Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

HIT - reformator

6. junij 2007 ob 11:03 | Jani Sever |

Vlada je podprla mega igralniški projekt na Goriškem. Pripravlja spremembo zakonodaje. Tujci bodo lahko 49 odstotni lastniki igralnic in davki se bodo zmanjšali. Efektivno. Vlada, ki jo sestavljajo stranke, ki so v preteklosti nasprotovale igralništvu, odpira Slovenijo za ameriške investitorje. Vsekakor reformna poteza.

Vsi seveda niso navdušeni. Mnoge skrbi vpliv na okolje. Igralniški center bo zaposloval 3200 delavcev, ki bodo prišli od vsepovsod - menda. Posredno naj bi zaradi zabavišča dobilo zaposlitev na Goriškem še nekaj tisoč ljudi. Strah pred zaposlovanjem je v tem primeru seveda strah pred tujci.

Nekateri so začeli celo govoriti, da bi lahko HIT sam zgradil takšno zabavišče in da Američanov res ne rabimo in da bodo tujci samo uničili sedanji HIT in da … A ti pomisleki so še najbolj nepomembni, saj je večini jasno, kaj pomeni ameriški partner za pritok turistov, kaj pomeni kot investitor in kot adut v dogovarjanjih s sosednjo Italijo.

Obstajajo pa tudi drugi - resnejši strahovi. Najbolje jih zna artikulirati rimskokatoliška cerkev, ki nad odločitvijo finančnega ministra (mimogrede - njegova NSi je stranka, na katero so trdno računali) ne more biti navdušena. Pri hazardu gre pač za vprašanja morale in etike. Igre na srečo so greh. In zasvojenost z njimi povzroča številne družinske tragedije. Mnogi jo imajo celo za nevarnejšo od alkoholizma.

Pred leti je bil HIT problem predvsem za stranke, ki sedaj podpirajo novi projekt. Posebno SDS je bila do igralništva vedno več kot zadržana. Govorilo se je o mafiji in pranju denarja, o prostituciji… In prav SDS je najbolj zaslužna, da HIT že pred leti ni prerasel okvirov, v katerih deluje v zadnjih letih.

Ne glede na poslovanje Danila Kovačiča (očeta HITa, ki ga je pred nedavnim pomilostil Drnovšek) je afera HIT, ki je Slovenijo zaposlovala sredi devetdesetih let, povzročila, da se je LDS od projekta razvoja slovenskega igralništva distancirala. Strah pred aferami je bil prevelik.

Danes so razmere drugačne in vlada, ki jo vodi SDS, pravzaprav realizira ideje, ki so se na Goriškem rojevale že pred kakšnimi petnajstimi leti. Vsekakor je projekt igralništva liberalen projekt, ki s konzervativno vlado ni najbolj kompatibilen. Je pa tudi projekt “svetilnika”, saj ni dvoma, da bo zelo lukrativen.

Letni davčni prihodki države in lokalnih skupnosti naj bi znašali dodatnih 120 milijonov evrov. In priložnost za Novo Gorico in celotno regijo je izjemna. Tega se gotovo zavedajo tudi največji nasprotniki projekta.

In vendar - nasprotniki igralništva so politični zavezniki vlade, ki se je za projekt odločila. Ga še lahko zaustavijo? Zdi se, da ga ne. A morda lahko dosežejo kakšne koncesije. Evropa glede igralništva pozna varnostne mehanizme. Predvsem tega, da lokalno prebivalstvo v kazino nima vstopa.

Kakor koli, vlada je s podporo igralniškemu projektu pravzaprav prvič stopila na pot liberalnih reform, o katerih je tako veliko govorila na začetku svojega mandata. Ali se ji bo to obrestovalo bomo šele videli.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. uros pravi:

    Jani, dej vsaj enkrat preberi preden objaviš članek, da se ne bodo dogajale slovnične napake, kot je na primer “Ameriške” pa še kaj se najde. Kvari vtis ;)

  2. Lolek Bolek pravi:

    Korekten članek. Opažam sicer kako se mediji izogibajo priznanja, da je za vse to zasluzen D. Kovačič.

  3. barlon pravi:

    Uroš, se strinjam, da bi se bolj kot “ameriške” vleglo “amerikanske”.

