Thursday 28. March 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Glasba kot ideologija

20. januar 2008 ob 9:39 | Slavoj Žižek |

Zdi se, da izvrstni posnetek Schubertove Winterreise Hansa Hotterja iz leta 1942 zahteva anahronistično branje: povsem enostavno si je predstavljati nemške oficirje in vojake, kako poslušajo ta posnetek v stalingrajskih rovih tiste mrzle zime 42/43. Tema Winterreise se enkratno ujame z zgodovinskim trenutkom. Ali ni bila celotna stalingrajska ofenziva orjaška Winterreise, v kateri bi vsak nemški vojak sam zase lahko izrekel prvi verz cikla?:

Sem prihajam kot tujec,
In kot tujec odhajam.

Mar naslednje vrstice ne predstavljajo njihove temeljne izkušnje?:

Zdaj je svet tako otožen,
cesta je prekrita s snegom.

Tu imamo neskončni nesmiselni marš:

Gori pod mojimi nogami,
čeprav hodim po ledu in snegu;
nočem zajeti sape
dokler ne bom več mogel videti zvonikov.

Sanje vrnitve domov spomladi:

Sanjal sem rože vseh barv,
kako v maju cvetijo.
Sanjal sem travnike zelene,
in petje veselih ptic.

Nervozno čakanje na pisma:

S hribčka poštni rog zatrobi..
Zakaj tako visoko si poskočilo, moje srce?

Šok jutranjega topniškega napada:

Oblak razburjenje razblini,
vse naokrog strašno razdejanje.
In grozljivi rdeči plameni
švigajo naokrog sem in tja.

Do konca izčrpanim vojakom odrekajo celo tolažbo smrti:

Utrujen sem, da bi se zgrudil, smrtno ranjen sem,
ah, neusmiljeno zatočišče - me zavračaš?
No, naprej torej, še dalje, moja zvesta pehota
!

Kaj lahko v takšni brezupni situaciji storimo drugega, kot da nadaljujemo z junaško vztrajnostjo, zatisnemo ušesa za tožbe srca, da prevzamemo težko breme vere v svet, ki ga je bog zapustil?

Če sneg naletava v moj obraz,
ga bom znova otresel.
Ko moje srce govori v mojih prsih,
pojem glasno in veselo.
Ne slišim, kaj mi govori,
nimam ušes, da bi poslušal.
Ne čutim ga, ko jadikuje,
pritoževanje je za nore.
Veselo preko sveta
v obraz vetru in vremenu,
če ni boga na zemlji,
potem bogovi smo mi sami!

Očitni protiargument je, da gre samo za umetno vzporednico: čeprav gre za odmev vzdušja in emocij, gre za dva popolnoma različna konteksta. Pri Schubertu pripovedovalec pozimi tava naokoli, ker ga je zapustila ljubljena, medtem ko so bili nemški vojaki na poti v Stalingrad zaradi Hitlerjevih vojaških načrtov. Vendar prav ta prestavitev vsebuje temeljno ideološko operacijo: nemški vojak je lahko prenesel to situacijo le tako, da ni mislil na konkretne socialne okoliščine, ki bi postale vidne skozi refleksijo (kaj za vraga so počeli v Rusiji? kakšno uničenje so prinesli v to deželo? zakaj ubijati Jude?). Namesto tega so se vdajali romantičnemu objokovanju bedne usode, kot bi velika zgodovinska katastrofa zgolj materializirala travmo zavrnjenega ljubimca. Ali ni to najvišji dokaz čustvene abstrakcije, Heglove ideje, da so emocije ABSTRAKTNE, beg iz konkretne socio-politične mreže, do katere lahko seže le MIŠLJENJE.

Čisto na koncu, kljub vsemu, ostaja dvoumno upanje: “Der Leiermann” izkazuje napetost med obliko in sporočilom.

Sporočilo je najglobji obup zapuščenega ljubimca, ki je dokončno izgubil vsako upanje, vključno s samo sposobnostjo obžalovanja in obupa, in se je poistovetil s človekom na cesti, ki avtomatično igra na svoj glasbeni stroj. Vendar, kot so opazili mnogi lucidni komentatorji, je to zadnjo pesem mogoče brati tudi kot znak prihajajoče odrešitve: medtem ko vse ostale pesmi predstavljajo junakovo notranje iskanje, se tu prvič junak obrne navzven in vzpostavi minimalni kontakt, emfatično identifikacijo z drugim človeškim bitjem – pa čeprav je to le identifikacija z drugim obupanim poražencem, ki je prav tako izgubil sposobnost žalovanja in je zveden na nekoga, ki izvaja slepe mehanične gibe. Morda pa moramo, še vedno nič manj anahronistično, to pesem prebrati kot opis nemškega vojaka, ki sreča izgubljenega sestradanega Rusa?

