Friday 17. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

ŠOU boni prek Ultre?

16. junij 2009 ob 21:43 | Denis Sarkić |

Mlada Slovenija (MSi) je danes protikorupcijski komisiji podala prijavo za sum korupcije in navzkrižja interesov v zvezi z javnim razpisom o elektronizaciji študentske prehrane. Po njihovo je bila favorizirana mobitelna rešitev, ki jo lahko preko hčerinskih podjetij vzpostavi samo Ultra. Prejem prijave je potrdil tudi predsednik komisije Drago Kos. V podmladku NSi so spomnili, da je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) marca objavila razpis za prenovo sistema subvencionirane študentske prehrane. Na razpis sta se prijavili podjetji in sicer Bankart in Margenta, ki je hčerinsko podjetje Ultre, njen solastnik pa je tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, so zapisali v sporočilu za javnost.

Uvodni Jernej Vrtovec:

Po mnenju MSi je sporno, da je član razpisne komisije nekdanji vodja razvojnega oddelka v Ultri Aleksander Palutnik, prav tako pa je v razpisu natančno navedeno, da ŠOS favorizira mobitelno rešitev elektronizacije študentske prehrane. “Mobitelno rešitev pa lahko vzpostavi samo podjetje Ultra preko svojih hčerinskih podjetij,” opozarjajo. Da je bil ponudnik že vnaprej določen, po mnenju podmladka dokazuje tudi zapisnik 13. redne seje študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. “Na omenjeni seji je generalni sekretar ŠOS jasno poudaril, da bo izbrano podjetje Margento, kljub temu, da je seja potekala 21. maja 2009, ko se izbor ponudnika še sploh ni zaključil,” navajajo v sporočilu.

Jernej Vrtovec odgovarja:

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je sicer potrdil, da so prijavo MSi prejeli nekaj po 8. uri, zadeve pa zaenkrat ni želel komentirati.

Generalni sekretar ŠOS-a Aleš Bržan za Vest:

S ŠOS pa so sporočili, da so komisiji za preprečevanje korupcije pisni predlog za uvedbo postopka v zvezi z razpisom za prenovo sistema subvencionirane študentske prehrane podali že v petek. V ŠOS poudarjajo, da so s tem korakom želeli, da “neodvisen organ preveri delovanje v zvezi z razpisom in tako ovrže vsa zavajanja, ki so se pojavljala v javnosti”. V ŠOS sicer zagotavljajo, da so postopek razpisa peljali transparentno in analogno z zakonom o javnih naročilih. Ob tem pojasnjujejo, da razpis še ni zaključen, ker pa poteka na način konkurenčnega dialoga, še ni znana končna rešitev, izvajalec in posledično tudi ne cena. Postopek razpisa bo predvidoma zaključen konec tega meseca, mnenje protikorupcijske komisije pa bo ŠOS upošteval pri nadaljevanju postopkov za prenovo sistema subvencionirane študentske prehrane, so zapisali v sporočilu za javnost.

Denis Sarkić in Zlatko Širol

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 36 x komentirano
  1. EVIL NAZI pravi:

    Pa ta razupita Ultra bo kmalu Veliki brat - vedela bo kje jem, na katerih mestnih avtobusih se vozim, kje parkiram… :)

  2. medek pravi:

    @ evil nazi
    Natančneje Big Brother bi rad požrl Ultro. Konkurenca :)

  3. medek pravi:

    http://razgledi.net/blog/2009/06/16/jozef-jerovsek-o-posastnih-razkritjih-in-zavrzenih-vrednotah/

  4. Osama You Know Who pravi:

    A Titov sindrom popušča?

