Takle mamo 074

13. junij 2009 ob 11:43 | Vest |

POLITIČNI PRÊT-À-PORTER OZ. ĐANK FUD ZA ARABCE OZ. OBAMA NA OBISKU
Ameriški predsednik Obama je obiskal Bližnji vzhod oziroma Savdovo Arabijo in Egipt, dve arabski državi, s katerima imajo ZDA odlične odnose oziroma interese.
Skoraj eno uro trajajoč nagovor muslimanom na Kairski univerzi naj bi bil zgodovinski. ZDA si želijo novega začetka odnosov z muslimanskim svetom, ki bo temeljil na medsebojnem spoštovanju. Instantni Obama naj bi do konca šarmiral tako Arabce kot muslimane na sploh.
Bolj kot to, kako in kaj je bilo povedano, je zanimivo to, kar je bilo izpuščeno ali zamolčano in reakcije vpletenih.

ODZIVI:

PALESTINCI IN ZAGOVORNIKI
Uradni predstavniki so sicer precej zadovoljni s spremembo stila. Všeč jim je zahteva po zamrznitvi ustanavljanja novih nelegalnih judovskih naselbin. Hkrati so opazili manjko obsodbe izraelske okupacije, še posebej pa nezakonitega embarga Gaze in zimskega napada na to območje. Obama ni omenil umika iz že zgrajenih naselbin, še manj pa resolucijo Varnostnega sveta ZN 242, ki od Izraela zahteva takojšen umik iz zasedenih ozemelj in je nastala po 6 dnevni vojni leta 1967. Zmotila jih je tudi omemba iskanja domovine, saj je niso iskali, samo ukradena jim je bila. Obama se generalno ni premaknil dlje od prve faze “Kažipota” (Roadmap) iz leta 2003, ki od Izraela zahteva takojšno ustavitev vseh aktivnosti širjenja naselbin, vključno z “naravno” rastjo.

SA IN EGIPT
Obe zmerni državi po ameriški terminologiji, Savdska Arabija in Egipt oziroma njuni oligarhiji, sta zadovoljni s pozitivnim odnosom predsednika Obame do Arabskega mirovnega načrta, ki ponuja koncept “zemlje za mir”. Načrt predvideva nastanek države Palestine v okviru meja pred letom 1967, zahteva torej umik Izraela iz vsega okupiranega ozemlja, vrnitev vseh beguncev in pošteno povrnitev škode. Posledično bi vse arabske in muslimanske države priznale Izrael. Obe državi od ZDA zahtevata, da mora Izrael podpisati mirovni sporazum v roku dveh let. Savdski diplomati so bili še posebej ostri, od Obame so zahtevali, da naj v primeru izraelskega neuresničevanja mirovnega načrta ustavi vso pomoč tej državi. Skratka od Obame zahtevajo le to, kar je nekoč Bush starejši že storil.

IZRAEL
Uradno Izrael pozdravlja nagovor ameriškega predsednika islamskemu svetu in upa, da bo govor pripomogel k spravi na Bližnjem vzhodu. Izrael je zavezan k miru in bo zanj storil vse, kar ne bo ogrožalo eksistenčnih interesov države.
Malce drugačno stališče do sprememb v ameriški bližnjevzodni politiki ima minister brez listnice Yossi Peled. Ta v 11 stranskem pismu kabinetu predlaga sankcije proti ZDA, ker so te zaradi teženj po umirjanju islamskega sveta postale sovražne do Izraela. Ta mora premisliti ali bo še kupoval ameriško vojaško in civilno opremo, ali bo še pristajal na zahteve Washingtona, da ne prodaja občutljive vojaške opreme državam, ki so lahko konkurenca ali ovira ZDA pri udejanjanju njihovih strateških ciljev. Premisliti je tudi treba, če ni smotrno v “mirovni proces” vključiti države, ki geostrateško tekmujejo z ZDA in jim omogočiti vojaško in obveščevalno prisotnost na območju.

