Friday 29. March 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Križaniči in težave

8. julij 2009 ob 11:16 | Jani Sever |

Finančni minister je s svojimi izjavami neverjetno nespreten. V dobrega pol leta se mu je zareklo kar nekajkrat. Tudi sam je večkrat dejal, da je bil napačno razumljen. Za ministra je to zelo zoprno. A ne bolj kot to, česar ne počne.

Plače po 1000 evrov, pa univerzalni dohodek po 500 evrov in zdaj še obdavčitev staršev brez otrok. Pa še kaj bi se našlo. Minister Križanič ima domišljijo. Kar je dobro. Kot pravi Borut Pahor, predsednik vlade spodbuja ministre, da imajo ideje. In Križanič jih očitno ima. Saj ne, da bi bile pretirano izvirne. Krasi jih neka druga lastnost. So nerealne. Tako zelo, da so tisti, ki jih komentirajo, v zadregi. Le kaj lahko rečejo? Da bi bilo lepo imeti najnižjo plačo 1000 evrov. Da bi bilo morda koristno imeti 500 evrov univerzalnega dohodka in da je na Švedskem obdavčitev itak zelo visoka, za tiste, ki nimajo otrok še nekoliko višja. In predvsem, da v Sloveniji vse to ni uresničljivo. Zaradi prešibke gospodarske moči ter javnega mnenja.

Le kaj žene finančnega ministra v takšne izjave? Odgovor se zdi kot na dlani. Zaletavost in velika želja po ugajanju? Visoke plače in univerzalni dohodek sta vsekakor zelo populistični temi. In ker hoče biti ljudstvu všečen, hitro nekaj blekne. A le zakaj se je potemtakem lotil davka na neplodnost? Ali ne premore niti malo zgodovinskega spomina? Pred leti je takšno idejo predstavil Ivo Boscarol, kot član strateškega sveta bivše vlade. Zelo neuspešno. Včeraj je nekoliko ironično pripomnil, da bo imela leva vlada za to idejo morda več posluha, saj je povzeta po skandinavskem modelu, ki ga ima levica ves čas polna usta. Kar je v Sloveniji seveda nemogoče. Edino eksplicitno podporo je Križanič tako dobil s strani Nove Slovenije. Idealno za pogreb ideje.

Motivi so torej nejasni. Morda gre samo za zmedenost. Finančni minister je tako ali tako takoj demantiral svojo izjavo. O obdavčitvi staršev brez otrok sploh ni govoril. Ne, menda je imel v mislih samo nekakšne olajšave za družine z otroki in podobno. Moral bi samo še reči, da predlaga cenejše vrtce za družine, ki imajo otroke. Konec koncev ga celo vladni kolegi niso jemali resno. A prav to je pri celotni zgodbi najbolj tragično. Kajti, če je koga v vladi potrebno jemati resno, je to finančni minister. Brez tega enostavno ne gre. Naj bodo časi krize ali časi prosperitete. Finančni minister je človek, s katerim ne bi smelo biti šale. Karakterna nagnjenost k populističnim rešitvam je za finančnega ministra pogubna. Ne le zanj, za vso vlado in kar je najbolj zoprno, za državo.

Istočasno, ko je novica o briljantni ideji finančnega ministra pripotovala v Slovenijo, sta se zgodili še dve pomembni novosti. Slovenska politika je začela razpravljati o strukturnih reformah. Evropska komisija pa je zahtevala, da Slovenija popravi svojo demografsko sliko. Torej, pridelati mora več otrok ter poskrbeti, da bo imela več starejšega prebivalstva, ki je še vedno zaposleno. Je bil to torej pravi razlog za Križaničevo davčno domislico? Sliši se logično. Evropska komisija je Sloveniji sporočila kako in kaj (v sporočilu seveda ni prav nič novega) in slovenski finančni minister je moral nekaj reči. V trenutku stiske mu je na misel prišel davek na jalovost. Tudi če to drži, takšno pojasnilo na žalost ne more spremeniti vseh prejšnjih predpostavk.

