Takle mamo 076

10. julij 2009 ob 22:38 | Vest |

DRŽAVNI UDAR, KI TO NI
V Hondurasu se je zgodil državni udar. Iz položaja in države je bil v pidžami odstranjen predsednik Zelaya. Predsednik parlamenta se je oklical za novega predsednika države, vojska je prevzela oblast na ulicah. Vse to je bilo storjeno v imenu obrambne demokracije in ustavnega reda. Povod za državni udar je bil razpis posvetovalnega referenduma o spremembi ustave, s katerim bi predsednik države dobil možnost dvakratnega mandata. Aktualnemu predsedniku sprememba ustave ne bi direktno koristila. Ustavno sodišče je referendum razglasilo za neustavnega, kongres in vojska pri njegovi izvedbi nista hotela sodelovati. Nova oblast je razglasila izredno stanje in policijsko uro, zaprla množico medijev, ki nasprotujejo državnemu udaru, začasno preklicala številne zakone, člane vladnega kabineta, ki se niso pravočasno skrili, pa zaprla ali izgnala.
Predsednik je s serijo povsem nepričakovanih ukrepov razjezil drugače notranje razklano gospodarsko, politično in versko elito. Čeprav je kandidiral kot predstavnik desnosredinske Liberalne stranke, se je z množico populističnih ukrepov oddaljil od svojih političnih zaveznikov. Izdal je svoj družbeni razred, hkrati pa si ni pridobil podpore revnih in marginaliziranih. Kot predstavnik bogatega rančerskega sloja si kljub svojemu delovanju ni pridobil novih zaveznikov med sindikati in socialnimi gibanji. Ti mu niso zaupali tako zaradi razrednih razlik kot zaradi predsednikove družinske zgodovine iz časov državljanske vojne.
V zunanjih odnosih se je povezal s Chavezom, ki mu je omogočil nakupe poceni nafte, državo je vključil v ALBO, namesto tradicionalne naslonjenosti na Washington se je vključil v avtohtone povezovalne procese Latinske Amerike. V notranji politiki je naredil precejšen napredek k egalitarnosti in enakim možnostim. Zakonsko določeno minimalno plačo je povečal za 60% in močno povečal izdatke za zdravstvo ter izobraževanje, kar je povzročilo jezo gospodarske in družbene elite ter njihovih zaveznikov v vojski. Državni udar so tako podprli vojska, kongres, Rimokatoliška cerkev in gospodarska elita države.
Zaleyo so na poskusu povratka v domovino spremljali predsednik Generalne skupščine ZN, predsednik OAS (Organizacija ameriških držav), ter predsedniki Ekvadorja, Paragvaja in Argentine. Vojska je z vozili zasedla pristajalno stezo, predsedniškemu letalu in spremstvu pa zagrozila, da bodo sestreljeni. Predsednika je na letališču pričakala množica podpornikov, vojska je v streljanju na demonstrante ubila enega izmed njih. Dogajanje v Hondurasu je obsodila tudi ameriška administracija, ki pa ni jasno kategorizirala dogodka za državni udar. Zato ni po vzoru ostalih držav OAS in EU umaknila ambasadorja in ustavila vse pomoči, kot bi ji v takšnem primeru nalagala lastna zakonodaja. Zanimivo je, da sta bila le nekaj dni pred izvedbo državnega udara na pogovorih z načrtovalcih udara ameriški ambasador v Hondurasu in pomočnik sekretarja za Zahodno hemisfero. Oba sta bila Busheva svetovalca za Latinsko Ameriko v času državnega udara proti Hugu Chavezu.

ETNIČNI PROBLEMI Z ENERGENTI
Po hudih nemirih v glavnem mestu kitajske province Sinkjang, v katerih je bilo ubitih vsaj 160 ljudi, je vodstvo lokalno vodstvo partije napovedal smrtne kazni za vse, ki bodo spoznani za krive umorov. Aretiranih je okoli 1400 ljudi, večinoma študentov. Na ulicah mesta patruljira vojska. Ujgurska islamska skupnost vidi prave vzroke nemirov v represiji in diskriminaciji ter namernemu priseljevanju hanskega prebivalstva, da bi njihova etnična skupnost postala manjšina na lastnem ozemlju. Kitajska uradna oblast za nemire krivi ujgursko politično emigracijo in tuje obveščevalne sile. Avtonomna regija Sinkjang je pomembna ne le zaradi tega, ker predstavlja kar šestino površine Kitajske. Strateško je pomembna zaradi precejšnjih zalog nafte, zemeljskega plina in mineralov.

