Tuesday 30. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Redni Balažic z MZZ

9. julij 2009 ob 9:30 | Denis Sarkić |

Slovenija vabi Hrvaško, da se s hladno glavo vrne v pogajalski proces ob posredovanju Evropske komisije, ki bi privedel do umika spornih hrvaških dokumentov, sklenitve sporazuma o meji, umika slovenskih zadržkov, nadaljevanja pristopnih pogajanj Hrvaške z EU in določitve meje pred vstopom Hrvaške v EU, je dejal uradni govorec MZZ Milan Balažic. Kot je poudaril na tedenski redni novinarski konferenci, z nerešenim vprašanjem meje izgubljata obe državi in se morata obe truditi za vzpostavitev primernega tvornega ozračja, ki bi omogočilo nadaljevanje pogajanj in njihovo uspešno zaključitev z razumnim kompromisom in prijateljskim sporazumom.

Redni tedenski briefing uradnega govorca MZZ Milana Balažica za novinarje (za sladokusce):

Slovenija ostaja zavezana procesu, ki ga je vodil evropski komisar za širitev Olli Rehn in je pripravljena tudi v bodoče nadaljevati delo na podlagi njegovega zadnjega predloga, je pojasnil Balažic, ki je spomnil, da je Hrvaška iz tega procesa “tik pred ciljem” izstopila, ker v Zagrebu “ni bilo dovolj politične volje za uspešen zaključek procesa pogajanj in za dosego kompromisne rešitve”. “Hrvaška taktika pritiskov, lobiranja in včasih grobe ter nepremišljene retorike proti Sloveniji Hrvaško vodi proč od Evropske unije. Ni potrebno da se ljubimo, dovolj je minimalno spoštovanje partnerjev in sosedov,” je dejal Balažic, ki sicer ni želel komentirati ponedeljkove ostre izjave nove hrvaške premierke Jadranke Kosor v hrvaškem Saboru, da bo Hrvaška “kljub zgodovinski kratkovidnosti severne sosede” postala članica EU.

Poudaril pa je, da bosta državi morali doseči sporazum, saj je to edini način za rešitev vprašanja meje. Treba je vzpostaviti dialog, umiriti strasti in najti izhod. Vsaka stran, tako Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija, nosi odgovornost, da naredi “svoje domače naloge” in “pri tem za svoj morebitni neuspeh ne krivi drugega, denimo Ljubljane ali Bruslja”. “Ni Slovenija, ampak je Hrvaška tista, ki ima ključ do vrat, ki vodijo v EU. Hrvaška mora zgolj slišati Evropsko unijo in Slovenijo, kako naj ključ uporabi, da bo stopila skozi vrata”. Balažic je še izrazil željo, da hrvaške notranjepolitične razmere, ki jih ni želel komentirati, “ne bi motile nadaljnjega procesa reševanja tega zapleta, ki je nastal zato, ker je hrvaška vlada v pristopni dokumentaciji prejudicirala določitev meje”.

Izrazil pa je upanje, da bodo spremembe na Hrvaškem - ki je po nepričakovanem odstopu premiera Iva Sanaderja v ponedeljek dobila novo vlado pod vodstvom Kosorjeve -, “morda omogočile pospešek” k vrnitvi za pogajalsko mizo, da bi znova začeli trezne pogovore “o papirjih, ki so na mizi” in dosegli “nek racionalen kompromisni sporazum”. Na novinarsko ugotovitev, da glede na nastop Kosorjeve v saboru med prioritetami nove hrvaške vlade morda ni reševanja vprašanje meje, je Balažic poudaril, da Slovenija sama tega procesa ne more izpeljati in da je odprta za predloge, modalitete nadaljevanja pogajanj. Če pa ne bo prišlo do pripravljenosti z druge strani, Slovenija lahko čaka, da bodo stvari dozorele.

Sloveniji je v interesu stabilna in uspešna Hrvaška, ki nadaljuje v svojih prizadevanjih za vstop v EU, kar s seboj nosi tudi “vzajemno koristno, pravično in trajno določitev meje med državama” ob upoštevanju legitimnih vitalnih interesov obeh držav. Takšna rešitev vprašanja meje bi po oceni Balažica pomenila tudi “močno vzpodbudo državam Zahodnega Balkana, da rešijo takšne in podobne spore še pred vstopom v EU”. Slovenija želi ustvarjati ozračje, ki bi privedlo do nadaljevanja pogovorov, čas počitnic pa je morda čas za razmislek, je še menil Balažic. V času počitnic sicer pričakuje, da bodo razmere npr. v Piranskem zalivu, kjer je v preteklosti prihajalo do ribiških incidentov, normalne in da bodo tako kot vsako leto mirne počitnice minile mirno tako za slovenske goste na Hrvaškem kot za hrvaške goste v Sloveniji.