  5. Študent pravi:

    Jernej Vrtovec se ponovno laže! Govori o tem, da je zapisnik seje zbora ŠOU v Ljubljani, ki je v vsej zgodbi popolnoma irelevanten, dostopen na spletni strani ŠOU v Ljubljani! To ni res! http://www.sou-lj.si/novo/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=17&id=77&Itemid=147

    V bistvu lažnivi Jernej in njegovi ministrantski prijateljčki mahajo s tem zapisnikom že od takrat, ko ta ni bil niti radno javno objavljen, tako da so ga najbrž dobili od “insiderjev”. Največja verjetnost, da od t.i. študentske opozicije, oranžnega SAS, katerega člani so tradicionalno včlanjeni v podmladka NSi in SDS!

  6. justme pravi:

    tak se ustvarijo tajkuni!

  7. Mina pravi:

    Jernej Vrtovec je bil že v srednji šoli znan kot “Ostržek”, to pomeni, da že od malega laže!

    Ma kaj se zdaj tu šopiriš Ostržek in se boriš za pravice študentov, ko pa nikoli nisi bil študent!

    Hahaha, Ostržek Vrtovec!

  8. minitower pravi:

    Vrtovec laže, a res?! Halo?! Dajte objavit že kaj novega!

  9. Matts pravi:

    Iz zapisnika 13. redne seje je razvidno, da MSi manipulira. Beržan ni izjaivl nič takega kar mu očitajo. :S

    * Elektronizacija bonov;

    Besedo je dobil Aleš Bržan, generalni sekretar ŠOS.

    / Aleš BRŽAN / Vse prisotne je pozdravil ter naredil kratki rezime, kaj se je dogajalo v zadnjih časih glede elektronizacije bonov. V 2. polovici prejšnjega leta se je predvsem pod pritiski ministrstva sprožil postopek za prenovo sistema elektronizacije študentske prehrane. Izdal se je razpis, predsedstvo je določilo razpisno komisijo, sestavljeno iz predstavnikov vseh ŠOUov, ŠKISa, pravnice, predsednika Odbora ŠOS za socialo in zdravstvo, 2 predstavnika tehnične stroke- računalničarji in magistra elektrotehnike. Na razpis sta se prijavila dva ponudnika: Margento storitve d.o.o in Bankart d.o.o.; ponudba enega ni bila sprejemljiva. Razpis je zasnovan tako, da se končna rešitev še najde skupaj z morebitnimi ponudniki, in najverjetneje v petek oz. ponedeljek se bo komisija končno odločila, ali enega kandidata izločiti iz razpisa, glede na to da ni sposoben izpeljati projekta tako, kot je bilo zahtevano v razpisu. Predsedstvo se je bolj nagnilo k temu, da se ta sistem reši tako, da ne bo prioritetno merilo uporaba nekih kartic, ampak karkoli drugega; edina opcija, ki je prišla v poštev zaenkrat je mobilna telefonija (študenti bi se identificirali z mobilnimi telefoni; dopolnitev za tiste, ki mobilnega telefona ne premorejo, bi bila kartica, ampak v čim manjši meri). Zakaj ne kartice: podjetja, ki so se predstavljala, niso sposobna narediti takega števila kartic v nekem uglednem času, vsi pravijo 2-3 mesece, ali več; kot drugo, kljub temu da kartica ima sliko ter ime in priimek, je vseeno to medij, ki ga študent lahko hitro posodi komu, ki bi ta sistem lahko zlorabil. Mobilni telefon pa se vseeno ne posoja za dalj časa. Skratka, sistem je usmerjen v to, da bo čimmanj zlorab, da bo študentom čimbolj prijazen, ukine se predplačništvo (ne bo več kupovanja bonov za naprej, ampak bo študent plačal obrok na blagajni). Torej, postopek se nadaljuje; skupaj z drugim ponudnikom so našli morebitno tretjo rešitev (uporaba plačilnih kartic), vendar to ni bilo zapisano v razpisu, tako da se more še s tem seznaniti ministrstvo, in upajo da se to ne bo vleklo zelo dolgo. V naslednjem tednu bodo imeli tudi predstavitev sistema prenosov podatkov iz visokošolskih zavodov na ŠOS oz. na ŠOUe, za uporabo sistema podatkov o statusu študentov,itd.; v kratkem pa tudi predstavitev sistema gostincem.

