Wednesday 31. May 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Ubogi atentator

13. julij 2009 ob 10:22 | Jani Sever |

Atentat na predsednika vlade je velika zgodba. Tudi tokrat, ko je njen edini nauk, da politika, ki sproža takšne reakcije, ne pomeni nič dobrega. A to smo vedeli tudi brez nesrečnega Zagrebčana, ki si je opasal bombe in šel nad premiera sosednje države.

Od tu naprej je poskus atentata postal legenda. Prav nič hudo grozečega ni v tej zgodbi. Res je, domnevnemu atentatorju bi se lahko bombe sprožile na vlaku, policist, ki ga je zaustavil, bi lahko bil manj priseben, lahko bi mu celo uspelo priti v bližino kakšne od slovenskih inštitucij oblasti. Lahko bi denimo vstopil v državni zbor in tam sprožil eksplozijo. Vse to bi lahko imelo zelo tragične posledice, vključno z mrtvimi, čeprav bi dejanju obupanca, ki ima očitno precejšnje psihične težave, težko rekli poskus političnega atentata.

Ne vemo niti tega, kaj je hrvaški bombaš natančno nameraval, niti od kod podatek, da naj bi poskušal umoriti slovenskega predsednika vlade. Zdi se, da je to pač preiskovalcem povedal sam. Nekako tako kot to, da ni sam in da gre za organizirano akcijo, v kateri naj bi imel več sodelavcev, kar se je izkazalo za popolno izmišljotino. Podobno najbrž velja tudi za domnevni atentatorjev cilj, ki je bil lahko sicer izvrstna motivacija za veterana domovinske vojne, ki se je odpravil reševat meddržavni spor.

Prav resnega atentata se tako, kot se je zadeve lotil, najverjetneje niti ne da izpeljati. Konec koncev do predsednika slovenske vlade ni tako zelo lahko priti. Ves čas je okoli njega par varnostnikov, ki budno pazijo na okolico. Vsaj tako se zdi. Ampak najprej je treba sploh ugotoviti, kje bi se dalo premieru sploh približati. Morda se to lahko zgodi povsem slučajno. Ampak za kaj takšnega je presneto malo možnosti. Drugače pa prav veliko ljudi ne ve, kje natančno se bo predsednik vlade gibal in kaj vse bo počel.

Veteran z visokim terorističnim ciljem o tem, kaj počne slovenski predsednik vlade več kot očitno ni imel pojma. Zdi se, da se je pač usedel na vlak in se odpeljal proti Ljubljani. To pa je tudi vse, čeprav je s svojim dejanjem povzročil veliko vznemirjenje. Hrvaška politika je obsodila kakršno koli nasilje. Slovenski predsednik vlade je dejal, da ga ni strah. Hrvaška in Slovenija pri preiskavi vneto sodelujeta. Kar v primeru, ki ni videti ravno zapleten, sploh ni zelo težko. Je pa hvalevredno.

Pravzaprav bi lahko ponesrečeni atentator postal junak velike zgodbe samo v primeru, če bi njegovo iracionalno ravnanje sprožilo racionalne politične odzive. A kaj takšnega je, zdi se, nemogoče pričakovati. Reakcije so zaenkrat ostale na nivoju kazanja poguma in načelnega obsojanja nasilja. Nič posebnega torej. Nobene refleksije, ki so je bili, vsaj v omejeni meri sposobni mediji. Čeprav je vsakomur jasno, da je bila norost atentatorja bistveno spodbujana prav z zaostritvijo meddržavnih odnosov.

Prav v tem je najbrž najbolj pomembna poanta neljubega dogodka. Odnosi med državama so tako zelo zastrupljeni, da je tak dogodek ne le mogoč, ampak niti nikogar pretirano ne šokira. Tako kot ne bo nikogar šokiralo, če bo med turistično sezono prišlo do kakšnega večjega meddržavnega incidenta. Nasprotno, videti je, kot da politiki v obeh državah stopnjevanje napetosti še vedno ustreza. Slovenija zdaj lahko kaže na to, kam je hrvaška politična retorika pripeljala. Hrvaška pa na to, kakšne posledice ima krivična blokada.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 28 x komentirano
 1. obama pravi:

  Ne vemo niti tega, kaj je hrvaški bombaš natančno nameraval, niti od kod podatek, da naj bi poskušal umoriti slovenskega predsednika vlade

  ..tole je iberpolicaj Janko (Helgin v.d.) v 5 minutah po prijetju ugotovil s telepatijo…
  zato tudi ne bo več dolgo v.d. :))

  J.v.d.Goršek : pravljica o atentatu na Borata (založba KGB,leto 2009,prva izdaja)

 2. NoMercy pravi:

  dajmo to napihniti v res omembe vreden medijski dogodek.
  Atentator je bil pravoverni vojak HR še iz časa Tuđmana in se ni mogel sprijazniti z dejstvom, da je Sanader odstopil zaradi “ene” SVN, ko pa se je sam boril za to, da bi bila HR velika, vplivna in dominantna država na Balkanu, v Natu, EU …

  Če že ni bil njegov cilj predsednik vlade SVN potem pa je bil zagotov vsaj Jonžko Joras!!

  In zakaj je imel kot izkušen vojak 5 bomb - torej je imel v načrtu vsaj 5 ciljev!!

  ————————-
  Še največji problem pa je, da se lahko HR državljani opremijo z bombami (le kaj imajo še doma na zalogi) in se odpravijo v EU!!
  Si lahko kdo zamisli kaj bi dobili, če HR vstopi v EU in potem še v Shengen, kjer je gibanje praktično neomejeno!!!

 3. krucefiks pravi:

  Politika, ki je s hujskaštvom ustvarila razmere, v katerih se (sicer neprištevnemu) posamezniku “spipa” in gre nad premierja druge države, obsoja nasilje.

  To ni komedija, to je tragikomedija.

  (s politiko imam v mislih tako slovensko kot hrvaško)

 4. NoMercy pravi:

  5 bomb v SVN je najmanj enako, če ne več kot je bil 9.11. (menda 4 avijoni) napad AlKaide na ZDA, kasneje pa še bombe v Londonu, Madridu … — glede na velikost in pomembnost SVN v primerjavi z ZDA, UK, E ..
  Kaj je torej res in kaj se dogaja???
  Kdo je v “ozadju” tega incidenta — ne mi govoriti, da se kdo v HR lahko kar tako meni nič, tebi nič usede na vlak z bombami za pasom!!!! (malo si je treba osvežiti komu vse so bile podtaknjene bombe pod avtomobile, kako lahko tebi nič meni nič ustrelijo mladenko sredi dneva pred njenim stanovanjem … )

  Od zunanjega ministrstva pa pričakujem objavo splošne nevarnosti obiskovanja HR za vse prebivalce EU.

 5. obama pravi:

  NoMercy pravi:

  13. julij, 2009 ob 11:03
  Od zunanjega ministrstva pa pričakujem objavo splošne nevarnosti obiskovanja HR za vse prebivalce EU.

  …hehe,splošno nevarnost bi morali objaviti takoj po kraji raketometov iz Vrhnike..Tisto deluje malo drugače kot M75 bomba.. Ampak o tem Janko v.d. seveda nič…

 6. NoMercy pravi:

  @ obama (če že nosiš nick po najbolj znanem Obami): tisti raketometi so bili v EU in zgodilo se je v EU (za primerjavo: v ZDA je to interni dogodek), razen, če ga niso izvedli osumljeni povezave z AlKaido).
  apadalec na SVN pa je iz druge države, izven Shengena!!!
  in preberi opozorilo še enkrat: nanaša se na državo izven EU in izven Shengna!!

 7. angie pravi:

  Dejansko gre najbrž res za ubogega bolnega človeka, ki preveč gleda HTV, Bere Nacional ipd….in verjame Sanaderju, ki na strankarskem kongresu vpije: “Niti cm naše zemlje nećemo odstupiti Slovencima!” Res je najbrž človek žrtev medijske (politične) gonje sedanje hrvaške vlade.

 8. luka pravi:

  baje, da obstajajo slike, kjer je viden v družbi sanaderja (za isto mizo pijeta črno vino in zobata paški sir)….prav tako je njegov myspace buddy….tko sem slišal…baje, da sta s sanaderjem odprla več topicov na temo sovraštva do slovenije….vse to sem zvedel od ljubiteljskega hekerja v slovesnki policiji….res…

  :

 9. NoMercy pravi:

  kakšni so kaj omevi raznih “Hate” strani ??? ima kdo kakšen link?