Balažic je na novinarski konferenci še sporočil, da so na zunanjem ministrstvu pripravili spremembe in dopolnila zakona o zunanjih zadevah, temelj katerih je utrditev profesionalne diplomacije. Sedaj ga bodo poslali v koalicijsko in medresorsko usklajevanje, nato pa v državni zbor. Med pomembnejšimi zunanjepolitičnimi dogodki v prihodnjih mesecih je izpostavil obisk zunanjega ministra Samuela Žbogarja v ZDA 28. julija, kjer se bo sestal z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton. 20. julija bo zunanji minister obiskal Alžirijo, konec avgusta pa bo na Bledu potekal četrti strateški forum, v središču katerega bodo gospodarska kriza ter gospodarske in geopolitične spremembe v Evropi in Evroaziji. Redni letni posvet slovenske diplomacije pa bo 1. septembra.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. medek pravi:

    Slovenska zunanja politika je v kurcu, A obstaja še kaj razen “piranske meje”?

  2. medek pravi:

    A smo v vakumu :)

  3. MEFISTO pravi:

    Prišli smo celo tako daleč, da vlada prosi Jadranko, naj se nadaljujejo pogovori o meji!

    Vsem slovenskim ultimatom in vetom pri vključevanju Hrvaške v EU navkljub!

  4. Semso pravi:

    Ce Grki ze 15 let zajebavajo Makedonce za veliko manj in morda celo brez tehtnega argumenta (ne vem), pa je Evropa tiho, naj bo tudi tokrat. Edinstveno geografsko narodnostno krizisce pac terja, da se vse stvari dorecejo. In to traja in je bolece. Mimogrede, Hrvaska je z nereseno mejo pred leti zelela prepreciti vstop Slovenije v EU, ceprav danes gospod lisjak Mesič prodaja povsem druge buče. Zeleli so se iti vagoncek oz. neke vrste slepega potnika. paketek.
    mislim, da je potrebno z obojestranskim kompromisom kot dva zdrava kmecka gospodarja razresiti mejo. tudi onadva imata visoko ograjo in trsticevje dokler se ne dogovorita, ko pa spijeta vrc rdecega in presekata, udarita po mizi in doreceta, pa ograja izgine in krave prosto prehajajo. Vendar oba vesta, kje je meja. meja nikoli ne pade. razen v Ruplovi glavi. nisem se slisal francoskega ministra reci, da so meje padle. Terja cas in doslednost.
    pa to, da je vse to le v politiki in da narod pa ni tak, da nic ne ve o tem, da smo tradicionalni prijatelji. To je sele prvovrstno sprenevedanje, ki ga zmore 80% naroda. do drugega kozarca piva za isto mizo.
    Vsi smo volili svoje predstavnike. Nehajmo se sprenevedat. Rad grem na Hrvasko zaradi prijateljev, ki jih imam tam, a vedno recem tudi iskreno za mizo pred prvim glažem. In oni meni tudi. In veste kaj? kompromis je veliko blizje, kot se nam zdi. In samo 2 mocna karakterja, ki znata nositi odgovornost do svojega naroda z zagovarjanjem svojih stalisc dosezeta dogovor. Ni prostora za reve in kukavice.

  5. luka pravi:

    ooo to je tisti neodvisni komentator….:)

  6. butalec pravi:

    Če je pogoj, da država pristopi v EU urejena meja, potem je meja med hrvaško in Slovenijo že urejena v pristopnih pogajanjih Slovenije z EU. Naj se pogleda, kako je meja dogovorjena tam in taka naj tudi velja. Če pa ni urejena, potem pa to ni pogoj za članstvo v eu niti za Slovenijo niti za Hrvaško.

