Friday 3. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nasilje v Iranu

21. junij 2009 ob 20:41 | Denis Sarkić |

V sobotnih protestih v Iranu je bilo ubitih najmanj deset ljudi. Medtem so oblasti začele izgon tujih novinarjev, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je posvaril Zahod, naj se ne vmešava v notranje zadeve Irana. Po poročanju iranske državne televizije je bilo v soboto v spopadu s policisti ubitih 10 teroristov, ranjenih je več kot 100 ljudi, izgredniki pa so zažgali dve bencinski postaji in mošejo ter napadli vojaško postojanko. Zaradi množične okrnitve medijskega poročanja obstaja sum, da je številka še veliko višja. Verodostojnost poročanja iranske televizije je postavljena pod vprašaj, saj je tujim medijem prepovedano spremljati proteste, zato teh informacij niso mogli preveriti. Britanski BBC je potrdil, da so iranske oblasti od njihovega stalnega poročevalca zahtevale, da v 24 urah zapusti državo, saj je po njihovem mnenju prirejal poročevanje o dogodkih, se ni zmenil za objektivnost, podpiral protestnike in teptal pravice iranskega naroda.

Posnetki na YouTube o spopadu med protestniki in policijo v Teheranu (Opozorjamo, da so nekateri posnetki zelo krvavi in neprimerni za predvajanje otrokom!):

Denis Sarkić in YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 77 x komentirano
  1. Neron pravi:

    Ko gre zdaj za Iran, simpatiziram z državno oblastjo. Ne z demonstranti. Odkar so uprizorili tiste barvne revolucije na obrobju Rusije, me tovrstni demokratični spektakli ne prepričajo več. Menim, da pri vsem tem cirkusu glede Irana ne gre za demokracijo, temveč za neodvisnost Irana. Menim tudi, da »demokracija v Iranu«, ki nam jo prodajajo mediji, ni nič drugega kot želena kapitulacija Irana pred Zahodom.

    Taka kapitulacija se začne z uveljavitvijo podobe iranske oblasti, ki so jo ustvarjale posebne službe zahodnih sil. Demoniziranje iranskih oblasti je bilo sestavni del pritiskov na Iran. Bilo je tudi sestavni del obdelovanja javnega mnenja na Zahodu. Demoniziranje iranske oblasti se je osredotočilo na podobo iranskega predsednika. Ob podobi Ahmadinedžada zahodna javnost reagira kot pes Pavlova. Refleksno. In zdaj se zgodi, da se natanko ta podoba vrača v zahodno javnost s teheranskih ulic in trgov. Kar je zahodna propaganda trdila, je doživelo potrditev, verifikacijo, avtentifikacijo.

    Kaj je narobe s to podobo? Predvsem to, da je zahodnjaška predstava. Zahodnjaške predstave o drugih koncih sveta po navadi povedo več o Zahodnjakih kot o tistih drugih, o katerih govorijo. Če taka predstava potem začne krožiti v krajih, ki si jih predstavlja, še vedno – in še bolj – pripoveduje zgodbo o Zahodnjakih. Pove, da so Zahodnjaki bili tam in pustili sledi.

    Tako se je denimo zgodilo v Srbiji, ko so pomagali pri demonstracijah proti Miloševiću. Otpor je, denimo, v nekem svojem manifestu izjavil, da Srbija ne sme postati oziroma ostati tak komunističen otok v demokratičnem svetu, kot je Kuba. Kdo v Srbiji je v tistih letih ali v tistih dnevih mislil na Kubo? Kuba je ameriška obsesija. Tudi ko so na tisti predbožični dan v Washingtonu narekovali slovenskim diplomatom, kaj morajo narediti med predsedovanjem Evropski uniji zlasti v zvezi s Kosovom, so pritaknili zraven Kubo.

    Zdaj slišimo in gledamo iransko mladino, kako vzklika, da je Ahmadinedžad diktator. Bolj uravnoteženi komentatorji sedanjih dogodkov opozarjajo, da vsak politično pismen Iranec ve, da oblast v njegovi državi ni v predsednikovih rokah. Da v danem primeru oblast ni v Ahmadinedžadovih rokah. Ahmadinedžad po definiciji ne more biti diktator. Njegova pooblastila so omejena, njegova oblast je omejena. Diktatura pa je neomejena oblast. Z vidika iranskega političnega sistema bi bilo bolj verodostojno imenovati diktatorja velikega ajatolo Hameneja. Toda tudi ta vrhovni vodja je voljen in skupščina izvedencev, ki ga je izvolila, ga nadzoruje ter ga lahko odstavi.

    Če Ahmadinedžad v resnici ni in ne more biti diktator in če Iranci to vedo, pa za psihološko obdelano zahodno javno mnenje pooseblja iransko oblast. To oblast se imenuje diktatorska, ker se jo s tem diskvalificira. Diktatura in tiranija sta oznaki, ki ju zahodne sila nalepijo na tiste države, ki ne plešejo po njihovem taktu. Diktaturam po volji Zahoda rečejo drugače. »Diktatura« ni opis narave kake oblasti, temveč izraz negativnega odnosa Zahoda do nje.