Slavoj Žižek

Franz Schubert: Die Winterreise /
vokal: Matthias Goerne
klavir: Graham Johnson

Prevedel Jani Sever, opremil Jonas Žnidaršič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 40 x komentirano
  1. Donvito pravi:

    tale žižek mi ne sede trenutno najbolj…kaj pa vem…mogoče ni letni čas tapravi.Schelling bo moj idol še nekaj časa verjetno..

  2. lidijah pravi:

    Morda pa lahko vzporejamo obupanega zapuščenega ljubimca, ki vzpostavi prvi minimalni kontakt, emfatično identifikacijo z drugim človeškim bitjem, pa čeprav je to le identifikacija z drugim obupanim poražencem, ki je prav tako izgubil sposobnost žalovanja in je zveden na nekoga, ki izvaja slepe mehanične gibe - morda ga lahko vzporejamo s stranko LDS in njenim nujnim premislekom o povezovanju z izgubljenim (idejno, ideološko) sestradanim potencialnim partnerjem, neko drugo stranko?

  3. Marko Crnkovič pravi:

    Skratka? What’s the point?

    Nemški vojaki na vzhodni fronti niso mogli poslušat Schuberta (ali katerekoli glasbe), ker je to bilo pred izumom iPodov. Tistim, ki so te samospeve poznali, pa je seveda lahko odmevala v glavi. Tudi meni je že marsikdaj. Vedno, ko zapade sneg, si zabrundam v brado: “Nun ist die Welt so trübe, / Der Weg gehüllt in Schnee.” Ko sem bil mlajši (in bolj romantično razpoložen), sem si na nagrobnik nameraval vklesati: “Fremd bin ich eingezogen, / Fremd zieh’ ich wieder aus.”

    Malo sem ciničen, ker se mi zdi, da je ta članek objavljen samo zato, ker ga je podpisal Slavoj Žižek - je pa z njim bore malo povedal.

  4. martin pravi:

    Ali je pa bolj pedagoško usmerjen.? Namreč, Žižka ni mogoče z lahkoto razumeti, zato se mora občinstvo (vključno z mano) na njega (na modrece) počasi navajati. Skratka, najprej pričeti razmišljati, nato kot nadgradnjo razmišljati drugače. Z malo sreče pa še razumeti. ;-)

  5. martin pravi:

    @Crnkovič
    Ali je pa bolj pedagoško usmerjen.? Namreč, Žižka ni mogoče z lahkoto razumeti, zato se mora občinstvo (vključno z mano) na njega (modrece) počasi navajati. Skratka, najprej pričeti razmišljati, nato kot nadgradnjo razmišljati drugače. Z malo sreče pa še razumeti. ;-)

  6. optimistik pravi:

    sliši se kot da katolik sreča za žida se izdajajočega arabca….

  7. duševni pastir pravi:

    Žižek je zakon. Obvlada razložiti zadeve tako, kakor jih (möchtegern) filozofi ne znajo.
    Mi je pa ta prispevek Žižeka dal na znanje, da imam tudi sam zelo razvito tovrstno analitično razmišljanje. Zdaj sem v dilemi ali je on “one of us” ali pa jaz “one of them”. Kul !

  8. ED pravi:

    Žižek: ‘Vendar prav ta prestavitev vsebuje temeljno ideološko operacijo: nemški vojak je lahko prenesel to situacijo le tako, da ni mislil na konkretne socialne okoliščine, ki bi postale vidne skozi refleksijo (kaj za vraga so počeli v Rusiji? kakšno uničenje so prinesli v to deželo? zakaj ubijati Jude?).’

    He! He! Jep, še zlasti v vojski je ‘obilo’ mesta za samorefleksijo. Vojaki jo nosijo celo v nahrbtnikih. Dokler jim jo komandir ne zapleni. He! He! Ni jasno, zakaj se ni ta refleksija vojaku zbudila že doma, v Nemčiji. Kaj so vojaki menili, da gredo v Rusijo na dopust? Mar niso vedeli, da gredo za fuhrerja in domovina osvajati ‘življenski prostor’ na vzhod? Seveda so.

