kakšna šlogarca, kaj se bo z njo dogajalo), ampak Ruplova. Ali ne slutiš Njega in njegov duh (ne smrad, da ne bo kdo zlonamerno napak sklepal) Izza (sds) kongresa.
    (težko) tiha Eminenca. Šepetalec.

    Rupsi ima v pisarni Mladike absolutno preveč časa, praznega teka pa tak politični kaliber ne prenese. Poleg tega, da menda kleplje knjigo osebnih spominov o svoji veliki dvajsetletni cenjeni prezenci v Svetovni politiki in diplomatskih veščinah, se rad druži z De Michelisom na okroglih mizah (e-diplomacija), predava na Jambrekovih obskurnih fakultetah… in zvesto hodi na brainstorminge k Janši (oz.obratno) . Saj res: a imajo na Mladiki kakšen merilec prisotnosti?

  10. medek pravi:

    Kar preseneča, niso nelagodje in polemike, ki so v zadnjem tednu zajele Ameriko, ampak tišina, ki to zgodbo spremlja v evropskih prestolnicah. Zanimivo je na primer vprašanje, ali so zaporedne slovenske vlade vedele za mučenja v zaporih ali ne. So med podpisovanjem vilenske izjave razmišljale o konvencijah, ki določajo ravnanje z ujetniki, ali pa so sprejele njihov suspenz? Kdaj so izvedele za te prakse? O mučenjih se je v časopisih pisalo že leta 2004. So se takrat pozanimali in kaj izvedeli? So navdušeno podpirale vojno, ki je uzakonila srednji vek v evropskem 21. stoletju? Če niso vedeli, ne berejo časopisov. Kar je nerodno, ker jim lahko pripišemo status bedakov. So vedeli in se strinjali? Raje ne pomislim, kaj to lahko pomeni. Si niso upali vprašati? Če so strahopetci, zakaj potem navijajo za vojno?
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042270174

  11. Al abud pravi:

    kasni tracarji!

    a o normah republike nima noben idej in zanimanja?

  12. obama pravi:

    pitanje glasi-
    oli bo tov.Bučko - “Mejaš Istrski” tudi ta predlog označil kot nedeljsko popoldansko zabavo…

    Kaj porečejo Spomenka Diklić,Vlado Miheljak in ostali pretorjanci? Ljubo Bavcon nemara?
    Gremo li v diktaturo? Bo državni udar?

    kekci

  13. desperado pravi:

    Vsakemu povprečnemu opazovalcu je že dolgo jasno, da je ustava potreban izboljšav za bolj fleksibilno delovanje države, stara je v nekaterih delih toga - predvsem so tukaj težnje po možnosti predčasnih volitev, večinskega volilnega sistema, in še kaj.

    In folklora je že, da ko Hribar zakikirika se kura za hip strezni in ozavesti moment.

    Predvsem pa je pomembno to da se zavemo da se je ta kapitalizem izpel, da so vse stranke na prizorišču naslednice in dediči predvojnih medvojin in povojnih sporov in travm katerih davek plačuje današnja generacija, potrebne so nove vrednote zazrte v prihodnost s poudarkom na morali, socialni državi in da je potrebno iz zdravih temeljev začeti znova.

  14. DragicaJ pravi:

    bronjo pravi:

    28. maj, 2009 ob 12:51
    Dragica, niti ena od Janševih idej ni zrasla na njegovem zelniku, niti ime ‘druga republika’. On je vse skupaj le lepo zapakiral.
    —-
    tudi če bi bilo to res, še vedno ostane žalostna resnica, da nasprotni breg nima kaj pakirati, kaj šele lepo zapakirati.

  15. DragicaJ pravi:

    angie pravi:

    28. maj, 2009 ob 13:29
    Jani,
    jaz pa menim takole: ideja izvirno ni (bila) Janševa, on jo je le v svoji značilni maniri spromoviral (s tem, da je vnaprej prerokoval kot kakšna šlogarca, kaj se bo z njo dogajalo), ampak Ruplova. Ali ne slutiš Njega in njegov duh (ne smrad, da ne bo kdo zlonamerno napak sklepal) Izza (sds) kongresa.
    (težko) tiha Eminenca. Šepetalec.