    Ko demokratični demonstranti v Teheranu vzklikajo, da je Ahmadinedžad diktator, in zahtevajo njegovo smrt, izrekajo željo zahodnih sil in velesile. Govorijo njihov jezik. Slogane in transparente imajo napisane v angleščini. Zakaj? Da bi jih bolje razumel Ahmadinedžad? Ali svet varuhov? Ta angleška gesla niso namenjena domači uporabi. Na koga so naslovljena? Zakaj?

    Zlasti v ameriškem tisku smo lahko zasledili poročila o tem, da so ameriške sile za posebne naloge že nekaj časa na delu v Iranu. Njihova naloga je destabilizirati Iran. Kar se dogaja zdaj, je spodkopavanje in slabitev iranskih oblasti, je destabilizacija Irana. Verjamem, da je mnogo Irancev, ki oblasti, kakršno imajo, ne marajo. Ampak mobilizacija in organizacija, kakršnima smo priče, sta več kot spontani izbruh nezadovoljstva amaterskih demokratov, pa naj bo večina med njimi še tako iskrenih. Koreografija neprijetno spominja na volilne menjave režimov v bivših sovjetskih republikah, deloma tudi v Beogradu.

    Kdo šahira? Verjetno še nihče ne ve natanko, kakšno vlogo so odigrale in igrajo zahodne posebne službe. Prav tako ni jasno, kako in koliko so povolilni zapleti izraz frakcijskih in osebnih bojev znotraj iranskih oblasti. Kleriki ne marajo Ahmadinedžada, ker je nastopal proti korupciji v njihovih vrstah. Ajatola Hamenej ima močne nasprotnike med ajatolami in možno je, da se njihova kopja lomijo na Ahmadinedžadovem hrbtu. Morda bo čas razjasnil ta vprašanja. Danes recimo vemo, da sta CIA in MI6 leta 1953, ko sta strmoglavili demokratično izvoljenega iranskega predsednika Mosadka (ker je hotel nacionalizirati nafto), tudi organizirali demonstracije in našli sodelavce v iranskih državnih službah ter med gospodarstveniki.

    Kar je jasneje od položaja v Iranu, je zahodna reakcija. Zahodni mediji so lansirali zgodbo instantno. Lansirali so instantno zgodbo. Brez dokazov in odlično izdelano. Tako kot lani ob gruzijski vojni. Podobno kot ob pripravah na vojno proti Iraku. Tudi ta vzorec postaja razviden in znan. Po organizacijskih principih in po argumentih.

    Te medijske mobilizacije so še vedno uspešne, prepričljive, skoraj brez konkurence. A v danem primeru so se nekateri ključni zahodni akterji tako prevzeli nad uspehom, da smo zaradi te prevzetosti in prevzetnosti spregledali morda najpomembnejši dogodek, ki se je zgodil po volitvah. Predsednik Ahmadinedžad je odšel na obisk v Rusijo. V ponedeljek in torek se je v Jekaterinburgu srečal s predsednikoma Rusije in Kitajske ter z najvišjimi predstavniki drugih držav, ki sestavljajo Šanghajsko organizacijo. Iran je član te organizacije. ZDA so zaprosile za sodelovanje, a so prošnjo zavrnili.

    Ekonomist Michael Hudson je označil dogodek kot »najpomembnejše srečanje v 21. stoletju doslej«. Pomen srečanja je v tem, da so bili na njem narejeni prvi formalni koraki k odpovedi dolarju kot svetovni rezervni valuti. Implikacije tega so tako velikanske, da jih je težko dojeti. Chris Hedges je komentiral, da je to začetek konca ameriškega imperija. Nadaljevanje po začrtani poti bo temeljito spremenilo geopolitično podobo Bližnjega in srednjega vzhoda. Jaz bi si želel, da bi se Iranci zdaj sprijaznili z rezultatom volitev (razen če se dokaže, da je res šlo za goljufijo, ki je vplivala na končni rezultat), ohranili neodvisnost države in izpeljali svojo demokratično revolucijo, če se jim bo zdelo potrebno, potem ko nanjo ne bo več padala ameriška senca. (Tekst: Tomaž Mastnak)

  2. Tovariš 88 pravi:

    Res je, ve se kdo stoji za oranžnimi, žametnimi in ne vem še kakšnimi “revolucijami” preko takšnih in drugačnih omrežji - žid Soros, ki naj bi bil sodelavec britanske obveščevalne službe, ki tako deluje preko njegovih “fundacij” za širjenje “demokracije” http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros

    Iran je zadnja trdnjava upora proti svetovni sionistični okupaciji in domovina indo-evropejcev.

  3. medek pravi:

    Ja res ni lahko, lahko bi jih pa amerikajnerji poklali kot v Gazi, Iraku in Libanonu, pakistanu, afganistanu in Južni Ameriki in Afriki.

    Ni dobrih možnosti. Eksperimenti vseh vrst.

    Je pa res, da vse te “revolucije” smrdijo, ker se vedno zraven debelo poserje Big Brother iz Zahoda.

    Še vedno bi rajši živel v Iranu kot v Iraku.

    Benazir Buto je Pakistan želela “feminizirat”. Cia ni pustila, ni pravi čas :)

    Zakaj bi ZDA želelu Iranu dobro, će so sneli pakistansko voditeljico?

