Wednesday 4. October 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Recimo ne GSO

9. julij 2009 ob 19:42 | Domen Ožbot |

Kulturno umetniško društvo Paviljon je danes organiziralo prvi redni kulturni shod na temo Nočemo (so)bivanja z gensko spremenjenimi organizmi (GSO). Na shodu so mimoidoče in nato še poslance državnega zbora opozarjali na pomanjkljivosti Zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR), ki je bil sprejet po hitrem postopku.

Domen Ožbot

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 132 x komentirano
 1. Sulejman Sultan pravi:

  prvi

 2. Blaž Babič pravi:

  Drugi (shod se že pripravlja)

  Tukaj je današnji govor, s par lektorskimi popravki, kot je bil prebran pred Parlamentom in nato uradno vložen.

  =====

  »Velespoštovana gospoda v državnem zboru!

  Neradi vas vznemirjamo ob taki uri, ko navadno se po dolgem dopoldnevu človek ozirati začne za južino, a druge ni - saj ravno v zvezi s hrano in osnovnim bivanjem se moramo pomeniti, oziroma razjasniti preneke točke, ki (zdi se) so ušle iz misli vam začasno. A skrajšam naj uvod, preden razložim, kako zakaj - ker malo ni vseh točk, naj jih kar naštejem. Gre za petdeset škodljivih res posledic, povezanih močno z izpuščanjem umetno spremenjenih organizmov v naravo, oziroma v verigo ljudske hrane:

  1- smrt – že leta 1989 je zaradi Triptofana – GS nadomestka za hrano, umrlo v ZDA 37 ljudi
  2- rak – zaradi GH proteina za mlečnost krav je možnost raka na dojkah in na prostati povečana za 4 x
  3 - pojav novih alergenov, prenos znanih alergenov na nealergenska živila
  4 - pojav novih toksinov, pojav novih virusov in supervirusov
  5 - prenasičenost z antibiotiki, odpornost na antibiotike
  6 - nevarnost mutacij in okužb v človeških celicah
  7 - manjši notranji organi, predvsem prizadetost reproduktivnih organov
  8 - manjšanje biotske raznolikosti
  9 - dolgoročno nepredvidljivi vplivi
  10 – nepovratna kontaminacija ekosistema…

  … naj dovolj zaenkrat bo, da ne bi dolgočasli vas po nepotrebnem. Zavedamo se namreč, da vladati Slovencem res ni lahka stvar, nobenega zavidanja ni vredna. Kako lahko politikom na Laškem je, saj več kot šestdeset milijonov davkoplačevalcev prebiva po vsem škornju, kako lahko francoskim je poslancem, z desetkrat večjo površino zemlje, z vsaj tolko večjimi prihodki! Kako lahko angleškim članom parlamenta je, po celem svetu jih dovolj razumejo, da drugi jih jeziki ne zanimajo. Kako lahko politikom je tam čez lužo, v ZDA, cel svet se jih boji s tako veliko vojsko, kako lahko je drugim in kako težko je vam, gospodom in gospem, s takšno majhno krpo zemlje in s takšnimi podložniki, ki vse premalo vam prinašamo dobička in vse preveč težav vam delamo, če z drugim ne, pa s tem, da brigamo se sami zase. Najhujši izmed vseh pa smo umetniki, za vas fosili živi, saj ceh izvira naš še iz kamene dobe, politika pa je novejša: države otroci so kovinske dobe.

  Pa ni tako le, gospodje in gospe poslanci, bo nekaj dobrega se tudi našlo v naših genih, na primer dan današnji lep dokaz je ravno dejstva, da ljudstvo in umetniki smo tisti, ki pravo pot vam kažemo, le slišati in videti je treba. Ko Cankar je omenjal hlapce, gotovo tega ni počel, da bi jadikoval, obratno je želel, spregledanje ljudi, izhod v rešitev. Če danes bil bi Cankar tu, gotovo bi priporočil vam vsem gospodom in gospem poslankam in poslancem, da vse storite v smeri varovanja domovine in ne pustite, da iz tujine bi vas kdo hotel za svoje hlapce - in z vami nas.