    Rupsi ima v pisarni Mladike absolutno preveč časa, praznega teka pa tak politični kaliber ne prenese. Poleg tega, da menda kleplje knjigo osebnih spominov o svoji veliki dvajsetletni cenjeni prezenci v Svetovni politiki in diplomatskih veščinah, se rad druži z De Michelisom na okroglih mizah (e-diplomacija), predava na Jambrekovih obskurnih fakultetah… in zvesto hodi na brainstorminge k Janši (oz.obratno) . Saj res: a imajo na Mladiki kakšen merilec prisotnosti?
    ——
    ja palica ima dve plati. In kar je zgoraj je tudi spodaj. Stara udbovska kazen, da subjekt preprosto ignoriraš ( ima službo brez dela) in se delaš, da ga ni ni več tako učinkovita, posebej če je kaznjenec iznajdliv in rabelj ostane brez zadoščenja.

  16. tiib pravi:

    Janša, da je velik motivator? Janša je velik mutivator!

    Zaserje zadevo z vinjetami, zdaj pa druge uči, kako njegovo sranje počistiti… Motivator in pol!

  17. Študent pravi:

    Za domovino z Janšo naprej!!!

  18. butalec pravi:

    Gospod JJ zna zelo dobro koristiti razmišljanja drugih, da jih predstavi kot lastno “izvirno” idejo, zato ni čudno da so ga ujeli celo kot plagiatorja. Edina sreča za Slovenijo je, da se je večina njegovih idej ki jih je imel kot premier “sfižila.” To je tudi največji pozitivni rezultat njegove vladavine.

  19. bullock pravi:

    Butalec, tvoje ime pove vse. Ko ste pljuvali po teh zadnjih predlogih, ni nihče dejal, da so to razmišljanja drugih, ampak so vas bila polna usta posmehovanj in žaljivk, zdaj pa, ko je Tűrk to podprl, se pa oglašate, da so to ideje drugih. Kakšna dvoličnost! Za vinjete so pa bili poskusi s strani vlade, da se jih ukine, ker je nekdo izgubil bajne denarce z ukinitvijo ABC, seveda z izgovorom o grožnji Evrope, ko so uvideli, da so ljudje naklonjeni vinjetam, so jih podražili in še vedno upali, da jih bo narod skenslal. In ker se še vedno to ni zgodilo, prodajajo nebuloze.

  20. nesesekirat pravi:

    Spremembe ustave so nedvomno potrebne, le g.JJ bo ob njih sprejetju globoko razočaran, ker bodo sprejete spremembe daleč od njegovih idej. Prvenstveno pa je potrebno spremeniti določila o referendumu, da ne bo o pomembnih zadevah odločalo “par mamic”, pa še te zato, ker “so g.župnik pri maši tako naročili”.

  21. desperado pravi:

    Vsi vojščaki in nabrit aperesa levih in desnih janševih in kučanovih vprašajte se kje so vaši vrli vodje ko se sprejema zakon o GSO in zakaj takoj brezizjeme nastavijo svojo ritko ko zazvoni teleon iz ameriške ambasade.

    Monsanto pošilja cekinčke?

    http://www.vest.si/wp-content/uploads/2009/05/ref_gso_2009.pdf

    Do 23. ure zbiramo samo še 1.000 podpisov v podporo POBUDI za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR).

    NATISNI, ZBERI PODPISE, PRINESI !!!