    Predsedujoči je odprl razpravo.

    Besedo je dobila Pia Jagodič.

    / Pia JAGODIČ / Vprašala ga je, kako je s poročilo o Finančnem načrtu za leto 2008, ter koliko povprečno traja uporaba Monete.

    Besedo je dobil Aleš Bržan.

    / Aleš BRŽAN / Prejšnji teden je dokončno dobil podatke, za katere upa, da so pravilni, vendar jih še ni uspel pregledati, tako da bo še za počakati nekaj dni. Glede Monete, bivše predsedstvo ŠOU v LJ je imelo glede uporabe mobilne telefonije pomisleke, češ da je transakcija predolga, je pa dejstvo, da ta sistem, ki so ga predstavili (tudi s praktično izvedbo), temelji na drugih tehnologijah, in poteka dosti hitreje, transakcija traja nekaj sekund (manj kot 10 sekund). Ta kandidat je izvedel tudi delujoči sistem mestna vozovnica/kartica.

    Besedo je dobil Kristjan Anderle.

    / Kristjan ANDERLE / Vprašal ga je, če je torej danes prišel na sejo povedat, da so izbrali enega izmed dveh kandidatov za razpis, drugega pa zavrnili. Pa še glede kartic, s katerimi bi plačevali prehrano; prav slika na njih preprečuje posojanje, saj je to najmočnejša identifikacija osebe s kartico.

    Besedo je dobil Aleš Bržan.

    / Aleš BRŽAN / Ni rekel, da so enega sprejeli, drugega zavrnili; drugi, konkretno Bankart d.o.o. je pripravil projekt, ki ni sprejemljiv za razpisno komisijo, ker ne ustreza razpisnim pogojem. So pa z njimi v dogovarjanju o tretji možnosti, plačilu z bančnimi karticami, vendar se mora ugotoviti, če je ta sistem možno izvesti. Glede kartic je odgovoril da lahko hitro pride do zlorabe tudi s strani gostincev; si jo sposodi od študenta in na ta račun služi še dodatno.

  10. lucko pravi:

    Mislim, da je skrajni cas, da ta clovek odstopi, ker samo laze… Mu je bilo ze nekajkrat razlozeno kje se moti pa se vedno vstraja pri lazi.

  11. antiRKC pravi:

    Vrtovec LAŽNIVEC cerkveni!

  12. MEFISTO pravi:

    Kot, da so kometatorji Golobičiči in delničarji ULTRE!

    Groza, kam plovemo!

  13. obama pravi:

    antiRKC pravi:

    17. junij, 2009 ob 1:55
    Vrtovec LAŽNIVEC cerkveni!

    Ivan Maček Matija je pred smrtjo hodil h maši….

  14. Adam pravi:

    Gospod golobič je pred volitvami veliko govoril o poštenosti in transparentnost v politiki, pa o znižanju nagrad upravam v javnih podjetjih in v bankah ter o znižanju nagrad članom nadzornih odborov, o solidarnosti na vseh področjih, tudi v šolstvu itd.
    Danes vidimo, da je stopil v politiko izključno zaradi lastnih koristi in koristi svoje firme Ultra. O kakšni poštenosti in transparentnosti ni duha in sluha. Kot šolski minister bi moral nadzorovati delovanje svojega ministrstva in njenih služb. Tako pa se dogaja, da namesto nadzora minister zlorablja svoj položaj, ko dovoljuje, da se njegova firma priviligira pri pridobitvi posla pri javnih naročilih, ki naročaministrstvo oz. ministrstvu podrejena služba. Povsod sama korupcija in klientilizen stranke ZARES.

  15. lucko pravi:

    @Adam:
    In lahko to dokazes kakorkoli drugace kot z namigovanji ali lazmi, tako kot gospod iz MSi?

  16. krucefiks pravi:

    @lucko:
    Te stvari so tudi v urejenih državah težko dokazljive (poglej Patrije, kjer se še nič ni premaknilo). Za Slovenijo pa pomenijo pravzaprav “Mission impossible”.