TALIBANI
Uradni odziv afganistanskih Talibanov je presenetljivo ekzakten, skličujoč se na mednarodno pravo in obveznosti ZDA, kot prve države med enakimi. Polpismeni Talibani očitno obvladajo mednarodno pravo bolje od Obame, ki je ustavni pravnik. Kaj pravijo torej skrajneži?! Predvsem bi raje od sladkih besed videli konkretna dejanja.
1. Prenehanje ugrabljanja, zapiranja, mučenja in ubijanja muslimanov v Iraku, Afganistanu in drugod.
2. Prenehanje križarskih vojn proti islamskim nacijam, ki imajo legitimno pravico nasprotovati interesom ZDA. To jim dovoljuje mednarodno pravo, torej vse konvencije, ki zadevajo vojno pravo.
3. Spoštovanje zakonov, tako mednarodnih kot lastnih.
4. Obama bi hotel v kavbojskem stilu razdeliti muslimane na dobre in slabe, izrabiti hoče razdore in razlike med različnimi skupinami.
5. Čeprav Obama trdi, da Američani nočejo trajne vojaške prisotnosti, vsa dejstva temu nasprotujejo. Samo v Afganistanu so zgradili 12 vojaških letališč, v regijo pošiljajo dodatne okrepitve.
6. Povsem nevzdržno je povezovanje ameriškega umika iz območja z vzpostavitvijo varnosti in miru, saj je prav njihova prisotnost glavni razlog za nasilje in probleme. Če Obama iskreno hoče varnost in mir na območju, je edina pot popoln umik tujih okupacijskih enot.
7. Obama je naslovil palestinski problem. Izrael je zanj najbolj nedolžna država na svetu, ki jo morajo Palestinci in Muslimani na sploh uradno priznati. V Holokavst in njegove posledice se ne sme dvomiti, 70 let palestinskega trpljenja je zaslužilo le par zavajajočih besed.
Vsi Muslimani se morajo boriti proti zatiranju, braniti morajo svojo zemljo in raligiozne kraje. To mora biti za vse pravi Džihad.

PAKISTAN
Pakistanski politiki in komentatorji se niso pretirano ukvarjali z niansami govora v Kairu. Na grobo so ocenili glavna izhodišča kot zavajanje. ZDA nameravajo v diplomatske objekte oziroma utrdbe vložiti skoraj 1 miljardo dolarjev, kar pomeni, da se iz tega dela sveta še dolgo ne bodo umaknili. Še bolj so jih zmotile izjave posebnega predstavnika za Afganistan in Pakistan, Richarda Holbrooka. Ta je protestiral, ker ZDA namenjajo polovico ameriške kratkoročne pomoči za 2,5 miljona domačih beguncev. Holbrook je izjavi, da bi to morala biti naloga in obveza islamskih držav in Evrope.

IRAN
Iran je zadovoljen, ker ni bil v centru pozornosti. Sočasno je bil presenečen nad omembo državnega udara leta 1953. Predsednik ZDA je prvič v zgodovini omenil ameriško in britansko vlogo pri državnem udaru na demokratično izvoljenega premiera Mohamada Musadeka leta 1953 in ponovnim ustoličenjem šaha Reve Pahlavija. Glavni povod spremembe oblasti je bila nacionalizacija naftne industrije, ki je bila do tedaj v rokah britanske družbe. Njeni prihodki so dolga leta predstavljali največji posamični prihodek britanske vlade.

BOJ PERUJSKIH DOMORODCEV
Prostotrgovinski sporazumi lahko posegajo globoko v Amazonski pragozd. Prav to se je zgodilo ob začetku veljave takšnega sporazuma med ZDA in Perujem. Kljub ustavni zaščiti avtohtonih ljudstev, ki izhaja iz mednarodne konvencije o zaščiti avtohtonih ljudstev pod okriljem ILO (International Labour Organisation) in Deklaracije o pravicah avtohtonih ljudstev sprejeti pred dvema letoma v Združenih narodih, novi prostotrgovinski sporazumi posegajo prav v te pravice. Paket zakonov, ki jih predlaga vladajoča koalicija s predsednikom Garcio, bo omogočil iskanje nafte in zemeljskega plina, rudarstvo in komercialno gozdarstvo ter poljedelstvo na kar 72% perujskega pragozda. Ta je za brazilskim drugi največji del Amazonije. Soglasje avtohtonega indijanskega prebivalstva ne bo potrebno. Uporniški voditelji zato obtožujejo oblast nespoštovanja ustave in mednarodnega prava, torej konvencije 169 organizacije ILO. Podobno stališče ima parlamentarna zakonodajna komisija. Protesti trajajo že dva meseca, blokirane so cestne povezave in dostopi do naftnih in plinski obratov po vsej državi. 9. maja je država uvedla izredno stanje in policijsko uro za obdobje 60ih dni. Proti domorodskim voditeljem so vložene obtožnice za uporništvo, zarotništvo proti ustavnemu redu in kršenju javnega rada in miru. Alberto Pizango Chota, predsednik Medetnične zveze za razvoj deževnega pragozda, je zato poiskal zatočišče na ambasadi Nikaragve v Limi, ki mu je kasneje odobrila tudi politični azil. V oboroženem napadu policistov na speče demonstrante in kasnejših povračilnih napadih je v zadnjem tednu umrlo več kot 60 ljudi, tako indijancev kot policistov. Kljub krvnemu davku predsednik Garcia ne popušča. Indijanci so se zarotili proti skupnemu dobru, torej izkoriščanju naravnih bogastev. Država ne bo popustila zaradi izsiljevanja ali nasilja zmanipuliranih divjakov, ki jih podpirajo tuji interesi.