    Dobimo se
    ob 23:00 pri KUD France Prešeren v Ljubljani
    http://zemljevid.najdi.si/search_maps.jsp?q=karunova+ulica+14&tab=maps
    in ob 23:30 pred dežurno pošto v Murglah.
    http://zemljevid.najdi.si/search_maps.jsp?q=po%C5%A1ta+ljubljana+cesta+81&tab=maps

  22. DragicaJ pravi:

    nesesekirat pravi:

    28. maj, 2009 ob 18:41
    Spremembe ustave so nedvomno potrebne, le g.JJ bo ob njih sprejetju globoko razočaran, ker bodo sprejete spremembe daleč od njegovih idej. Prvenstveno pa je potrebno spremeniti določila o referendumu, da ne bo o pomembnih zadevah odločalo “par mamic”, pa še te zato, ker “so g.župnik pri maši tako naročili”.

    nesesekirat, referendum je že uknilo ustavno sodišče.

  23. Edi pravi:

    In prav je da se taki referendumi ne izvajajo. Če bi ljudje vedeli kaj pomenijo pojmi: logika, utemeljena odločitev, ustava, protiustavnost, bi vsi skupaj živeli lepše in takoj bi prepoznali politike, ki mlatijo prazno slamo.

  24. NoMercy pravi:

    svašta pi**a rodi samo neće pare i cigare :P
    zdej se bojo pa šli, koliko česa na kakšen način je kdo mislil … katera država sprejema dizidente, da zaprosim za azil

  25. Dvorni pisar z licenco pravi:

    @23

    NoMerry;-),

    mislim da tovariša Morales in Chavez vabita begunce pred grozotami demokracije.

  26. NoMercy pravi:

    @24 Dvorni pisar z licenco: Vatikan je bližje in bolj “otmeno” :P

  27. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Ti iščeš azil, ne jaz…..ti pa predlagam, da greš pred Goričane v ta namen klečat pred grajski vhod.

    Morda se te gospodar usmili in ti napiše priporočilo…vpliven je, to ti zna pomagat:).

  28. NoMercy pravi:

    @26 Dvorni pisar z licenco: a si ti že po naravi takšen ali si za to moral hoditi še v posebne šole?? btw: v moji osebni piše kraj rojstva: Goričane — še predno je bil to muzej neevropskih kultur.

  29. medek pravi:

    Smešno, bizarno je, da Janša, ki je hodil v Jajca in ga je množični morilec Bush poljubil na betico, halucinira , da bi za svoj “drugi rajh” prepovedal svastike, zvezde,… Jaz pa ne bi več smel obleči majice z zvezdo in Chejem, ker bi me tako kot v papeški Poljski potem strpali v zapor in nabili kazen?

    Janša se lahko liže z Bushem, jaz pa ne smem nositi Cheja z Zvezdo na majici, kje je tu enakost in pravica. Zakaj Janša potem ne prepove še ameriške zastave? Je veliko bolj zlovešča od zvezde.

    Kaj je hujše, da prepoveš zvezde ali, da te zaliže Bush?

    A tiste zvezde v ameriški zastavi bi pa v “janševi banana republiki” bile dovoljene? Ja , res mi ni jasno, no meni je, ampak ni mi jasno, da nobenemu ni jasno, kako totalno bedast je Janša. On je kot kameleon, lahko je vse: Neoliberalec, socialist, kmetavz, general, ekonomist, vodja tolpe, idol bebcev, kot Damijan Murko politike.

  30. medek pravi:

    manipulator

    Totalitarni režimi in stranke

    Bi Janša s spremembo 63. člena ustave prepovedal svojo stranko?

  31. Matej pravi:

    Zdaj pa si zamislite, kak more komunisteke žret, ko je Turek podprl Janševe ideje? Sever pomoje spat nemore!

  32. vem pravi:

    Damijan Murko politike…:)) ja to bo to!

