Tuesday 30. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sodišče za Golobiča

2. julij 2009 ob 1:51 | Denis Sarkić |

Poslanske skupine SDS, SNS in SLS so vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo glede suma klientelizma in koruptivnega ravnanja ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, je na novinarski konferenci dejal vodja PS SDS Jože Tanko. Kot je pojasnil, bodo med drugim preiskovali sum, da je Golobič utajil davke.

Tanko je dejal, da bo preiskovalna komisija tudi ugotavljala Golobičevo politično odgovornost zaradi izogibanja plačevanja davkov Sloveniji ob njegovem “aktivnem sodelovanju pri zviševanju davčnih bremen slovenskim državljanom”. Ob tem je pojasnil, da ima Ultra podjetja v t.i. davčnih oazah. Prav tako bo komisija preiskovala sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani NLB, je dodal. Vodja poslancev največje opozicijske stranke je ob tem dejal, da niso dobili odgovorov na vprašanja glede hipotek in ustreznega zavarovanja kreditov, ki jih je omenjena banka dali Ultri.

Komisija bo tudi preiskovala sum klientalizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra. Pri tem je vodja poslancev SDS omenil elektronizacijo študentske prehrane in “nekatere posle z mestno občino Ljubljana”. Po Tankovih besedah se je pojavil tudi utemeljen sum, da podatki, ki jih je Golobič prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, niso pravi oziroma točni. Kot je dejal, ima Golobič deleže tudi v podjetjih, ki jih ni prijavil komisiji. Dodal je, da je “evidentno, da prijava ni korektna, saj je v prijavi le eno podjetje, v katerem ima Golobič delež”.

Vodja PS SDS je dejal, da tudi ravnanja predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa “niso v skladu z vlogo organa”, ki ga vodi. Dodal je, da tudi ni “zaznal načelnega mnenja protikorupcijske komisije” o Golobičevem ravnanju. Obenem je poudaril, da obstaja utemeljen sum, da je Golobič premoženje pridobil tudi nezakonito. Glede zahteve za ustanovitev komisije je Tanko pojasnil, da bo imel Golobič status preiskovanca, da je zahtevo podpisalo 33 poslancev iz vseh treh opozicijskih strank in da še ni znano, kdo bo vodil komisijo. Meni pa, da bi bila lahko komisija ustanovljena že na julijski seji DZ.

Na vprašanje, zakaj SDS sedaj predlaga preiskovalno komisijo, ni pa vložila interpelacije proti visokošolskemu ministru, je Tanko odgovoril, da bi bila interpelacija enkraten dogodek s predvidljivim izidom, zato je komisija ustreznejša. “Če bi se odločili za interpelacijo, bi bil izid glasovanja glede na to, da je ves državni vrh podprl Golobičevo ravnanje, že vnaprej jasen,” je pojasnil. Po Tankovih besedah se je državni vrh “enotno postavil v bran” Golobiču. Vse, kar je bilo storjeno, je šlo v smeri zaščite Golobičevih političnih pozicij, je prepričan. Pri tem je navedel odzive predsednika države Danila Türka, premiera Boruta Pahorja, predsednika Državnega zbora Pavla Gantarja, stranke Zares in celotne koalicije.

Na naše vprašanje, kako komentira Gantarjeve očitke, da so obtožbe na Golobičev račun “skoraj neznosne”, je vodja PS SDS odgovoril, da težko komentira te besede, ker jih še ni slišal. “Gantarjev komentar ni korekten,” je zatrdil in pojasnil, da bi morali najprej dobiti odgovore od Golobiča. “Če odgovorov ni, je primerno, da to pojasni preiskovalni komisiji,” je dodal. “Nisem bil na sestanku,” pa je Tanko odgovoril na vprašanje, ali so v povezavi s četrtkovim vabilom predsedniku SDS Janezu Janši na zaslišanje zaradi suma izdaje tajnih podatkov tudi njega obiskali kriminalisti tako kot Gantarja in poslanca SDS Franceta Cukjatija.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 33 x komentirano
  1. medek pravi:

    SDS je pa obseden z Golobičem.

