HIT - reformator

Avtor Jani Sever | 6. junij, 2007 @ 11:03

Vlada je podprla mega igralniški projekt na Goriškem. Pripravlja spremembo zakonodaje. Tujci bodo lahko 49 odstotni lastniki igralnic in davki se bodo zmanjšali. Efektivno. Vlada, ki jo sestavljajo stranke, ki so v preteklosti nasprotovale igralništvu, odpira Slovenijo za ameriške investitorje. Vsekakor reformna poteza.

Vsi seveda niso navdušeni. Mnoge skrbi vpliv na okolje. Igralniški center bo zaposloval 3200 delavcev, ki bodo prišli od vsepovsod - menda. Posredno naj bi zaradi zabavišča dobilo zaposlitev na Goriškem še nekaj tisoč ljudi. Strah pred zaposlovanjem je v tem primeru seveda strah pred tujci.

Nekateri so začeli celo govoriti, da bi lahko HIT sam zgradil takšno zabavišče in da Američanov res ne rabimo in da bodo tujci samo uničili sedanji HIT in da … A ti pomisleki so še najbolj nepomembni, saj je večini jasno, kaj pomeni ameriški partner za pritok turistov, kaj pomeni kot investitor in kot adut v dogovarjanjih s sosednjo Italijo.

Obstajajo pa tudi drugi - resnejši strahovi. Najbolje jih zna artikulirati rimskokatoliška cerkev, ki nad odločitvijo finančnega ministra (mimogrede - njegova NSi je stranka, na katero so trdno računali) ne more biti navdušena. Pri hazardu gre pač za vprašanja morale in etike. Igre na srečo so greh. In zasvojenost z njimi povzroča številne družinske tragedije. Mnogi jo imajo celo za nevarnejšo od alkoholizma.

Pred leti je bil HIT problem predvsem za stranke, ki sedaj podpirajo novi projekt. Posebno SDS je bila do igralništva vedno več kot zadržana. Govorilo se je o mafiji in pranju denarja, o prostituciji… In prav SDS je najbolj zaslužna, da HIT že pred leti ni prerasel okvirov, v katerih deluje v zadnjih letih.

Ne glede na poslovanje Danila Kovačiča (očeta HITa, ki ga je pred nedavnim pomilostil Drnovšek) je afera HIT, ki je Slovenijo zaposlovala sredi devetdesetih let, povzročila, da se je LDS od projekta razvoja slovenskega igralništva distancirala. Strah pred aferami je bil prevelik.

Danes so razmere drugačne in vlada, ki jo vodi SDS, pravzaprav realizira ideje, ki so se na Goriškem rojevale že pred kakšnimi petnajstimi leti. Vsekakor je projekt igralništva liberalen projekt, ki s konzervativno vlado ni najbolj kompatibilen. Je pa tudi projekt “svetilnika”, saj ni dvoma, da bo zelo lukrativen.

Letni davčni prihodki države in lokalnih skupnosti naj bi znašali dodatnih 120 milijonov evrov. In priložnost za Novo Gorico in celotno regijo je izjemna. Tega se gotovo zavedajo tudi največji nasprotniki projekta.

In vendar - nasprotniki igralništva so politični zavezniki vlade, ki se je za projekt odločila. Ga še lahko zaustavijo? Zdi se, da ga ne. A morda lahko dosežejo kakšne koncesije. Evropa glede igralništva pozna varnostne mehanizme. Predvsem tega, da lokalno prebivalstvo v kazino nima vstopa.

Kakor koli, vlada je s podporo igralniškemu projektu pravzaprav prvič stopila na pot liberalnih reform, o katerih je tako veliko govorila na začetku svojega mandata. Ali se ji bo to obrestovalo bomo šele videli.

Jani Sever


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2007/06/06/hit-reformator/