IAEA Z NOVIM ŠEFOM
Agencija za jedrsko energijo je dobila novega vodjo. Nobelovca Mohameda Al Baradeija, ki se bo upokojil novembra, zamenjuje Japonec Jukija Amano. Ta naj bi bil zadržan tehnokrat, ki bo agencijo depolitiziral. Njegovo izvolitev je najbolj podpiral Zahod, ki bi rad videl dodatno zaostrovanje ukrepov proti širjenju jedrskega orožja. Države v razvoju vidijo dosedanji režim nadzora kot zaviranje legitimnih teženj po obvladovanju jedrske tehnologije. Amano je bil zato izvoljen z minimalno večino.
Kljub temu je novi generalni direktor agencije takoj presenetil s prvimi izjavami za javnost. Za razliko od Baradeija, ki je imel “občutek” (gut filling), da Iran razvija jedrsko orožje, Amano pravi, da nima Agencija čisto nobenih dokazov o takšnem početju. Hkrati je obljubil, da ne bo služil nobeni interesni skupini, Agencija mora biti neodvisna in ne sme poklekati pred političnimi pritiski katerekoli skupine ali regije.

ŽIDOVSKI NAPADI V FRANCIJI
V mirnem delu Pariza je bila napadena knjigarna Resistances. Zakrinkani napadalci so nekaj tisoč knjig polili z jedilnim oljem, razbili računalnike in prestrašenim prodajalkam in kupcem povedali, da pripadajo skupini JDL (Jewish Defence League). Organizacija JDL je zaradi rasizma in fizičnih napadov prepovedana tako v ZDA kot Izraelu, v Franciji pa ne. Lastnika knjigarne sta vodji Koordinacije pobud za pravičen mir na Bližnjem vzhodu, torej organizacije, ki podpira pravico Palestincev do lastne države. V knjigarni poleg literature o Bližnjem vzhodu organizirajo tudi množico tečajev in predavanj. Podoben napad je knjigarna doživela pred tremi leti, ob predavanju izraelske lingvistke. Takrat je bil v knjigarno odvržen solzivec. V zadnjih letih se v Franciji povečuje število napadov radikalnih cionističnih skupin na Arabce, Muslimane ter zagovornike palestinskih pravic. Pripadniki skupine LDJ so nazadnje napadli obiskovalce gledališke predstave posvečene solidarnosti z otroci Gaze. Policija se v glavnem odziva mlačno, politika prav tako. Desnokatoliški policijski sindikat je celo javno podprl cionistični skupini LDJ in Betar, ker branita lastnino in ljudi. Takratni policijski minister Sarkozy se na takšne izjave ni odzval . Skupina napadenih študentov je bila tako primorana brez policijske pomoči zbrati dokazno gradivo, ki je vzdržalo pred sodiščem. Večina obsojenih pripadnikov židovskih rasističnih skupin ob prvi priložnosti pobegne v Izrael.

ČUDNA POTA DRŽAVNIH DOLGOV
Pred mesecem dni sta bila v Italiji na vlaku namenjenem v Švico aretirana dva Japonca. Finančna policija je pri njiju v kovčku z dvojnim dnom našla ameriške državne vrednostne papirje v vrednosti 134,5 milijarde dolarjev. Ti so iz redke serije, ki v glavnem ni bila v javni prodaji, opremljeni so z vso ustrezno bančno dokumentacijo. Oba japonska državljana trdita, da sta predstavnika ministrstva za finance, eden izmed njiju je brat pred kratkim odstopljenega viceguvernerja japonske centralne banke. Obveznice naj bi prodala v Švici, da bi prikrila vnovčenje tako velike količine, vir obveznic in sum, da ZDA ne bodo spoštovale svojih obveznosti do vnovčenja. Najverjetnejši kupec naj bi bila Banka za mednarodne poravnave iz Bassla.
Ameriške oblasti in CIA trdijo, da so vrednostni papirji ponarejeni, čeprav si jih do sedaj predstavniki ministrstva za finance še niso osebno ogledali.
Urednik ameriškega spletnega radija, ki je novico o zasegu enormne količine državnih vrednostnih papirjev prvič lansiral v ZDA, je nameraval objaviti njihove serijske številke. Preden bi lahko to storil, je bil aretiran. Obtožnica ni povezana z zgodbo o obveznicah.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 129 x komentirano
 1. medek pravi:

  Dobra lekcija :)

 2. Vagabond pravi:

  Magnificent!

 3. medek pravi:

  Slovenski imperializem
  …še ena…

  rdečkasti Pahor :)

  Če bi EU šlo za zagotavljanje dovažanja humanitarne pomoči, bi lahko njene sile bliže domu nastopile proti izraelskemu piratstvu. Izraelska vojna mornarica je namreč v mednarodnih vodah ugrabila več kot eno ladjo, ki so vozile humanitarno pomoč Palestincem v Gazi. Gre torej za selektivno aplikacijo humanitarnih načel, kar je neločljivo od uporabe humanitarizma za zagotavljanje političnega gospostva.

  http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042282623

 4. medek pravi:

  In Slovenija usposablja Mosad :)

  A, da bomo uravnoteženi bomo urili tudi Hamas?

  A najprej treniramo Mosadovce in potem zdravimo otroke brez delov teles?

  Vmes pa lovimo pirate in varujemo afganistanske lorde?

 5. luka pravi:

  katja I love you:)

  boli me k. za honduras:)

 6. Q_ pravi:

  …med ugrabljenimi pa bili tudi irska nobelovka in bivša ameriška kongresnica in predsedniška kandidatka.

 7. medek pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=EQIC9wOh-1I

  po deportaciji nazaj v ZDA

 8. medek pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=mPpMc3PamFs&translated=1

 9. medek pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=aizL4fVhK8w

 10. NoMercy pravi:

  kdaj bo tako vroče, da bo Katja samo v kakšni mikro majčki ?!?! — samo, da ne bo takrat na dopustu !!

 11. Ntlaoa pravi:

  buy cialis 40mg pill brand tadalafil 40mg buy ed pills sale

 12. Isfqei pravi:

  order accutane 40mg sale buy isotretinoin 40mg pill buy azithromycin 250mg

 13. Ejelpa pravi:

  buy azithromycin 500mg without prescription buy cheap generic azithromycin neurontin canada

 14. Opjveh pravi:

  buy generic furosemide for sale vibra-tabs buy online order generic albuterol 2mg

 15. Krlogk pravi:

  order vardenafil 20mg generic tizanidine order online plaquenil online

 16. Ieorai pravi:

  altace us order generic ramipril buy etoricoxib 120mg sale

 17. Erbzad pravi:

  mesalamine order online where can i buy mesalamine avapro price

 18. Tinyav pravi:

  buy olmesartan 10mg sale buy calan 240mg generic order divalproex 500mg

 19. Thedlc pravi:

  how to buy clobetasol buy generic cordarone oral amiodarone

 20. Sehzhw pravi:

  carvedilol 25mg for sale chloroquine cheap aralen 250mg cheap

 21. Bxjbae pravi:

  diamox 250 mg generic imuran 25mg canada imuran where to buy

 22. Mfczkh pravi:

  order digoxin 250mg generic purchase molnunat online cheap buy molnupiravir online cheap

 23. Layakl pravi:

  order naproxen sale brand cefdinir lansoprazole medication

 24. Cqgmzc pravi:

  buy albuterol 100 mcg sale order protonix 40mg sale purchase phenazopyridine pills

 25. Dmwzqs pravi:

  buy olumiant 4mg pill purchase atorvastatin for sale atorvastatin 80mg canada

 26. Tijknf pravi:

  order montelukast 5mg generic avlosulfon online order purchase avlosulfon pills

 27. Fxmzsd pravi:

  nifedipine 30mg generic perindopril without prescription order allegra 120mg pill