  Ko Levstik je povest napisal o Krpanu, gotovo ni hotel povedati, kako neumen je slovenski kmet, nasprotno, pokazal moč je ljudstva in posameznikov, rešilno za državo.

  Če Franc Prešeren danes bil bi tu, kaj bi porekel? Kaj Aškerc, Vodnik, Trubar, Dalmatin? Kaj Grohar, Jama, Jakopič, Sternen? Kaj rekla bi Kobilica Ivana? Usmerila bi vas na pravo pot, kot mi.

  Po drugi strani, spoštovani, naj spomnim vas, da tudi vi ste le ljudje, kot mi. In roko na srce, čeprav težavni smo ljudje in sploh umetniki, pa vendar, ljudje kot Grohar, Trubar in Prešeren, ki delali tako rekoč so zgago, so danes vir ponosa vseh Slovencev, tudi vas, gospodov in gospa iz parlamenta.

  In še, če vrnemo na gensko spremenjena bitja se, katerih soobstoj z naravo je potrjen z zakonom, ki ste ga vi, gospodje in gospe poslanci, sprejeli mimo naše volje, Slovencev in Slovenk.

  Gospodje in gospe poslanke in poslanci, zavedamo se, da peza vseh pritiskov iz ozadja meddržavnih, medcelinskih, medglobalnih in tako naprej naporna je, da zdi se lažje ljudstvo naplahtati, kot pa reči bobu bob v mednarodni areni. Pa ni tako. Brez nas ni vas in mi smo vaša moč, in tu stojimo prav zato, da vi postanete močnejši, ko pogovarjate se z drugimi o nas in domovini. Lahko porečete, da res lahko ni biti oblastnik Slovencem, saj dobesedno jemljemo, da vi poslanci naši ste in ne obratno, da mi plačujemo vas in ne obratno. Porecite jim, da sitni smo Slovenci, ko gre za nas in domovino. Sitni, tečni, trmasti, kot alpinisti, smučarji plavalci, kolesarji in umetniki.

  Povejte jim, lobistom vsem, ki bodo vas poskušali prepričati, da vi poskušate prepričati vse nas, da belo črno je in črno belo, povejte jim, da ljudstvo vam preprosto ne verjame in ne pusti izbire. Povejte jim, da smo odločeni in vztrajni.

  Povejte jim, da hočemo konkretno:
  1 – najmanj dvajsetletni varnostni pridržek - absolutni moratorij na gojenje genetsko modificiranih organizmov v Sloveniji – tudi za poskusne nasade.

  2 – zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone – biotski park EU, z absolutno prepovedjo gojenja GSO s toleranco 0.0 promila.

  3 – Vsi uvoženi prehranski artikli z merljivo vsebnostjo GSO nad 0.0 promila morajo biti označeno s posebno nalepko ‘vsebuje GSO’

  4 – posebej stroga pravila se naj sprejme glede uvoza živinske krme – dovoljena vsebnost GSO naj bo 0.0 promila. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo

  5 – posebej stroga naj bodo pravila glede dodatkov hrani iz GSO soje in GSO koruze. Obstoječi zakoni naj se čim prej ustrezno popravijo.

  6 - Slovenija je dovolj majhna in obenem dovolj rodovitna, da si, če ne drugače, lahko pridela večino hrane sama. Sprejmejo naj se ukrepi, ki bodo zagotovili razvoj v smeri, da se v Sloveniji pridela toliko hrane, kot je potrebujemo sami, pri čemer se uporabljajo izključno ekološke metode (posaditev javnih-neprofitnih sadnih dreves na javnih površinah, povečana stopnja samooskrbe, dostop do zemlje vsem, ki jo žele obdelovati).