 10. obama pravi:

  NoMercy pravi:

  13. julij, 2009 ob 11:18
  @ obama (če že nosiš nick po najbolj znanem Obami): tisti raketometi so bili v EU in zgodilo se je v EU (za primerjavo: v ZDA je to interni dogodek), razen, če ga niso izvedli osumljeni povezave z AlKaido).
  apadalec na SVN pa je iz druge države, izven Shengena!!!

  češ povedat,da je tisti napadalec zmožen priti pred parlament in zraven policaja vržt bombo v Borata?

  mal preveč vilija Kojota in inšpektorja Kluzoja gledaš,očitno

 11. NoMercy pravi:

  @ Obama: ko bomba poči je prepozno!! Dobra strategija pa je braniti ozemlje izven svojih meja!!!
  Koliko mrtvih pa bi bilo potrebno, da bi to bil napad na SVN??? Bi bil zadosti že policaj, ki je vse skupaj rešil ali naj bi bil zraven pospravljen še kakšen vrtec, šola .. tvoji bližnji, TI - kot nič hudega sluteči ???
  Očitno se izdajaš za petokolonaša neke teroristične mreže — si sam vpleten v to štorijo??

 12. zirosi pravi:

  No ja ravno najbolj pameten ni bil - je pa njegovo početje lahko tudi posledica NATO doktrine o preventivnem napadu. S tega stališča je kot pravi borec samo stopil v bran lepe njihove na našem ozemlju.

  Je pa smešno govorjenje, da njegov poskus verjetno ni političen - glede na to, da se je odpravil na politike, je zadeva tudi politična, pa čeprav bi se Pahorju hotel samo maščevati zato, ker je Borut njegovemu petelinu jezik kazal.
  In čeprav je vse skupaj res videti “neprofesionalno”, bi lahko imelo zalo profesionalne posledice…

  Poleg tega pa človek dobi občutek, da imajo na Hrvaškem še precejšno zalogo takšnih in drugačnih “ubogih atentatorjev” - zalogo, ki se najbrž ne zmanjšuje.

 13. NoMercy pravi:

  A so pri SDS že kometirali ta dogodek?
  Koga v SVN so obdovžili, da je do tega terorističnega napada prišlo?
  Saj vendar ni slučajnost, da se to zgodi par dni po odstopu IS? - kaj pa Blejski dogovor - vključuje tudi takšne posebne metode?
  Ali so bombe še iz časov trgovanja z orožjem (ko je bil JJ obrambni minister) ali pa iz kakšnega novejšega časa?

 14. bas3 pravi:

  Morda pa gre samo za uverturo v načrtovano jesensko berdavsovanje?

 15. obama pravi:

  NoMercy pravi:

  13. julij, 2009 ob 13:53

  mogoče so te bombe pršle z Vrhnike….

 16. 007 pravi:

  ne pozabt na strokovno greško polcije, ki je vlak spustila naprej vse do ljubljane. to sceno za TV bi morali uprizoriti že na dobovi ne pa v lj. kaj pa če je res bil še kakšen prfuknjenc s hrvaške gor in je lohk bombe odvrgel v savo ali pa recmo izstopil kje na vmesni postaji.

 17. angie pravi:

  NoMercy pravi:

  13. julij, 2009 ob 13:53
  A so pri SDS že kometirali ta dogodek?

  So, skrajno slaboumno: naslov njihovega cenjenega prispevka se glasi: Se atentarju obeta zaposlitev v slovenski policiji?

 18. Neja pravi:

  Ubogi atentator je menda bil v Nemčiji 8 let zaprt. Predstavljam si, da je njegovo duševno stanje pregledal kakšen sodni izvedenec in da so ugotovili, da je prišteven in za svoja dejanja odgovoren. Kaj pravite?

