Friday 10. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Salto mortale

25. maj 2007 ob 11:14 | Jani Sever |

Ponudba NLP za predsednico LDS je šokantna. Razlogov je dovolj. Katarina Kresal ni politik. Mimogrede, tudi sama včasih uporablja moški spol, ko govori o svoji kandidaturi. Kar je simpatično neobremenjeno. In govori lepo. Skepso zbujajo drugi poudarki.

katarina kresal lds 2
Za večino zelo prikupna Katarina Kresal Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Kresalova sicer odgovarja malo - vendar pametno. Rosviti Pesek se ni pustila zmesti. Vprašanje pa je ali ji verjamemo. Res je - Kresalova še ni niti uradna kandidatka za predsednico LDS. A hkrati je res tudi, da bi morala, če bi hotela postati uspešna voditeljica stranke, javnosti razložiti tudi svoje ideološke poglede.

Politika je pač ideologija in temu se politiki ne morejo izogniti. Tudi tisti, ki tega ne priznajo in pravijo, da so nadideološki, s tem izdajajo svojo ideologijo. Celo LDS je vedno imela svojo ideologijo. Še posebej v zadnjem času, ko se je stranka dovolj jasno nagibala v levo.

Najbolj očitno je bilo o njeni ideologiji mogoče sklepati po manifestu, ki ga je spisal Dušan Keber. Že naslov “Za Človeka pred profitom” je bil dovolj jasen. Jelko Kacin se od tega označevalca, tudi če je hotel, doslej ni znal ločiti. To mu bo kot kaže uspelo s podporo Katarini Kresal.

Njen drugi najbolj izpostavljeni podpornik Jožef Školč ima s tem manj težav. Konec koncev mu je, ko je kandidiral za predsednika LDS, gospodarski program spisal Mićo Mrkaić. Hkrati pa ima Školč tudi zasluge, da je v LDS pripeljal Drnovška, ki ga je bilo takrat težko označevati za levičarja.

Katarina Kresal je odvetnica, ki se ukvarja z gospodarstvom in seveda ni naključje, da so v stranko skupaj z njo vstopili predstavniki kapitala. Matjaž Gantar iz KD, bivši predsednik uprave Pivovarne Laško Tone Turnšek in podjetnik Boštjan Horvat, so močna ekipa. Z njimi in s Katarino Kresal - če bo seveda postala predsednica - LDS postaja neka druga stranka.

Sprenevedanja tu ne pomagajo. Salto mortale je konec koncev najbolj priljubljena cirkuška točka. In kadar uspe publika akrobatom bučno aplaudira.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Mtei pravi:

    Hja, zgleda da se bo tudi pri nas (kot že prej v drugih zahodnih državah) liberalna struja razdelila na levi in desni del. S tem da bo tista, za katero je bilo sprva mišljeno da bo leva (LDS) postala desno-liberalna, druga (Zares) pa levo-liberalna. No zaenkrat so vse to le špekulacije… :P

  2. decoy pravi:

    Stranki LDS bi morali sodno spremeniti ime ! Stranka ki se zavzema za ohranitev KOLHOZOV
    ( zdravstvo, šolstvo, “milica”, inštituti…) in ji nič sveto kar je liberalno, svoboda, zasebna lastnina….

    V Sloveniji je seveda to mogoče !

  3. štulič pravi:

    Harrison Ford, je katarzo doživel z Beguncem (Ally ni tako raztresena, več).Matjaž Gantar je tko in tko naš. G. Sever, g. Mrkaiča pa nikar, v nemar: Pliz!

  4. rok pravi:

    Hm,….kaj pa, če je Janša poslal z Gantarjem in novimi prišleki Trojanskega konja, ;-)

  5. decoy pravi:

    Dokončni propad LDS ni mogoče ustaviti, zato ker je propadla zagonska ideja, torej stranka propada globinsko !

    To kar se sedaj dogaja je make up mrtvaka !

  6. badabing pravi:

    Vstavite vlak rad bi izstopil. Tu si se rodil tu boš srce pustil, če pa hočeš pa spizdi.

  7. Tibor Jablonsky pravi:

    Hm…morda slovenska Segolene Royal? Tudi Drnovšek je v osemdesetih prišel iz neznanega… MOrda se začenja vzgoja nove predsednice? Čakam, da vidim kaj se skriva pod lupino, upam na najboljše.

  8. KRPAN pravi:

    Do 2008 nam bo vse jasno kam pes (Janša) taco moli.

  9. peter pravi:

    khm

  10. primorka pravi:

    Do volitev se bo že VEDELO.In vsak naj voli po svoji presoji,neobremenjeno.

  11. Bilgi360 pravi:

    1 lümen kaç watt

Komentiraj