  7 – sedanji zakon o soobstoju GSO z naravnimi rastlinami dejansko ničesar ne regulira brez dodatnih podzakonskih aktov. Ti podzakonski akti, katerih sploh še ni, pa so hkrati potencialne šibke točke zakona in glede na okoliščine nam ne more nihče zagotoviti, da se ne bodo podzakonski akti izkoriščali ravno v nasprotne namene, namreč za luknjanje zakona in raztegovanje lukenj v zakonu. Te luknje pa lahko učinkovito preprečijo le: razpustitev vseh organov, v katerih sede le zagovorniki GSO, Absolutni moratorij iz točke 1, ter zakon o razglasitvi celotne Slovenije kot ekološke cone iz točke 2. Slednji omogoča tudi zahtevo Slovenije, da vsaj 50 kilometrov daleč od slovenske meje ni nobenega gojišča GSO.

  Tako, spoštovane gospe poslanke in spoštovani gospodje poslanci. Tako povejte vsem lobistom, ki skušali za nos vas bodo potegniti in prepričati, da vi za nos potegnete še nas. Povejte jim, da se ne damo in da shode bomo shajali kar vsakih štirinajst dni. Tako je, slišali ste prav! Čez tedna dva ponovno pridemo vas spomnit, kaj vaša je dolžnost.

  Glas ljudstva vreden je posluha, saj rešil tudi vašim bo otrokom domovino. Le ena je narava skupna naša. In kot so rekli naši stari: ‘če hočeš medu, ne mlati po panju!’«

  9. 7. 2009

  Združenje umetnikov Paviljon

 3. medek pravi:

  Korporacije naj raziskujejo in dokazujejo, suverenost posameznih držav da tako hrano prepovejo.

  Raziskanost GSO je slaba in prav tako posledice.

  Raziskave korporacij pa so farsa.

  Neodvisni strokovnjaki iz različnih držav so dokazali izredno škodljive posledice in na te raziskave se lahko sklicuje Slovenija. Erjavec in tist kmet naj hiter napraskata keš še za raziskave naših znanstvenikov.

  Itak totalni moratorij in nadzor kot da gre za jederske konjice. Jebeš patrije, rabimo inšpektorje za genetiko.

 4. medek pravi:

  http://www.dnevnik.si/video/4009

 5. MEFISTO pravi:

  Pri križanju , naprimer, rastlin prihaja tudi do genskih sprememb, pa vendar pravijo, da jih s tem žlahtijo.

  Nimam dokončnega stališč do GSO, posebej še, ker lahko prihaja tudi pri križanju organizmov do velikih zlorab.

  Po moje je glavna nevarnost GSO skoraj neomejena možnost zlorab

 6. šifra pravi:

  @ MEFISTO
  … bravo…!
  … na “pravi”poti… sam neki “trokiraš” učsih”!

 7. Go pravi:

  Počakajmo 50 let, da vidmo posledice, med tem pa more bit prepovedan.

 8. Karin pravi:

  Dokler v Sloveniji pridelamo dovolj hrane nikakor ne potrebujemo GSO.

 9. Katarina Novak pravi:

  Najboljši smo v uničevanju samega človeštva!

 10. medek pravi:

  http://www.dnevnik.si/novice/kultura/1042282404

  Lej jo našo carico od 750 do 700 pred našim štetjem.

  Bejba je bila in eno galaksijo naprednejša od naših politikov. Pa tako dolgo nazaj, le kam je vsa pamet šla :)

 11. MEFISTO pravi:

  ŠIFRA, tvoje mnenje o trokiranju me ne zanima.

  Povem tako, kot mislim in kot je po navadi prav in se pri tem prav nič ne obremenjujem s tem, da pregreti levičarji nekritično mislite, da je vaša pamet superiorna.

 12. Bount pravi:

  Predlagam naslov:
  DA, zdravi hrani, ki nam jo je podarila mati narava in NE umetni hrani iz laboratorija.