 28. Cydsfe pravi:

  norvasc 10mg price amlodipine 10mg pill order prilosec 20mg generic

 29. Tuqsru pravi:

  dapoxetine 60mg price buy orlistat 120mg generic brand orlistat 120mg

 30. Pkqtsh pravi:

  buy metoprolol generic where can i buy methylprednisolone purchase medrol generic

 31. Cmrqtf pravi:

  buy aristocort 4mg pills buy clarinex claritin pill

 32. Ualwna pravi:

  diltiazem brand where to buy zovirax without a prescription buy allopurinol tablets

 33. Ypmdch pravi:

  rosuvastatin 10mg usa purchase rosuvastatin online cheap purchase motilium for sale

 34. Radmyg pravi:

  acillin us buy generic acillin online flagyl 200mg for sale

 35. Shgvis pravi:

  sumycin 500mg drug buy baclofen for sale order generic baclofen 25mg

 36. Vlhrkj pravi:

  buy trimethoprim sale buy bactrim 960mg buy cleocin 150mg generic

 37. Hsqumc pravi:

  buy toradol pill inderal 10mg pills order inderal 10mg sale

 38. Moggtx pravi:

  erythromycin 500mg oral cheap fildena 50mg nolvadex order

 39. Eqhidv pravi:

  clopidogrel where to buy brand plavix 150mg warfarin where to buy

 40. Jlqxli pravi:

  purchase budesonide generic ceftin 500mg generic buy careprost generic

 41. Fdlgts pravi:

  cheap reglan cost reglan 10mg cheap esomeprazole 40mg

 42. Cuqhbj pravi:

  order methocarbamol for sale buy generic sildenafil 100mg where to buy suhagra without a prescription

 43. Jtvlts pravi:

  topiramate 100mg sale how to buy sumatriptan levaquin online order

 44. Qwqfhi pravi:

  dutasteride oral buy zantac pills cost meloxicam

 45. Bgxnqs pravi:

  order aurogra 100mg online buy aurogra 50mg pill estradiol 2mg oral

 46. Btrodd pravi:

  buy celebrex 100mg online cheap tamsulosin 0.2mg uk buy ondansetron 4mg online

 47. Jaoabv pravi:

  cheap lamotrigine 50mg buy mebendazole 100mg pill prazosin without prescription

 48. Jpwbfk pravi:

  aldactone without prescription oral simvastatin buy valacyclovir 1000mg online cheap

 49. Mcuilb pravi:

  order retin sale tadalafil 20mg sale buy avanafil 100mg generic

 50. Qnifnm pravi:

  buy proscar 5mg generic order viagra 50mg online overnight delivery viagra

 51. Bdfwff pravi:

  tadalafil 10mg oral tadacip 10mg price purchase indocin generic

 52. Vxegky pravi:

  tadalafil 20mg without prescription cheap tadalafil pill sildenafil canada

 53. Dvhnod pravi:

  tadalafil 40mg oral best pills for ed cheap erectile dysfunction pills online

 54. Zyhrfw pravi:

  order terbinafine for sale cefixime brand trimox 500mg oral

 55. Cmuqdb pravi:

  sulfasalazine 500mg usa olmesartan 20mg usa verapamil 120mg oral

 56. Egzcyb pravi:

  anastrozole 1 mg over the counter order biaxin 500mg pills buy catapres online

 57. Rvrsoc pravi:

  divalproex over the counter imdur online buy imdur 20mg without prescription

 58. Aassvb pravi:

  cheap antivert order minocin 50mg online cheap minocycline 100mg ca

 59. Cfvabk pravi:

  imuran online buy imuran price telmisartan us

 60. Mngdkz pravi:

  can you buy ed pills online purchase viagra generic buy sildenafil 100mg online cheap

 61. Mnsuss pravi:

  order molnupiravir 200 mg buy generic cefdinir for sale cheap cefdinir 300 mg

 62. Basxzx pravi:

  buy generic lansoprazole for sale lansoprazole 30mg tablet order protonix generic

