Z glavo skozi zid

Avtor Jani Sever | 28. maj, 2007 @ 10:08

Ugibanja so se potrdila. Afera Sova ne škodi ugledu predsednika republike, ampak krni priljubljenost vlade. Ninamedia je to izmerila za Dnevnik in Pop TV. Ljudje bolj zaupajo Drnovšku kot Janši in več kot polovica vprašanih ocenjuje delo vlade kot slabo - kar je najnižji rezultat doslej.

Vladno ukvarjanje s Sovo, ki vsak dan polni medije že nekaj tednov in ga hrani vlada sama - s poročili o nadzoru obveščevalne agencije, pojasnili predsednika vlade in lansiranjem izsledkov preiskave zaupnim novinarjem - je za njeno podobo povsem kontraproduktivno. To vedo praktično vsi.

Takšno je mnenje komentatorjev, tudi tistih, ki so sicer vladnim potezam praviloma naklonjeni ali imajo zanje vsaj zelo veliko razumevanja. Tako razmišlja večina politikov, ki so pripravljeni o tej temi govoriti, razen najzvestejših članov prve vladne stranke. Tako vidijo situacijo strokovnjaki - pravniki, obveščevalci, diplomati …

[1] piranski svetilnik

Razburkano morje kot zdajšnje politično stanje Foto: JOŽE KOROŠEC/VEST

In ne samo oni. Menda ima predsednik vlade, zaradi svojega vztrajanja pri popolni reviziji poslovanja Sove in javnemu razkrivanju svojih izsledkov, v katere neomajno verjame, vedno več težav tudi med svojimi sodelavci v vladi. A premier se je odločil, da bo delovanje Sove postalo področje političnega spopada in bo na tem kot kaže vztrajal do konca.

Zdaj mu kaj drugega niti ne preostane. Svoje trditve o nezakonitostih, bo vlada morala povsem kredibilno dokazati. Drugače bo vse skupaj še bolj negativno vplivalo na njeno javno podobo. Stvari so šle predaleč, da bi jih bilo mogoče kar tako zaustaviti in reči - gremo naprej kot da se ni zgodilo nič.

Janez Janša je demokrat, ki se je odločil, da bo razkrinkal totalitarno oblast, ki je v deželi vladala 15 let na 50 podlage. Vse ostalo so malenkosti. Totalitarna oblast je bila pokvarjena, kradla je, prisluškovala in se z vsemi nedovoljenimi stredstvi borila za ohranjanje oblasti. To je pač potrebno razkriti. In s tem se ni težko strinjati.

Vendar svet ni črno bel. Na žalost vsa razkritja domnevnega nezakonitega početja Sove neusmiljeno kličejo v spomin tudi vsa pretekla ravnanja Janeza Janše. Predvsem njegovo izjemno obveščenost, ko je bil še v opoziciji (kot da bi imel nekakšno svojo obveščevalno službo) in nikoli raziskano trgovino z orožjem. Vsaka palica ima pač dva konca.

Afere Sova vsekakor še ni konec in gotovo nas v njej še čakajo presenečenja. Bo vladi uspelo dokazati prisluškovanje političnim nasprotnikom ali okoriščanje z velikimi vsotami proračunskega denarja? Morda - a tudi če ji bo to uspelo, bo poražencev v tej igri več.

Kdor se valja po blatu se pač umaže. To počasi spoznava celotna vlada, ki se po zaslugi ambicije predsednika vlade po političnem prevzemu Sove - za to v resnici namreč gre - ukvarja s preteklostjo namesto s prihodnostjo.

Le kam so odšli svetilniki?

Jani Sever


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2007/05/28/z-glavo-skozi-zid/

URLs in this post:
[1] Image: http://www.flickr.com/photos/7316213@N08/517510086/