  33. Edi pravi:

    To ste se pa malce zmotili, Damjan Murko politike je vendarle Erjavec :D

    Drugače pa… ne vem zakaj je tak problem s simboli, naj ljudje kažejo okoli kar hočejo, važno je da ne prepovejo mojega preljubega simbola: dvignjen srednji prst. Dokler imam to lahko na majici in se režim ljudem v glavo je vse v redu, verjetno si bom dal natisniti še zastavo z istim znakom :)

  34. medek pravi:

    Da mlade glasove v politiki predstavljajo raznorazni vrtovci in irglove, ki se ubadajo predvsem s pokojnimi maršali in povojnimi poboji ter bolj kot v svojem govorijo v imenu svojih dedkov in babic, je seveda voda na mlin vsem tistim starim prdcem, ki na braniku domovine odbijajo napade generacije x in še bolj generacije y, generacij neznank, ki jih ne razumejo in se jih zato seveda bojijo, jih podzavestno zavračajo in se jim načrtno izogibajo. Mladi so zato pri nas pogosto obravnavani kot nekakšno eksotično aboriginsko pleme s čudaškimi navadami in običaji, ki ga različni naši sociologi in psihologi skrbno preučujejo in analizirajo, potem pa kot revolucionarno odkritje predstavijo javnosti ugotovitev, da so ta golobrada woodoo bitja na las podobna vsem drugim golobradim bitjem iz naše zgodovine. http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042270505

  35. angie pravi:

    @Dragica:”——
    ja palica ima dve plati. In kar je zgoraj je tudi spodaj. Stara udbovska kazen, da subjekt preprosto ignoriraš ( ima službo brez dela) in se delaš, da ga ni ni več tako učinkovita, posebej če je kaznjenec iznajdliv in rabelj ostane brez zadoščenja.”

    Se ti ne zdi, najdražja, da je tvoj dr. Dim Rupel storil dovolj za to državo in bi se glede na leta lahko mirno upokojil in užival vse blagodati minsitrske pokojnine, kadil pipico ob morju, Meto z lastnim avtom vozil naokoli po nakupih in spisal še kakšno knjigico, ali če želi, zgolj zadovoljno počival pod kakšno popovičevo palmo in lovil ribe….

    državo pa naj že enkrat prepusti mlajšim, sposobnejšim, tudi pametnejšim - in manj slavohlepnim…

  36. uničevalec rdečuhov pravi:

    Medex se zopet oglaša iz murgeljskega sekreta,saj pri murgeljski podgani menda prečepi od jutra do jutra.

  37. medek pravi:

    @35 Dečko, ajde oladi.

  38. medek pravi:

    Lej kva delate

    GAZI 75 TON
    V Gazi ni izobilja, zaradi blokade in izraelskega napada ljudem primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin. Nekje pa je bil Izrael vendarle radodaren. V decembrsko-januarskem napadu je Gazo zasul s približno 75 tonami osiromašenega urana. Na uporabo radioaktivnih materialov so opozarjali evropski zdravniki že med samim napadom, ko so operirali ranjence. Sedaj je te sume potrdila preiskava.

  39. Carlos Contreras pravi:

    Zaenkrat se zgolj trese gora …

  40. Ben pravi:

    @Dragica:

    če kdo v tem primeru rad krade, je to ziher Janša. Spomni se samo njegovih svetilnikov….;)

  41. Bount pravi:

    Janša je odličen strateg, pozna vse finte in vse vrste manupolacij!
    Janša , res je škoda, ima tudi določene pozitivne lastnosti in bil bi lahko celo dober politik, seveda, pod pogojem, da ne bi imel majhne napakice: razdeli in večno vladaj!
    Zato se mu ne more verjeti, je vsamo eden velik manupolator!

  42. Lepota pravi:

    glej intr. stran primorska.info - pomebna informacija

    top

    Južna Primorska • Novice • Politika
    Koprski Zares odločno proti plinskem terminalu v Kopru
    Dopustiti gradnjo projekta ob poznavanju tveganj v primeru razlitja plina, bi bilo, tako Franco Juri, »potencialno zločinsko dejanje«.
    Dorian Markežič, Koper, 30. 05. 2009 ob 10:45

Komentiraj