Komentar - Urška

30. junij 2009 ob 14:39 | Vest |

V četrtek, 25. junija 2009, je v ljubljanskem Cafe Open potekal literarni večer gejevske in lezbične literature. Na njem sva se predstavljala Iztok Majhenič in Urška Sterle, vodila ga je Suzana Tratnik.

Medtem, ko smo širili kulturna obzorja z manjšinskimi pisavami, si nismo mogli predstavljati, da za vogalom branilci »normalnosti« prižigajo navijaške bakle, s katerimi bodo podkurili gejevskemu in lezbičnemu občinstvu, in v rokah težkajo kamenje, s katerim bodo uprizorili reprizo kristalne noči.

Nasilje, ki smo ga poželi tistega večera, so tekom let sejali mnogi z javnim sovražnim govorom. Še pomnite, tovariši? Poslance državnega zbora, ki pozivajo k linču? Razvpitega psihiatra, ki ne bi zdravil zafuranih muslimank in ki bi odžagal homoseksualce, to suho vejo na drevesu življenja? Širnih medijskih planjav, na katere se je vabilo te ljubke, tako zabavne fašiste, ki naj zabavajo obubožano ljudstvo s sejanjem sovraštva? Zaman je civilna družba opozarjala, da bodo nekateri sovražni govor tolmačili kot dovoljenje za nasilje nad obrobnimi skupinami. Po četrtkovem napadu je več kot jasno, da so besede sovraštva padle na plodna tla.

Spomnimo se leta 2001 - primera Mestna galerija, ko je bil pesniku in založniku Branetu Mozetiču in njegovemu gostu, po nastopu na Živi književnosti preprečen vstop v lokal. 28 dni po incidentu smo zaradi medlih odzivov javnosti in državnih institucij organizirali Obvoznico mimo nestrpnosti – pohod proti homofobiji, prvo od devetih parad ponosa torej, ki so, tako kot gejevska in lezbična literatura, v svetu iluzorne univerzalnosti bojda tako nepotrebne.

Morda se je letos zgodilo prvič, da je javnost v tolikšni meri obsodila homofobno nasilje. Potem, ko se bo ogorčenje nad napadom v Cafe Open poleglo, potem, ko bodo mediji odstranili kamere in žaromete, ko bo peticija za nenasilje, ki jo podpisujemo v teh dneh, spravljena v arhivu in ko se bo javnost ukvarjala z naslednjo perečo temo, se bo šele zares začela tista bistvena preizkušnja.

Čas bo pokazal ali se bo zgodovina v vsej svoji grotesknosti ponovila. V medijih se namreč že pojavljajo že tolikokrat slišani očitki, da geji in lezbijke s svojo vidnostjo ogrožamo tako imenovano »normalno« družbo.

Vrnimo se še enkrat v četrtkov večer. Skupina zamaskiranih neznancev z baklami in kamenjem napade kulturni dogodek. Napadalcem je jasno kdo je njihova tarča, saj ob napadu vzklikajo gesla »Prekleti pedri«. Ne gre za navaden barski pretep, pač pa za načrtni napad na prostor gejevskega in lezbičnega združevanja, na prostor kulturnega ustvarjanja in izmenjave mnenj.

Je morda tokrat končno čas, da v svoje strategije za pluralno družbo vključimo temeljita prizpraševanja o tem, kako omejiti sovražni govor iz katerega se napaja nasilje? Podajam vam žogico, kajti skrb za prihodnost javnega diskurza je prav tako domena liberalne večine kot obrobnih skupnosti. Nekaj smo želeli povedati. Ali ste nas slišali?

Urška Sterle

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
 • Skupnosti
 • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 187 x komentirano
 1. Edi pravi:

  To zame ni samo napad na homoseksualce, na geje in lezbijke ampak napad na kogarkoli, ki je drugačen od skupine ljudi, ki se z napadom strinja, od ljudi, ki hočejo drugim vsiljevati način življenja. Morda bodo naslednjič nasrkali črnci, upokojenci, Hrvati, “čefurji”, Romi, levičarji, muslimani, kristjani??? Tega se pač moramo zavedati… Napadalci niso napadli Mitje Blažiča osebno ampak so napadli nekaj kar jim ni všeč (subjektivno, na osebni ravni) in to me najbolj skrbi kot posameznika… Kdaj jaz in navidezne skupine katerim jaz pripadam nekomu ne bom všeč in se bo spravil name? Ti napadalci se ne zavedajo da ravno tak sistem ,ki dopušča vsem svobodo, dopušča svobodo tudi njim, vendar so ravno ob napadu prestopili črto med svobodo in poseganjem v svobodo drugega, prav tako pa jo prestopajo dnevno naši politiki…

 2. bronjo pravi:

  Super komentar, Urška!

 3. medek pravi:

  To je bil napad na svobodo.

 4. Matjaž Germ pravi:

  Še enkrat bom izrazil svoje hudo nezadovoljstvo in nestrinjanje z zgodbo, ki jo nekateri razvijajo po kaznivem dejanju pred lokalom Open. Gre za popolnoma nepotrebno in zelo jezno in nekonstruktivno obravnavo homofobije in homofobnega nasilja, kot občutljivega družbenega problema.

  Tudi komentarji kot je avtoričin zgolj in samo prepričujejo prepričane, oziroma še huje tudi v njih (tudi v tistih, ki se ne sprašujejo o tem ali je nasilje pozitivno ali ne, ker jim je odgovor preprosto samoumeven) vzbujajo nekakšno čudno vznemirjenje. Še najmanj pa seveda dosegajo pozitivno refleksijo med tistimi, ki problema ne poznajo ali pa so do njega opredejeni “drugače kot predvidevajo osnovne človekove pravice”. Najbolj grozno pri vsem tem je, da tudi avtorica ni presegla vrednote nestrpnosti, o kateri ves čas govori ampak je s s pretiravanjem, demagogijo in nekonstruktivnostjo svoje mnenje izrazila pravzaprav nestpno.
  Kako pa vi, takole ločeno od drugega teksta razumete avtoričino primerjavo med napadom pred lokalom Open in kristalno nočjo???
  ehh… in tako naprej :)
  Mislim, da obstajajo drugi, bolj konstruktivni načini za doseganje zavedanja nenasilja do vseh družbenih skupin, kot neizpodbitne družbene vrednote. Pravgotovo izkoriščanje medijske pozornosti na takšen način ni edini način ;)
  No Urška, kaj ste želeli povedati??Jaz vas nisem razumel, čeprav sem vas slišal???
  Have fun folks…

 5. Dvorni pisar z licenco pravi:

  Urška:)

  1. Si osebno videla kritični dogodek ter domnevne napadalce? Si bila morda napadena?

  2. Kako veš, da je bil cilj domnevnega napada repriza kristalne noči in kako si razlagaš dejstvo, da se je sedem domnevnih zakrinkanih ter celo oboroženih ljudi razbežalo zavoljo srečanja z enim vašim aktivistom? Meniš da jih je lastnoročno pognal v beg?

