Razpadajoče slučajno

11. julij 2009 ob 7:10 | Borut Levart |

Kaj je za vas slučajno? Za računalniškega programerja so slučajna števila, ki jih dobi z generatorjem slučajnih števil. Za računalniškega inženirja so slučajni moji premiki miške med surfanjem po spletu. Čeprav zame premiki niso slučajni, jaz, vsaj trenutno, vem, zakaj premikam miško kam. Nekatere različice operacijskega sistema Unix dejansko skrbijo za nabor slučajnih vrednosti in ga obnavljajo s časi med pritiski tipkovnice in premiki miške. Za biologa je slučajna kombinacija genov pri spolnem razmnoževanju, kar je pravzaprav del naravnega izbora, ki ga sestavljajo slučajne spremembe in pa neslučajno potrjevanje sprememb. Evolucija si namreč nekako zapomni, kaj je dobro in kaj slabo, ter dobro ohranja. Nasprotniki darvinizma ta drugi del kdaj pozabijo ali obrnejo in rečejo: “No, kaj pa človeško oko? Kaj takšnega že ne bi moglo nastati slučajno!” Na kar darvinist odvrne, da se oko ni ves čas razvijalo slučajno v kar vse smeri, ampak se je razvilo po doolgem naraščajočem nizu naključij, kjer je vsaka stopnica pomenila korak na boljše. Douglas Adams je s tem začel pogovor med Bogom in Človekom v Štoparskem vodniku po galaksiji, pogovor o ribi babilonki, s katero v ušesu pri priči razumemo vse, kar pride do nas v obliki kakršnegakoli govora. (prevedel Alojz Kodre)

Seveda je skrajno neverjetno, da bi se nekaj tako neznansko koristnega razvilo zgolj po naključju, in nekateri misleci so v tem prepoznali dokončni in ključni dokaz za neobstoj Boga.

Dokaz gre približno takole: “Nočem dokazovati, da obstajam,” reče Bog, “kajti dokaz je zanikanje vere, brez vere pa me ni.”

“Ampak,” odvrne Človek, “z babilonko si se izdal. Kaj takega se ni moglo razviti po naključju. Ta riba priča o tvojem obstoju, se pravi, da po lastnih besedah ne obstajaš. QED.”

“Ojej,” reče Bog, “na to pa nisem pomislil.” In izgine v pišu logike.

“No, ta je bila lahka,” reče Človek in za nameček dokaže, da je belo črno. In že ga do smrti povozijo na prvi zebri.

Marsikaj okoli nas je slučajno, kdaj pa občutek tudi prevara. Na Čopovi ne srečujemo slučajnih ljudi, ampak gremo mimo slučajnih Ljubljančanov, ki takrat niso drugje. Srečanje znanca, ki podobno kot mi obožuje razprodaje in neke posebne čevlje, v trgovini s tistimi posebnimi čevlji na razprodaji ni slučajno. In če srečate kdaj koga, ki bi rad kaj od vas, nekje povsem na slučajnem, obstaja po mojih izkušnjah velika verjetnost, da srečanje ni slučajno.

Za slučajne izide je že pračlovek metal kaj v zrak in gledal, kako se umiri. Danes se vrže kovanec z “možem” in “cifro” ali pa se meče igralno kocko, ki pokaže eno od šestih vrednosti z isto verjetnostjo 1/6, če je kocka poštena. Mi smo šli v srednji šoli malo dlje in računali z dvema kockama; kolikšna je verjetnost, da vržemo skupaj osem pik, najmanj deset ipd.? Izpisali smo tabelo z vsemi možnostmi, v prvi vrsti 1-1, 1-2 … 1-6, v drugi 2-1, 2-2 in tako naprej do 6-6. Potem smo prešteli želene dogodke, nič pametnejšega. Tega je že lep čas. Zdaj bi šli lahko še malo dlje. Otroci zorijo vse hitreje ter vse prej in samo vprašamo se lahko, kdaj bo človek na začetku osnovne šole računal s tremi kockami in si pomagal s tabelo v obliki hologramske kocke, ki jo bo vrtel pred sabo. (foto gettyimages.com, montaža Mathematica)

Izide igralne kocke prikažemo z zgornjim grafom, ki predstavlja verjetnostno porazdelitev. V našem primeru je diskretna, z eno kocko lahko seveda vržemo od ena do šest pik in nič vmes. Obstajajo pa tudi zvezne verjetnostne porazdelitve z nepretrganimi grafi. S čimer bi se navezal na naslednji zapis. Tri posebne porazdelitve predstavi video, ki se trikrat ponovi, vsakič počrni sliko drugače. Prvič izginjajo kvadratki enakomerno v času, kar je podobno metanju kocke, verjetnostna porazdelitev enakomerno slučajnih števil oziroma časov smrti za posamezne kvadratke je prav tako konstantna. Drugič razpade slika po normalni, Gaussovi porazdelitvi, novih črnih kvadratkov je na začetku in na koncu najmanj, vmes jih je veliko več. Naposled umre slika eksponentno. Tu veliko kvadratkov ugasne v prvih trenutkih, aktivnost pa se potem do konca življenja počasi manjša.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 25 x komentirano
 1. Zbik pravi:

  Ampak “najbolj zanimiv” način “razpadanja” si pa izpustil - po Poissonovi porazdelitvi… oziroma, ker je to diskretni primer… bi bila to kar binomska… šlo bi za Jackov radioatkivni razpad.

