Wednesday 4. October 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Trubarjev dan

9. julij 2009 ob 0:15 | Denis Sarkić |

Skupina poslancev koalicijskih strank predlaga nov državni praznik - dan Primoža Trubarja. Trubarjev dan bi praznovali 8. junija, na domnevni dan rojstva tega velikega Slovenca. Predlog so danes v državnem zboru predstavili Samo Bevk, Majda Potrata (oba SD), Franc Žnidaršič (DeSUS) in Borut Sajovic (LDS). Novi praznik ne bi bil dela prost dan. Predlagatelji novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, novela ima dva člena, predlagajo sprejetje po skrajšanem postopku, ker gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona. V obrazložitvi razlogov za sprejetje zakona obujajo genezo sprejemanja zakona, ki ga je pripravil še tedanji izvršni svet in je bil sprejet novembra leta 1991. Od leta 1997 se je v zakonodajnem postopku znašlo precej predlogov za njegovo spremembo, a predlogi iz različnih razlogov praviloma niso bili sprejeti. Večje spremembe zakona so sledile jeseni leta 2005.

V Trubarjevem letu je Slovenski center PEN v državni zbor posredoval pobudo slovenskega pisatelja Borisa Pahorja, dobitnika Prešernove nagrade in številnih mednarodnih priznanj, med drugim najvišjega odlikovanja Republike Francije legije časti, da se v zakon o praznikih in dela prostih dnevih “vnese tudi ime Primoža Trubarja, avtorja prve knjige v slovenskem jeziku in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in posledično tudi političnega prostora”. Predlagatelj je nakazal dve možnosti, in sicer dopolnitev dneva reformacije s Trubarjevim imenom ali pa določitev domnevnega datuma rojstva v juniju 1508 (8. junij) kot spominski dan Primoža Trubarja, ki ni nujno dela prost dan. Predlagatelji smo izbrali drugo možnost, so zapisali v predlogu za sprejetje zakonske novele. Oprli so se tudi na poslanico Slovenskega protestantskega društva Primoža Trubarja ob Trubarjevi 500-letnici.

S predlagano spremembo in dopolnitvijo zakona o praznikih in dela prostih dnevih želijo doseči, da se med praznike uvrsti tudi dan Primoža Trubarja, s čimer bi se utrjevala zavest o pomenu Primoža Trubarja ne samo kot protestantskega reformatorja, ustanovitelja in prvega superintendenta protestantske Cerkve na Slovenskem, ampak tudi kot utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika, ki je s svojim izjemnim in razvejanim delovanjem neizbrisljivo zaznamoval svoj čas in ustvaril večen temelj slovenskemu narodnemu samozavedanju in samozavesti. Predlagatelji so v predlog vključili prikaz ureditve v drugih pravnih sistemih držav Evropske unije. Države članice EU to področje urejajo različno, na splošno se število praznikov giblje od 8 do 16. Določitev državnih praznikov ni povezana s pravnim redom. Sprejetje spremembe zakona ne bo imelo finančnih posledic za državni proračun niti za druga javna finančna sredstva.

Primož Trubar je splošno znan kot avtor prve slovenske knjige in utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika. Svoje domače ljudstvo je domnevno prvi nagovarjal z izrazom Slovenci, sodeloval je pri ustanovitvi prve slovenske stanovske šole, današnje gimnazije, zahteval je slovenske osnovne šole v vsaki fari in šolanje vseh otrok, tako dečkov kot deklic in podobno. Zaradi protireformacijske akcije škofa Tekstorja se je skrival pred aretacijo in kasneje pobegnil v Nemčijo, kjer je tudi preminil. Na tujem je napisal 26 knjig, tudi Abecednik in Katekizem, ki sta izšla leta 1550, so ob pobudi zapisali v poslanskem klubu LDS. Sajovic je, so sporočili iz poslanskega kluba LDS, Trubarja opredelil kot “prvega slovenskega liberalnega demokrata”, med drugim zaradi zahteve po šolanju deklet.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
 1. marjan pravi:

  Pravi kulturniki iz vrst oporecnih krogov

 2. MEFISTO pravi:

  Glede na specialnosti predlagateljev sem prej pričakoval, da bodo pedlagali kak Titov dan alii Dan gospodarskih uspehov slovenske tako imenovane levice.

 3. medek pravi:

  @mefisto
  A Janšev dan, dan ko se zliva gnojnica?

 4. MEFISTO pravi:

  Spet bo prišel Janšev dan in tudi ti boš srečen!

 5. kaktus pravi:

  Zopet nam komunajzerji odkrivajo Trubarja ! V osn.šoli pa niti besedice, da je bil duhovnik, to smo izvedeli pri katoliškem verouku v petdesetih letih in še veliko več !

 6. medek pravi:

  http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042282288

  Fantje z vrednotami

 7. Viljem pravi:

  Seveda je pošteno in pravično, da se nekako da Primožu Trubarju tudi svoj dan, torej Trubarjev dan. Lahko bi ga pa združili z že sedaj praznikom DNEVOM REFORMACIJE, katere člen je bil Trubar.

 8. janez pravi:

  Nujno in pomemebno je sprejeti tudi dan začetka boja proti fašizmu na dan, ko je bila ustanovljena organizacija TIGR. Njim smo dolžni tudi postaviti spomenik najamnj v centru Ljubljane in tudi poimenovati ulice po njihvih glavnih predstavnikih.
  OF je bila izvedena oblika narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda proti okuptarjem, ki pa je bila istočasno zlorabljena s strani komunistične partije za fizično likvidacijo političnih in drugačemislečih nasprotnikov.

 9. donger brothers review pravi:

  Hello, everything is going fine here and ofcourse every one is
  sharing facts, that’s genuinely good, keep up writing.

 10. enjoy access to thousands of videos pravi:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 11. establecer límites en una relación esporádica pravi:

  I am truly glad to glance at this blog posts which includes plenty of useful data,
  thanks for providing these kinds of statistics.

Komentiraj