  3. Govoriš o napadu na kulturni dogodek. Je bil v kritičnem dogodku sploh udeležen kdo drug (z vaše strani) kot določen aktivist? Je bila stavba ali drugi udeleženci predmet napada, ali kakršnega koli stika z domnevnimi napadalci nasploh?

  4. Kako si razlagaš dejstvo, da se je domnevni napad zgodil ravno v trenutku, ko je policija po naključju šla delat red drugam?

  5. Kako si razlagaš dejstvo, da domnevni napadalci še niso prijeti? Menda je vsem razumnim ljudem jasno, da so nacionalistične skupine prepredene z policijskimi sodelavci in špiclji, zato bi policija za morebitne napadalce iz teh vrst morala vendar takoj vedeti.

  6. Boš zelo presenečena, če napadalcev ne bodo nikdar odkrili, določena politična opcija pa bo omenjeno domnevno grozodejstvo še leta opevala kot “kristalno noč” (tvoj izraz) ki se je končala z eno modrico in dvema praskama?

  7. Kateri poslanec je pozival k linču in kdaj? Govoriš morda o izjavi, da so volilci Jožefa Bernika golazen, ki bi jo bilo treba pobiti leta 45?

 6. študent pravi:

  mene skrbi samo nekaj, bam bom kar homofobno napisal, akoravno sicer nisem pristaš nasilja, vendar…

  če nisem peder, lezbijka, črnec, cigan, čifur ali pa muslič,…

  POL SM HOMOFOB.

  Hvala in lep pozdrav!

  PS: baj d vej, kje so bli antihomofobi, policija in mediji ko so me skini pri 14ih kot malega skejtarja ob dveh popoldan sredi Trubarjeve nalomili kot mačka??? KJE???

 7. Aschmodei pravi:

  lol, inteligentni homofobi.

 8. Carlos Contreras pravi:

  Ojme, Gašper spet med nami! Samo še nate sem čakal, bistroumni Teoblogoblobobog! Kako stojijo stvari v Medvodah (saj veš, na katere mislim)? Seveda, Gašperček, homoseksualci so napad inscenirali sami, za njimi pa stojijo sam Kučan in mali sivi iz Roswella! Čestitam, Gašper, mogoče boš lahko doktoriral iz teorij zarote, ko bodo seveda na TF otvorili adekvatno stolico!
  P.S. Upam, da si tisto odvratno rožnato bundo vrgel v smeti odnosno jo poklonil Karitas. Ako bi v njej naletel na skinheade, bi te bržčas zamenjali za homoseksualca, pa čeprav si samo (po nuji stvari) celibatnik.

 9. nejc pravi:

  o, a gremo še en krog, lahko kar kopipejstam

 10. nejc pravi:

  šlo je za koordinirano akcijo kučanije v sodelovanju z mednarodno homoseksualno-komunistično-židovsko-romsko navezo, najeli so ekipo Industrial Light & Magic, ki je poskrbela, da so bile Blažičeve opekline in rane videti avtentične, napadalce pa je odigralo 7 Strojanov.

 11. Carlos Contreras pravi:

  Aha, vidim, da je Nejc teorijo zarote že natančno opisal.

 12. medek pravi:

  Še dobr, da se kak klošar ni razjezil nad “smetenjem” in koga na gobec.

 13. bronjo pravi:

  Točno tako je bilo, Nejc! Sem videl na lastne oči!

 14. Edi pravi:

  @nejc
  Kar nekaj stvari si izpustil, zraven so imeli prste še tajkunski lobiji, nezakonski Titovi otroci, kubanski revolucionarji v direktni povezavi s Fidelom Castrom, s svojimi močmi pa so k akciji “varanje suprotnika” pripomogli tudi posebni agenti Severne Koreje, ki jih je vodil njegov 2.sin Čing Ling Šing. In da ne bi kdo mislil da so muslimani le gledali - Ahmadinedžad je nudil vso podporo napadalcem (agentom), ki so pobegnili s kraja dogodka v novih avtomobilih na jedrski pogon, ki so jih sestavili v sodelovanju s podjetjema Ultra in Patria…

  :D

 15. nejc pravi:

  in kar je najhuje, vse to je bilo plačano z davkoplačevalskim denarjem!!!!, no nekaj je bilo tudi sredstev iz….., uf ne smem izdat, če bi vi vedeli, kaj jest vse vem, poznam te naveze, hobotnice, lignje..samo, če bi vam to povedal, bi vas pol mogu ubit…

 16. Dvorni pisar z licenco pravi:

  Malo doslednosti in kavalirstva bi bilo na mestu, levičarji. To je prostor za kultivirano debato, ne pa aprilska maškarada.

  Prvič - za razliko od ubogega Karlija jaz nikakor nisem omenil insceniranja napada (le zakaj vam je to padlo na pamet). Karli, o tebi govorim kot o ubogem človeku zato, ker se skrajno smešiš s tem, ko me stalno poskušaš krstiti za Gašperja. Seveda jaz nisem Gašper - se pa dotični verjetno zabava, ko vidi tvojo obsedenost z njim;-).

  Drugič - pustite vendar literatinjo govoriti samo zase.

  Bila je vendar prisotna na dogodku.

 17. Carlos Contreras pravi:

  Nič ne de, Gašper. Če si Gašper, si pač Gašper. Kategorija Gašper. Generični Gašper. Species animalis.

 18. Matts pravi:

  Ta Urša je pa pravi cukr.

  Preženimo rasizem iz ulc tega sveta!

 19. MEFISTO pravi:

  Mogoče je, da takoimenovana teorija zarote v tem primeru ni docela brez osnov.

  V času, ko se bližamo dnu krize (po počitnicah), me ne bi presenetilo, če bi jih Blažič dobil po glavi od tistih, ki ga jemljejo zdaj v bran, še posebej, če ne bodo kaj kmalu prijeli storilcev.

