Wednesday 4. October 2023 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Drugačni Rog

8. julij 2009 ob 15:39 | Špela Škulj |

Včeraj je v Tovarni Rog nastopila Ljiljana Buttler in skupina Koko & Mandovi. Legendarna Ljiljana Petrović – Buttler je še ena izmed ponovno odkritih balkanskih glasbenic. Njen glas odlikuje globok in temačen zvok pri prepevanju sevdaha.

Rodila se je leta 1944 v Beogradu v glasbeni družini. Njen oče je bil virtuoz na harmoniki, mati pa pevka. Še ko je bila Ljiljana mladenka, ju je oče zapustil, mati pa je sebe in hčer preživljala z barskim petjem. Ko neke noči njena mati ni mogla nastopiti, je Ljiljana odšla v lokal in nastopila namesto nje - imela je 12 let. Kmalu zatem jo je mati zapustila in glasbenica se je takrat začela sama preživljati z glasbo.

V osemdesetih nastopa po koncertih in televiziji, do porasta t.i. turbo-folka in neugodnih ustvarjalnih razmer. Po njenih besedah si v Miloševićevi dobi ljudje niso več želeli poslušati ljubezenskih pesmi, temveč raje gledali mladenke v kratkih krilih. Leta 1987 dokončno in misteriozno zapusti glasbeno sceno, na kateri je imela tako pomembno vlogo.

Po petnajstih letih se je odločila za vrnitev v domovino, kjer posname jazzovski album z naslovom “Mother of Gypsy Soul“, s katerim dokaže, da jo upravičeno imenujejo balkanska/ciganska Ella Fitzgerald oz. Billie Holliday. Pri svojih 65 letih se je še vedno drži nadimek “mati ciganske duše”.

Včeraj je koncertirala v Tovarni Rog:

Ljiljana bo v petek nastopila še na festivalu Lent.

Špela Škulj

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
 1. Sulejman Sultan pravi:

  prvi! jeeea! :)

 2. Dj Zeko! pravi:

  dobro

 3. Volilec = ovca pravi:

  http://www.vreme.com/cms/view.php?id=432425

 4. benefits of purchasing a paysite pravi:

  Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I
  could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having trouble finding one? Thanks a lot!

Komentiraj