  4. medek pravi:

    In , če so sneli Air France zaradi dveh borcev proti trgovcem z drogo in orožjem.

    Ni naključij, kdo laže?

  5. medek pravi:

    Je pa isto kot v Jugi, najprej udarijo v državo s tonami doupa, potem pa se dogodi revolucija :)

  6. smoger pravi:

    Isto se je dogajalo v Jugi…ZAHOD vse dela po šabloni….sam vprašanje je če nekatere šablone niso že passe in oblike bumeranga…

  7. asd pravi:

    tukaj pa prav pridejo nove tehnologije (videokamere, internet).

    Tomaž Mastnak je dober primer levičarja, ki bo raje podprl diktatorja zaradi svojega slepega sovraštva do kapitalizma in zahoda. kapitalizem in demokracija gresta skupaj, uničevanje kapitalizma pa slej ko prej pripelje do diktature, ker moraš ljudem vzeti svodobo izdelave raznih izdelkov in trgovanja z njimi. če jim pa vzameš to zelo pomembno svodobo, potem tudi ni težko vzeti še ostalih.

  8. Gnosis pravi:

    Mastnakov članek je odličen.

    @asd: A Moussavi pa ni diktatorski tip? Ravno tako je bil zraven pri revoluciji in je vsaj tak, če ne še večji islamski fundamentalist, kot Ahmadinejad. V najboljšem primeru bi z zamenjavo režima Iranci dobili malo več svobode, a za ceno povečanja socialnih razlik in odvisnosti od zahoda. Kako gresta kapitalizem in demokracija skupaj in kako naj bi bila druga odvisna od prvega, si pa lahko ogledaš na Kitajskem.

  9. smoger pravi:

    medek…v Jugi se je po smrti Tita začel med intelektualci (NADZOROVANO S STRANI OBLASTI) širiti heroin itd. po smešno nizki ceni….nekaj o tem vedo člani Ekaterine Velike…žal.

  10. marat pravi:

    Vprašajte se vsi, ali bi želeli živeti v Sloveniji, ki bi ji vladal vrhovni vodja kardinal Franc Rode, skupaj s Svetom najvišjih duhovnikov (Stres, Kramberger in kompanija), ki bi določal, kdo od kandidatov za predsednika je dovolj primeren da lahko nastopi na volitvah. In na koncu bi imeli na volitvah izbiro: ali Branko Grims, ali Ljudmila Novak. Približno tak je sistem v Iranu.

  11. Jazzko pravi:

    to je noro…kdaj pozabiš na to, kak je svet in živiš v svoji pravljici neobremenjujoče…potem te pa zadane vsake toliko časa….s tem, da smo še vedno varni v svoji pravljici…smo?

  12. bor pravi:

    Mastnaku in podobnim je lahko srat iz naslanjača. V Teheranu pa so začeli streljati na svoje. Tu se konča vsako moraliziranje. Me zanima kako bi Mastnak pisal, če bi živel v Iranu in kjer bi mu seveda dovolili da svobodno piše in se izraža, pa še njegova žena bi se lahko šetala okrog brez rute. Iran je postal pretesen za tisto mladino, željno stika z zahodom. je to kaj narobe? obsedenost s tujimi obveščevalnimi službami pa tudi ni dobra, saj se potem resnica prevečkrat izmuzne pogledu. Mastnak verjetno še nikoli ni bil v Iranu…

  13. krucefiks pravi:

    Dol s klerikalnim fašistom Ahmadinedžadom!!!

  14. Bount pravi:

    Ne glede na vse, če je toliko ljudi protestira, čeprav je situacija visko smrtno nevarna, je tam v iranu nekaj hudo narobe.
    In zato zahod res ne more biti kriv!
    Saj se vsi državljani te dežele upirajo in samo po sebi je samoumevno, da zato, ker je tako hudo narobe, da rajši umrejo, kot pa , da bi še dalje prenašali nasilne krivice njihove politike…

  15. MEFISTO pravi:

    Vsi komentarji so odveč.

    Za islam je MEDEK glavna avtoriteta.

  16. medek pravi:

    @mefisto

    Ti pa seješ zlo, nevednost in slepo vero v Janšo.

    Zakaj so pa Busha pripeljali na oblast 2x. A misliš, da v ZDA niso dvakrat zgoljufali volitev? Bio sam naivan :)

    V čem je ZDA drugačna od Irana?

    Iranski narod si zasluži najboljše, a to definitivno ni Obama Bush.

    Vse je odvisno od Savdske Arabije in Izraela. Me res zanima, kaj so se dogovorili.

    Kako pa je z demokracijo v Savdski Arabiji. A tam tudi kaj štrajkajo? :)

    A ne Mefisto, vse je Ultra. Za domovino z Janšo nazaj v prazgodovino.

  17. konec pravi:

    # asd pravi:
    21. junij, 2009 ob 22:55

    Tomaž Mastnak je dober primer levičarja, ki bo raje podprl diktatorja zaradi svojega slepega sovraštva do kapitalizma in zahoda. kapitalizem in demokracija gresta skupaj, uničevanje kapitalizma pa slej ko prej pripelje do diktature, ker moraš ljudem vzeti svodobo izdelave raznih izdelkov in trgovanja z njimi. če jim pa vzameš to zelo pomembno svodobo, potem tudi ni težko vzeti še ostalih.