  Aktualni oblasti pride vse prav, ko je treba odvračati pozornost ljudi od resničnih preživetvenih problemov. Pri njej je namreč cilj vedno posvečeval sredstva.

  Neprestano nam bodo v dušo nabijali slabo vest.

  Enkrat ne bomo dovolj nežno nosili po rokah homoseksualcev, drugič bomo nestrpni, ker se ne strinjamo, da se Cigani oskrbujejo na tujih njivah, tretjič bomo deležni graje, da s premalo navdušenja plačujemo odškodnine prebrisanim. In tako bomo homofobi, ciganofobi, ksenofobi in še marsikaj iz njhovega arzenala prilastkov za dnevne politične potrebe.

  In ljudstvo bo osramočeno sklonilo glave ter se pohlevno dalo prepričati, da grešno kot je, še predobro živi in da si še take oblasti ne zasluži.

  Tako se tudi ohranja mir v Dolini Šetflorjanski!

 20. bronjo pravi:

  Mefisto, ti očitno ne rabiš prepričevanja, da si homofob… Najbrž si kot pameten človek kar sam ugotovil, kako je s tabo.

 21. nejc pravi:

  @dvorni norček z licenco …sem za kultivirano debato, ampak ti ne dosegaš osnovnih standardov…
  na insceniranje napada namiguješ pod točko 2, 3, 4, 5 in 6. Pod točko 1 sprašuješ,če je bila avtorica žrtev napada (ne pozabiš dodati “domnevnih” storilcev), pod točko 7. pa si nekje iz riti potegnil izjavo Zmaga Jelinčiča (znanega antihomofoba, borca za pravice gejev, kajneda). in pričakuješ kultivirano debato?

 22. Klemen pravi:

  Koran, Sura 4, ajat 21, In če se dva moška od vas zavežeta (spolno), potem bo bolelo oba.

  Koran, 61. sura, 4. ajat: »Alah ljubi tiste, ki se bojujejo zanj v bojnih vrstah, ki so kakor trden ščit!«

 23. š a v e l pravi:

  @ študent: tebe so napadli, ker si jim pokazal, da si “normalen” in bi radi bili kot ti. Blažiča pa zato, ker so jezni na sebe ali pa na vse tisto, kar je nenormalno (tudi njihove socialne razmere etc.). Sebe pač ne moreš pretepsti pa so se spravili na nekoga, ki predstvlja nekaj, kar naj bi bilo, v njihovih zavrtih misilih, nenormalno….približno tako kot je Trobec z vsako žensko, ki jo je ubil, ubil svojo posesivno mater. Pedri so napadli gaya as simple as that.

 24. nejc pravi:

  no fajn, še borec za čisto vodo in proti džamiji Klemen
  …… sura 4, ajat 21? ne, ni.
  si jih zmišljuješ, teslo….

 25. Matjaž Germ pravi:

  š a v el
  Daj preber še enkrat pa preštudiri funkcioniranje te logike in teorije, ki si jo napiso :) haha

 26. MEFISTO pravi:

  BRONJO, nisem nikakršen homofob.

  Le specifične spolne okuse, navade in razvade ocenjujem z realistične distance.

  Spolno življenje tako imenovanih homoseksualcev je njihova zasebna in intimna stvar, tako, kot so spolni okusi, navade in razvade heteroseksualcev njihova zasebna in intimna zadeva.

  Različni spolni okusi, navade in razvade pa res ne morejo uživati posebnega družbenega varstva in biti še celo vzpodbujani.

  V nasprotnem primeru se bodo z enako pravico oglasili s svojimi zahtevami še razni mazohisti ter celo tisti, ki se vzburijo le ob pogledu na stao ali na mlado žensko, pa tisti, ki so jim všeč samo debele in oni, ki izbirajo le med vitkimi. Vse to je, če smo dosledni, za nekoga diskriminacija.

  Posebno pravno in družbeno varstvo pa je, ima in bo uživala, če človeštvo ne bo do koca izgubilo pameti, le zveza med moškim ter žensko in sicer zaradi naravnih razlik med spoloma, ki se, tako kot vse v vesoljnem stvarstvu, zaradi naravne različnosti dopolnjujeta in zaradi objektivnega pričakovanja nadaljevanja vrste.

  Nihče pa ne brani homoseksualcem, da svoja medsebojna razmerja urejajo, kot drugi ljudje, s pogodbami, sporazumi in dogovori v skladu s splošnimi pravili civilnega prava.

  To je moje skromno mnenje. S tem pa drugače mislečim ne odrekam drugačnega. Le to pravico si pridržujem, da bom svoje mnenje vedno argumentirano branil pred nasprotnimi mnenji drugih.

 27. nejc pravi:

  skratka, si homofob.

 28. Matjaž Germ pravi:

  Nejc…ti si pa po tej logiki očitno kreten :)

 29. nejc pravi:

  po tej logiki? po kakšni logiki?

 30. Matjaž Germ pravi:

  po tvoji logiki… po logiki s katero si zlorabil besedo homofob in jo mefistotu, ki se je trudil pojasniti nek point of view na zelo kultiviran način, nalimal na čelo brez brez argumentov, v enem borem stavku. Po tej logiki stari moj si kreten :)

 31. nejc pravi:

  ti sploh ne veš kaj logika je. niti ne veš kaj je homofob. kar je napisal mefisto je le apologija homofoba “na kultiviran način”. pomankanje kognitivnega mišljenja sta demonstrirala oba.

 32. Matjaž Germ pravi:

  Super :) Sijajno si uporabu besedo kongitivno v stavku.

 33. nejc pravi:

  Ti tepček nepismeni, pa besede “kognitivno” še prepisati ne znaš.

 34. Matjaž Germ pravi:

  Wau :)

 35. bronjo pravi:

  Mefisto, v nekaterih točkah bi se strinjal s teboj, v ključnih pač ne.
  Kaj mazohistu ali tistemu s katerimkoli nagnjenjem preprečuje, da si najde partnerja/ico in ima z njo družinsko zvezo ter otroke? Po tvojih ‘naravnih zakonih’ so vse osebe (npr. mazohist in mazohistka) z različnimi splonimi nagnjenji upravičene do poroke in družine, le homoseksualni ne. To naj bi izhajalo iz naravnih razlik med spoloma. Vendar če izhajamo iz ‘naravnih’ zakonov, potem bi morali ukiniti tudi oploditev z medicinsko pomočjo (in mnogo tega), saj narava že ve, zakaj nekomu ni dala možnosti roditi otroka! Torej svojih prepričanj ne moreš argumentirati z naravnimi zakoni, ker enostavno ne držijo vedno in si TI tisti, ki izbira sebi primerne, namesto, da bi veljali za vse enako.

