Preprosta marinada
Avtor Črt Butul | 10. februar, 2009 @ 14:41
Preprosta ribja marinada, ki jo pripravimo v hladnih dneh, nas spominja na poletje. Okusi nam pričarajo vonj morja in spomin na tople dni. Ribe so bogat vir beljakovin in kalcija.
V ribarnici kupimo kilogram svežih sardel ali sardonov (inčunov). Očistimo drobovino in jih razpolovimo ter izrežemo še sredinsko kost (hrbtenico). Ribice operemo v slani vodi in odcedimo. Položimo jih na širok raven krožnik, eno poleg druge. Čez narežemo čebulo na zelo tanke kolobarje.
Če želimo omiliti okus čebule, jo prej malo popečemo na žaru.
Potresemo s sesekljanim peteršiljem in strokom drobno sesekljanega česna, dodamo poper, sol.
Pokapljamo z domačim vinskim kisom ali z limoninim sokom. Za zaključek dodamo še oljčno olje. Krožnik ovijemo v folijo in položimo v hladilnik. Če jed pripravimo prejšnji večer, se bodo okusi med seboj prepojili. Še bolj nam bo šla v slast.
Tatjana Butul
Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si
URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/02/10/preprosta-marinada/
Klikni tukaj za tiskanje