    5, ampak vsem je tudi jasno, da v kulturno nazadnjaškem okolju, prevladuje prav sovraštvo, zato je Mastnak prava avtoriteta, kot veliko drugih…ki so tam kjer so , samo zaradi ideološke zvestobe komunajzerjem.

  18. medek pravi:

    A, če bi Iran pobil Gazo bi bil pa obtožen vojnih zločinov.

    Izrael pa je imun, zanimiva logika.

  19. medek pravi:

    … in mimogrede Mefisto, na Kubi je Eko komunizem zasadil veliko zdrave zelenjave :)

    Mi pa smo dobili prst v rit in pozidavo obdelovalnih površin s strani tajkunov in tajfunov.

    In ja, kje so največje proizvajalke orožja in zakaj so zaradi Drejfusa sneli cel Air France, pa ne da so bili komunisti, rdeča nevarnost :) Da niso bili slučajno trgovci z orožjem oz. orožarska industrija iz Zahoda.

  20. Mimi pravi:

    men je pa všeč Mastnakov članek, čeprav se pa strinjam z Borom (@ 12); lahko je bit pameten od daleč.
    Zoprna zadeva: po 1 strani se zahod res preveč vtika, po 2. pa je obsojanja vredno oz. se res zdi da kar kliče po intervencijah. Vendar tele zadeve so delikatne, bogve kako majo kej zdilano med sabo. O tem nisem preveč poučena, je pa seveda težko ostati indiferenten.

  21. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042276121

    Razposajenim malčkom, ki so se včeraj na prireditvi Medodan v ljubljanskem živalskem vrtu z množičnim zbiranjem plišastih medvedkov poskušali vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov, se je pridružilo tudi 21 invalidnih otrok z območja Gaze.

  22. medek pravi:

    3 tedne bodo gostje z območja Gaze preživeli v Sloveniji.
    5 mesecev je po Masryjevih besedah trajalo, da so uskladili dokumentacijo za to, da so otroci lahko odšli iz domovine

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042276121

  23. Semso pravi:

    Obvescevalne sluzbe danes ne hitijo totalno obrniti dogodke, so pa jih sposobne pospesiti, kar pa ni nujno vedno dobro. Vsaka revolucija ima svoj trenutek. Iran je v morda tudi malo nekoretni izolaciji pridelal, padec zivljenskega standarda in se marsikaj. ljudstvo je ne kot sod smodnika ampak kot sod tnt-ja. ze mali tresljaji so dovolj. ali so volitve zgoljufane ali ne niti ni bilo pomembno, ker za to eksplozijo je bil dovolj že minimalni povod. dovolj je ze, ce prvak opozicije zamaha z enim kosom papirja, katerega verodosotjnst je nepreverljiva. Ce so bile volitve postene, potlej ima oblast pravico stabilizirati situacijo, ker anarhija je najslabse za vse. mora iskati podporo v sirsi azijski skupnosti. ce je oblast goljufala, potlej pa se zadeva lahko hudo zaplete, ce bodo glave prevec trmaste. zda so nemirno tiho, kar bi lahko bili indici na nekaksno vpletenost. nekateri članki kažejo na to.
    Nekaj morilskega je tudi v obami. to ni le odlocenost in odlocnost. to je salonerska hladnokrvnost, ki je se kako lahko smrtonosna in antikristovska. populi bo nosil antikrista po rokah, je nekoc rekel jasnovidec. obvladal bo mnozice. nikoli ne verjemi tistemu, kar je ocitno.
    percepcija je hudiceva stvar, brez relevantnih podatkov. tezko je oblikovati mnenje. po vizualnih argumentih je ahmadinedžad sam satan. je res?
    mladim irancem potrosniski zahodni nacin disi. normalno je, vedno ti disi tisto cesar nimas. Potem pa je tu se neizbrisna svoboda misli, duha in govora. zdaj je cas za šah oblasti.
    Nihce v mednarodni skupnosti si ne sme dovoliti, da bi drzavni ustroj irana razpadel. vlozki so preveliki.

    medek? tole z drejfusom, mas kak link ali je zgolj osebni zakljucek?

  24. medek pravi:

    Vedno je grozljivo , ko umirajo nedolžni. Medijska Matrika pa nikoli ne pozabi speljati vode na svoj mlin.

    V Iranu je narobe marsikaj, tako kot drugod po svetu. Sprašujem se le, kje so mrtvi otroci iz Gaze. Njih ni noben “tržil”. Matrika jjih je le brutalno porivala pod preprogo.

    Iran in napredek. Da. Toda ne po poti Iraka, Afganistana, Pakistana. Kdo trži tiste miljone mrtvih.

    V Kongu jih je 10 miljonov. Cela Hitlerjada. Pa nič.

    Ko so sneli air France zaradi dveh borcev proti trgovini zorožjem, nič, medijski mrk. Ni v interesu.

    Iran je v interesu. Kdo določa interes? Matrika. Kakšno nalogo je dal Big Brother.

    Iran potrebuje predsednico, prav tako kot je bila Benazir Buto, ki so jo seveda umorili v Interesu, ker ni verjela pravljicam o Al kaidi.