  Torej če sem te prav razumel, si za to, da homoseksualni dobijo pravico do poroke in vsega, kar iz tega izhaja, le otrok ne smejo imeti, ker to vodi k izumrtju vrste?

 36. nejc pravi:

  OK, kultivirano, šiht sem končal, mam čas.
  @Germ, sori, lahko, da maš disleksijo, če imaš tovrstno motnjo uporabljaj copy paste, vsaj pri težjih besedah.

  @MEFISTO
  “Spolno življenje tako imenovanih homoseksualcev je njihova zasebna in intimna stvar, tako, kot so spolni okusi, navade in razvade heteroseksualcev njihova zasebna in intimna zadeva.”

  itak, nikjer nisem zasledil, da bi homoseksualci zahtevali nedeljske javne orgije sredi Dunajske.

  “Različni spolni okusi, navade in razvade pa res ne morejo uživati posebnega družbenega varstva in biti še celo vzpodbujani.”

  ja itak, a ga kdo zahteva? govorimo o spolni usmerjenosti ne o spolnih okusih, navadah in razvadah

  “V nasprotnem primeru se bodo z enako pravico oglasili s svojimi zahtevami še razni mazohisti ter celo tisti, ki se vzburijo le ob pogledu na stao ali na mlado žensko, pa tisti, ki so jim všeč samo debele in oni, ki izbirajo le med vitkimi. Vse to je, če smo dosledni, za nekoga diskriminacija.”

  tu ti odgovarja že Bronjo, ampak res, kakšno razmišljanje????? za koga diskriminacija? mazohisti, ljubitelji mladih, starih, vitkih….tukaj jaz ne najdem povezave? saj se lahko poročiš z debelo žensko, sadistko, fetišistko, kdo ti brani? te bo kdo pretepel, če javno izjaviš, da imaš rad vitke? homoseksualci pač čutijo čustveno, osebno ali kakršnokoli že pripadnost do osebe istega spola in zahtevajo priznavanje enakovrednost homoseksualnih in heteroseksualnih parov

  “Posebno pravno in družbeno varstvo pa je, ima in bo uživala, če človeštvo ne bo do koca izgubilo pameti, le zveza med moškim ter žensko in sicer zaradi naravnih razlik med spoloma, ki se, tako kot vse v vesoljnem stvarstvu, zaradi naravne različnosti dopolnjujeta in zaradi objektivnega pričakovanja nadaljevanja vrste”

  kaj pa homoseksualci? bodo kar po čudežu izginili? no to verjetno ne, poročijo naj se, imajo otroke in se naj skrivaj žgejo med sabo na javnih straniščih, naj bodo duhovniki, naj grejo v samostane, skratka, skrijejo naj se, stran od javnega! zakaj bi to spreminjali, če je že zdaj tako lepo rešeno, kajneda.
  plus, @Bronjo, ne , pomoje MEFISTO ne meni, da se lahko poročajo, ne smejo pa imeti otrok, KER TO VODI K IZUMRTJU VRSTE….pa kaj vam je….homoseksualni pari de facto imajo otroke, v tem trenutku, zdaj. tako lezbijke kot geji. menite, da lezbijka ne more spolno občevati z moškim? da gej ne more spolno občevati z žensko?

 37. Carlos Contreras pravi:

  Mefisto, z besedo “mazohisti” si verjetno mislil tiste, ki hodijo k patru Marklju na takozvani tečaj za zaročence?

 38. MEFISTO pravi:

  NEJC pravi: “Menite, da lezbijka ne more spolno občevati z moškim? Da gej ne more spolno občevati z žensko?”

  NEJCU verjamem, da se prakticirata obe varianti, kajti on že ve!

  Torej sem imel prav, ko sem trdil, da spolna praksa posameznika sama po sebi pač ne more uživati posebne družbene skrbi in pravne zaščite.

  NEJCA sem tudi razumel, da imajo tako imenovani homoseksualci le širši izbor spolnih partnerjev, ker se zaradi bolj finih seksualnih okusov zadovoljujejo pri obeh spolih.

  NEJC, še zadnje dvome si mi razblinil!

 39. nejc pravi:

  o, lej ga MEFISTO torej si taprav homofob!!! Pa posebno inteligenten tudi ne.

 40. nejc pravi:

  A veš MEFISTO, geji niso angeli, so običajni ljudje. poznam geje, ki volijo Janeza Janšo.
  predvidevam, da je v stranko SDS včlanjeno vsaj 10% homoseksualcev, nekateri so poročeni,imajo otroke in se skrivajo, nekateri razumnejši, pa pač zahtevajo, enake pravice kot heteroseksualci. poznam pare, ki imajo otroke bodisi iz zakona, v katerega so bili prisiljeni iti, ali pa na kakšen drug način. imajo tudi otroke, ti pa imajo bodisi dve mami ali pa dva očeta. otrok rabi občutek varnosti in ljubezen, prav v vseh primerih, ki jih poznam, to dobi.
  de facto imajo ti otroci 2 mami ali pa dva očeta de iure pa le eno ali enega. če de iure mama /oče umre, otrok nima pravice do de facto mame/ očeta (ki de iure ni “starš”). to je pač treba pravno urediti.
  tlačiš glavo v pesek in meniš, da tistega, kar ne vidiš pač ni.

 41. Carlos Contreras pravi:

  Nejc, Mefisto vendar ne tlači glave v pesek! To bi bila zares nevarna situacija, zakaj ako bi ves čas pozorno ne gledal naokrog in opazoval ljudi okoli sebe, bi se mu utegnilo zgoditi, da bi ga kdo prijel za “frulico”.

 42. bronjo pravi:

  Hja, ko zmanjka ogdovorov in izpadeš kekec si pač tiho…

 43. nejc pravi:

  Hvala, Carlos, sem opazil, da postajam že malce patetičen, precej bolje funkcioniram, če sem malce sarkastičen. se mi mota zadnje čase po glavi ena pesmica,prosto po Kostji Gatniku, jo bom delil z vami:
  TRI FRULICE
  bili so trije črnuharčki, pederčki, s pimpelčki.
  prvi je bil rukar.
  drugi je bil kaktus.
  Tretji pa MEFISTO
  in ga je not imel.