 13. Ablbwp pravi:

  tadalafil 20mg uk generic tadalafil 40mg non prescription ed drugs

 14. Fdtdro pravi:

  accutane 40mg without prescription isotretinoin drug buy zithromax 250mg for sale

 15. Pzaoib pravi:

  order azipro 500mg prednisolone 10mg generic gabapentin for sale online

 16. Uecvve pravi:

  buy furosemide sale buy lasix without a prescription buy albuterol

 17. Vjmzyd pravi:

  altace online buy order amaryl 4mg pills order generic arcoxia

 18. Cgiafx pravi:

  vardenafil 10mg ca order hydroxychloroquine 400mg without prescription hydroxychloroquine tablet

 19. Ooqwbk pravi:

  buy vardenafil online buy generic levitra online order plaquenil 400mg without prescription

 20. Myrggg pravi:

  asacol 800mg sale irbesartan 300mg ca avapro over the counter

 21. Vcrlfg pravi:

  benicar 10mg ca divalproex pills order depakote 500mg without prescription

 22. Uztrvi pravi:

  purchase temovate online buy buspirone 10mg pill how to buy amiodarone

 23. Kvtcsi pravi:

  purchase diamox generic oral acetazolamide 250 mg purchase imuran without prescription

 24. Igiwfy pravi:

  order digoxin 250 mg pills buy telmisartan 80mg online cheap buy molnunat generic

 25. Wldtfl pravi:

  buy naprosyn pill omnicef 300 mg uk lansoprazole 30mg us

 26. Fadvbx pravi:

  order carvedilol 6.25mg generic buy cenforce generic purchase chloroquine without prescription

 27. Zqwddb pravi:

  order proventil 100mcg generic pyridium for sale online pyridium pills

 28. Stzfpy pravi:

  purchase singulair pills how to get avlosulfon without a prescription buy avlosulfon 100mg online

 29. Verfbv pravi:

  order baricitinib 4mg generic buy lipitor 10mg for sale lipitor 10mg tablet

 30. Gomcra pravi:

  generic nifedipine order fexofenadine 120mg online cheap fexofenadine 180mg usa

 31. Otriym pravi:

  brand dapoxetine 90mg order priligy for sale orlistat pills

 32. Oasftk pravi:

  buy amlodipine cheap oral amlodipine buy omeprazole 20mg

 33. Hahaio pravi:

  order diltiazem 180mg generic order diltiazem 180mg for sale zyloprim 300mg sale

 34. Ibharv pravi:

  order lopressor 100mg online medrol 8 mg without a doctor prescription methylprednisolone us

 35. Gcvxut pravi:

  buy generic rosuvastatin domperidone without prescription purchase motilium generic

 36. Wtgfui pravi:

  buy triamcinolone 4mg without prescription order clarinex generic order claritin 10mg pill

 37. Ydldqv pravi:

  sumycin 250mg cheap purchase tetracycline pill purchase baclofen without prescription

 38. Carrky pravi:

  ampicillin 250mg tablet order ampicillin 500mg generic metronidazole 400mg pill

 39. Hdpntk pravi:

  generic ketorolac purchase toradol pill order inderal 10mg for sale

 40. Tsowpe pravi:

  plavix 150mg pill buy methotrexate 2.5mg pills warfarin 2mg cost

 41. Kurgjr pravi:

  buy erythromycin generic erythromycin cheap nolvadex over the counter

 42. Rhuftr pravi:

  metoclopramide 10mg tablet metoclopramide order oral esomeprazole 40mg

 43. Xutopp pravi:

  buy budesonide cheap rhinocort tablet purchase bimatoprost online

 44. Nhoype pravi:

  topiramate usa buy generic levofloxacin 500mg buy levaquin generic

 45. Aifxjf pravi:

  avodart for sale buy generic meloxicam over the counter how to get mobic without a prescription

