Boj proti raku

22. januar 2008 ob 23:48 | Maja Andlovic |

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je danes pripravila tiskovno konferenco ob tednu boja proti raku materničnega vratu. Ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj z Onkološkega inštituta je dejala, da priporočajo brezplačno preventivno cepljenje deklic, starih 12 let, ki še niso imele spolnih odnosov. Cepljenje bi spadalo v okvir rednega programa cepljenj, ki bi ga lahko tudi odklonili. Stroške v višini približno treh milijonov evrov letno bi krila zdravstvena zavarovalnica, odločitev o tem pa bo sprejelo Ministrstvo za zdravje.

“Glede na vse raziskave, ki so bile opravljenje, lahko trdimo, da se cepljenje mladostnic kaže kot učinkovit ukrep proti raku materničnega vratu, čeprav bodo rezultati merljivi čez 15 do 20 let.”

Znanstvena sodelavka na oddelku za citopatologijo na Onkološkem inštitutu Ana Pogačnik je poudarila, kako pomembna je natančnost pri odkrivanju humani papiloma virusov (HPV), ki povzročajo številna rakava obolenja.

“Večina ljudi je pravzaprav mislila, da je ta Pap test, ki je relativno enostaven, 100-procentno zanesljiv. Vendar to ni res.”

Vodja oddelka za operativno ginekologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in član Združenja za ginekološko onkologijo, kolposkopijo in cervikalno patologijo Andrej Možina je predstavil načine odkrivanja bolezni in njihovo učinkovitost.

Novinarska vprašanja:

Možina: “Če si mi to lahko privoščimo in če je to prioriteta. /…/ V kolikor pa menimo, da so še nekatere druge zgodbe, v medicini potrebne finančnih podpor, je moje osebno mnenje, da ta čas slovensko žensko ogroža rak dojke.”

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ZZS ?…kar koli bi se premaknilo,bi bilo za pozdravit !…seveda pa bi bilo še najprej za pozdravit ( tako in/ali drugače !) tiste “stvari” iz našega zdravstva in ZA naše ljudi,ki so merljive že zdaj in takoj oziroma čimprej,in ne šele čez petnajst let ( na takšne “dolgoročne” načine namreč že ponavadi obljublja politika - in tako ne samo tista zdravstvena !…) - in bi bilo zato mogoče (berite :zelo verjetno !) še najbolj smiselno in primerno pričeti ukrepati pri drugih problemih,ki jih ni malo in ki bi imeli po VSAKI medicinski logiki in ne samo tisti slovenski - v takšnem SKORAJ RAZSULU -ABSOLUTNO PREDNOST in ne samo & zgolj relativno !…samo 1 takšen primer je, npr. tukaj zgoraj,navedel doktor Možina ……seveda očitno zato,ker je ginekolog…če bi pa povprašali kakšnega drugačnega specialista,bi pa verjetno vedel enako dobro argumentirati “quoad vitam” pereč problem iz svoje specialnosti !…

    ZZS ?…jah,koga,koliko in kdaj - - - bi se lahko reklo… a ne ? AJAJAJAJAJ !!!…

    P.S.: in kako kaj tista vaša pozlačena fasada na Štefanovi ?…še vedno “drži” ??……

  2. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ohh,pardon,sem se zmotil…tisto je dalmatinova,ne pa štefanova …no ja,sicer pa itak tudi skoraj vseeno— kakšne ogromne razlike med “obema” itak ni ; a ne ?!… :-)

  3. Igor Đukanović pravi:

    Letos bomo dobili 105 km avtocest. S tem bomo rešili nekaj življenj voznikov in sopotnikov, ki bi na reginalkah bila izgubljena. Za avtoceste (ki jih s cestninami ne bomo odlačali nikoli) smo porabili milijarde evrov. Samo vsakoletne obresti znašajo desetine milionov… Cepivo, ki bi čez 15-20 let rešilo 60 življenj na leto (pozneje pa glede na spremenjene navade najstnikov ;-) ) tudi veliko več, in ki bo stalo na začetku (za dvojne generacije) po nekaj milionov (pozneje za posamezno generacijo pa dober milion), torej ni drago. Denar zanj naj ne bi odvzeli drugim nujnim zdravilom.

    Najbolj pa me razkuri, ko poslušam “argumente proti cepivu”, naj mladi malo manj “divjajo” v sex, od ljudi, ki sami divjajo po cestah.

  4. Janik Jansha pravi:

    Vse za zdravje, sploh pa za preventivo! Nujno!!!

  5. Igor Đukanović pravi:

    Ups, napaka. Navedel sem napačna zneska. Pravilen je seveda v intervjuju večkrat omenjen znesek cca 3 milione evrov na leto. Ni bilo nalašč :(

Komentiraj