Salto mortale

Avtor Jani Sever | 25. maj, 2007 @ 11:14

Ponudba NLP za predsednico LDS je šokantna. Razlogov je dovolj. Katarina Kresal ni politik. Mimogrede, tudi sama včasih uporablja moški spol, ko govori o svoji kandidaturi. Kar je simpatično neobremenjeno. In govori lepo. Skepso zbujajo drugi poudarki.

[1] katarina kresal lds 2
Za večino zelo prikupna Katarina Kresal Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Kresalova sicer odgovarja malo - vendar pametno. Rosviti Pesek se ni pustila zmesti. Vprašanje pa je ali ji verjamemo. Res je - Kresalova še ni niti uradna kandidatka za predsednico LDS. A hkrati je res tudi, da bi morala, če bi hotela postati uspešna voditeljica stranke, javnosti razložiti tudi svoje ideološke poglede.

Politika je pač ideologija in temu se politiki ne morejo izogniti. Tudi tisti, ki tega ne priznajo in pravijo, da so nadideološki, s tem izdajajo svojo ideologijo. Celo LDS je vedno imela svojo ideologijo. Še posebej v zadnjem času, ko se je stranka dovolj jasno nagibala v levo.

Najbolj očitno je bilo o njeni ideologiji mogoče sklepati po manifestu, ki ga je spisal Dušan Keber. Že naslov “Za Človeka pred profitom” je bil dovolj jasen. Jelko Kacin se od tega označevalca, tudi če je hotel, doslej ni znal ločiti. To mu bo kot kaže uspelo s podporo Katarini Kresal.

Njen drugi najbolj izpostavljeni podpornik Jožef Školč ima s tem manj težav. Konec koncev mu je, ko je kandidiral za predsednika LDS, gospodarski program spisal Mićo Mrkaić. Hkrati pa ima Školč tudi zasluge, da je v LDS pripeljal Drnovška, ki ga je bilo takrat težko označevati za levičarja.

Katarina Kresal je odvetnica, ki se ukvarja z gospodarstvom in seveda ni naključje, da so v stranko skupaj z njo vstopili predstavniki kapitala. Matjaž Gantar iz KD, bivši predsednik uprave Pivovarne Laško Tone Turnšek in podjetnik Boštjan Horvat, so močna ekipa. Z njimi in s Katarino Kresal - če bo seveda postala predsednica - LDS postaja neka druga stranka.

Sprenevedanja tu ne pomagajo. Salto mortale je konec koncev najbolj priljubljena cirkuška točka. In kadar uspe publika akrobatom bučno aplaudira.

Jani Sever


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2007/05/25/salto-mortale/

URLs in this post:
[1] Image: http://www.flickr.com/photos/7316213@N08/513747786/