Tuesday 30. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zalar aktualno

6. julij 2009 ob 13:32 | Denis Sarkić |

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na novinarski konferenci po 34. seji vlade v Ljubljani napovedal spremembo pravilnika o odmeri nagrade upraviteljem v postopkih zaradi insolventnosti, in sicer s ciljem občutno znižati te nagrade. Pravilnik naj bi bil objavljen v uradnem listu že ta teden. Znižali jih bodo na način, da bodo naprej splošno znižane za 1,3 odstotka zaradi padca cen življenjskih stroškov in potem za nadaljnjih štiri odstotke zaradi predvidenega padca gospodarske rasti. Nazadnje pa bodo možna izplačila občutno znižana s tem, ko bo določena maksimalna vsota, za katero je vlada danes ocenila, da je primerna, in sicer največ 50.000 evrov, pa še to samo v tistih primerih, ko gre za veliko vrednost premoženja. “Na ta način bomo poskušali doseči, da se zavaruje primeren obseg stečajne mase in da ne pride do nesorazmernih izplačil stečajnim upraviteljem,” je povedal minister.

Stranke v policijskih postopkih oziroma postopkih pred državnimi organi so pogosto nezadovoljne nad tem, da so se znašle v teh postopkih, je dejal minister za pravosodje Aleš Zalar o očitkih predsednika SDS Janeza Janše o zlorabi represivnih organov. “To razumem kot izraz tega nezadovoljstva,” je še poudaril.

Zalar je na novinarski konferenci po 34. seji vlade tudi pojasnil, da so na vladi razpravljali o zbirnem kadrovskem načrtu za leto 2009. “Izkazalo se je, da se je pri pripravi tega načrta zgodila napaka, ki bi pomenila, da bi se morala na ministrstvu za pravosodje zmanjšati zasedba za 63 zaposlenih,” je dejal. Kot je dodal, so se dogovorili, da bodo v sklopu varčevanja zmanjšali število zaposlenih v državni upravi za dva odstotka. “63 zaposlenih od skupno 195 zaposlenih na ministrstvu za pravosodje pa je več kot dva odstotka,” je pojasnil in nadaljeval, da se je v razpravi pokazalo, da je prišlo do pomote pri izračunih. Po njegovih besedah bo pomota odpravljena. Prav tako pričakuje, da bo kadrovski načrt sprejet naslednji teden.

Na naše vprašanje, ali je kaj novega glede afere Patria, pa je minister odgovoril, da o omenjeni aferi nima nobenih novih informacij. Po njegovih besedah je treba o tem vprašati tožilstvo. Zalar je glede vključevanja Slovenije v OECD ponovil, da mu je finska pravosodna ministrica Tuija Brax zagotovila, da Finska nima namena ovirati slovenskega vključevanja v omenjeno organizacijo. Ob tem je dodal, da so se s Finci dogovorili, da bodo do oktobra z ustreznim usklajevanjem skušali rešiti vsa odprta vprašanja.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. tiib pravi:

    A ste slovenski novinarji kdaj poskusili postaviti vprašanje hrvaškim politikom v Zagrebu v slovenskem jeziku? Bi bilo zanimivo videti oz. slišati odziv.

  2. Denis Sarkić pravi:

    tiib, smo že zastavili in dobili tudi odgovor, v hrvaščini seveda. Tudi v Srbiji je bilo tako, le odgovor je bil v srbščini. Malce se zatakne le v Makedoniji.

  3. Bount pravi:

    Dober prispevek.

  4. Bount pravi:

    In ravno v Makedoniji, saj so Makedonci vendar edini narod, ki v Sloveniji živi, ki se je naučil tudi slovensko govoriti!
    Ostali pa, govori tako kako ja, da te ceo svet razume!

  5. kaktus pravi:

    Minister Zalar, BODITE NAČELNI IN ZMANJŠAJTE ZAPOSLENOST V JAVNI UPAVI VSAJ ZA TISTIH ” UŠIVIH ” 365 LJUDI, KOT JE TO USPELO JANŠEVI VLADI. Težko bo verjamem, žlahte prave in ideološke je preveč, to je potrebno nekam strpat !

  6. kaktus pravi:

    Afero “PARTIA” bo potrebno zadrževati do naslednjih volitev, toliko idej pa neumorni “zaresovec” CVIKL spet nima !

  7. MEFISTO pravi:

    KAKTUS, preveč pričakuješ od tega ministra.

    Če bi vedel, kak šlamperaj je imel na sodišču in kaj je počel, pa ne bi smel in kaj ni počel, pa bi moral potem bi ti bilo jasno, da se tudi kot pravosodni minister ne bo vpisal v zgodovino.

  8. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    krivosodni pajacoti ! _ _ _ _ _ _

Komentiraj