 44. bronjo pravi:

  Spomnil sem se ideologije, ki prisega na naravne zakone…

 45. bronjo pravi:

  Ravnokar na PopTV: Vlada pripravlja zakon, ki bo homoseksualnim omogočil poroke in posvojitve. Upam, da ga bodo sprejeli in prav je tako.

 46. MEFISTO pravi:

  NEJC, verzom to sicer ni podobno, besede si pa kar enakomerno porazdelil med vrstice v stopcu.

 47. MEFISTO pravi:

  CARLOS, je že res toliko takih muzikantov, da je treba nenehno skrbeti za nedotakljivost frulice?

 48. Carlos Contreras pravi:

  Mefisto, pravijo, da okoli 10 odstotkov dane populacije. Razen v Vatikanu, hihihi.

 49. Edi pravi:

  Tista o naravnih zakonih je dobra ja…
  Od zdaj naprej bomo jedli surovo meso, ker če ga spečemo ali karkoli je to že proti naravnim zakonom (spečemo ga lahko le nekaj promilov, saj bi v naravi sem pa tja kakšno žival prizadel kakšen naraven požar)… njami!

 50. kaktus pravi:

  Prvi zakon za lezbače in toplovodarje je pisal za vlado LDS-a, kot smo brali, ravno sedanji partner Kresalove in zato pokasiral 10 mlijonov tolarjev ! VELIKO PREVEČ ZA ZAKON, KI NI ŠEL NITI V PARLAMENTARNO PROCEDURO, ČE SE NE MOTIM !

 51. PeternaVeter pravi:

  HOMO sapiens = fob + seksualec/seksualka
  vrjemi, al pa tud, ne?

  nasilje pa nikoli še ni nićesar rešilo !
  vrjemi, al pa tud ne.

  Osebno nikakor ne obsojam osebe (homo_ta ta), ampak dejanja !
  (najbrž sem homofojb? aja, ni šanse, al pać ?

  Dragi bistri bralci in Urška.)
  Ka pa će sem pol ćefurja(mati) in pol Rom-a(atej), sem pa proti istospolnim posvojitvam in poroki.
  A pol spadam tud med homofobe ?

  Lezbijke.
  Zakaj v pizd* O rinete predmete, ki imajo obliko Diko-ta (kur ćić A ) ?

  Po mojem zato ker je za ta namen “dodeljena” (”razvita”, “podedovana”, “doloćena”).Lahko da se motim.
  Najbrž pa tudi zato ker tak fajn sede noter.)

  Predlagam obisk “tehnične trgovine” in nakup trajnega magneta (sam da je magnet) (2 komada), ki ima po možnosti označena pola (N ,S (+ del in - del)).
  Po nakupu sledi vznemerljivi del:
  Poskusite približati enako oznaćena( polarizirana (+ na + , ali - in -)) dela magneta.
  Će vam uspe trajno skleniti takšno pozicijo (brez sekundnega in podobnih for).
  PROSIM objavite oz. javite, in JAZ postanem eden glavnih zagovornikov/podpornikov/omogočarjev
  homoseksualnega načina življenja (porok in posvojitev).

  V primeru da Vam pa uspe preprićati to neUmno družbo (vkljućno z mano), da Vam dovoli se ženiti in po_svoje_vat otroke
  (si ne predstavljam da “umrjeva” oba z partnerjem nakar preživela otroka, dodelijo homo”tiranim” zakoncem ),
  ejejej, spet ratujem homofojb!?

  mater jst bi še kar naprej piso pa raje ne bom, ker lahka da nimam prav;)

  lp
  peDer ;) (opa sn se zatipko pa sn namesto t -ja d napisal :)
  __T__

  ps. ka će bi bil peder, pa bi bil še vedno proti istospolnim porokam in posvojitvami. Bi bil tudi homofob?

 52. Carlos Contreras pravi:

  Pero, dragi moj, težko ocenim, če si homofob, vsekakor te pa daje disleksija. Huda. Ampak, saj veš, vsi drugačni, vsi enakopravni. :)))

 53. PeternaVeter pravi:

  ćarli :
  dizy lek, si ja . To bo to.

  a ti si že kupo magnete?

 54. MEFISTO pravi:

  CARLOS, dobro si razumel pametnega PETRA NA VETER in ni prav, da mu očitašdisleksijo, ki si jo samo ti “opazil”.

 55. Dvorni pisar z licenco pravi:

  Uršika zala…kako kaže kaj?

  Ste že bili povabljeni na prepoznavo domnevnih napadalcev na policijo?

  Nedvomno ste protagoniste nekoliko neuspele kristalne noči dobro opisali in jm policisti že dihajo za ovratnik.

 56. Dvorni pisar z licenco pravi:

  PS.

  Morda te ne bi smel spraševati tega…da ne bi z odgovom ogrozila preiskave.

  Vsi držimo pesti za čim prejšnje odkritje domnevnih hudodelcev.

 57. Carlos Contreras pravi:

  Gašper, ti se očitno držiš za nekaj drugega. Naj uganem, za frulico?

 58. Dvorni pisar z licenco pravi:

  Karli, ne sklepaj po sebi.

 59. Carlos Contreras pravi:

  Aja, sem pozabil. Tebi je tovrstne dejavnosti prepovedal blaženi Slomšek.

 60. Dvorni pisar z licenco pravi:

  Uršika zala, se boš oglasila s komentarjem, ko bodo vrli Kresalčki ujeli domnevne hudodelce?

  Upam, da boš takrat še mladostna in temnih las, ne morda sivih;-).

 61. Matjaž Germ pravi:

  Urška nas je ziher že zapakirala za homofobe in se ne bo javljala :)

 62. MEFISTO pravi:

  Zakaj nas zmerjajo s homofobi?

  Kdo se pa boji naprmer pedrov?

  Saj si še pri punci ne upajo spati!