  4. Altair pravi:

    alpa kavbojske

  5. Robson pravi:

    gorica potrebuje tudi veliko začetnico…

  6. Ajdowc pravi:

    Hm.. dokaj povrsen clanek ze samo iz enega zornega kota. Nasprotniki - pripadniki te politicne garniture, koalicije ali kakorkoli se ze temu lahko rece. To, da je vlada klonila ameriskim pritiskom, zraven pa ne more znizat davkov za nasa mlada podjetja, ki so polna potenciala, je itak cas Cankarja in njegovih hlapcev. Razmisljujoc clovek mora biti kriticen ob vsem, kar se ponuja v tako rekordnih vsotah, časovnih okvirih in se kaj bi se naslo. Kritika ali podpora je svoboda duha ne pa pripadnost stranki.
    Slovenija ima moznosti in potenical za drugacno vrsto turizma. No…objavil bom kar jutranjo necenzurirano in mogoce tudi malo nepovezano misel, ki sem jo objavil ze na dnevniku… pa srecno. PS: veckrat pogledam vase vesti, pa komentarje. Sveza ideja, ki se pokaze hitro smiselna, ce pogledamo kaksna parodija je ta nasa politika in svet sirse. Naprej po poti svobode duha!:)

    Ne bi rad paranoično zrl v prihodnost saj si jo predstavljam polno možnosti. definitivno pa ne s tem projektom v svoji bližnji okolici. tudi v Ajdovščini nameravajo graditi piramido, ki naj bi bila nekakšen poseben muzej zahodnoevropske vojaške unije (!?$$#). Ja, samo še to potrebujemo, da bo Slovenija prepoznavna. Pa največja piramida na svetu da bo. Kot je rekel moj prijatelj-ce bodo gradili 20m manjsobo to zgolj dejstvo, da je bil psiholoski primankljaj manjsi kot v fazi nacrtovanja.
    Povsem neopazno pa se sprejemajo na obcini sklepi, ki pocasi a vztrajno delajo v prid temu, da bo ajdovsko letalisce postalo javno (mednarodno) in da bodo v nasi dolini nad ajdovscino in ostalimi vasmi na borih 100 in vec metrih vzletala in pristajala letala do 30 (neuradno 90) potnikov). ze 6, 7 let nazaj so blizu NG zavrnili gradnjo letalisca, tako da je povsem jasno, da naj bi ajdovsko letalisce sluzilo kot logisticna podpora megaaaazabaviscu v NG.
    Ljudje v ajdovski obcini ne vejo nic. Le Jelincic in Boscarol natresata take in podobne krilatice kot so delovna mesta in se razpoznavnost doline. Ma jeb**!! Ne razumem ljudi, ne razumem mladih, kje je vasa glava? Kje je vase vedenje o obcini v kateri zivite? Kje so vase ideje? Kje je vas zahon, da ne potrebujete nekih americanov, uvozenih ali lokalnih faraonov, ki bi krojili vaso prihodnost?? Pasiva, totalna, zaskrbljujoca.
    Pravkra sem v sklopu svojega dela bral clanke tujih novinarjev in osebnosti, ki so se mudili na vipavskem in obiskovali turisticne kmetije, ocenjevali vina in nato v svojih dezelah porocali o Sloveniji, njenih ljudeh, pokrajini, moznostih, ki jih vidijo.
    To niso ljudje, ki z enormno kolicino denarja otresajo in nekaj naredijo (beri s polno ritjo je lahko srat) ampak tisti, ki so v zivljenju do svojega prisli na trajen nacin, preko dolge kilometrine. Zanimivo! Niti eden ni omenjal ne igralnistva, ne piramid, ne alcaponejev, ki bi omogocali nas razvoj (in seveda drzal vse pod kontrolo), ampak nas neizmeren naravni potencial. Navduseni so bili nad ljudmi, ki so sami dovolj sposobni da iz malega ustvarjajo veliko (predvsem trajno). Pa pokrajina, neizkoriscene moznosti lahkega turizma (ne pa masovnega). Skratka, cel svet isce koticke pristnosti in miru, vedno bolj, mi pa za svetovnimi trendi capljamo in zato na juris! Dejmo raz** se tisto kar imamo, pa igralnico v vsako vas (v nasi malo vecji je ze). In dejmo najprej tvegat in potem razmisljat, kaksne bodo posledice oz. jih kar pasivno opazovat kot jih ze.Narod si bo pisal sodbo sam. In ce je nasa sodba igralnistvo potem bi rahlo obrnil tale rek: Najprej iger za druge in potem sele bomo imeli Slovenci dovolj kruha zase.

    Mladi in mladi po srcu zbudite se in naredite sami nekaj za svojo prihodnost! A je v vas se kaj zivljenja al sam teorija in prazno blebetanje ob kavicah cez dan in pivah zvecer?

    aha…pa se ena zanimiva stran o malo manj svetlem ozadju faraonskega projekta (www.protipiramidi.net)

  7. Dentitox pravi:

    Dentitox Pro™ Is An All Natural Formula That Consists Unique Combination Of Vitamins And Plant Extracts To Support The Health Of Gums

Komentiraj