Boj proti raku

Avtor Maja Andlovic | 22. januar, 2008 @ 23:48

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je danes pripravila tiskovno konferenco ob tednu boja proti raku materničnega vratu. Ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj z Onkološkega inštituta je dejala, da priporočajo brezplačno preventivno cepljenje deklic, starih 12 let, ki še niso imele spolnih odnosov. Cepljenje bi spadalo v okvir rednega programa cepljenj, ki bi ga lahko tudi odklonili. Stroške v višini približno treh milijonov evrov letno bi krila zdravstvena zavarovalnica, odločitev o tem pa bo sprejelo Ministrstvo za zdravje.

“Glede na vse raziskave, ki so bile opravljenje, lahko trdimo, da se cepljenje mladostnic kaže kot učinkovit ukrep proti raku materničnega vratu, čeprav bodo rezultati merljivi čez 15 do 20 let.”

Znanstvena sodelavka na oddelku za citopatologijo na Onkološkem inštitutu Ana Pogačnik je poudarila, kako pomembna je natančnost pri odkrivanju humani papiloma virusov (HPV), ki povzročajo številna rakava obolenja.

“Večina ljudi je pravzaprav mislila, da je ta Pap test, ki je relativno enostaven, 100-procentno zanesljiv. Vendar to ni res.”

Vodja oddelka za operativno ginekologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in član Združenja za ginekološko onkologijo, kolposkopijo in cervikalno patologijo Andrej Možina je predstavil načine odkrivanja bolezni in njihovo učinkovitost.

Novinarska vprašanja:

Možina: “Če si mi to lahko privoščimo in če je to prioriteta. /…/ V kolikor pa menimo, da so še nekatere druge zgodbe, v medicini potrebne finančnih podpor, je moje osebno mnenje, da ta čas slovensko žensko ogroža rak dojke.”

Maja Andlovic


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2008/01/22/boj-proti-raku/