  25. medek pravi:

    http://www.mladina.si/dnevnik/09-06-2009-je_nesreca_airbusa_povezana_s_trgovino_z_orozjem_/

  26. medek pravi:

    lax security at military depots across the world

    ( podobnosti s Slovenijo so zgoj “naključne”)

    When unidentified gunmen made off with a stash of hand grenades from an Argentine military garrison in 2006, Dreyfus deplored what he said was lax security at military depots across the world. “If a supermarket can keep control of the amount of peas it has in stock, surely a military organisation could and should be able to do the same with equal if not greater efficiency with its weapons,” he said. “The key words are logisitics, control, security.”
    http://www.sundayherald.com/international/shinternational/display.var.2512885.0.0.php

  27. medek pravi:

    Zato sem pa šalil Ljubico, a je bil G7, da ni bil G 8 :)

  28. asd pravi:

    “V čem je ZDA drugačna od Irana? ”

    umm, ZDA ne strelja protestnikov, ne cenzurira, ne goljufa volitev…
    tako vprašanje lahko zastavi samo hardcore komunajzar/anti-američan.

  29. Carlos Contreras pravi:

    Oho, Asd, ZDA “ne goljufa” volitev? Ta izjava je pa vredna plakete Ivana Generalića. :))))

  30. asd pravi:

    >mimi: Zoprna zadeva: po 1 strani se zahod res preveč vtika, po 2. pa je obsojanja vredno oz. se res zdi da kar kliče po intervencijah.

    ja, verjamem da imate levičarji zdaj zadrego, na katero stran se postaviti tukaj: na stran ZDA, ki jo tako sovražite, ali na stran diktatorja, ki sili ljudem nazadnjaške verske zakone (katero tudi močno sovražite). tukaj se bodo levičarji delili na razumne in blesave levičarje.

  31. krucefiks pravi:

    @asd: Protesnikov res ne streljajo. No, morda z gumijastimi naboji. Cenzura obstaja oz. obstajajo smernice, ki se jih morajo novinarji držat (http://www.imdb.com/title/tt0418038/) (seveda ne gre za državno cenzuro, rezlutat je pa podoben), volitve so pa zgoljufali vsaj ene, na katerih je Bush zmagal (lastnik podjetja, katerega volilne stroje uporabljajo, je bil zelo blizu Bushevi administraciji…se ne spomneš tiste flash fore, ko karkoli si volu, si dal glas za Busha?..je bilo v Mladini nekoč bolj podrobno opisano).

  32. Carlos Contreras pravi:

    Svet je kompleksen, kokolo. Nekateri to razumemo, nekatere vas pa to dé’stvo (Jože Tanko TM) hudo zmede.

  33. krucefiks pravi:

    Aja, pa seveda Florida:):):):):)

  34. medek pravi:

    Saj ni res, pa je.

    EU in Pakistan sta zavezana glavnemu cilju - boju proti terorizmu in radikalizaciji, sicer pa v sklepih piše, da se je Evropska komisija zavezala, da bo za človekoljubno pomoč v Pakistanu namenila 72 milijonov evrov in dodatnih 50 milijonov evrov za pomoč razseljenim ljudem v Pakistanu.

    EU bo še naprej podpirala krepitev dialoga z afganistansko in pakistansko vlado, piše v sklepih vrha EU. EU prav tako ponovno potrjuje zavezanost podpori Afganistanu na njegovi poti k varnosti, stabilnosti in blaginji ob poudarku, da je glavna odgovornost za razvoj države v rokah afganistanskih oblasti.

  35. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/novice/eu/1042275754

    Vrh EU sprejel izjave o Pakistanu, Afganistanu, Iranu in Severni Koreji

  36. krucefiks pravi:

    Dokumentarec “Outfoxed” za vse, ki verjamejo v svobodno novinarstvo v ZDA.:D

  37. Carlos Contreras pravi:

    Krucefiks, manjši popravek: v ZDA na protestnike že *nekaj časa* niso streljali. Za one s kratkim zgodovinskim spominom (ali brez tega) pa čisto na kratko: http://en.wikipedia.org/wiki/Kent_State_shootings .

  38. asd pravi:

    carlos, nimam razloga, da bi verjel, da zda goljufajo volitve. zmaga tisti, ki je bolj popularen in bolj prepričljiv v svojih govorih. obama je bil bolj kot mccain, bush bolj kot njegovi tekmeci, clinton bolj kot njegovi itd. saj se takoj vidi, da popularnost odloči, ne pa neke korporacije in zarote. bush je nastopal prepričljivo in samozavestno, čeprav se nekaterim zdi, da ni. pa tudi tam kjer so volitve nezgoljufane so menjave na vsaj vsakih 10 let skoraj nujno zgodijo, ker hočejo ljudje videti drugo stran na oblasti. tako se tudi dogaja v zda.

  39. Carlos Contreras pravi:

    Asd, ne vem, ali si res tako mlečnozob, da se ne spominjaš ameriških volitev leta 2000. Florida. In tudi 2004. Ohio.

  40. medek pravi:

    In Iranu ne želim Gaze. In ne zahodne demokracije bumbum.

    http://www.youtube.com/watch?v=25P41LFbEZg&eurl

    In ko je “Gaza izbruhnila na internetu” so jo umetno dušili, po Matriki. Zaviralci so bili v polnem pogonu.