 46. Xsmzio pravi:

  purchase methocarbamol online cheap methocarbamol brand how to buy suhagra

 47. Hwsles pravi:

  celebrex order buy generic celebrex over the counter ondansetron 8mg for sale

 48. Cyninx pravi:

  buy aurogra 50mg sildenafil otc estradiol cheap

 49. Joptpl pravi:

  buy spironolactone generic buy simvastatin generic purchase valacyclovir for sale

 50. Srfhfz pravi:

  lamictal 200mg tablet lamictal medication buy minipress no prescription

 51. Ogxjqw pravi:

  order propecia 1mg without prescription sildenafil 100mg pills for men order viagra 50mg online

 52. Hrxgve pravi:

  order retin order retin generic buy avanafil 100mg online cheap

 53. Xiywld pravi:

  order tadalafil generic cialis generic purchase sildenafil online cheap

 54. Dsjhjp pravi:

  purchase tadalafil generic diclofenac 100mg canada order indomethacin sale

 55. Qmxfcx pravi:

  tadalafil india fluconazole for sale new ed drugs

 56. Bvdvjp pravi:

  terbinafine 250mg sale buy suprax 100mg order trimox 250mg generic

 57. Warfaw pravi:

  order azulfidine 500mg generic order verapamil 240mg online cheap order verapamil for sale

 58. Qlmaky pravi:

  depakote where to buy buy acetazolamide 250mg without prescription imdur canada

 59. Qabvxb pravi:

  generic anastrozole order clarithromycin online brand catapres 0.1 mg

 60. Sbafoc pravi:

  azathioprine drug digoxin for sale micardis 80mg tablet

 61. Tdxnzr pravi:

  brand meclizine 25 mg antivert us generic minocin 100mg

 62. Ozmprf pravi:

  buy molnupiravir 200mg online cheap molnupiravir 200mg brand buy cefdinir 300mg online cheap

 63. Jaivyy pravi:

  erection problems cheap viagra without prescription purchase sildenafil for sale

 64. Qscyxr pravi:

  lansoprazole 30mg ca buy prevacid 30mg pill order protonix 40mg generic

 65. Djrxnf pravi:

  buy pyridium 200mg buy symmetrel 100 mg online cheap order symmetrel 100 mg pills

 66. Ruvevf pravi:

  where to buy over the counter ed pills viagra in usa cialis prices

 67. Svqmex pravi:

  cost avlosulfon 100 mg order adalat 10mg brand aceon

 68. Nxgdlc pravi:

  causes of erectile dysfunction cialis 10mg usa cialis without a doctor prescription

 69. Emhycd pravi:

  fexofenadine online order glimepiride 4mg without prescription order glimepiride 1mg online cheap

 70. Mijtfa pravi:

  order etoricoxib 120mg asacol for sale buy cheap astelin

 71. Tbqeyt pravi:

  purchase hytrin generic brand hytrin 1mg buy tadalafil pill

 72. Gynvvr pravi:

  buy avapro pill buspirone 5mg drug buspar price

 73. Cvwxcv pravi:

  oral cordarone 200mg dilantin price dilantin 100mg tablet

 74. Erylwj pravi:

  order albenza sale buy abilify 20mg generic buy cheap provera

 75. Fjommv pravi:

  order biltricide sale purchase praziquantel buy periactin 4mg pills

 76. Jwkmii pravi:

  oral ditropan 2.5mg oxytrol pill alendronate for sale online

 77. Oerppj pravi:

  fluvoxamine 100mg cheap order luvox 100mg without prescription order cymbalta sale

 78. Blqtvl pravi:

  order macrodantin 100 mg online cheap nitrofurantoin brand purchase nortriptyline pill

 79. Rfggob pravi:

  buy glucotrol for sale glipizide without prescription purchase betamethasone cream

 80. Bwsqcm pravi:

  anafranil us order clomipramine pills progesterone over the counter

 81. Fdiuop pravi:

  purchase paracetamol for sale generic paroxetine buy famotidine online cheap

 82. Zdovud pravi:

  purchase tinidazole sale order tindamax 500mg generic buy bystolic no prescription