 19. BOTA pravi:

  Treba se je vprašati o povodu za omenjeno dejanje. Ta ni samo v postravmatskih težavah vojnega veterana. Je v bombastičnih govorih prejšnjega predsednika hrvaške vlade in predsednika države. Govorih, ki so po svoji vsebini in retoriki spominjali na že videno v Bavarskih pivnicah v 30 letih prejšnjega stoletja. Nad tem se mora zamisliti sedanja predsednica Hrvaške vlade, verjeto pa še kdo drug tudi.

 20. Kaktus pravi:

  http://www.sds.si/aktivnosti-2940/novice/se-domnevnemu-atentatorju-na-boruta-pahorja-obeta-/

 21. anton pravi:

  Dobra stvar je, da je policist v Dobovi reagiral, kot je! Da je vedel, kako ročna bomba deluje. Če je reagiral spontano (najbrž ni bil šolan v Tacnu, če pokriva mejo?!), toliko bolje in je nedvomo dvignil podobo o usposobljenosti slovenskih policistov. Vse drugo so špekulacije in priložnost za samopromocijo. Na svetu je norcev že tako preveč, zakaj bi jih še spodbujali s publiciteto? Ko nekateri pokvarjeni policaji na Hrvaškem, menda, že provocirajo, s klofutami, da bi dobili razlog “razbiti” kakega slovenceljna!
  Bolj me skrbijo reakcije (gledal sem komercialko!) sosedov in znancev nesojenega atentatorja. Ko je, na videz zrel človek, v letih, mirno izjavil, da bi kaj takega storil še marsikdo, “da ima petlje”!?????
  To pa je hudo. Ne dvomim, da takih ne manjka tudi na naši strani meje. Ob tem pa zbledijo vse naše in njihove politične floskule!
  Smo oboji, Hrvati in Slovenci, res že požrli vse “nore gobe”, ki nam jo servira politika?

 22. uničevalec rdečuhov pravi:

  sVETA preproščina.Kakšna manipulacija z slovenskim neukim folkom!Nihče, prav nihče ob zaslišanje ni izjavil in izjavljal , da je subjwekt atentata Pahor?Tudi sam domnevni atentator ni NIKOLI izjavil,da se odpravlja v Ljubljano nad PAHORJA??.Čista boljševistična manipulacija z neukim folkom!Pa zakaj ravno Pahor??On je ja navadni in pritlikavi dvorni norček,ki ga vodijo tovariši iz murgeljskega in borčevskega ozadja!!Potegavščina in samo potegavščina.

 23. NoMercy pravi:

  @ 22. uničevalec rdečuhov: saj jaz moram tudi sprejeti, da ni šel nad tebe … škoda :P

 24. anton pravi:

  Uničevalec rdečuhov, z domnevnim atentatorjem sta kar usklajena! On bi sicer najraje počil Pahorja, ki je pač predsednik vlade, zadostoval bi mu pa tudi vsak drug “rdečuh”, ki bi takrat postopal pred zgradbo slovenskega parlamenta. Če pa je, denimo, daltonist, bi jajce zakotalil tudi pod krilo vaše mamice.
  Blagor ubogim na duhu! Za onega z bombami zdaj domnevno vemo… kaj ga poganja. Kako je z vami?

 25. Dolfe pravi:

  Ja, res nasedate komunajzerski propagandi. Če bi bil “atentator” res atentaator bi izvlekel iz bombe (žlice) varovalko še pred postopkom in bi se policajček lepo podelal v spodnjice. Če bi pa šlo za še bolje pripravljenega atentatorja, bi pa uporabil predelan detonator (trenutni) brez netilke in bi oba s policajčkom odpeketala v večna lovišča.

 26. luka pravi:

  škoda, da se “drama” ni odvijala kakšnem novejšem busu, ali celo mestnem….tam majo kamere!!!:)

 27. Pravljice o atentatorjih pravi:

  Dokler takile kao atentatorji okol hodijo je kar dobro,Ko bodo “narodi atentatorji” z obeh strani Kolpe začeli po LJ in ZG cestah hodit bo bolj veselo. Kmalu na tem valu.!! U biti me pa za vso to politično bagro z obeh strani boli … !!!!

  RAJA ZBUD SE!!!!

 28. zoritoler imol pravi:

  Hello. magnificent job. I did not anticipate this. This is a excellent story. Thanks!

Komentiraj