    Še dolgo potem, vključno z našim Logarjem, ki je po evropsko odkorakal v službi Izraela ven iz dvorane med govorom Mahmuda v OZN.

    A so kaj naredili za otroke iz Gaze, zakaj 5 mesecev čakanja na dovoljenja, HALO!

  41. Carlos Contreras pravi:

    Aha, pa še to: ne glede na to, ali so na iranskih volitvah goljufali ali ne, po kakšnih kriterijih Ahmadinedžad (preden začne kdo kričati, gre za sicer meni izjemno neljubo in nesimpatično osebnost) ustreza definiciji diktatorja?

  42. medek pravi:

    Kdo je takrat podprl Gazo?

    Evo Morales in Chavez :)

    Kje je bila prečudovita EU? Kje Savdska Arabija, Kje ZDA?

    Kaj pa pravi Žbogar :)

  43. MEFISTO pravi:

    Kaj se silite h komentiranju!

    A nisem dejal, da je na obravnavanem področjo edina nesporna avoriteta le MEDEK.

    MEDEK pa mi še vedno dolguje odgovor na vprašanje, kaj si misli o palestinskih junakih, ki so svoja junaška življenja zaščitili z živim zidom palestinskih otrok, od katerih so nekateri menda prav ta čas pri nas na okrevanju.

  44. Carlos Contreras pravi:

    Mefisto, mene pa preseneča, da si na strani Izraela - glede na to, da se podpisuješ pod rehabilitacijo antisemitskega ideologije in/oziroma vojaške formacije. Kdaj natanko je prenehalo duhovno bratstvo med škofom Rožmanom in jeruzalemskim velikim muftijem? Z Vatikanom II?

  45. Carlos Contreras pravi:

    Razen če tole ni perfidna finta, pač v stilu “naj imajo svojo državo, samo da jih ni med nami” …

  46. Mimi pravi:

    Asd (@ 30): “ja, verjamem da imate levičarji zdaj zadrego, na katero stran se postaviti tukaj: na stran ZDA, ki jo tako sovražite, ali na stran diktatorja, ki sili ljudem nazadnjaške verske zakone (katero tudi močno sovražite). tukaj se bodo levičarji delili na razumne in blesave levičarje.”
    ni nobene zadrege, mi ni za postavljanje na stran, ker je preveč kompleksno (kar sem tud napisala), poleg tega pa sem napisala tudi, da nisem dovolj poučena (zanima pa me vseen) - valjda sem pol blesava levičarka. :))
    NIKOL pa nisem tle (in nikjer) napisala, da koga al pa kej sovražim, sploh pa kar recimo ‘vseh vernikov’ po defoltu.
    Obsojam pa rkc oz. njeno početje v zgodovini oz. nesposobnost številnih sledilcev, da bi to, kar imajo na ustih, tud živeli. No sama se ne opredeljujem kot ateist. Sicer pa si to ti privlekel.
    Čeprav sem, kot rečeno, tu precej nepoučena, tolk naivna in butasta pa spet nisem, da ne bi mogla česa kej tkole sklenit, saj imam oči, ušesa in spomin.
    Še o veri: pravzaprav osebno mislim, da če bi se folk DEJANSKO držal desetih zapovedi, da bi živeli v boljšem svetu. V bistvu sploh ne bi rabl zakonov v tem primeru, saj bazirajo ravno na slednjih. Ker pa jih je težko živeti, pa so potem raznorazni akti dodani - za potuho v bistvu.
    Če bi se držal že sam dveh zapovedi, pa bi blo dovolj: ne ubijaj in ne želi si svojega bližnjega blaga. Kar pa seveda ni združljivo z vojnami, ki pa niso združljive z zapovedmi, zato mamo absurdno situacijo, saj je največ vojn v imenu ravno vere.

  47. konec pravi:

    # asd pravi:
    22. junij, 2009 ob 15:14

    “V čem je ZDA drugačna od Irana? ”

    umm, ZDA ne strelja protestnikov, ne cenzurira, ne goljufa volitev…
    tako vprašanje lahko zastavi samo hardcore komunajzar/anti-američan.

    %…ampak verjemi naši hardcore komunajzar je precej bolj TRD.

  48. MEFISTO pravi:

    CARLOS;, pod 45. si blizu resnice!

    Le tega ne razumem, zakaj bi bilo to perfidno?

  49. konec pravi:

    # asd pravi:
    22. junij, 2009 ob 15:14

    “V čem je ZDA drugačna od Irana? ”

    umm, ZDA ne strelja protestnikov, ne cenzurira, ne goljufa volitev…
    tako vprašanje lahko zastavi samo hardcore komunajzar/anti-američan.

    100% prav…ampak verjemi naši hardcore komunajzar je precej bolj TRD.

  50. konec pravi:

    Da bodo naši rdečuhi na strani DEMOKRACIJE?
    Nemogoče.

