Thursday 2. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vladni socialni bombon

18. junij 2009 ob 1:35 | Denis Sarkić |

Vlada je na 32. redni seji potrdila predlog zakona o posebnem dodatku za socialno ogrožene, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Ivan Svetlik. Kot je pojasnil, bo po tem zakonu država najbolj ogroženim skupinam prebivalstva oziroma skupaj 118.000 osebam razdelila skupno 15 milijonov evrov. Prejemki bodo predvidoma izplačani avgusta ali septembra.

Svetlik je uvodoma pojasnil, da gre za zakon, ki je nastal kot odziv na težke socialne razmere, ki so posledica gospodarske krize. Na ministrstvu predvidevajo, da bodo s pomočjo tega zakona lahko pomagali približno 45.000 prejemnikom denarnih socialnih pomoči, 55.000 upokojencem, 6000 invalidom, 9600 brezposelnim osebam in 3300 osebam, ki prejemajo starševski dodatek, je povedal minister. Gre torej za približno 118.000 oseb, natančno število pa bo znano po sprejemu zakona in na podlagi sprejetih kriterijev, je dejal.

Med navedenimi kategorijami prebivalstva so po njegovih besedah vsi tisti, ki prejemajo manj kot 220 evrov mesečnih prejemkov - prejemniki denarne socialne pomoči - ali pa manj kot 268 oz. 313 evrov mesečnih prejemkov. Svetlik je pojasnil, da različne višine sredstev navaja zato, ker bo od tega odvisna tudi višina prejemkov. Ti se bodo sicer gibali med 80 in 200 evri na družino, celoten znesek, ki naj bi ga na podlagi tega zakona razdelili, pa je 15 milijonov evrov, je povedal. Poudaril je, da so v zakonu zajete vse ogrožene socialne kategorije. Zatrdil pa je, da so pripravili tudi način, kako bi preprečili neupravičena, dvojna ali večkratna izplačevanja zneska. Svetlik je izrazil upanje, da bo zakon sprejet že na julijski seji državnega zbora. Tako bi lahko po njegovih besedah do izplačila prišlo že avgusta ali septembra.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    daj, Svetlik, ne bluzi ! _ _ _ _ _ _

    raje spucaj svoj avgijev hlev kriminalcev in pa sodnomedicinskih goljufov na ZPIZ-u ! _ _ _ _ _ _

    W Država od kurca !

  2. change2planet pravi:

    Tej pomoči bi bolj ustrezal izraz “vladne krušne drobtinice”. Je pa vsekakor bolje kot nič, čeprav stisk revnih to ne bo odpravilo…nekdo, ki dobiva mesečne prejemke v tisočih evrov, nikoli ni in ne bo mogel razumet tisatih, ki so se prerisiljeni prebit skozi mesec z nekaj sto evri! Ob vseh stiskah ljudi se pa mastne vsote namenjajo Darsu in gradnji avtocest, katere se od projektiranja do končne izgradnje praviloma dvakrat,trikrat podražijo in nas ter prihodnje generacije zadolžujejo.

  3. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ja, in še res je - tisti, ki ZANIKA Velike svinjarije in pa kriminalna dejanja ( sodnomedicinske poneverbe, itd. ) na ZPIZ-u, lahko naredi še marsikaj !! _ _ _ _ _ _

    W Država od kurca !

    W kriminalci !

  4. kaktus pravi:

    Rajši se vprašajmo, do kdaj nam bodo zviševali ceno bencina (ob znižanih svetovnih cenah ), cestnino z vinjetami, nazaj še uvedite nalepke, koleke, formularje, pa bo zoped delovno ljudstvo lahko jemalo dopuste za urejanje formalnosti na državni upravi ! Zlati časi se nam vračajo !

  5. MEFISTO pravi:

    Kdo bo skrbel za denar, ko bomo kmalu vsi socialni podpiranci?

Komentiraj