Saturday 27. April 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Denar ali življenje?

18. junij 2009 ob 9:48 | Elena Pečarič |

Globalizacija je s svojo liberalizacijsko logiko pravzaprav povsem nasprotna od procesov decentralizacije, enakopravnosti in enakih možnosti, za katero se razglaša, saj je v svojem bistvu piramidalno strukturirana. Centralizacija, ki jo ne smemo razumeti kot Velikega brata, ki nas nekje od zgoraj vse nadzoruje. Pravzaprav ni nobenega pravega centra; so centri oblasti, kjer se moč koncentrira, a hkrati se stalno spreminja in potuje. Center moči, ki nima svoje moči v enem oprijemljivem in vidnem subjektu – npr. državi ali predstavniku le-te, ampak je v rokah fluidnih, finančnih privatnih struktur, ki naddoločajo, vplivajo ali vodijo različne vlade in celotno ekonomijo. Ne prevzemajo nobene politične odgovornosti, niti moralne ali pravne, do vladanega ljudstva.

Avtokratska oblast se skriva za masko demokracije, je brez odgovornosti. Premika se nad nacionalnimi mejami, je brez obraza, drži se v anonimnosti in si zagotavlja večje profite preko monopolov in privatnih kartelov, ki že sami po sebi pomenijo zlorabo javnih pooblastil. Nosilci oblasti niso več neposredno izpostavljeni v javnosti in se spretno izogibajo vsakršnemu tveganju. Uporabljajo moč, ne da bi se izpostavili igri; z igro upravljajo in se z njo ter v njej dobesedno igrajo. Nič drugega jim pravzaprav ne preostane, nič drugega jim ni potrebno delati ali narediti.

Sistem je narejen tako, da deluje bolj ali manj po inerciji in dokler ne razkrinkamo temeljev na katerih deluje in od koder jemlje svojo moč je praktično neuničljiv. Kapital in finančne transakcije se ne vežejo na teritorij, ampak se prav prosto in nevidno premikajo. Vse bolj postajamo državljani, ki se jim vsiljujejo vedno nove in nove potrebe in hkrati tudi cene, javni dolg se veča in zadolževanju ni videti ne konca, ne kraja. Države so kot take brez prave veljave, preživete strukture, brez moči, brez pristojnosti in avtonomije, povsem nemočne, da bi zaščitile človekove pravice proti samomorilski logiki profita, ki smo ji tako rekoč vsi prostovoljno podlegli.

Denar je v svoji osnovi le sredstvo, ki omogoča lažjo menjavo dobrin, a se je spremenil v kopičenje bogastva. Denar je nastal zato, da nam je omogočil lažje življenje, a nas je povsem zasužnjil. Zadeva je v svojem bistvu zelo preprosta, banke ustvarjajo svoj profit tako, da prejemajo obresti, za denar, ki ga nimajo oz. banke odpirajo račune in s tem posojila za denar, ki ga ne posedujejo. Fiktivno posojajo denar, ki ga fiktivno ustvarijo, a zanj zahtevajo obresti, ki so povsem realne. Ustvarijo ga zgolj knjigovodstvo oz. preko elektronskih impulzov na računalniku. Na ta »ničelni« strošek se plačujejo obresti. Mednarodne norme vodenja bilanc, ki so sprejete in uporabljene tudi v EU, omogočajo, da profiti iz tega naslova niso prikazani v bilancah bank.

Bistvo in temelj moči ni zgolj lastnina, ampak vladanje nad stvarmi in nad odnosi ljudi oz. družbe. »Med sužnji iz antike in današnjimi, obstaja pomembna razlika. Antični sužnji so vedeli, da so sužnji in zato si niso prizadevali, da bi veliko delali. Njihova storilnost ni bila velika, ker niso imeli ničesar, kar bi lahko izgubili. Niso plačevali davkov, ker niso imeli nobenega imetja, bili so brez odgovornosti. Današnji sužnji pa ne vedo, da so sužnji, verjamejo, da delajo zase, mislijo, da plačujejo upravičene dolgove, s katerimi prispevajo k podpori socialnih storitev, kot so šola, zdravstvo … Odplačujejo hipoteke za hišo in delajo v upanju na boljšo prihodnost.«

Denar ali živjenje?

Elena Pečarič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 54 x komentirano
  1. kaktus pravi:

    Elena , torej meniš, da so tisti dolgovi upravičeni, ki vzdržujejo Tvoje blagostanje 1??

  2. konec pravi:

    koliko EGOIZMA skritega za veliko lepih besed…..