    Zato tudi ne more biti res, da ’se tu prvič junak obrne navzven in vzpostavi minimalni kontakt, emfatično identifikacijo z drugim človeškim bitjem – pa čeprav je to le identifikacija z drugim obupanim poražencem, ki je prav tako izgubil sposobnost žalovanja in je zveden na nekoga, ki izvaja slepe mehanične gibe’, ker brez identifikacijske vezi v vojski, primarne med fuhrerjem (povljnikom) in preko te identifikacije še identifikacije vojakov drugega z drugim, bi vojaška ekspedicija sploh ne odrinila iz Nemčije. Gre za temeljni dve identifikacuijski vezi, ki ju Freud opiše kot temeljni za tvorbo množic, še več, Fredu tozadevno celo konkretno omeni ravno ‘množici’: vernike RKC in vojsko. Tj. ni res, da bi se šele sredi Rusije vzpostavila identifikacija med vojaki, sploh pa ne radi katastrofalnega položaja v Stalingradu. V tem primeru bi identifikacijske, tj. libidalne vezi prej popustile, kot pa da bi se vzpostavljale. Popustile pa bi, če bi propadla primarna libidalna vez, tj. identifikacijska vez z ‘vodilno idejo’ – fuhrerjem, Nemčijo, ipd. Npr. tako kot navijači Olimpije Green dragonsi. Ko je začela Olimpija toniti, ko je torej popuščala ‘vodilna ideja’, so se začeli klofati (lani spomladi) med sabo, tj. so se razdelili na ‘čefurje’ in ‘taprave’ Slovence. Z oslabitvijo identifikacije s slabim klubom, je shirala tudi identifikacija med navijači. Ni znano, da bi se to zgodilo Nemcem v Stalingradu. Kot piše v zgodovinskih knjigah, so se Nemci organizirano predali, nemška vojska ni razpadla v paniki. Ergo, identifikacija ni popustila, vsaj ne do predaje. In tudi vzpostavila se ni v Rusiji. Zato tudi ne drži, da bi velika zgodovinska katastrofa zgolj materializirala travmo zavrnjenega ljubimca. Je res, da so Rusi zavrnili Nemce, a Rusi itak niso bili mišljeni kot nemški ljubimci. Zaljubljenost je zasedba objekta, tj. ljubljeni objekt zapopade pozicijo Ideal-jaza. Zaljubljenost je zelo podobna hipnozi. Hipnotiziranec kaže (kar zadeva hipnotizerja) isto ponižno podvrženost, poslušnost in nekritičnost kot zaljubljenec pri ljubljenem objektu. Lastna iniciativa hipnotiziranega je posesana s strani hipnotizerja. Hipnotizer stopi na mesto ideal-jaza. In tako ‘hipnotizirani’ so odkorakali nazi-vojaki na vse fronte. Torej bi lahko zapisali, da je nemške vojake (ljubimce) v Stalingradu zavrnil sam Hitler, a glede na to, da je bil videti iz Stalingrada Hitler še vedno nadčloveško močan (Stalingrad je bil njegov prvi resni poraz) in sexy, ni verjetno, da bi se nemški vojaki odrekli svoji idelaizirani in v tistem trenutku nedosegljivi ljubezni. Zato tudi ne gre pričakovati, da bi menjali ‘ljubimca’, in ga prepoznali (se z njim identificirali) v kakem izgubljenem in sestradanem ruskem vojaku. Na kar namiguje Žižek.

  9. come trovare donne mature per sesso pravi:

    These are really great ideas in regarding blogging.
    You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.

  10. donde encontrar información y recursos sobre el bdsm en santa cruz pravi:

    I’m not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me.

    Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?

    I’ll check back later and see if the problem still exists.

  11. click through the following document pravi:

    I believe this is among the most significant info for me. And i’m satisfied studying your article.

    But should statement on some normal things, The
    web site taste is ideal, the articles is actually nice : D.
    Excellent activity, cheers

  12. top casual encounters app pravi:

    Terrific work! This is the kind of information that
    are supposed to be shared around the web. Shame on Google
    for now not positioning this publish upper! Come on over and discuss with my website .
    Thank you =)

  13. Sex Dating pravi:

    Thanks very interesting blog!