Najbolj neprijetno ob tem je, da Slovenija glede pokojninske reforme enostavno mora nekaj storiti in da je to že dolgo jasno. Glede tega je odločilni korak storila Ropova vlada z Mramorjevo reformo, ki jo je Janševa vlada mirno izničila in pognala sistem v drugo smer. Potem so sledila leta sprenevedanj. Premier Janša je trdil, da razmere sploh niso kritične in da lahko s pokojninsko reformo počakamo tam do leta 2020. Tudi bivši finančni minister Bajuk ni vedel povedati prav nič pametnega, razen ponavljanja modrih Janševih misli, da se nikamor ne mudi. Evropski opomini so bili preslišani. Tako nekako kot prva opozorila o prihajajoči krizi za katero je Janša še konec lanskega leta trdil, da se v Sloveniji ne more zgoditi, če bo oblast sledila njegovi politiki.

Zdaj Slovenija tej politiki res sledi. Pokojninska antireforma, ki jo je na začetku svojega mandata izpeljala Janševa vlada, je v veljavi. Finančni minister Pahorjeve vlade pa razmišlja o predlogih Janševega strateškega sveta. Čas za partnerstvo se bliža. In za kakšno priprošnjo, naj bo prihodnost do nas bolj usmiljena.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. Best on Tube pravi:

    http://www.facebook.com/group.php?gid=96063726994

  2. Nogavička pravi:

    http://www.vest.si/2009/04/15/predlogi-so-na-mizi/

  3. Ajatola pravi:

    Take nebuloze mu ziher un udbovc svetuje !! Bruno pa kar gleda k tele.

  4. uničevalec rdečuhov pravi:

    Uganite, spoštovani portalovci na kateri fakulteti (partijskemu komiteju) je doktoriral mpopolni rdeči bebec in imbecil v svojstvu qasi finančnwega ministra??? Ne boste verjeli ???

  5. NoMercy pravi:

    gospod je pač profesor - prfoks :P
    in ko si enkrat prfoks na faksu, ne moreš narediti takšnega lapsusa, da bi zaradi njega odletel.
    —-
    me zanima kam zjutraj zaide: na ministrstvo ali na faks :P

  6. nostradamus pravi:

    Pa ga imamo……kandidata za Nobelovo nagrado….in tako se bomo približali Švedski….juhej.

  7. Zbik pravi:

    Unicolor Uničevalec rdečuhov na 8. julij, 2009 ob 12:22 pravi: “Uganite… ”

    Ni kaj ugibati.
    Univerza v Zagrebu, Naslov disertacije: “Analiza Leontijevljevog paradoksa u slovenskoj privredi”

    In….. ?

    So,…. you graduated from Boston School of Economics, I presume.

  8. Marko pravi:

    Financ minister je neverjetno nespreten, pravi g.Sever. Kaj je tole sinonim za “tup kot rdeča kamela” ali kaj? In od kje je pobral davek na jalovost??

  9. medek pravi:

    Križanič je vzel tistega isajloviča za en blef, poceni trik. Men se zdi, da se Križanič še kar razvija v razvoju :) En tak dabltrabl.

  10. rukar pravi:

    NO in ko smo že kolektivno ugotovili, kje je Križa-nič doktoriral, ni čudno, da gre tam v ” lijepoj našoj” tudi vse u maloro ! Dr. BAJUK JE BIL DO SEDAJ SAM IN EDINI, EVROPEJCI VEDO ZAKAJ SO GA NAGRADILI ! BAJUK JE VELIK, BAJUK JE VELIK…, še nazaj ga bomo vabili !
    UPOKOJENCI Z NAJNIŽJIMI POKOJNINAMI , SO SE ZAČELI PO NJEGOVI PREDVOLILNI OBLJUBI ZADOLŽEVATI, torej na račun njegovih obljub ! Veste tisto, vsi so hvalili konja , kako dobro vleče, nihče pa ga ni nakrmil. Torej od obljub je konj crknil, tako je to !

  11. medek pravi:

    intermezzo:
    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042281919
    Odgovor Računskega sodišča RS na odziv Vaska Simonitija

  12. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042281897
    Največja svetovna bonitetna hiša Dun&Bradstreet napoveduje Sloveniji letos sedemodstotni padec BDP

  13. luka pravi:

    mah nesposoben blefer…tko kot cela vlada…čeprov zase se najbrž kr znajde…..

