Preprosta marinada
10. februar 2009 ob 14:41 | Črt Butul |Preprosta ribja marinada, ki jo pripravimo v hladnih dneh, nas spominja na poletje. Okusi nam pričarajo vonj morja in spomin na tople dni. Ribe so bogat vir beljakovin in kalcija.
V ribarnici kupimo kilogram svežih sardel ali sardonov (inčunov). Očistimo drobovino in jih razpolovimo ter izrežemo še sredinsko kost (hrbtenico). Ribice operemo v slani vodi in odcedimo. Položimo jih na širok raven krožnik, eno poleg druge. Čez narežemo čebulo na zelo tanke kolobarje.
Če želimo omiliti okus čebule, jo prej malo popečemo na žaru.
Potresemo s sesekljanim peteršiljem in strokom drobno sesekljanega česna, dodamo poper, sol.
Pokapljamo z domačim vinskim kisom ali z limoninim sokom. Za zaključek dodamo še oljčno olje. Krožnik ovijemo v folijo in položimo v hladilnik. Če jed pripravimo prejšnji večer, se bodo okusi med seboj prepojili. Še bolj nam bo šla v slast.
Tatjana Butul
10. februar, 2009 ob 15:58
Hvala. Zdaj vem kaj bo danes za večerjo……
10. februar, 2009 ob 16:37
Pozdravljena. Sem vesela da sem te našla tudi na tej strani. Sedaj jo dajem med priljubljene, prav zaradi tvojih receptov.
10. februar, 2009 ob 22:22
@Tatjana
Saj ne rečem, usta imam polna sline, če le pomislim na morske jedi. :-)
Ampak, tole meso je presno. Saj ne rečem, če ribo ujameš sam, ali pa jo je ujel ribič par ur, preden si jo od njega kupil. Realnost je, da smo na celini odvisni od ribarnic. Nič slabega o njih, vendar si jaz ne bi upal dati na krožnik presno meso iz celinskih ribarnic…
OK, saj sem pismen, napisala si “kupiš svežo ribo”, ampak to je “next to mission impossible”.
10. februar, 2009 ob 22:51
Imam podobne pomisleke.
10. februar, 2009 ob 23:12
@Urbi, Carlos:
Sicer piše sardele ali sardoni, ampak če se res bojite “celinskih ribarnic”, skočite do tiste v E.Leclercu, kjer dobite sveže piranske brancine z značko zataknjeno za škrgo, na kateri je napisan točen datum ulova. To je njihova garancija, da je riba res sveža. Obljubim, da bo okus popolnoma drugačen od vseh rib, ki ste jih kupili na ozemlju slovenskem.
10. februar, 2009 ob 23:49
Hm, ni slaba ideja. Hvala lepa za nasvet.
11. februar, 2009 ob 9:44
Tisto niso “ulovljeni” brancini, so gojeni, od Fonde http://www.fonda.si/index.php?catID=5 jih lahko naročiš tudi po spletu (so pa odlični, četudi gojeni,da) Leclerk pa ni, da bi tam ribe kupoval. Na lj. centralni tržnici dobiš kaj dovolj svežega za tole.
11. februar, 2009 ob 10:01
@nejc: si imel namen napisati “gojeni in ne divji”? Ker tako gojenega kot divjega brancina je treba ujeti/uloviti.
Vsekakor so boljši tej, gojeni, ker so gojeni z najboljšo krmo, kar jih je mogoče dobiti. Tisti divji pa, vemo, pojedo še marsikaj neprimernega.
A
11. februar, 2009 ob 10:34
Lej, brancini niso ciplji, da bi se po dreku pasli. So predatorji in svoj plen ulovijo. Ulovljen, svež, divji brancin, je boljši kot gojeni, četudi hranjen z najboljšo krmo (gre za industrijsko pripravljeno suho hrano, brikete).
Je pa je pri ribi najpomembnejše da je sveža. Tako da je v praksi Fondin svež brancin, četudi gojen, boljši kot divjak, ki se je tri tedne valjal po hladilnicah.
11. februar, 2009 ob 11:15
@nejc: po tvojih izjavah sodeč očitno še nisi primerjal svežega Fondinega in svežega divjega brancina. sory.
11. februar, 2009 ob 15:47
@nejc&andraž: fanta, pejta nekam na hladno, pa si tiste brancine privošta. al pa vsaj preberta, kaj je drugi napisal…
11. februar, 2009 ob 17:39
jožetu ne bom odgovarjal.
nejcu pa dodajam: Niso briketi. Krma za gojene brancine je tudi za človeka užitna. In bojda okusna.
12. februar, 2009 ob 11:08
pol pa dober tek. kar nabijaš brezveze, a ribe prodajaš v Leclerku pa reklamo delaš?
Na njihovi strani je slika hranjenja, v vrečah na čolnu so briketi/peleti/zrna, sušena hrana skratka.
http://www.fonda.si/index.php?catID=1&pageID=5
“S čim hranite ribe?
Hranimo jih s krmili, ki so bila razvita za fjorde na Norveškem, kar pomeni, da dosegajo najvišje ekološke standarde. Hrana so pravzaprav zrna iz mlete modre ribe iz Atlantika, ki imajo visoko vsebnost omega-3 kislin, kot ogljikovi hidrati pa sta jim dodana koruza in pšenica.” in v nadaljevanju:”večji delci, tudi celi ribji peleti pa se zaradi šibkih tokov in plitke vode posedejo v bližini kletk.“
vir: http://www.val-navtika.net/?doc=128&cat=120
13. junij, 2023 ob 0:44
… [Trackback] …
[…] Find More Information here on that Topic: vest.muzej.si/2009/02/10/preprosta-marinada/ […] …
2. julij, 2023 ob 23:03
Why visitors still use to read news papers when in this technological
globe everything is presented on net?
2. julij, 2023 ob 23:43
It’s going to be ending of mine day, however before ending I am reading this enormous piece of writing to improve my know-how.
15. avgust, 2023 ob 19:12
… [Trackback] …
[…] Read More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2009/02/10/preprosta-marinada/ […] …
15. avgust, 2023 ob 21:14
Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am experiencing problems with
your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it.
Is there anyone else having similar RSS
problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond?
Thanx!!
6. september, 2023 ob 0:29
… [Trackback] …
[…] Here you will find 49917 additional Info to that Topic: vest.muzej.si/2009/02/10/preprosta-marinada/ […] …
7. september, 2023 ob 2:24
Wow, this paragraph is pleasant, my younger sister is analyzing such things, so I am going to tell her.