LIBANONSKE ZMAGE
p1 Končale so se libanonske parlamentarne volitve. Volilna udeležba je bila 54%, najvišja po koncu državljanske vojne leta 1990. Koalicija 14. marec pod vodstvom Saada Haririja je zmagala in dobila 71 sedežev, krščansko-šiitska koalicija s Hesbolahom je dobila 57 sedežev. Vsi vodilni politiki so priznali volilne izide.
Pred libanonskimi politiki je sedej nekaj ključnih vprašanj. Ali bo nova vlada vključevala Hesbolah in ali bo novi premier Saad Hariri. Njegova koalicija nasprotuje vladi narodne enotnosti, kjer bi imel kot dosedaj Hesbolah pravico veta. Predsednik države Michel Sulejmani je takšni vladi naklonjen. Američani pogojujejo dodelitev pomoči za obnovo z izključitvijo Hesbolaha iz dogovorov o oblikovanju vlade, hkrati pa so bolj kot Haririju naklonjeni sedanjemu premieru Fouadu Siniori. Dogovarjanje bo težko in povsem izven črnobelih oznak o terorističnem podaljšku Irana in Sirije ali ameriškem protektoratu ob obalah Mediterana.

KONEC DOLARJA?
Rusija ima od januarja letos prvič do sedaj več kot 50% svojih deviznih rezerv v evrih. Ruska centralna banka razmišlja o tem, da bi preostanek dolarskih rezerv zamenjala z obveznicami Mednarodnega denarnega sklada. Predsednik Medvedjev je pozval Kitajsko k sklenitvi sporazuma, s katerimi bi trgovina med državama potekala v lokalnih valutah. Kitajska je takšen sporazum že sklenila z Brazilijo in Belorusijo. Voditelji skupine BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska) bodo naslednji teden v Jekaterinburgu razpravljali o prihodnji vlogi dolarja v svetovni trgovini.
Kitajci, čeprav so največji ameriški kreditodajalci, resno razmišljajo o položaju te valute. Predsednik druge največje kitajske banke je pozval ameriško administracijo, naj začne razmišljati o izdaji obveznic, ki bi bile vezane na juan namesto na dolar. Kitajska oblast in bankirji so vse manj pripravljeni v nedogled vzdrževati ameriško potrošnjo in statusa dolarja kot svetovne rezervne valute.

KREDITI SO SUŽENJSTVO
Temeljne obrestne mere, ki jih določajo centralne banke, so na zgodovinskemu minimumu. Bank of England je znižala obrestno mero na pičlega pol odstotka. Komercialne banke se obnašajo povsem drugače, njihove obresti posojilojemalcem se večajo. Najvišje obrestne mere ima industrija plačilnih kartic, ki bi hotela skompenzirati čadalje večje zaostajanje plačil. Povprečna obrestna mera za zaostale terjatve znaša v Veliki Britaniji 18%.