  2. Denis Sarkić pravi:

    In obratno…

  3. MEFISTO pravi:

    Saj ni kurji tat, da bi se mu smel očitati že vsak milijonček!

  4. simpatikus komunalis pravi:

    Električar iz Kočevja ta pa veliko ve.Pameten ko Nikola Tesla.
    Očala dol pa malo postriči brke od strani in……………komu je podoben??

  5. janez pravi:

    Kdo je skom obseden se je lepo videlo včeraj na TV Slovenija ko je lažnivec pobesnel na vprašanje novinarkr sploh ni odgovarjal temveč samo kričal nekaj o Janši.

  6. krucefiks pravi:

    Kot je rekel Sarkić. Oboji so obsedeni drug z drugim. Saj še samo drug o drugem govorijo.

    Sicer sem pa mnenja, da je prav, da Golobič na lastni koži občuti težjo pot, ki jo je sam izbral.

  7. NoMercy pravi:

    ne priznajem ja ovaj sud :P

  8. medek pravi:

    Ko je čas za Utro Bavčar pleše svoj kapitalski ples.

  9. medek pravi:

    Žveplo vam uhaja, kdo je lastnik tega žvepla?

    http://24ur.com/novice/slovenija/iz-celjske-cinkarne-je-usel-zveplov-dioksid.html

  10. medek pravi:

    Amnesty International je Izrael obtožil vojnih zločinov v Gazi

    @mefisto, samo zate in Janšo in Logarja in Žbogarja…., res je, ni samo zate

    Amnesty International (AI) je danes objavil poročilo,
    v katerem Izrael obtožuje vojnih zločinov med krvavo januarsko ofenzivo na območju Gaze.

    Po navedbah AI so izraelske enote uporabljale
    otroke za živi ščit in brezobzirno napadale civiliste.

    Izrael je poročilo zavrnil, češ da je neuravnoteženo, poročajo tuje tiskovne agencije.

    http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042280547

  11. medek pravi:

    @mefisto z janševega

    http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042280547

    Izraelske enote so v številnih primerih strpale Palestince v eno sobo, medtem ko so preostali del hiše spremenile v oporišče in ostrostrelsko točko, s čimer so “dejansko uporabili družine, tako odrasle kot otroke, za živi ščit in jih izpostavili nevarnosti”. To po mnenju AI predstavlja vojni zločin

  12. Carlos Contreras pravi:

    Oho, Analitik Stanko!

  13. medek pravi:

    To je politični proces proti Zaresu.

    Še Gibanju so čarunalnike kradl, taka panika je bila :) Ja, spomini.

  14. medek pravi:

    A so jih teli strici šolali, telele naše SDS?
    http://waronyou.com/forums/index.php?topic=9830.0

    Formed in 1983, the IRI is one of several umbrella organizations under the National Endowment for Democracy (NED), created by the Reagan administration in 1983. The NED was formed at a time when CIA covert action was coming under increasing scrutiny, prompting its critics to see it as a surrogate for covert action.

    The Nation in 2002, for example, argued that the “NED was designed to run a parallel foreign policy for the United States, backing and assisting entities that Washington might not be able to officially endorse.” The IRI is funded by U.S. tax dollars to the tune of $75 million a year.

  15. medek pravi:

    Jambrekov klan

    http://en.wikipedia.org/wiki/National_Endowment_for_Democracy

    Eni so se kar poskrili, kako to, da Jambrek in slivnik nista več medijska obraza, pa še kdo?

  16. MEFISTO pravi:

    Temu MEDEKU se je, kot sem napovedoval, dokončno in do kraja zmešalo.

  17. medek pravi:

    Kje je ekonomist leta 2008 , da bi nam pomagal s svojim neprecenljivim znanjem :)

    El Bajuko

  18. medek pravi:

    @mefisto, kako kaj živi ščit? Greste na sodišče za vojne zločine?

  19. medek pravi:

    Mefisto , a sta z Đanšo v hondurasu?

  20. MEFISTO pravi:

    MEDEK, ti si živ dokaz za to, kako sovraštvo zamegli razum!