 2. Zbik pravi:

  Se opravičujem za nezaslišano napako. Sem hotel na kratko, pa me tepe, ker sem povedal čisto nekaj drugega, kot sem hotel. Jasno, obe - Poissonova in binomska porazdelitev sta diskretni. Kar sem nameraval reči (pa nisem) je, da je število točk relativno majhno in bi morda bila zato razlika med binomsko in Poissonovo in zaznavna. Torej

  POPRAVA

  Ampak “najbolj zanimiv” način “razpadanja” si pa izpustil - po Poissonovi porazdelitvi… oziroma, ker je število točk relativno majhno … bi bila to kar binomska… šlo bi za Jackov radioatkivni razpad.

 3. Bo pravi:

  Hvala, popravim naslednjič.

 4. Sulejman Sultan pravi:

  Vest plačuje za takšne članke?

 5. Bo pravi:

  @Sultan: nego?

  @Zbik: “Jackov radioaktivni razpad”, hehe. Čeprav, veš, to sem imel v mislih pri zadnji, eksponentni porazdelitvi, povezana je s Poissonovim postopkom in lahko predstavi čase med radioaktivni razpadi.

 6. Zbik pravi:

  @Bo

  Hm, zdaj ko to praviš, se samo vprašujem, zakaj nisem tega že sam opazil, saj je napisano. Površno prvo branje, verjetno, pa neomemba Poissona. No, sva pa malo čveknila…

 7. Carpet Cleaning Windsor Heights WV pravi:

  … [Trackback] …

  […] Here you will find 24083 additional Info to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 8. Among us cheats pravi:

  … [Trackback] …

  […] Info on that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 9. trios en huelva pravi:

  Hi to every single one, it’s truly a good for me to go to see
  this website, it consists of helpful Information.

 10. consejos para tener éxito con los encuentros contactos pravi:

  Appreciate this post. Let me try it out.

 11. costo del servicio de eharmony pravi:

  Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months
  of hard work due to no backup. Do you have
  any solutions to protect against hackers?

 12. kaws rocks | crumpets vape | guava gas strain |springfield farms carts | dmt vape uk | curepen legend og | mad river melts | buy dmt vape pen |kaws rocks weed | boutiq vapes |glo extracts | kaws weed | georgia pie strain pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 13. xnxx2 pro pravi:

  Howdy! I know this is kkind oof offf topic bbut I was wonderiung iif you kmew were I could gett a captcha plugin foor my coomment form?
  I’m usung thhe same blkog platformm ass yolurs and I’m having divficulty finding one?
  Thnks a lot!

 14. หวยยี่กี pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 15. 웹툰 미리보기 pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 16. สั่งดอกไม้ออนไลน์ pravi:

  … [Trackback] …

  […] Here you will find 32564 more Info to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 17. superkaya88 pravi:

  … [Trackback] …

  […] Info to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 18. ชั้นวางของเหล็ก pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More Information here to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 19. ppu-prof_sag pravi:

  Забота о жилище - это забота о удовлетворении. Утепление наружных стен - это не только модный облик, но и обеспечение тепла в вашем уголке уюта. Мастера, специалисты в своем деле, предлагаем вам превратить ваш дом в идеальное жилище.
  Наши работы - это не просто утепление, это творческое воплощение с каждым шагом. Мы осуществляем совершенному сочетанию между формой и содержанием, чтобы ваш дом преобразился не только теплым и уютным, но и великолепным.
  И самое главное - разумная цена! Мы верим, что профессиональные услуги не должны быть сверхдорогими. Стоимость утепления фасада с декоративной штукатуркой начинается всего начиная с 1250 рублей за квадрат.
  Современные технологии и высококачественные строительные материалы позволяют нам создавать тепловую обработку, которая обеспечивает долговечность и надежность. Позабудьте о холоде стен и дополнительных затратах на отопление - наше утепление станет вашим надежным защитником от холода.
  Подробнее на официальном сайте
  Не откладывайте на потом заботу о радости жизни в вашем жилье. Обращайтесь к опытным строителям, и ваше жилье станет настоящим художественным творчеством, которое подарит вам не только тепло. Вместе мы создадим дом, в котором вам будет по-настоящему удобно!

 20. มวยพักยก LSM99 pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More on on that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 21. ทำเว็บไซต์บริษัท pravi:

  … [Trackback] …

  […] Here you will find 95425 more Information on that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 22. what do bunnies eat pravi:

  … [Trackback] …

  […] Read More to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 23. คาเฟ่อารีย์ pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 24. แผ่นซับเสียง pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More to that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

 25. เช่ารถตู้พร้อมคนขับ pravi:

  … [Trackback] …

  […] Find More here on that Topic: vest.muzej.si/2009/07/11/razpadati-slucajno/ […] …

Komentiraj