  3. tm pravi:

    se strinjam z napisanim…opažam pa pozitivne spremembe v razmišljanju…koliko še do “kritične mase”? pomoje kmalu

  4. NoMercy pravi:

    Elena: dobro jutro v realnem svetu :D
    le kaj je bilo drugače v vsej zgodovini človeštva in preteklih civilizacijah? Civilizacije (aka družbene ureditve človeštva) se pač gnetejo, preoblikujejo, spreminjajo, …. karkoli in kakorkoli na koncu pa je smisel vedno enak: ko je tistim spodaj piramidnega ustroja zadosti, naredijo revolucijo in na ves postopek steče naprej … zaboga, saj smo vendar ljudje in vsakdo želi imeti več, bolje … za sebe in svoje potomstvo!!
    Še kakšna gora se spremeni, ko je lavi pod njo zadosti in bruhne ven :D

  5. N pravi:

    Elena, tako enostavno in tako težko je priti do rešitve.

  6. Zala pravi:

    Noro, a vendar kruta resnica glede sužnjev včasih in danes.

  7. Bor pravi:

    Točno tako je!

  8. medek pravi:

    Prebral sem prve tri odstavke in lahko rečem: Elena jaz te ljubim ;)

    Zdaj bom bral naprej …

  9. medek pravi:

    Kako gre že tisti grafit o zadovoljnih sužnjih.

  10. Elena Pečarič pravi:

    medek, po tej javni izjavi pa moraš iz anonimnosti! poišči me!

  11. NoMercy pravi:

    a ni to vest.si — ampak efekt je pa večji kot na ona-on :D

  12. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=c-KIfEjR0wU&eurl

    Bom, ko se bom opogumil priti iz gozda ;)

  13. medek pravi:

    IMF financira kolonialne vojne in mi kimamo in dajemo keš vojnim dobičkarjem. Res gnusno.

    http://www.youtube.com/watch?v=IiTxa6hlu3k&feature=channel_page

  14. Tovariš 88 pravi:

    Dejansko je položaj sužnja danes slabši kot v “sužnjelastništvu”. V “sužnjelastništvu” je bil namreč suženj investicija, danes pa se ga obravnava kot enega izmed stroškov - in to variabilnih.

    Npr. lastnik plantaže je moral za enega zamorca, preračunano v današnjo vrednost odšteti 40.000 $ - tako da si bil z 10 zamorci kar velik bogataš. Ker je bil zamorc tako draga investicija je njegov lastnik seveda skrbel, da je bil vedno sit in da ni živel in delal v povsem nemogočih pogojih, sicer od te investicije čez nekaj let ne bi ostalo kaj dosti. Predstave, da so zamorce pobijali če niso skakali na besedo so tako produkt ameriških filmov - bi kdo razbil BMW-ja, če ne bi vžgal v prvo?

    Pa poglejmo položaj sužnja danes. Suženj pride, ko ga lastnik rabi, dobi neko bedno plačilo, lastniku pa se ni treba ukvarjati ne s tem kje bo spal, ne s tem kaj bo jedel, ne s tem ali mu je zagotovljena varnost pri delu, kaj šele varna starost. Če suženj slučajno umre ali se poškoduje je takoj v vrsti za delo nov suženj…

  15. G pravi:

    Medek, ti si pravi medo. Ja, Eleno moraš imeti rad. Čist nas je osvojila.

  16. Viol pravi:

    Ko vidm spet tvojo kolumno si rečem, da ne moreš prekosit zadnje. In glej, spet se motm. Rabmo take politike kot si ti, pol bo še mal upanja. Zdj je pa itak drek!

  17. Mirjana pravi:

    Elena, enostavno, točno in vredno razmisleka..
    medek :)))

  18. Rom pravi:

    Začnimo uporabljat svoj denar!

  19. Game pravi:

    Nimamo ne denarja in ne življenja!

  20. medek pravi:

    Also added to the war-spending bill was $7.7 billion to help the nation prepare for an outbreak of the H1N1 virus, the so-called swine flu. The money was inserted at the last minute by Democrats in an apparent effort to attract more Republican votes after the World Health Organization recently declared a pandemic related to the flu.
    http://washingtontimes.com/news/2009/jun/17/house-oks-war-funding-bill-with-5-billion-imf-prov/

  21. medek pravi:

    Živimo pa v Doktrini šoka.