 83. Ewfpjb pravi:

  tacrolimus 1mg cost buy ropinirole generic ropinirole 2mg uk

 84. Apbhut pravi:

  order diovan for sale combivent 100mcg for sale ipratropium price

 85. Inoolr pravi:

  buy rocaltrol 0.25mg generic purchase trandate generic purchase tricor pills

 86. Kupvmg pravi:

  decadron us buy generic starlix for sale nateglinide 120mg without prescription

 87. Zmqrgd pravi:

  order trileptal sale oral actigall 150mg urso canada

 88. Rbprzo pravi:

  brand captopril 25 mg atacand 8mg price tegretol 200mg drug

 89. Ualola pravi:

  buy zyban pill buy generic zyrtec online strattera 25mg brand

 90. Ngbbtq pravi:

  ciplox 500 mg sale buy generic cefadroxil online order duricef 250mg pills

 91. Ozulzt pravi:

  order quetiapine 50mg order lexapro 20mg generic buy escitalopram 10mg without prescription

 92. Wijxti pravi:

  order generic epivir order accupril generic buy quinapril medication

 93. Ovtbnj pravi:

  frumil over the counter frumil sale acyclovir over the counter

 94. Glvfps pravi:

  buy valcivir no prescription order famciclovir 250mg pills buy floxin generic

 95. Namohv pravi:

  bisoprolol 10mg uk indapamide 2.5mg us order terramycin without prescription

 96. Nguvwa pravi:

  keppra 500mg oral order tobramycin 5mg for sale sildenafil india

 97. Skzgas pravi:

  pill cefpodoxime 200mg theophylline 400 mg pills buy flixotide generic

 98. Damqip pravi:

  buy zaditor 1 mg online cheap tofranil brand purchase tofranil without prescription

 99. Qupnts pravi:

  brand cialis viagra 50mg pills for men buy sildenafil 100mg online cheap

 100. Pdqvio pravi:

  buy cheap generic minoxytop cialis overnight delivery ed remedies

 101. Jlulwb pravi:

  buy acarbose 50mg order acarbose for sale fulvicin 250 mg canada

 102. Xczmoa pravi:

  buy aspirin cheap purchase lquin generic buy imiquimod cream for sale

 103. Pggeqg pravi:

  dipyridamole medication buy cheap generic lopid where to buy pravachol without a prescription

 104. Epbons pravi:

  meloset pill purchase danazol online purchase danocrine generic

 105. Xopjlj pravi:

  buy duphaston 10mg online dydrogesterone over the counter buy jardiance without prescription

 106. Kwcjgy pravi:

  florinef 100mcg canada buy dulcolax 5 mg loperamide online

 107. MichaelMum pravi:

  To announce true to life dispatch, follow these tips:

  Look in behalf of credible sources: https://co2living.com/pag/what-happened-to-sam-brock-nbc-news-the-latest.html. It’s material to secure that the report source you are reading is worthy and unbiased. Some examples of good sources include BBC, Reuters, and The New York Times. Review multiple sources to get back at a well-rounded sentiment of a particular statement event. This can help you listen to a more ended paint and escape bias. Be in the know of the position the article is coming from, as set respectable hearsay sources can have bias. Fact-check the information with another origin if a expos‚ article seems too sensational or unbelievable. Many times make persuaded you are reading a advised article, as scandal can substitute quickly.

  Close to following these tips, you can become a more au fait scandal reader and more wisely know the cosmos about you.