  7. medek pravi:

    http://www.mladina.si/dnevnik/09-07-2009-hrvaska__mafijska_drzava/

    Obremenilni dokumenti Hypo banke
    Prve informacije o tem je objavil prav Domagoj Margetić, novinar in urednik spletne strani necenzurirano.com, kjer si je mogoče prebrati več podrobnosti o ozadju Sanaderjevega odstopa, predvsem tukaj. Margetić, ki je znan po tem, da ima dobre zveze z viri v hrvaških obveščevalnih strukturah, je leta 2007 haaško sodišče (ICTY) obsodilo zaradi “žalitve sodišča”, saj je razkril identiteto nekaterih zaščitenih prič v procesu proti hrvaškemu generalu Blaškiću. Margetić je moral plačati 10.000 evrov kazni in preživeti mesec dni v zaporu. Da ima kljub temu (in morda tudi zato) odlične zveze s hrvaškimi obveščevalci, pa dokazujemo tudi informacije o Sanaderjevi vpletenosti v pranje denarja preko Hypo banke v Celovcu, ki jih je Margetić objavil že leta 2006. Hrvaški mediji so to afero res spremljali na nenavadno površen način. Da je afera globlja, dokazuje podatek, da je Margetić hrvaškim pravosodnim organom potem, ko so ga dvakrat zaslišali na “informativnih pogovorih” izročil številne kompromitirajoče dokumente, ki menda hudo bremenijo nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja. To potrjujejo tudi naše ocene, da je nekdanji hrvaški premier najverjetneje odstopil zaradi vpletenosti v nezakonite posle in zaradi izsiljevanja in ne zaradi razlogov, ki jih je navajal sam.

  8. NoMercy pravi:

    tole povabilo, da se HR vrne na pogajanja je pa zelo spodrezana žogica :P

  9. janez pravi:

    Hrvaška namerno zanemarja časovno zaporedje dejstev z namenom, da sprevrača razloge za nastale probleme z napačno interpretacijo.
    DEJSTVO:
    Najprej je Hrvaška v pristopno dokumentacijo za vstop v EU priložila ponarjene zemljevide, ki prejudicirajo mejo tam, kjer je nikoli ni bilo.
    Hrvaška lahko priloži samo zemljevide ( kopije le teh ), ki so nastali pred datumom 25.06.1991. Vse ostalo je zahrbtna manipulacija.
    Šele po tem dogodku je Slovenija pravilno in v obrambo lastnih interesov in ozemlja, dala blokado Hrvaški na nadaljnja pogajanja za vstop v EU.
    V tem primeru se je jasno pokazalo, da je bil Hrvaški namen zlorabiti proces priključevanja v EU za legalizacijo zasedbe slovenskega ozemlja, kar je primer neevropskega obnašanja sosednje države.

  10. medek pravi:

    Slovenski imperializem

    rdečkasti Pahor :)

    Če bi EU šlo za zagotavljanje dovažanja humanitarne pomoči, bi lahko njene sile bliže domu nastopile proti izraelskemu piratstvu. Izraelska vojna mornarica je namreč v mednarodnih vodah ugrabila več kot eno ladjo, ki so vozile humanitarno pomoč Palestincem v Gazi. Gre torej za selektivno aplikacijo humanitarnih načel, kar je neločljivo od uporabe humanitarizma za zagotavljanje političnega gospostva.

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042282623

  11. medek pravi:

    Če političnemu gospostvu nad neevropskim svetom s popularnim izrazom rečemo imperializem, je demokratična Slovenija postala imperialistična državica. V starih časih so Slovenci prestavljali mejnike. Danes v Iraku, Afganistanu in Somaliji sodelujejo pri zarisovanju svetovnih meja. Supremacizem malega naroda se lahko izpolni tako, da se priključi supremacizmu velikih. Imperialistično in supremacistično podrepništvo je za tiste, ki niso dovolj močni, da bi se česa takega lotili na svojo roko. Politično in moralno je to še bolj zavrženo od imperializma in supremacizma velikih. Za doslej zadnje dejanje v tej neslavni zgodbi je odgovoren rdečkasti Pahor.
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042282623

  12. medek pravi:

    In Slovenija usposablja Mosad :) Če je privat ni važno, embargo na plačance!

    A, da bomo uravnoteženi in bomo urili tudi Hamas? A pridejo trenirat shaolin v Ljubljano?

    A najprej treniramo Mosadovce in potem zdravimo palestinske otroke brez delov teles?

    Vmes pa lovimo pirate in varujemo afganistanske lorde?

    In potem pridejo še z Madono in vmes jih ene par kar ostane na počitnicah.

    A gre Osama bin Laden tudi v portoroške hotele na oddih?

    Ena logika mi pač ni jasna, a smo mi vsi Rožmani?

  13. medek pravi:

    Pirati s sredozemlja

    http://www.youtube.com/watch?v=EQIC9wOh-1I

  14. medek pravi:

    In tale simpatična deklica :) Srce veliko kakor svet …

    http://www.youtube.com/watch?v=aNx4YWkqXjM&eurl

Komentiraj