 63. Mymydv pravi:

  buy ed pills generic cheap cialis without prescription cheap generic cialis

 64. Pvhydm pravi:

  phenazopyridine 200 mg usa purchase pyridium sale buy amantadine

 65. Nqcfdz pravi:

  buy generic ed pills over the counter genuine cialis brand cialis 5mg

 66. Afxiix pravi:

  buy avlosulfon without prescription buy adalat 10mg sale purchase perindopril online cheap

 67. Qjdovb pravi:

  order fexofenadine 120mg generic altace for sale order glimepiride for sale

 68. Hgmptq pravi:

  order terazosin arava us tadalafil 10mg pill

 69. Nlghil pravi:

  buy arcoxia paypal order arcoxia sale order azelastine 10ml sale

 70. Jaziau pravi:

  buy cordarone 100mg for sale phenytoin 100 mg ca buy dilantin 100mg sale

 71. Aaecxb pravi:

  buy avapro pill irbesartan pills buy buspar online cheap

 72. Eqhmku pravi:

  buy generic albendazole online buy albendazole 400 mg online medroxyprogesterone brand

 73. Myjnwq pravi:

  buy ditropan 5mg pills fosamax cheap cheap alendronate

 74. Dvelgi pravi:

  praziquantel 600 mg without prescription order praziquantel 600 mg for sale order periactin 4mg pill

 75. Hufrkg pravi:

  order nitrofurantoin 100mg sale purchase nortriptyline for sale order nortriptyline 25 mg pill

 76. Tgfetb pravi:

  fluvoxamine price fluvoxamine buy online purchase duloxetine for sale

 77. Etopaz pravi:

  glipizide pills buy betamethasone order betamethasone 20 gm without prescription

 78. Ticsza pravi:

  order generic paracetamol 500mg purchase pepcid generic pepcid online buy

 79. Lhymup pravi:

  anafranil 50mg over the counter buy prometrium sale progesterone 200mg price

 80. Wdvgif pravi:

  order prograf buy requip 1mg without prescription ropinirole 1mg canada

 81. Rlxevx pravi:

  tindamax for sale online order tinidazole online cheap order nebivolol online

 82. Eoxqcr pravi:

  buy calcitriol 0.25mg online purchase calcitriol generic buy fenofibrate 200mg pills

 83. Ulapew pravi:

  diovan 160mg oral combivent uk buy combivent online cheap

 84. Jdhvjy pravi:

  trileptal 600mg without prescription urso price order actigall 300mg sale

 85. Omxgki pravi:

  decadron tablet linezolid 600mg brand nateglinide 120mg usa

 86. Tsngou pravi:

  bupropion 150mg cheap bupropion cheap how to get strattera without a prescription

 87. Efaobp pravi:

  capoten for sale buy capoten 25 mg for sale buy generic tegretol online

 88. Jfujqw pravi:

  order seroquel 100mg generic sertraline 50mg tablet escitalopram 20mg tablet

 89. Phgqwu pravi:

  buy generic ciplox online lincocin order online buy cheap cefadroxil

 90. Vldxie pravi:

  combivir sale retrovir order buy accupril 10 mg pill

 91. Qsrmud pravi:

  sarafem 20mg without prescription prozac 20mg tablet purchase letrozole

 92. Ceqbfq pravi:

  buy generic frumil adapen cost acyclovir medication

 93. Syyodx pravi:

  bisoprolol 10mg tablet buy cheap generic myambutol order terramycin pills

 94. Pdofxf pravi:

  purchase valcivir pills famvir 500mg cost oral ofloxacin

 95. Wqgzpc pravi:

  generic vantin 200mg order theo-24 Cr 400mg online buy flixotide medication

 96. Ctefhq pravi:

  buy keppra 1000mg sale buy keppra 500mg pill viagra pills 50mg

 97. WillieDrige pravi:

  казино чемпион вход
  http://wiki.buscom.pro/%D0%A3%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Napiri3102

  Среди бескрайних просторов виртуального мира, словно настоящий чемпион, высится он - Champion Casino, огромное виртуальное казино, которое с легкостью завоевало сердца азартных игроков всего мира. Казино Чемпион - это магнетическая точка притяжения для тех, кто готов погрузиться в атмосферу азарта и риска, наслаждаясь игрой онлайн, абсолютно бесплатно и без необходимости заниматься регистрацией.Итак, не упустите свой шанс стать Чемпионом азартных развлечений. Официальный сайт Казино Чемпион с рабочим зеркалом всегда открыт для вас. Играть онлайн бесплатно и без регистрации – это ваш билет в мир волнения и увлекательных приключений. Поднимайтесь к вершинам азартного Олимпа вместе с Казино Чемпион – здесь рождаются настоящие победители!