 63. Uurprg pravi:

  buy cialis 10mg online cheap tadalafil canada ed pills that work quickly

 64. Pyiufq pravi:

  accutane 40mg ca azithromycin for sale azithromycin tablet

 65. Fcwcto pravi:

  buy azipro 500mg for sale order omnacortil 10mg pills neurontin 600mg canada

 66. Xronxs pravi:

  order lasix 100mg sale lasix 40mg over the counter buy albuterol 2mg pill

 67. Evvhlo pravi:

  order vardenafil pills buy cheap tizanidine buy plaquenil 400mg without prescription

 68. Mqhmud pravi:

  altace brand buy arcoxia 120mg online buy etoricoxib 120mg pill

 69. Nfsqfq pravi:

  vardenafil ca cost tizanidine hydroxychloroquine 200mg brand

 70. Ziqket pravi:

  order asacol 400mg pills irbesartan oral order avapro generic

 71. Vestsw pravi:

  buy benicar without prescription order calan generic divalproex for sale

 72. Cjbvls pravi:

  order temovate for sale buy temovate online cheap cordarone

 73. Fqzpon pravi:

  cheap coreg 25mg order carvedilol 25mg for sale chloroquine 250mg usa

 74. Hdlndl pravi:

  order acetazolamide 250 mg pill buy imuran buy imuran generic

 75. Hsbhsc pravi:

  order digoxin online buy molnunat 200 mg sale buy molnunat 200mg without prescription

 76. Vovygi pravi:

  oral naproxen naproxen 500mg price lansoprazole pill

 77. Slbhtq pravi:

  baricitinib order online buy atorvastatin 20mg without prescription order atorvastatin 40mg pills

 78. Dkeiyx pravi:

  purchase proventil sale cost albuterol 100 mcg buy generic phenazopyridine

 79. Ebthyh pravi:

  montelukast 5mg over the counter order avlosulfon 100mg avlosulfon 100 mg usa

 80. Ugmvmd pravi:

  amlodipine 5mg oral order norvasc pill omeprazole over the counter

 81. Lndlra pravi:

  buy nifedipine 30mg without prescription brand perindopril order fexofenadine online cheap

 82. Fuekqf pravi:

  metoprolol tablet buy tenormin 50mg for sale methylprednisolone cost

 83. Xdnnqo pravi:

  order priligy 90mg generic xenical uk order orlistat sale

 84. Ogvwwt pravi:

  aristocort 10mg uk loratadine 10mg ca how to buy loratadine

 85. Uftszu pravi:

  buy diltiazem without a prescription purchase zyloprim generic allopurinol 300mg us

 86. Swnpjv pravi:

  rosuvastatin cost zetia without prescription cheap motilium 10mg

 87. Rccjxe pravi:

  ampicillin sale buy cipro without prescription metronidazole online buy

 88. Vmnafb pravi:

  generic septra buy clindamycin pill buy generic clindamycin over the counter

 89. Ooqbgu pravi:

  ketorolac brand propranolol drug buy inderal no prescription

 90. Dgyamp pravi:

  buy erythromycin cheap nolvadex for sale order nolvadex 20mg pills

 91. Rowfxh pravi:

  buy generic clopidogrel over the counter methotrexate sale order warfarin for sale

 92. Cobtpf pravi:

  purchase budesonide online purchase cefuroxime pill bimatoprost for sale

 93. Fajlqq pravi:

  buy metoclopramide 20mg pill reglan 20mg cheap generic esomeprazole 40mg

 94. Obnxgg pravi:

  robaxin 500mg generic order methocarbamol generic buy suhagra 100mg without prescription

 95. Dhfhzi pravi:

  cheap topiramate order levaquin 250mg pill levaquin pill

 96. Lpbsbe pravi:

  sildenafil 50mg sale order estradiol 2mg sale buy estrace generic

 97. Qpdpyh pravi:

  brand avodart buy avodart 0.5mg generic buy mobic online cheap

 98. Wmfodl pravi:

  purchase lamotrigine online minipress 2mg brand prazosin brand

 99. Kppqwd pravi:

  buy celebrex paypal buy generic zofran 8mg ondansetron us

 100. Rkgylw pravi:

  order aldactone generic oral valtrex valacyclovir 1000mg without prescription

 101. Jhaspf pravi:

  retin online buy avanafil uk purchase avana online

 102. Ldkjqr pravi:

  propecia sale finasteride usa sildenafil dosage

 103. Crrzkz pravi:

  tadacip 20mg sale diclofenac 100mg sale order indocin

 104. Ltfvly pravi:

  cialis tablet cialis tablet viagra 50mg cheap

 105. Hgtntc pravi:

  purchase lamisil generic suprax 100mg canada order trimox 500mg generic

 106. Seyenr pravi:

  price of cialis order cialis 40mg online causes of ed

 107. Msjfth pravi:

  cheap arimidex 1 mg buy anastrozole for sale buy catapres without a prescription

 108. Eiadad pravi:

  order sulfasalazine 500 mg for sale buy sulfasalazine 500mg generic order verapamil for sale

 109. Qdysuo pravi:

  order divalproex 250mg online order divalproex 250mg generic buy isosorbide 20mg generic

 110. Joexon pravi:

  order antivert 25 mg sale purchase antivert generic buy minocycline capsules

 111. Rdbccd pravi:

  imuran 50mg canada telmisartan 80mg sale buy generic micardis

 112. Ssjwzs pravi:

  erection pills online sildenafil sale sildenafil for women

 113. Ckafco pravi:

  generic movfor buy generic molnunat purchase cefdinir without prescription

 114. Ntjqwf pravi:

  best pill for ed cost cialis 40mg cialis 20mg oral

 115. Rxchpl pravi:

  order prevacid 15mg pill where to buy prevacid without a prescription pantoprazole over the counter

 116. Jhobbd pravi:

  pyridium us singulair 10mg over the counter buy amantadine 100mg online cheap

 117. Zhoxfj pravi:

  buy pills for erectile dysfunction oral tadalafil 10mg tadalafil dosage

 118. Couvik pravi:

  dapsone 100 mg us adalat 30mg drug buy aceon 4mg sale

 119. Tpzawp pravi:

  buy fexofenadine pills for sale buy glimepiride tablets glimepiride 4mg over the counter

 120. Ygwjpi pravi:

  hytrin 1mg over the counter arava 10mg ca purchase cialis pills

 121. Mfkzzf pravi:

  order arcoxia online cheap astelin 10ml ca azelastine 10 ml without prescription

 122. Ydqjow pravi:

  generic amiodarone buy amiodarone cheap order phenytoin 100mg

 123. Qcpvrl pravi:

  avapro us order avapro 300mg pills buspar 10mg canada

 124. Mwpeeo pravi:

  buy oxytrol generic oxytrol usa order alendronate sale

 125. Hvqqko pravi:

  buy cheap albenza buy aripiprazole 20mg sale medroxyprogesterone 10mg cost

 126. Oaudrb pravi:

  praziquantel oral biltricide 600 mg for sale order cyproheptadine online cheap

 127. Hohqul pravi:

  order furadantin 100mg purchase macrodantin generic order nortriptyline pills

 128. Dqlmpn pravi:

  where to buy luvox without a prescription order ketoconazole pills cost cymbalta 20mg