  22. NoMercy pravi:

    denar prosim
    življenje že imam … pa bi ga lahko z denarjem izboljšal :D

  23. medek pravi:

    http://www.planet-sprememb.si/

  24. Aljo pravi:

    Naslov bi moral biti - Duša ali denar …

  25. medek pravi:

    Today the world is run by three of the most secretive institutions in the world: The International Monetary Fund, the World Bank, and the World Trade Organization, all three of which, in turn, are dominated by the U.S. Their decisions are made in secret. The people who head them are appointed behind closed doors. Nobody really knows anything about them, their politics, their beliefs, their intentions. Nobody elected them. Nobody said they could make decisions on our behalf.
    Arundhati Roy

  26. Tajnica pravi:

    Prav navdušena sem, ker sem se ponovno odločila prebrati neko slučajno blebetanje Elene Pečarič, ki ga seveda ni ona sama napisala, kaj šele, da bi ga znala objaviti na spletu. Res ne razumem, zakaj skrajno levičarski bleferji potrebujejo hudo prizadeto invalidko, da objavljajo svoja kvaziteoretična razmišljanja pod njeno osebno identiteto. To je dvojno perfidno ravnanje: Elena se kiti s tujim pirjem, neizživeti gospodje (seksualno?) pa ne izpostavijo svojih kislih ksihtov javnosti.

    Elena, daj razloži mi, zakaj se tako neusmiljeno pehaš za javnim denarjem, ko pa želiš natveziti delovnemu ljudstvu, da ne rabijo denarja?

  27. medek pravi:

    Transformation of the World Bank

    The World Bank has helped to implant neo-liberal ideology among governments, corporations and consumers, weakened the state and reinforced economic inequality and gross destitution. In 2009 its resonance has a hollow ring. As a vehicle with capacity to influence organisations world-wide by employing a large number of internationally informed and intelligent people, it has been driven by the wrong forces subservient to that neo-liberal philosophy. It advocates disastrous policies, lends with discriminatory conditions, and has little experience or resources to invest grants directly in jobs, services and people.

    Altogether it has the wrong policies and ignores human rights.

    http://www.fabians.org.uk/publications/extracts/the-2009-minority-report-on-the-world-bank-peter-townsend

  28. Tajnica pravi:

    Komentar h komentarju št. 17 - Marjana:

    Naj se gre tale Marjana nekam solit. Zelo šibko podpira našo zmedeno Elenco, v njenih besedah ne čutim nobenega pravega navdušenja niti tiste strastne pripadnosti, ki jo zmoremo samo ženske z ognjevitimi hormoni. Morda pa ni dojela smiselnega pomena z realnostjo skreganega besedila?

  29. Zbik pravi:

    Namesto gozda narisano drevo, namesto črede, par ovac.
    Na pašniku razkrečena (in ne kot gola Maja) leži
    mična čarovnica
    in mlada krava ji oblizuje južni pol!
    Sinekdoha, ki voha olje in denar, za kmete ni ji mar.
    Kaj naj porečem?
    “Aj dont lajk Dženeralik!”

  30. Tajnica pravi:

    Komplementarni dodatek k Zbiku:

    Zanimiva abstraktna miselna konstrukcija.

    Škoda, da ni opazil še to, da je tem blogu tudi sveta indijska krava, ki taca in serje kjerkoli in kadarkoli se ji zljubi.

  31. medek pravi:

    http://home.amis.net/ivanusaa/rono/glavni_junaki.html

  32. Sanja pravi:

    5

  33. Zbik pravi:

    Ne vem, kakšna Tajnica si, če tako površno imena prepisuješ (Marjana/Mirjana). Vsekakor ne morem komplementirati komplimenta, ker Ivo Generalić pač ni bil nirvanist in je s svojimi platni dovolj zaslužil, da ni potreboval ne Guruja ne indijskih svetih krav.

  34. kaktus pravi:

    Mefisto, si kaj opazil, medek se je začel zanimati za punce !

  35. NoMercy pravi:

    @ 26.Tajnica: ja boga-boga ti kako si zafrustrirana — koliko časa ga pa že nisi fasala :P

  36. San pravi:

    @tajnica
    Boga si. Butasta, hudobna in nesrečna!

  37. medek pravi:

    Biznis BUM BUM

    Ali je južna amerika pod maksimiranimi udarci multinacionalk:

    >>> http://www.youtube.com/watch?v=D–_jZ6KHpw

  38. medek pravi:

    Ups,

    http://www.youtube.com/watch?v=D–_jZ6KHpw&eurl

  39. Elena Pečarič pravi:

    Tajnica, srečo imaš, da si tako tupa in glupa, da se ne zavedaš neumnosti in nesmislov, ki jih kvasiš; sicer bi morala sama sebe pobruhati.

  40. Nekdo pravi:

    Uav!

  41. Bori pravi:

    To je pa res!