    Z nekaj zdravega razuma pa ni mogoče zanikati, da obstaja sum, da ima Adam prav. To seveda ne pomeni, da Golobiču zavestno drži štango celotna stranka. So pač zavedeni in se ne zavedajo, da delajo za njegove interese, ne za njihove (strankine).

    Če bi bile zadeve okoli Golobičevega lastniškega deleža v Ultri čiste, tega ne bi skrival pred javnostjo. Zanimivo je tudi, da se on izgovarja, da septembra ni bil pravi čas. Kaj pa leto in pol pred sept., ko je že imel delež in je stranka že obstajala? Še nikjer doslej nisem zasledil, da bi ga kateri novinar vprašal, zakaj ni tega razkril ob ponovnem vstopu v politiko, tj. ko so ustanovili stranko. Do sept. 2008 bi se že zdavnaj vse izkristiliziralo. Kar se mene tiče, se je tip izkazu kot “full of bullshit”.

  17. medek pravi:

    Samo čudim se tišini okoli Bavčarja.

  18. lucko pravi:

    @krucefiks:

    Dejstvo je, da zakonsko zadeva nikakor ni sporna. To upam, da se strinjava.

    Moraliziranje pa mislim, da je stvar cerkve, pa se ta ni kompetentna. Meni ta pogrom okoli Ultre cisto jasno pokaze zakaj je skriv. Ti nebi, ce bi vedel, da se bo to zgodilo? Bodi posten in ne lazi. Jaz bi, priznam.

    Ce pa se dotaknemo sedaj recimo studentske prehrane pa SOS ni odvisna od Ministerstva za visoko solstvo(in karkoli gre naprej), kot to predstavlja MSi. Se najbolj je odvisna od Ministerstva za delo(in kakorkoli gre naprej). Pa se ta odvisnost je le posredna zaradi zakona, ki ureja studentsko delo. Sam pa vem zakulisje te zgodbe in zakaj sedaj bone zelijo vzeti Ultri. In vrjemi ali ne poti vodijo v SDS in malo tudi v NSi. Stvari ne bom razkrival, ker bi na ta nacin skodoval prijateljem in je to vse kar bom povedal.

    Recimo ce gledamo cirkus o prenosu poste, telekomunikacij in ne vem cesa se k Golobicu se gre tudi za lari fari. V resnici se prenasa le regolativa medtem ko pa podjetja ostanejo tam kjer so. Ampak to dejstvo politikov, da lazejo v DZ ne moti, mediji ne opazijo lazi, kaj sele, da bi zahtevali njihove odstope v hramu demokracije.

    Kakorkoli bos stvar obracal bos videl, da je veliko stvari tukaj le konstrukt nesposobnih medijev, ki niso sposobni ene stvari zase preveriti ampak predstaviti le servirano. Samo poglej za kaksno laz se je izkazal prvi prispevek v Odmevih.

  19. lucko pravi:

    Recimo za Jernej Vrtovec upam trditi, da je izrekel vsaj 5 lazi okoli studentskih bonov, ki mu jih lahko dokazem na sodiscu, ce se odloci, da me bo tozil.

  20. luka pravi:

    pa ta ultra je hujš k microsoft….res inovatorji po duši…:)

  21. janez pravi:

    Študentje jejte da bo minister sit in debel.

  22. mikke pravi:

    Pa saj tožba proti Vrtovcu je že v pripravi. Kar je prav in edino pravilno, da se začne zdraviti te lažnive desničarske jezike!