 108. Uxbteo pravi:

  brand prasugrel detrol cheap tolterodine buy online

 109. Mwciol pravi:

  brand monograph cilostazol ca buy pletal 100mg generic

 110. Zeslli pravi:

  purchase ferrous for sale order actonel 35 mg online cheap buy sotalol 40mg without prescription

 111. Iimgva pravi:

  buy pyridostigmine 60mg generic pyridostigmine buy online cost maxalt 10mg

 112. Gesnjq pravi:

  how to get vasotec without a prescription enalapril pills duphalac tubes

 113. DavidVed pravi:

  Totally! Find info portals in the UK can be overwhelming, but there are many resources accessible to cure you think the unexcelled one for you. As I mentioned in advance, conducting an online search an eye to https://astraseal.co.uk/wp-content/art/how-old-is-jesse-watters-from-fox-news.html “UK newsflash websites” or “British story portals” is a enormous starting point. Not only purposefulness this give you a thorough tip of news websites, but it determination also provide you with a better brainpower of the in the air story view in the UK.
  Aeons ago you have a liber veritatis of imminent story portals, it’s powerful to evaluate each anyone to choose which upper-class suits your preferences. As an example, BBC Dispatch is known in place of its intention reporting of intelligence stories, while The Guardian is known pro its in-depth breakdown of governmental and popular issues. The Unconnected is known pro its investigative journalism, while The Times is known in the interest of its affair and wealth coverage. During entente these differences, you can decide the talk portal that caters to your interests and provides you with the rumour you want to read.
  Additionally, it’s quality looking at local despatch portals representing proper to regions within the UK. These portals provide coverage of events and news stories that are akin to the area, which can be specially helpful if you’re looking to charge of up with events in your neighbourhood pub community. For exemplar, municipal dope portals in London number the Evening Paradigm and the Londonist, while Manchester Evening Scuttlebutt and Liverpool Reflection are in demand in the North West.
  Overall, there are tons statement portals at one’s fingertips in the UK, and it’s high-level to do your inspection to see the joined that suits your needs. Sooner than evaluating the contrasting news broadcast portals based on their coverage, variety, and position statement perspective, you can judge the a person that provides you with the most apposite and captivating info stories. Esteemed success rate with your search, and I anticipation this data helps you find the correct news portal for you!

 114. Vpnmhq pravi:

  betahistine where to buy order zovirax without prescription order benemid for sale

 115. Jsrjwd pravi:

  buy zovirax eye drop buy rivastigmine 6mg generic exelon 3mg generic

 116. Vnkshn pravi:

  omeprazole pills buy singulair paypal lopressor 100mg without prescription

 117. Nofyox pravi:

  how to get premarin without a prescription buy viagra 100mg for sale order viagra pills

 118. Jeusml pravi:

  micardis ca order micardis pills order movfor

 119. Bsyycg pravi:

  coupon for cialis order sildenafil 100mg for sale sildenafil 100mg cheap

 120. Axuuap pravi:

  buy cenforce pill order naproxen 500mg order chloroquine for sale

 121. Iyfylz pravi:

  omnicef 300 mg uk glycomet 1000mg generic prevacid cost

 122. Zgfovj pravi:

  provigil 200mg for sale order promethazine pills prednisone 10mg over the counter

 123. Lpgsxg pravi:

  buy accutane 10mg generic amoxil 500mg price zithromax pill

 124. Umikns pravi:

  atorvastatin online order generic albuterol 100 mcg norvasc 10mg over the counter

 125. Ikaodc pravi:

  buy azipro no prescription azithromycin 500mg without prescription buy gabapentin 600mg generic

 126. Oecpri pravi:

  online poker sites purchase furosemide pills lasix brand

 127. Wdoduj pravi:

  pantoprazole 20mg pill phenazopyridine 200 mg cost pyridium 200mg cheap

 128. Opndhu pravi:

  online casino bonus doxycycline 100mg cheap purchase albuterol inhaler

 129. Gqpapv pravi:

  us blackjack online casino games free ivermectin dosage

 130. Gsyzzh pravi:

  purchase amantadine pills amantadine cost where to buy avlosulfon without a prescription

 131. Xbvolz pravi:

  casino moons online casino oral augmentin 1000mg oral levoxyl

 132. Yqgxyo pravi:

  medrol 8mg tablet aristocort 10mg usa triamcinolone cheap

Komentiraj