  51. konec pravi:

    Jaz bi poslal naše rdečuhe 1 mesec h ahmadinčku…………na reality show……….bi bilo smeha, po 2 dneh bi že stokali in jokali po Evropi…in najbrž bi je ne več tako pljuvali.najbolj trdne komunajzerje pa bi pustil kar tam….ha, ha, ha,

  52. Carlos Contreras pravi:

    Mefisto, torej si v resnici antisemit, ampak zgolj tedaj, ko so grdi Judje med nami, ko so pa v Izraelu, si pa cionist?
    Zdaj me pa zanima še tisto glede jeruzalemskega velikega muftija. Ja?
    Kakec bi pa do flodra verjetno prej prišel v Iranu kot pa kje drugje. Sicer ne v Teheranu, ampak kje v kakšni podeželski vukojebini bi mu zlahka prodali hčerko v zameno za manjšo čredo drobnice.

  53. elmer pravi:

    poglejte kaj mate pred ocmi - a te posnetke ni dovolj?
    na ulicah se ubija ljudi.vse bedarije o tem da celo zadevo so sprozlil americani,
    ali da v iranu vse je kul mene kar stresejo.
    ljudje se borijo da lahko zivijo normalno, mi pa mormo z nimi vsaj socutit,
    ne glede na to,ce smo z leve ali desne.
    +rip umrli

  54. MEFISTO pravi:

    CARLOS; v mislih sem imel Palestince.

    Včasih si tako dvoumen, da si še zame pretrd oreh.

    Zdaj sem si nakopal pa še dodaten srd MEDEKA:

  55. luka pravi:

    sej vsi vemo, da židje financirajo tale puč….

  56. Sergej pravi:

    Mislim,da bi bilo dobro če bi Izrael (Lieberman&Netanyahu) dala Iranskemu režimu eno dobro “šako”

  57. medek pravi:

    Mefisto, ti si lahko vse, tako kot janša, od komunista, socialista, fašista, do neoliberalca in nazaj.

    Vse kar se lahko prodaja in kar kupi raja :)

  58. MEFISTO pravi:

    MEDEK, verjemi mi, da te razumem!

    Težko je biti v tvoji koži!

  59. medek pravi:

    Težek križ verjemi mi :), ampak ni druge.

  60. medek pravi:

    Sicer se pa ziher v sanjah valjaš po odrti koži Rožnika.

    Zakaj se pa kakšen njavrič ni v avstrijo odpravil po nagrado? Aja, ker bi ga dali v čuzo.

  61. medek pravi:

    @23

    Mislim, da jih je Pablo motil.

    Tako zelo, da je celo Hilary priznala, da so ZDA soodgovorne za nasilje v Mehiki in tja poslala Xseno (in še poglobila pekel) in začela zidati aparthaid.

    http://www.idpc.net/php-bin/documents/BFDPP_UrbanViolence_EN.pdf

    recommendations

    It is important to note that the recommendations we give here for reducing the link between drug markets and urban violence are provisional, as there have been very few rigorous tests of such responses.
    That said,

    - Drug enforcement strategies must be based on a close understanding of the structure and dynamics of specific illicit drug markets.

    More time and effort needs to be invested in finding out about the particulars of local drug markets and the and control mechanisms to root out corruption and prosecute and sanction those who engage in corruption.

    - Law enforcement agencies should stay within the rule of law when intervening in the drug trade.

    It is tempting to combat the illegality and damage associated with illicit drugs by taking extra-legal shortcuts that offer tough action. However, by undermining the rule of law, such actions increase the attraction of corruption and the possibilities for drug traffickers and dealers to set themselves up as defenders of the people against an oppressive state. Paramilitary operations by state agencies - or by other agencies supported by the state - are a form of violence and so are to be discouraged.

    - Efforts should be made to reduce the availability of firearms in cities affected by drug markets.

    Of course, guns can be smuggled almost as easily as drugs can, so they will never be eliminated from the illegal drugs market. However, to make semi-automatic weapons legally available to drug dealers or their contacts, as was evidently happening in Boston in the mid 1990s, seems reckless, to say the least. It is worth noting here that an estimated 90% of the weapons used by Mexican drug ‘cartels’ are purchased at US gun stores and gun shows. It is, therefore, plausible to that the high levels of drug related violence within Mexico is at least partly attributable to lax gun controls north of the border. (Keating, 2008, Meyer, Youngers & Bewley-Taylor, 2007.)

    - States should seek to reduce the levels of economic disadvantage and inequality in cities, especially within those most affected by the drug trade.

    While this recommendation relates to complex socio-environmental and economic issues that stretch beyond the realm of drug policy per se, it is clear that in these cities poverty and violence feed off one another. Consequently, reducing poverty will do much to reduce the temptations of young men to become drug sellers, of poorly paid police officers to ally themselves to drug traffickers and of violence to become regarded as a way of life. Violence may also be reduced by successful efforts to boost collective efficacy and social cohesion in poor neighbourhoods. However, any gains made will always be likely to slip back as long as the underlying poverty is not addressed.