  23. Grigorij Zinovjev pravi:

    Zaščitnikom Golobiča & co v komentarjih dobro uspeva označevanje Vrtovca za lažnivca, težko pa jim gre od rok navajanje dejstev, ki bi njegove trditve izpodbila. Dejstva o netransparentnosti obstanejo, četudi je Vrtovec navaden kekec, ki s svojimi nastopi poskuša pridobivati politično prepoznavnost. Četudi bi celotno zadevo sprožil oranžni SAS, to pomeni le odlično novico za vse slovenske študente in da v slovenski študentski politiki obstaja prava opozicija, ki je sposobna opozoriti na svinjarije trenutno vladajočih v vseh ŠOUih in ŠOSu, ki so praviloma člani SD, Zares, LDS in deloma (v Mariboru) SMS in SLS. Dejstva o netransparentnosti ostajajo: ŠOS sestavi razpisno komisijo - v njej se znajde bivši zaposleni podjetja Ultra, ki menda skrbi za tehnične lastnosti - slučajno se v razpisu pojavi tehnična lastnost, ki jo je sposobna zagotoviti le Ultra - solastnik Ultre je predsednik sveta za visoko šolstvo in minister za visoko šolstvo - vodstveni kader študentskih organizacij in člani razpisne komisije so praviloma člani treh vladnih strank…. V normalni evropski državi bi bil minister zamenjan (v prevodu): še preden rečeš piškot. Zavoljo teh dejstev pomilujem vse komentatorje, ki niso plačani zato, da branijo pokvarjence, kakršen je Golobič. V tem oziru spoštujem le Lucka, ki odkrito priznava, da je enako pokvarjen kot Golobič in sem prepričan, da ne bo moraliziral, če bo npr Janša razkril, da svoje podkupnine s strani podjetja Patria ni razkril, ker je skušal zaščititi finsko orožarsko industrijo, enako kot je Golobič s svojimi lažmi ščitil nizozemski podjetniški nabiralnik.

  24. krucefiks pravi:

    @lucko:
    Vsekakor se strinjam, da je bilo v zadnji aferi ogromno konstruktov. Ampak med njimi ni lastništva Golobiča v Ultri. Na ostale ne “padam”. Mene pri tem moti to, da Golobič sploh ima delež v Ultri. Zame je to sporno. Kratek izračun (v sosednji temi) pokaže, zakaj je temu tako (ker so usluge, zaradi katerih si je pridobil delež, izhajale iz njegovih funkcij, ne iz zaslužka). In mimo tega ne morem. Mislim, da razlog za zatajitev tega podatka javnosti (predvsem svojim volilcem) ni le v pogromu Ultre, temveč predvsem v tej spornosti in v tem, da so z razkritjem tega podatka vsa namigovanja zadnjih x let s strani desničarjev postala bolj verjetna. Ali so resnična, bo čas pokazal, ali pa ne. Sigurno pa ne bi bilo 10% septembra, če bi se to takrat razvedelo. Če bi se prej, bi pa lahko bilo. Zakaj torej tega ni razkril, ko je ponovno stopil na politično pot?

    btw., če ga tako skrbi za dobrobit Ultre, bi pač prodal svoj delež.:D

  25. krucefiks pravi:

    @lucko:
    Še to. Povezava, ki jo nazadnje omenja Grigorij Zinovjev, je sporna.

    Pa interesi Vrtovca so skoraj izključno osebni. Sicer se ne bi zadnje čase “ven metal” pri vsaki medijsko odmevni zadevi.

    Bolj pa o konkretno tej temi nimam izoblikovanega mnenja.

  26. misko pravi:

    zapisnik za tiste ki ne znajo posurfat ali nimajo 2 minut časa je tukaj
    http://www.sou-lj.si/novo/zapisniki/sz/Zapisnik-13redna-SZ.pdf

  27. konec pravi:

    NAPISANO AVGUSTA 2008

    # kr en pravi:
    17. junij, 2009 ob 16:30

    Sicer je staro že 1 leto, ampak še vedno vredno razmisleka:
    http://drugidom.net/16-evrov-za-ljubljanski-supersonic-ali-kako-je-571-velicastnih-padlo-na-izpitu

  28. lucko pravi:

    @krucefiks:
    Problem je, da to kar je povedal Grigorij Zinovjev glede povezav ne drzi povsem. SOUM je SLS in SMS(Zura, ki je bog in batina), kar nikakor ni povezano z vladno koalicijo, SKIS je predvsem povezan z SLS, SDS, sele nato druge stranke, ker sta pac mocna na podezelju od koder je vecina studentskih klubov, SOU primorska je SD, logicno, saj je tam mocna SD, SOU LJ pa do prednedavnem SDS in NSi z SASom, sedaj pa bi se lahko govorilo o SD, vendar v odlocanje niso bili vkljuceni… Le ve eni od nastetih organizacij je prevladajoca opcija koaliciska. Seveda pa se da v vsaki organizaciji najti nekoga, ki je v kateri od strank in se ga da podtakniti kot argument.

    Tisto z SASom pa kot sem rekel ne bom komentiral, ker bi pac skodil prijateljem, vem pa marsikaj in vem zakaj zelijo Ultri posel prepreciti.

  29. lucko pravi:

    @Grigorij Zinovjev:
    Podkupnina je kaznivo dejanje in je precej hujse kot le to da zamolcis delez v podjetju, ki nikakor ni v nasprotju z nobenim zakonom… Vidis razliko?

  30. Krjavl pravi:

    Super! Še eden, ki zna uporabljati možgane. Kar tako naprej.

    Sam tisto novinarsko vprašanje o tem kakšna je razlika med mobilnim in mobitelnim je pa malo čudna.
    Le kaj je pričakoval? Da Vrtovec ne bo vedu al kaj. Al še celo on ni vedu pa ga je pač vprašal. Je mislu da če on 2 uri piše sms s 5 vrsticami, da ga Vrtovec tudi. Joj joj, pomoje se mu je bolj pod čast zdel, da se more ubadat s takmu “zelencem” pa se ga je hotu čimprej odkrižat in v Delu (če se ne motim) napisat kakšno zasoljeno novičko v stilu požarreporta al pa nekdanjega Direkta.

  31. fructal pravi:

    hmmm… prijavil je ŠOŠ na protikorupcijsko komisijo, ker bi bila izbira Ultre “MORALNO” sporna??? WTF??? Pa kaj je Kos mogoče pristojen, da odloča kaj je moralno in kaj ne??? Pa ne me jeb** Če pravi, da niso kršili zakona, pa jih vseeno prijavijo Kosovi komisiji, pa naj kekci sami plačajo vse stroške, ki bodo s tem nastali, pa da jih vidim majstore.
    Moralno spornost gredo ugotavljat Kosu.. hahahahahaha.. svaka čast, še vedno znajo presenetit :)

  32. Bogdan pravi:

    Jernej Vrtovec lažnivec na kvadrat!

  33. Grimo pravi:

    No prosim ne sprenevedajte se! Recimo če vašega sorosdnika ni več kot 48h domov boste tud najbrž poklical policijo in povedal da sumite, da se mu je nekaj zgodilo.
    Al se mu je zgodilo kaj (moralno) spornega, bo pa ugotovila policija in kriminalisti.
    Loh se mu je tud zgodilo kaj spornega pa če ne bo zakonske podlage za sankcije oz. zapor, se krivcu ne bo zgodilo nič.

    Dons je pač tako, da vsak lahko poda prijavo (proti)korupcijski komisiji. Samo če je dopolnil 18. let.
    In tud Kos bo moral pobrskat po kakšnih papirjih mal vse skupaj raziskat pol pa kej povedat. Pa četud bo to spet kakšen politični pamflet.

  34. kaktus pravi:

    Golobič je lažnjiv toliko, kot njegovi mentorji iz Kumrovca in zadnjega kučanovega CE- KA- ja ! Ata in mama imajo malo pri tem, dvomim !?

  35. RUKAR pravi:

    MEFISTO 12@, SKORAJ SAMI DELNIČARJI “ULTRE”, NA KONČU BODO DIHALI NA ŠKRGE !

  36. Steve pravi:

    They supply fresh methods of enjoying clever although improving your psychological
    wellbeing. If you are great at it, go ahead and depend the cards to find out your success rate.

Komentiraj