  14. uničevalec rdečuhov pravi:

    ZBIKI, razloži butasti slovenski raji pomen in vsebino t. i. LEONTIJEVEGA paradoksa??Ker gre za PARADOKS je tudi butalski ministriček v celoti paradoksalen.Njegove autentičneo izrečwene izjave v Bruslju so tipičen primer povzpetnega in imbecilnega rdečuha , ki se v imenu svoje pyartije povzpne do znanstvenega naziva za ničvredno disertacijo , ki ni vredna niti statusa povprečne srednješolske naloge.Ja, da ne pozabimo ; seveda ima briljantnega udbovsko -murgeljskega svetovalca , samega udbovca Isajlovića in njegove iz murgeljske kamarile.Uboga slovenska raja.

  15. Zbik pravi:

    Pravijo nam, da je tasmanski vrag (Sarcophilus harrisii) v nevarnosti - neki kužni rak ga pobira in populacija se nevarno manjša. Zdaj vem, da ni v nobeni nevarnosti izumrtja, kot se bojijo tamkajšnji naravovarstveniki in biologi. Tudi če zadnji crkne, naš požiralec krvave barve lahko tako vskoči in naj pojaha luknjo v zemlji, skali ali bukvi, nov rod tasmanskih vragov bo pester, klen in srečen. Res, prava krvoločna kri je to, ki sicer marsikoga odvrne. Ker me je tako ljubko poimenoval in poklical k pomoči, bom po svojih skromnih močeh vendarle povolontiral, a ne le za nega. Še zadnje opozorilo: Berete na lastno odgovornost; nisem ekonomist, vendar midva z Googlom znava tudi kaj takega naplesti, kar ni čisti mimostrel.

    Zgodba se začne na mrzli Švedski, kjer je bila znamenita “Stockholmska ekonomska šola”, kjer sta delovala tudi Eli Heckscher in Bertil Ohlin. Skupaj sta razvila matematični model splošnega ravnovesja, ki nosi njuno ime (1933). Eden od štirih glavnih izrekov (postulatov) tega modela, ki tudi nosi njuno ime (Hecksher-Ohlinov teorem) pravi, da v pogojih splošnega ravnovesja v mednarodni menjavi velja: kabitalsko bogata država bo izvažala kapitalsk-intenzivne produkte, država, ki je bogata z delovno silo, bo izvažala delovno intenzivne produkte. No, celoten model izhaja iz klasičnih Ricardovih modrosti in je seje modrost znotraj pričakovanega.

    Zapletlo pa se je, ko je Vasilij Vasliljevič Leontijev (Василий Васильевич Леонтьев, rojen v Berlinu, 1905- umrl v New Yorku, Nobelova nagrada za ekonomijo 1973) hotel to empirično preveriti na primeru ZDA. Ugotovil je, da je v letu 1954 za najbolj razvito gospodarstvo, to je za Združene države veljalo ravno obratno. Ker se zdi to malo paradoksalno, so ta pojav, ki verjetno (sklepam) ni bil osamljen, poimenovali Leontijev paradox. Če je Križanič obravnaval križe in težave slovenske ekonomije v luči Leontijevega paradoksa, verjetno ni bilo težko navesti kake Mure, pa drugih tekstilnih firm, pa razne železarne etc… skratka te naša paradno gospodarsko soc-crkavno v delovno intenzivni industriji in določiti (kalibrirati, kot rečejo ekonomisti) parametre tega modela. Nisem videl te knjige niti od daleč, zato so to le smiselna ugibanja, naj kdo pojasni, ki je res prebral.

    P.S.
    Prispevek je Tribut Eleni Pečarič in spreganju glagola bitiv politiki: SEM-Si, je, sva, sta, sta, smo, ste, so.

  16. adult dvd empire overview pravi:

    I am really loving the theme/design of your weblog.
    Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
    A number of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer
    but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this issue?

  17. how to chromecast porn from xxx site pravi:

    Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over.

    I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

    Superb blog and amazing design.

  18. be2 opiniones pravi:

    Thank you for some other magnificent post. Where
    else may just anyone get that kind of info in such an ideal method of writing?
    I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such
    information.

  19. conclusión acerca del servicio boompi para citas pravi:

    I have been surfing online more than 3 hours lately, but I never discovered any fascinating article like yours.
    It’s pretty price enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just
    right content as you did, the internet will probably be a
    lot more helpful than ever before.

  20. click here pravi:

    I’m gone to tell my little brother, that he should also go to see this
    webpage on regular basis to obtain updated from latest news.

Komentiraj