  21. Vito pravi:

    Jasno, poslancem se SPLAČA ustanoviti tole preiskovalno komisijo. Prvič, polivali bodo gnojnico po najmočnejšem nasprotniku in ga zaposlovali, drugič, bodo pa vlekli mastne sejnine in dodatke na sodelovanje v komisijah. Tole drugo mene kot davkoplačevalca bolj skrbi; čudno se mi zdi, da jurišniki, ki skrbijo za ugled in dobro ime JJ na to škodo, ne pomislijo…

  22. uničevalec rdečuhov pravi:

    kaj ni medo Rožnik že zdavnaj odrt?

  23. nemesis pravi:

    Če bi imel Golobič čisto vest,ne bi očitno lagal,saj je razumel,kaj pomeni delež v podjetju,naj bi rekel,moje premoženje je na dursu,pa je.Tako se je pa toliko bahal z eno delnico Šrotovo,da se mu je Šrot zgodil.

  24. kaktus pravi:

    Vsi ” Zaresovci” , LDS-ovci, SD-ejevc IN VSA KOMUNAJZERSKA PODRAST IMAJO OČI VEČJE OD ŽELODCA ! Drnovškova vlada, je na začetku svojega mandata ukinila “SDK”, KI JE BIL DOBER VARUH DRUŽBENEGA PREMOŽENJA in potem je začela razsajati ” parkljevka” ! Konjedercev pa tudi od nikoder !

  25. Edini pravi:

    Hojla opozicija, Gregor Golobič pa je za vas resnično nevaren kajne?
    Le zakaj se ga tako hudo bojite, da ga z vsemi silami- z lažmi , s spletkarjenjem in ne vemo še s kakšnimi stalinističnimi sredstvi hočete ustrahovati!
    Ma kaj se res ne zavedate, da se sami sebe samo smešite!
    Nisem simpatizer G.G., toda od danes dalje to postajam in to zato, ker se jasno vidi , kaj za vašo gonjo stoji!
    Pohlep po stolčku in oblasti- SRAMOTA!

  26. Bounr pravi:

    Halo, ma kaj res mislite , da je J.J. revež?

  27. Bounr pravi:

    Kaktus, pojdi tja kam spadaš, v puščavo, da se malo skuliraš!

  28. Bounr pravi:

    Mefisto ali po domače povedano Peklenšček, pojdi rrogovilit v tvoje kraljevstvo pekla in pusti Zemljane na miru!

  29. Bounr pravi:

    Elekričar brez brkov in očal pa res spominja na nekoga?
    No, na koga že ?
    Kdo ugane prvi?

  30. Bount pravi:

    Michael Jakson: o yes, you are the one, Gregor Gi, he is the one he said, bat I don’t know if I’am the sun, o yes, you are the one…

  31. Bount pravi:

    pa,pa,pa, tu, tu tu,
    He is more like a beauty King and he said I’am the One, go to dance on the floor in a round, he told me his name is Gregor Gi and I’am the One , but the chance is you are not mine Sun and he said I’am the One….

  32. kaktus pravi:

    Golobičev vložek v “ULTRO” je bil 2500 evrčkov, v isti firmi je imel plače 2000 evrčkov (vir on sam ), po oceni novinarskih raziskovalcev, tudi” FINANC” pa je Golobičevo premoženje nekako od 3 do 5 milijonov evrov ! PA RAZMIŠLJAJTE IN SI TRITE GLAVE Z IZRAČUNI !

  33. nemesis pravi:

    Če bi bil danes referendum,ali naj Golobič odstopi ali ne,bi večina Slovencev glasovala za odstop.Pa ne zato,ker se je zlagal,temveč ker je šel v predvolilno kampanjo kao z neko novo,transparentno itd politiko,na koncu se je pa izkazal kot tajkun,s sumljivimi deleži,Ultra pa kot vidimo pod Jankovičem kar dobro služi,davki pa na Nizozemsko.Pa je lepo Šrot dobil izgovor,jaz pa tu davke plačujem,se zdaj tolče po prsih.Toliko brezposelnih in obupanih ne rabi kartic Ultra,ampak službe in stanovanja.

Komentiraj