 129. Cpnjqr pravi:

  purchase anacin pills acetaminophen medication buy pepcid tablets

 130. Kwvnyf pravi:

  buy glucotrol pills for sale betamethasone 20gm ca betamethasone cost

 131. Oeguus pravi:

  clomipramine us buy itraconazole 100mg pills buy progesterone 200mg

 132. Sphhcx pravi:

  where to buy prograf without a prescription where can i buy tacrolimus ropinirole 2mg for sale

 133. Zfpkao pravi:

  tindamax online buy buy cheap tindamax bystolic cost

 134. Bhdjvz pravi:

  calcitriol 0.25 mg brand buy rocaltrol generic tricor 160mg over the counter

 135. Figbop pravi:

  order generic valsartan 160mg combivent without prescription buy ipratropium 100mcg sale

 136. Tswrji pravi:

  oxcarbazepine 300mg cost purchase ursodiol without prescription actigall 300mg generic

 137. Bxwfaw pravi:

  decadron 0,5 mg ca dexamethasone over the counter order nateglinide 120 mg online

 138. Txfzzv pravi:

  cost bupropion 150 mg cetirizine usa how to buy strattera

 139. Mjjxwa pravi:

  captopril tablet order tegretol buy carbamazepine 400mg online cheap

 140. Dcrgia pravi:

  quetiapine cheap zoloft without prescription order generic lexapro 20mg

 141. Meqavu pravi:

  ciprofloxacin 500 mg pill lincomycin 500mg ca order duricef generic

 142. Ycgwbl pravi:

  sarafem 20mg tablet order femara 2.5mg online cheap buy femara

 143. Wzaozs pravi:

  buy combivir buy pill retrovir accupril over the counter

 144. Zjxjof pravi:

  generic frumil 5 mg buy generic frumil 5mg generic zovirax

 145. Hjxhdh pravi:

  buy zebeta medication zebeta 5mg without prescription buy terramycin pills

 146. Vjljzb pravi:

  valcivir without prescription buy generic ofloxacin buy generic ofloxacin over the counter

 147. Isyafz pravi:

  order cefpodoxime 200mg generic theophylline 400mg drug flixotide medication

 148. Sccbpc pravi:

  levetiracetam over the counter sildenafil online order sildenafil for women

 149. Wrusjx pravi:

  order tadalafil online free shipping cialis order viagra 50mg for sale

 150. Gsnbus pravi:

  order ketotifen 1mg generic tofranil sale buy imipramine pills

 151. Ewxlgi pravi:

  mintop oral cialis 10mg uk buy erectile dysfunction medication

 152. Nugyej pravi:

  acarbose cost micronase brand order griseofulvin 250 mg without prescription

 153. Jpiusq pravi:

  meloset 3 mg uk oral cerazette 0.075 mg buy danazol sale

 154. Tmrgnf pravi:

  dipyridamole 25mg pills cost dipyridamole 25mg purchase pravachol without prescription

 155. Rfimrr pravi:

  dydrogesterone over the counter sitagliptin 100mg sale empagliflozin 25mg uk

 156. Nracce pravi:

  brand fludrocortisone order generic florinef buy cheap generic imodium

 157. Sbaomc pravi:

  order monograph generic colospa 135 mg us buy pletal paypal

 158. MichaelMum pravi:

  To read present news, adhere to these tips:

  Look in behalf of credible sources: http://nature-et-avenir.org/files/pages/?what-is-a-video-news-release.html. It’s important to safeguard that the expos‚ source you are reading is worthy and unbiased. Some examples of good sources categorize BBC, Reuters, and The Different York Times. Interpret multiple sources to get back at a well-rounded sentiment of a precisely statement event. This can improve you return a more over picture and dodge bias. Be hep of the viewpoint the article is coming from, as set good hearsay sources can contain bias. Fact-check the information with another origin if a expos‚ article seems too sensational or unbelievable. Forever make inevitable you are reading a fashionable article, as news can change-over quickly.

  By following these tips, you can become a more informed dispatch reader and best understand the world here you.

 159. Rxlaab pravi:

  prasugrel 10mg for sale where can i buy thorazine order tolterodine online cheap

 160. JarvisMof pravi:

  Бурение скважин на водичку - этто эпидпроцесс организации отверстий на подсолнечной для извлечения находящийся под землей вод. Данные скважины используются чтобы хозпитьевой вода, полива растений, индустриальных бедствования равным образом других целей. Процесс бурения скважин содержит в течение себе использование специализированного оснащения, таковского как буровые предписания, коим проходят в течение землю да создают отверстия: https://ctxt.io/2/AABQoVjsEA. Сии скважины обычно быть владельцем глубину через пары 10-ов до нескольких сторублевок метров.
  Через некоторое время сотворения скважины, специалисты коротают тестирование, чтобы определить нее производительность а также штрих воды. Затем щель оборудуется насосом и противными построениями, чтобы обеспечить постоянный путь буква воде. Эмпайр скважин сверху водичку выказывается важным делом, яже дает обеспечение подступ для чистой водопитьевой вона и еще используется в течение различных отраслях промышленности. Однако, этот эпидпроцесс может насчитать отрицательное суггестивность сверху окружающую среду, поэтому что поделаешь соблюдать должные правила и регуляции.

 161. Angelerorn pravi:

  Бурение скважин на водичку - это процесс сотворения отверстий в течение миру для извлечения находящийся под землей вод, коие смогут использоваться чтобы разных мишеней, включая питьевую водичку, полив растений, индустриальные нужды да другие: https://diigo.com/0tqgg3. Чтобы бурения скважин утилизируют специальное ясс, подобное как бурильные сборки, какие проникают на подлунную да создают дыры глубиной от пары десятков до нескольких сотен метров.
  Через некоторое время произведения скважины прочерчивается тестирование, чтобы определить ее эффективность а также качество воды. Затем скважина оборудуется насосом также другими системами, чтобы вооружить хронический пропуск буква воде. Хотя бы бурение скважин сверху водичку играет важную роль в течение обеспечивании доступа буква безукоризненною питьевой здесь и используется в разных отраслях индустрии, текущий процесс что ль оказывать отрицательное воздействие на брать в кольцо среду. Поэтому необходимо нарушать соответствующие философия а также регуляции.