  42. miro pravi:

    Vsak finančnik ve, kako stvar deluje. Načelo “create money from thin air” je splošno priznano in uporabljano, in je dejansko gonilo ekonomije. Problem je le v tem, da so banke v privatnih rokah.

    Problem je rešljiv le tako, da bi bile lokalne banke, energetika in transport povsem v lasti države.

  43. Urban pravi:

    Oblast, denar, menedžerji. Splača se, še kaznujejo ne:

    http://www.ednevnik.si/entry.php?w=svetovalci&e_id=95304

  44. Elena Pečarič pravi:

    seveda se splača; tožilci in sodniki ne opravljajo svojega dela.
    pa še plače se jim poviša, prav je tako! za dobro nedelo morajo dobiti nagerado s strani tistih, ki jih plačujejo. Tako je krog sklenjen.

  45. konec pravi:

    # Tajnica pravi:
    18. junij, 2009 ob 16:54

    Prav navdušena sem, ker sem se ponovno odločila prebrati neko slučajno blebetanje Elene Pečarič, ki ga seveda ni ona sama napisala, kaj šele, da bi ga znala objaviti na spletu. Res ne razumem, zakaj skrajno levičarski bleferji potrebujejo hudo prizadeto invalidko, da objavljajo svoja kvaziteoretična razmišljanja pod njeno osebno identiteto. To je dvojno perfidno ravnanje: Elena se kiti s tujim pirjem, neizživeti gospodje (seksualno?) pa ne izpostavijo svojih kislih ksihtov javnosti.

    Elena, daj razloži mi, zakaj se tako neusmiljeno pehaš za javnim denarjem, ko pa želiš natveziti delovnemu ljudstvu, da ne rabijo denarja?

    5!

  46. Boris pravi:

    Elena, tole tajnico sigurno plačuje invalidska mafija. Samo sprašujem se , če je njen IQ tako nizek, ali je IQ njenih šefov na podobni stopnji?

  47. Kaka pravi:

    Elena, razturaš!

  48. Mirjana pravi:

    ad 46…bo kar oboje .)

  49. Elena Pečarič pravi:

    vsekakor se je ne bomo bali

  50. Elena Pečarič pravi:

    www.etleboro.com

  51. Elena Pečarič pravi:

    http://www.sanje.si/knjigarna/eutropija.html

  52. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=it6utR1qcUo

    aktivist je terorist

  53. medek pravi:

    Widespread corruption, organized
    crime and weak states are conditions
    that facilitate and provoke the
    diversion of small arms and ammunition from
    military and police stockpiles to criminal
    organizations and illegal armed groups. The
    situation is particularly serious when these
    arms and ammunition feed armed conflicts.
    For instance, several academic works and
    policy papers provide examples of leaks of
    small arms from military and other state
    agencies to armed groups involved in the
    internal armed conflict….
    http://www.fas.org/asmp/library/articles/PIR_Winter_2007_Recurrent.pdf

  54. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042277325

    Odstop Igorja Bavčarja torej ni zmaga, ampak hud poraz domačega korporacijskega upravljanja in etičnih vrednot, ki naj bi veljale v poslovnih in družbenih odnosih. Vpleteni v zgodbo o Istrabenzu so z njim dali jasno vedeti, da za vse vendarle ni kriv (le) Bavčar - če bi namreč bil, bi ga nadzorniki razrešili, lastniki tožili, banke pa “stisnile” v kot. Zmetati vse blato v Bavčarja in pri tem prezreti tiste, ki so ga pomagali “ustvariti”, je primerljivo z zatrjevanjem, da svetovna finančna kriza in Bernard Madoff nimata skupnega imenovalca, ali razlagami, da so se finančni trgi zlomili zaradi preveč in ne premalo regulacije. Zdaj vemo, da napaka ni bila (le) v Bavčarju, ampak sistemu, ki je “ekscesnost” nekdanjega prvega moža Istrabenza omogočal in nagrajeval. Bavčar tako ni “bolezen”, ampak le njen “simptom” - bi bilo v enakih okoliščinah v Istrabenzu res vse v najlepšem redu z drugim “bavčarjem”?

    Z načinom Bavčarjevega odhoda je slovenska finančno-gospodarska elita ponovno sporočila, da ni sposobna samorefleksije in da (bo) “zaslužne” člane ščiti(la) do zadnjega. Če še Istrabenz, v katerem ima Igor Bavčar še vedno 25 odstotkov delnic, na koncu res ne bo končal v stečaju, bo imel njegov nekdanji prvi mož, kot bi dejal eden njegovih dolgoletnih prijateljev, res razlog, da odpre šampanjec.

Komentiraj