  62. medek pravi:

    Joj, narobe skopiral, sicer pa je link :)

  63. medek pravi:

    http://www.alternet.org/bloggers/scahill/140811/obama%27s_undeclared_war_on_pakistan_continues%2C_despite_attempts_to_downplay_it/

  64. bodi pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=ehpPPPiqMc4
    http://www.youtube.com/watch?v=vO54OzMCegw

    angleži za iranskimi demonstracijami

  65. bodi pravi:

    http://www.rys2sense.com/anti-neocons/viewtopic.php?f=11&t=18968

    angleži uporabili fotografije iz shoda ahmadinejadovih privržencev in jih predstavili kot fotografije demonstracij proti ahmadinejadu

  66. bodi pravi:

    cia in iranske volitve:
    http://www.youtube.com/watch?v=GRwUZ-u6KFo

  67. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=it6utR1qcUo

    aktivist je terorist

  68. medek pravi:

    Mossad-Taliban whistleblower killed in Pakistan

    (Press TV) — A tribal leader who earlier defected from Pakistani Taliban chief Baitullah Mehsud and revealed the militants group’s ties with the US and Israel has been shot dead.

    The assassination of Qari Zainuddin comes days after he revealed that their comrade was pursuing a US-Israeli agenda across the violence-wracked country.

    Zainuddin, a 26-year-old rising tribesman who had called Mehsud “an American agent” was killed by a gunman in northwestern town of Dera Ismail Khan on Tuesday.

    Zainuddin, who broke away from Mehsud, was also increasingly critical of Mehsud’s use of suicide bombings targeting civilians.

    http://www.inteldaily.com/news/126/ARTICLE/11081/2009-06-25.html

  69. medek pravi:

    http://desktop-beauty.blogspot.com/2007/12/northern-areas-of-pakistan-2.html

    Pakistan je lep, tako kot Slovenija.

  70. medek pravi:

    In Benazir Buto bi s Pakistanom ravnala drugače.

  71. medek pravi:

    Iran

    Elementi za razlago
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042277384

    Cilje zadnje intenzificirane faze posebne vojne proti Iranu je prvi javno opisal John Bolton: vojaški napad na Iran bo “zadnja opcija”, ki jo bodo ZDA uporabile v primeru neuspeha “gospodarskih sankcij in poskusov razpihati ljudsko revolucijo” (Telegraph, 16. julij 2007). Neokonservativni vodja Fundacije za demokracijo v Iranu Timmerman, ki je govoril o zeleni revoluciji v Iranu že pred volitvami, je razložil, da so bile velike vsote denarja, ki jih je National Endowment for Democracy vložil v “barvne revolucije”, porabljene za vpeljevanje aktivistov v “moderne komunikacijske in organizacijske tehnike”. Del teh sredstev, je povedal, je prišel v roke skupin, ki so podpirale Musavija.

    Tako rekoč vsi vodilni neokonservativci, ideološki in politični arhitekti Busheve politike do Irana in torej tudi tajnih operacij za omajanje iranske države, so se oglasili brž po iranskih volitvah. Kot da bi se Charles Krauthammer, Paul Wolfowitz, William Kristol, Robert Kagan in preostala banda zbudili, ko so se njihove sanje uresničile. Na Obamo izvajajo pritisk, da bi nadaljeval trdo linijo do Teherana. Seveda vsi zmagoslavno podpirajo teheranske demonstracije, ki po Wolfowitzu “podpirajo naša načela”. To ne preseneča. Preseneča, da je njihova razlaga teh demonstracij postala splošno sprejeta in njihov politični nazor naša skupna last. Ni dovolj, da se svet spreminja po njihovih zamislih; tudi interpretiramo ga zdaj po njihovo.

  72. medek pravi:

    Sicer pa, obamine mučilnice:

    http://www.youtube.com/watch?v=1uuWVHT1WUY&eurl

  73. medek pravi:

    Code pink in USSA :)

    http://www.youtube.com/watch?v=hzw7dKUWzxU&feature

  74. medek pravi:

    Tko, za intermezzo:)

    http://www.youtube.com/watch?v=Fiy0VFgWDQY

  75. medek pravi:

    In brutalni obama naciji

    http://www.youtube.com/watch?v=KfISlq1gzK8&eurl

    Da ne bomo samo o Iranu, še malo o naših zahodnjakih.

  76. medek pravi:

    In Slavoj :)

    http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042277320


    Prihodnost je negotova - po vsej verjetnosti bodo tisti, ki so na oblasti, zadušili ljudsko eksplozijo in mačka ne bo zgrmela v globino, ampak bo ponovno ujela tla pod nogami. Kljub temu režim ne bo več isti, ampak bo samo še eden izmed skorumpiranih režimov. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, ne smemo pozabiti, da smo priče velikemu emancipacijskemu dogodku, ki presega ozek okvir boja med prozahodnimi liberalci in protizahodnimi fundamentalisti. Če bomo zaradi svojega ciničnega pragmatizma izgubili zmožnost, da prepoznamo to emancipacijsko dimenzijo, potem bo zahod dejansko stopil v postdemokratično dobo in zahodnjaki bomo pripravljeni na svojega Ahmadinedžada. Italijani že poznajo njegovo ime: Berlusconi. Drugi že čakajo v vrsti.

  77. medek pravi:

    @mefisto z janševega

    http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042280547

    Izraelske enote so v številnih primerih strpale Palestince v eno sobo, medtem ko so preostali del hiše spremenile v oporišče in ostrostrelsko točko, s čimer so “dejansko uporabili družine, tako odrasle kot otroke, za živi ščit in jih izpostavili nevarnosti”. To po mnenju AI predstavlja vojni zločin

Komentiraj