DENARJA ZA OROŽJE JE VEDNO DOVOLJ
Izšlo je letno poročilo švedske organizacije SIPRI, ki spremlja globalno vojaško porabo. Še vedno prednjačijo ZDA, ki za več kot 20% presegajo porabo naslednjih 9 največjih zapravljivk. Na drugo mesto se je v letu 2008 povzpela Kitajska, sledijo Francija, Velika Britanija, Rusija je šele peta. Za njo so Nemčija, Japonska, Italija, Savdova Arabija in Indija. Kitajska je svoje izdatke v primerjavi z letom poprej povečala za okoli 10%, saj je začela z gradnjo novih jedrskih podmornic, radarsko nevidnih ladij, novo generacijo lovskih letal in sisteme za elektronsko bojevanje.
Globalni izdatki za vojsko znašajo skoraj 1,5 triljona dolarjev, kar za 45% več kot so bili izdatki v prejšnjem desetletju.

Jura Štok

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 41 x komentirano
  1. Klemen pravi:

    Husein Obama podpira socialni konstrukt imenovan Izrael, ki so ga vzpostavili Zionisti za kontrolo nad naftnimi polji, ki mjih je Alah podaril Arbcem. Ime Husein nas ne prelisiči, Obama ni vreden tega velikega imena, je le lutka Zionistov. O Evropa sprejmite Islam v svoja srca in nafta bo tekla iz zemlje v izobilju.

  2. miha pravi:

    Klemen GO FUCK YOURSELF !!

  3. medek pravi:

    Obama in Osama

    Kakšna je razlika med Obamo in Osamo? Če rečemo, da ena črka, to ni posebno resno, čeprav neposredno ni napačno. Ampak mene tu ne zanima črka, temveč duh. Toda tudi ko pridemo do duha, je razlika manjša, kot bi si želel. Vsaj v enem pomembnem oziru.

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042273996

  4. medek pravi:

    Rep. Dennis Kucinich: “A new administration and the same old war, and expansion of the war in Afghanistan. We cannot afford these wars spiritually. They are wars of aggression, and they’re based on lies. We cannot afford these wars financially. They add trillions to our national debt and destroy our domestic agenda. We cannot afford the human cost of these wars, the loss of lives of our beloved troops and the deaths of innocent civilians in Iraq, Afghanistan and Pakistan.”
    http://www.democracynow.org/2009/6/12/headlines#4

  5. medek pravi:

    A Boy and an Artificial Leg: A Gaza Story

    When Obama spoke in Cairo on January 4, the closest major city was Gaza, where children flooded the border, imploring the US leader to exert some pressure on Israel to open the border and end the blockade that has imprisoned the entire population for nearly two years. Children held banners with slogans like, “a light of hope for Gaza children”, and “Gaza children appeal for help”. Sahar Abu Foul, a nine-year-old girl who attended the rally, said that the children in Gaza want Obama’s help “to secure a life like all other children.” But considering his rigorous schedule, Obama couldn’t pencil in a visit to the border to address this young crowd. However, just before his arrival, Congress invested further money into fortifying the border area, allocating an addition 50 million dollars to secure the Rafah border, making Sobhi’s crossing all the more unlikely.
    http://www.ramzybaroud.net/articles.php?id=9852567d107d56cafb896dcf71e1b41b&mode=details&offset=0&browse_category=4772301

  6. medek pravi:

    Oxfam Report—Rebuilding Gaza: Putting People Before Politics
    By attempting to isolate Hamas, the government of Israel and key international donor governments and institutions have in fact isolated the people of Gaza, thereby reducing chances of securing a peaceful, just and durable resolution to the Israeli-Palestinian conflict.
    The current situation cannot be allowed to persist. Israeli, Palestinian and world leaders must abide by their respective legal obligations to take concrete actions to end the collective punishment of Gazan civilians by securing the full and immediate opening of all the Gaza crossings.
    http://www.alternativenews.org/english/1965-oxfam-reportrebuilding-gaza-putting-people-before-politics.html

  7. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=elY8ddMdaWk&feature=PlayList&p=95789A30E7D20BF7&index=0&playnext=1

  8. NoMercy pravi:

    a še noi zadosti vroče, da bi bila Katja samo v lajbčku :P

  9. Q_ pravi:

    … a pol boš komentiru, kaj se dogaja v Peruju?!

  10. NoMercy pravi:

    @Q: nisem ne zakuhal česarkoli na svetu niti sem plačan, da bi kaj reševal.
    Imam pa splošen komentar: smo pač po Darvinu na istem drevesu kot druga bitja na svetu - le drug nad drugim se zgražamo, ko kdo dela mrhovino - hrano drugim.
    Žalosti me le to, da veliki moralizatorji delajo sceno in hajko namesto, da bi vzeli v roke primerno palico (lahko za golf, kij za baseball, … ) pa kakšno konkretno delo naredili.