  14. Sex Dating pravi:

    Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and
    I will be waiting for your next write ups thank you once again.

  15. Sex Dating pravi:

    Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the
    same niche. Your blog provided us useful information to
    work on. You have done a wonderful job!

  16. Sex Dating pravi:

    An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a
    colleague who has been conducting a little research on this.
    And he in fact bought me lunch due to the fact that I discovered it for him…
    lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanks for spending time to talk about this issue here on your blog.

  17. Edgar pravi:

    Greetings! Very useful advice within this post! It is the little
    changes that produce the biggest changes. Thanks for sharing!

  18. Skyrealestate.co pravi:

    Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
    It will always be helpful to read articles from other authors
    and use a little something from their websites.

  19. Bonny pravi:

    I’ve been browsing online more than three hours today, yet I
    never found any interesting article like yours. It’s pretty worth
    enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you
    did, the net will be a lot more useful than ever before.

  20. aroosekaraj.ir pravi:

    It is not my first time to pay a quick visit this web page, i am visiting this site dailly and obtain pleasant information from here daily.

  21. Hollie pravi:

    I got this web page from my buddy who informed me on the
    topic of this site and at the moment this time I am visiting this site and reading very informative content here.

  22. Florencia pravi:

    Greetings from California! I’m bored at work so I decided to check out your site on my iphone
    during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I
    get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell
    phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful site!

  23. Lucie pravi:

    Do you have a spam issue on this website; I also am a
    blogger, and I was curious about your situation; many of us
    have created some nice practices and we are looking to exchange techniques
    with others, why not shoot me an e-mail if interested.

  24. younexthomes.com pravi:

    Wow, marvelous blog format! How long have you ever been blogging for?
    you make blogging look easy. The entire look of your web site is excellent, as smartly as the content material!

  25. Christal pravi:

    No matter if some one searches for his essential thing, so he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained
    over here.

  26. propertycompany.in pravi:

    Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and
    I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to swap solutions with others,
    please shoot me an e-mail if interested.

  27. realestatekarnataka.com pravi:

    Excellent beat ! I wish to apprentice while you
    amend your site, how can i subscribe for a blog site?

    The account helped me a applicable deal. I have been a little bit acquainted of this your broadcast provided vivid transparent concept

  28. Amee pravi:

    Fine way of telling, and fastidious piece of writing to take data
    about my presentation topic, which i am going to present
    in institution of higher education.

  29. Nathan pravi:

    I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this
    sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.

    Studying this information So i am happy to exhibit that I have a very good uncanny feeling I came upon just what I needed.
    I so much indisputably will make certain to do
    not disregard this site and give it a look on a constant basis.

  30. Mattie pravi:

    Attractive component to content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to say that I acquire
    in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment and even I success you get right of entry
    to persistently fast.

  31. Carroll pravi:

    I every time used to study article in news papers but now as I am a user of net thus from now I am using net for
    articles or reviews, thanks to web.

  32. Sex Dating pravi:

    Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However
    I am experiencing problems with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it.
    Is there anybody else having identical RSS issues?
    Anybody who knows the solution can you kindly respond?
    Thanks!!

  33. Sex Dating pravi:

    Howdy! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
    Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your
    posts! Carry on the superb work!

  34. Sex Dating pravi:

    As the admin of this website is working, no question very quickly it will be well-known,
    due to its quality contents.

  35. Sex Dating pravi:

    I’d like to find out more? I’d care to find out some additional
    information.

  36. Sex Dating pravi:

    I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

  37. Sex Dating pravi:

    I always used to study post in news papers but now as I am a user of web therefore from now I am using net for posts, thanks
    to web.

  38. Sex Dating pravi:

    I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
    I’m hoping to check out the same high-grade content from
    you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now ;)

  39. Sex Dating pravi:

    It is the best time to make some plans for the longer term and it’s
    time to be happy. I’ve read this post and if
    I may I desire to suggest you some fascinating things or
    tips. Perhaps you can write next articles referring to this article.
    I desire to learn even more issues about it!

  40. Sex Dating pravi:

    I truly love your site.. Excellent colors & theme.
    Did you make this amazing site yourself? Please reply back as
    I’m wanting to create my own site and would love to learn where
    you got this from or what the theme is called.
    Appreciate it!

Komentiraj