Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Z glavo skozi zid

28. maj 2007 ob 10:08 | Jani Sever |

Ugibanja so se potrdila. Afera Sova ne škodi ugledu predsednika republike, ampak krni priljubljenost vlade. Ninamedia je to izmerila za Dnevnik in Pop TV. Ljudje bolj zaupajo Drnovšku kot Janši in več kot polovica vprašanih ocenjuje delo vlade kot slabo - kar je najnižji rezultat doslej.

Vladno ukvarjanje s Sovo, ki vsak dan polni medije že nekaj tednov in ga hrani vlada sama - s poročili o nadzoru obveščevalne agencije, pojasnili predsednika vlade in lansiranjem izsledkov preiskave zaupnim novinarjem - je za njeno podobo povsem kontraproduktivno. To vedo praktično vsi.

Takšno je mnenje komentatorjev, tudi tistih, ki so sicer vladnim potezam praviloma naklonjeni ali imajo zanje vsaj zelo veliko razumevanja. Tako razmišlja večina politikov, ki so pripravljeni o tej temi govoriti, razen najzvestejših članov prve vladne stranke. Tako vidijo situacijo strokovnjaki - pravniki, obveščevalci, diplomati …

piranski svetilnik

Razburkano morje kot zdajšnje politično stanje Foto: JOŽE KOROŠEC/VEST

In ne samo oni. Menda ima predsednik vlade, zaradi svojega vztrajanja pri popolni reviziji poslovanja Sove in javnemu razkrivanju svojih izsledkov, v katere neomajno verjame, vedno več težav tudi med svojimi sodelavci v vladi. A premier se je odločil, da bo delovanje Sove postalo področje političnega spopada in bo na tem kot kaže vztrajal do konca.

Zdaj mu kaj drugega niti ne preostane. Svoje trditve o nezakonitostih, bo vlada morala povsem kredibilno dokazati. Drugače bo vse skupaj še bolj negativno vplivalo na njeno javno podobo. Stvari so šle predaleč, da bi jih bilo mogoče kar tako zaustaviti in reči - gremo naprej kot da se ni zgodilo nič.

Janez Janša je demokrat, ki se je odločil, da bo razkrinkal totalitarno oblast, ki je v deželi vladala 15 let na 50 podlage. Vse ostalo so malenkosti. Totalitarna oblast je bila pokvarjena, kradla je, prisluškovala in se z vsemi nedovoljenimi stredstvi borila za ohranjanje oblasti. To je pač potrebno razkriti. In s tem se ni težko strinjati.

Vendar svet ni črno bel. Na žalost vsa razkritja domnevnega nezakonitega početja Sove neusmiljeno kličejo v spomin tudi vsa pretekla ravnanja Janeza Janše. Predvsem njegovo izjemno obveščenost, ko je bil še v opoziciji (kot da bi imel nekakšno svojo obveščevalno službo) in nikoli raziskano trgovino z orožjem. Vsaka palica ima pač dva konca.

Afere Sova vsekakor še ni konec in gotovo nas v njej še čakajo presenečenja. Bo vladi uspelo dokazati prisluškovanje političnim nasprotnikom ali okoriščanje z velikimi vsotami proračunskega denarja? Morda - a tudi če ji bo to uspelo, bo poražencev v tej igri več.

Kdor se valja po blatu se pač umaže. To počasi spoznava celotna vlada, ki se po zaslugi ambicije predsednika vlade po političnem prevzemu Sove - za to v resnici namreč gre - ukvarja s preteklostjo namesto s prihodnostjo.

Le kam so odšli svetilniki?

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Mtei pravi:

    Zgleda da je premalo morja, da bi postavljali svetilnike :P

  2. Češnjezôbáti pravi:

    …ali pa previsoke čeri:P

  3. andlen pravi:

    Tako je, če se končno do oblasti dokoplje zsmsjevski aspirant, ki ga propadla oblast ni spustila na položaje. O teh rečeh je Freud dosti povedal…

  4. robert pravi:

    Me zanima kje bi bil JJ, če bi se Juga ohranila.

  5. Matej pravi:

    Že res, da ima vlada skromnejšo podporo javnosti, a vendarle ne gre pozabiti na DEJSTVO (hehe).

    Namreč, zdaj, zdaj se prične ”poveljevanje” EU- kar pomeni, da bomo tik pred parlamentarnimi volitvami VSAK (ampak čisto vsak) DAN gledali, brali poslušali člane koalicije in ministre v prijetni družbi vseevropskih posrancev nasmejane kot kitajčki - od ušesa do ušesa. ”In sedaj…khmm….” od naroda bo odvisno (o, ja bog pomagaj) koliko se bo tega danes (zaradi česar ima vlada nizko podporo) še spomnil, ko bo vladna PR mašinca v polnem elanu. Moja skromna prognoza: Amnezija na nacionalni ravni.

    PS: (malce moje žlehtnobe) Če pa tudi to ne bo JJ pomagalo, si je pa itak že pred časom priskrbel asa v rokavu. Poroka z ‘medvedko’ - Urško. Bralec/ka… si lahko zamisliš kakšen efekt bi bil to na naš ‘špansko-limonadast -smaragdni’ narod. Potoki solz ter pristnih izlivov sreče. Remember Esmeralda ?!?!!

  6. posebna_mona pravi:

    Ne morem komentirati, ker mi prisluškujejo. Ravno sedajle pripravljam akcijo za mednarodni spor, ker je šel mož lulat in se jue pol polula v slovenijo polovico pa je šlo na Hrvaško, ker je pihala burja na ono stran. Še dobro da se sam ni polulal, k če bi pihalo še proti Italiji bi se lahko točno to zgodilo.
    Ko so se začeli Strojani, je bil bencin pod 1 euro, in kruh je bil za 25% cenejši in dopusta smo imeli 5 dni več in mlek ja tud mlek je bil cenejši. Ko se bo končala sova, nam bodo vzeli še tisto malo kar imamo. Gospodarska rast, ja zakaj pa je tako visoka. Zaradi majhnih plač delavcev in zaradi tega, ker delamo namesto osem ur 11 ali več, razliko pa poklonimo fevdu. Saj nismo kapitalizem. Tukaj je fevdalizem in to najbolj uni zagaman. Tako mi pride sedaj vsak dan na misel pesem:
    Le vkup, le vkup uboga gmajna heja hejoo,
    za staro pravdo zdej bo drajna, heja hejjjoooo,
    Grad gori, grof beži,
    vino teče naj če teče kri.
    Iz grajskih keldrov teče vino hejaa, hejo
    zažgali grofu smo graščino, heja hejo
    Grad gori….

Komentiraj