 162. Utrfte pravi:

  buy mestinon 60 mg online cheap mestinon where to buy rizatriptan 5mg cost

 163. Qnpttc pravi:

  ferrous sulfate canada actonel 35 mg for sale buy betapace medication

 164. Danielunjub pravi:

  Europe is a continent with a rich representation and dissimilar culture. Soul in Europe varies greatly depending on the provinces and область, but there are some commonalities that can be observed.
  Harmonious of the defining features of memoirs in Europe is the husky force on work-life balance. Many European countries suffer with laws mandating a guaranteed amount of vacation tempo for workers, and some procure even experimented with shorter workweeks. This allows for more in good time emptied with one’s nearest and pursuing hobbies and interests.
  https://tb-onderdelen.nl/test/pgs/anna-berezina-hamburg.html
  Europe is also known in support of its rich cultural legacy, with many cities boasting centuries-old architecture, aptitude, and literature. Museums, galleries, and reliable sites are abundant, and visitors can immerse themselves in the record and culture of the continent.
  In addendum to cultural attractions, Europe is home to a to one side mix of natural beauty. From the impressive fjords of Norway to the cheery beaches of the Mediterranean, there is no dearth of stunning landscapes to explore.
  Of ambit, subsistence in Europe is not without its challenges. Varied countries are grappling with issues such as takings incongruence, immigration, and political instability. However, the people of Europe are resilient and have a yearn experience of overcoming adversity.
  Comprehensive, vigour in Europe is invaluable and mixed, with something to present oneself since everyone. Whether you’re interested in information, refinement, nature, or simply enjoying a good work-life match, Europe is a titanic employment to dub home.

 165. Bfjsri pravi:

  buy vasotec 5mg for sale purchase lactulose online buy duphalac sale

 166. Kggdoz pravi:

  xalatan online purchase zovirax eye drops buy exelon 6mg without prescription

 167. DavidVed pravi:

  Positively! Finding info portals in the UK can be unendurable, but there are tons resources accessible to cure you mark the unmatched identical as you. As I mentioned before, conducting an online search for http://valla-cranes.co.uk/wp-content/pages/why-is-fox-news-not-working-on-comcast.html “UK hot item websites” or “British information portals” is a enormous starting point. Not but purposefulness this hand out you a encyclopaedic slate of report websites, but it determination also provide you with a heartier brainpower of the common hearsay landscape in the UK.
  Once you have a file of future story portals, it’s critical to value each undivided to shape which richest suits your preferences. As an benchmark, BBC Intelligence is known in place of its ambition reporting of news stories, while The Guardian is known representing its in-depth breakdown of governmental and social issues. The Independent is known pro its investigative journalism, while The Times is known for its affair and funds coverage. During entente these differences, you can select the rumour portal that caters to your interests and provides you with the hearsay you have a yen for to read.
  Additionally, it’s usefulness considering neighbourhood pub expos‚ portals with a view proper to regions within the UK. These portals provide coverage of events and good copy stories that are fitting to the area, which can be exceptionally helpful if you’re looking to hang on to up with events in your neighbourhood pub community. In place of occurrence, local good copy portals in London number the Evening Canon and the Londonist, while Manchester Evening Scuttlebutt and Liverpool Echo are stylish in the North West.
  Blanket, there are diverse news portals accessible in the UK, and it’s important to do your research to find the joined that suits your needs. Sooner than evaluating the unalike news programme portals based on their coverage, luxury, and position statement angle, you can judge the a person that provides you with the most apposite and attractive despatch stories. Esteemed destiny with your search, and I anticipation this data helps you come up with the practised dope portal for you!

 168. Brlpwl pravi:

  betahistine generic brand betahistine 16 mg probenecid 500mg uk

 169. Hjpmgl pravi:

  buy premarin 600 mg dostinex 0.5mg sale cheap sildenafil generic

 170. Ijkjfa pravi:

  prilosec drug montelukast medication lopressor generic

 171. Yyzhzt pravi:

  buy tadalafil 20mg pills cialis 5mg tablet purchase viagra sale

 172. Ployuo pravi:

  telmisartan 20mg price where to buy movfor without a prescription order molnunat 200mg pills

 173. Thytbm pravi:

  cenforce cost order chloroquine 250mg chloroquine over the counter

 174. Itxnax pravi:

  modafinil 100mg brand order deltasone 10mg online cheap purchase deltasone online cheap

 175. Gyiibr pravi:

  order cefdinir 300mg online cheap cefdinir ca how to get prevacid without a prescription

 176. Seaxra pravi:

  purchase absorica sale cost amoxicillin 250mg zithromax 500mg tablet

 177. Syxbda pravi:

  azipro order online where can i buy azithromycin gabapentin pills

 178. Lqnmqo pravi:

  lipitor 80mg usa lipitor 40mg uk purchase norvasc for sale

 179. Igsyvf pravi:

  real online blackjack online slot machines buy lasix 100mg without prescription

 180. Vxwmos pravi:

  order pantoprazole generic buy protonix 20mg pills order pyridium generic

 181. Buhqjb pravi:

  roulette wheel online poker game albuterol 4mg tablet

 182. Agykgb pravi:

  online casino games real money purchase stromectol without prescription stromectol 12mg online

 183. Займы онлайн pravi:

  На днях мне понадобилось 1 000 рублей на неотложные расходы. В Twitter я увидел ссылку на yelbox.ru. На этом ресурсе я нашел много полезных советов о том, как взять онлайн займы на карту и не попасть в долговую яму. Интересно, но некоторые МФО предлагают займы без процентов!

 184. Lasldp pravi:

  buy generic amantadine 100 mg purchase symmetrel buy dapsone 100 mg generic

 185. Cfrtah pravi:

  vegas casino online augmentin for sale purchase levothyroxine generic

 186. Займы на карту без отказа pravi:

  Пролистывая ленту в Instagram, я наткнулся на рекламу сайта wikzaim. Заманчивое предложение о займах под 0% мгновенно привлекло мое внимание. Я перешел на сайт, где обнаружил весь список МФО, предоставляющих займы без процентов. Без лишних заморочек я получил 5000 рублей.

 187. Zdnzdr pravi:

  buy clomiphene cheap purchase isosorbide pills azathioprine buy online

Komentiraj