 98. Nyhhfj pravi:

  buy ketotifen online doxepin medication order imipramine 25mg online cheap

 99. Kehqkx pravi:

  mintop us ed pills that work quickly can i buy ed pills over the counter

 100. Ifyxkh pravi:

  where to buy precose without a prescription purchase precose pills buy griseofulvin 250 mg sale

 101. Rgigxm pravi:

  melatonin 3mg pill order danocrine 100 mg generic cheap danocrine 100 mg

 102. Lewtgk pravi:

  dipyridamole drug order pravachol generic buy pravastatin 10mg for sale

 103. Kvvkbd pravi:

  buy generic dydrogesterone over the counter dapagliflozin 10 mg without prescription jardiance 10mg tablet

 104. Vjhzvt pravi:

  fludrocortisone 100 mcg for sale buy florinef generic loperamide 2 mg drug

 105. Oenvjf pravi:

  order generic monograph mebeverine where to buy buy pletal pills

 106. Lirwav pravi:

  cost prasugrel 10 mg buy thorazine 100mg generic buy tolterodine cheap

 107. Tlvrjb pravi:

  order pyridostigmine 60mg online buy mestinon 60mg generic rizatriptan for sale online

 108. Kfwjar pravi:

  buy ferrous 100mg online cheap buy risedronate pills for sale betapace medication

 109. Psajit pravi:

  buy enalapril sale casodex for sale purchase duphalac online cheap

 110. Nblcvi pravi:

  buy generic zovirax over the counter latanoprost ca rivastigmine online

 111. Sliivy pravi:

  buy generic betahistine buy latanoprost without prescription buy probenecid 500 mg

 112. Keaypq pravi:

  order premarin 0.625mg online cheap premarin sale viagra 25mg for sale

 113. Mzztyw pravi:

  oral omeprazole cheap lopressor 50mg buy lopressor online

 114. Gxrgvj pravi:

  buy tadalafil 5mg without prescription cialis pills 20mg order sildenafil 100mg pills

 115. Gnyxjt pravi:

  buy micardis 80mg generic how to buy molnunat order molnupiravir sale

 116. Udqgnu pravi:

  order cenforce 50mg without prescription purchase cenforce online cheap order aralen 250mg pills

 117. Aqfoas pravi:

  modafinil order online deltasone 40mg tablet prednisone 40mg brand

 118. Ztlcnw pravi:

  buy cefdinir tablets metformin 500mg generic buy prevacid 30mg pills

 119. Yvhuje pravi:

  buy accutane 20mg online order amoxil 1000mg for sale zithromax 250mg sale

 120. Fledtr pravi:

  buy azipro for sale gabapentin 800mg generic buy neurontin 600mg pills

 121. Cvnyku pravi:

  cheap lipitor 80mg albuterol 100mcg usa norvasc 10mg drug

 122. Dtqntm pravi:

  online slots for real money no deposit casino furosemide price

 123. Dukvkv pravi:

  pantoprazole without prescription pantoprazole pills purchase phenazopyridine pills

 124. Xklxlh pravi:

  best casino online purchase ventolin pills buy generic albuterol

 125. Wzioiv pravi:

  play online blackjack real money online blackjack free ivermectin 12mg for humans for sale

 126. Jajzvn pravi:

  symmetrel 100mg uk atenolol ca oral avlosulfon

 127. Qcsduw pravi:

  real online casino buy generic augmentin buy levoxyl pill

 128. Yekred pravi:

  buy clomiphene 50mg purchase azathioprine pill order generic imuran

 129. Tsjrnl pravi:

  buy medrol without prescription aristocort 4mg drug how to buy aristocort

Komentiraj