  11. Grega pravi:

    hehe.. Rusija očitno govori eno, dela pa drugo (kot seveda vsi ostali):
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=awOCMo25zbYY

    Pri Obami je pa pa to še posebej očitno. Put your money where your mouth is, nakladač! Ne štekam, kako ga folk lahko tako obožuje.

  12. medek pravi:

    http://www.naomiklein.org/articles/2009/06/schwarzenegger-s-shock-therapy-poor-pay-sins-rich

  13. pros and cons of unlimited access pass pravi:

    Piece of writing writing is also a fun, if you know then you can write otherwise it is complicated to write.

  14. risultati dell'utilizzo di contattiflirt pravi:

    Awesome blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I’m planning to start my own site soon but I’m a
    little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go
    for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
    Any tips? Cheers!

  15. Click Home pravi:

    Hey there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
    Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal
    but I can figure things out pretty fast.
    I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where
    to start. Do you have any tips or suggestions? Thanks

  16. fördelar med att dejta en afrikansk kvinna pravi:

    Hi there, everything is going perfectly here
    and ofcourse every one is sharing data, that’s truly excellent, keep up writing.

  17. click over here now pravi:

    Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
    where I could locate a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?

    Thanks a lot!

  18. online discreet dating sites pravi:

    Superb blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own site soon but I’m a little
    lost on everything. Would you advise starting with a
    free platform like Wordpress or go for a paid option?
    There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
    Any recommendations? Kudos!

  19. online discreet dating websites pravi:

    Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but
    after I clicked submit my comment didn’t appear.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

  20. Sex Dating pravi:

    When some one searches for his vital thing, so he/she wishes to be available that in detail, so that thing
    is maintained over here.

  21. Sex Dating pravi:

    Thanks for sharing such a pleasant thinking, article is fastidious, thats why i have read it entirely

  22. Sex Dating pravi:

    I couldn’t resist commenting. Well written!

  23. Sex Dating pravi:

    I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
    Is this a paid theme or did you customize it yourself?
    Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days.

  24. Sex Dating pravi:

    Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.

    Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

  25. Sex Dating pravi:

    Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I am trying
    to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  26. Sex Dating pravi:

    Saved as a favorite, I like your website!

  27. Sex Dating pravi:

    Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you,
    However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t
    know why I cannot subscribe to it. Is there anyone else having similar RSS problems?
    Anybody who knows the solution can you kindly respond?
    Thanx!!

  28. Sex Dating pravi:

    Fastidious respond in return of this question with real arguments and describing all regarding that.

  29. Sex Dating pravi:

    Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of.

    I say to you, I certainly get irked while people consider worries
    that they just do not know about. You managed to hit the
    nail upon the top as well as defined out the whole thing
    without having side-effects , people could take a
    signal. Will likely be back to get more. Thanks

  30. Jarred pravi:

    This is a good tip particularly to those new to the
    blogosphere. Simple but very precise information… Many thanks for sharing this one.
    A must read article!

  31. Rentahomeke.com pravi:

    My family members all the time say that I am killing my time here at
    web, however I know I am getting familiarity daily by reading such nice articles.

  32. Iva pravi:

    Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Safari, it looks fine but
    when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

  33. Syreeta pravi:

    Hello to all, the contents present at this web page are
    in fact awesome for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

  34. Kellie pravi:

    When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
    a comment is added I get several e-mails with the same comment.
    Is there any way you can remove me from that service?
    Many thanks!

  35. https://turinhousing.com/agent/ezralutz299862/ pravi:

    Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!

  36. kalutaralands.lk pravi:

    I think this is among the most vital information for me.
    And i’m glad reading your article. But want to statement on few basic things, The site style is wonderful, the
    articles is in reality great : D. Good job, cheers

  37. https://www.aarubari.com/author/reecesecrest88/ pravi:

    Highly descriptive blog, I enjoyed that a lot. Will there
    be a part 2?

  38. Mary pravi:

    Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading
    it, you are a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will often come back from now
    on. I want to encourage you to continue your great job, have a nice weekend!

  39. Josh pravi:

    You are so awesome! I don’t think I have read through something like that before.
    So nice to discover somebody with a few genuine thoughts on this subject matter.
    Seriously.. many thanks for starting this up.

    This website is one thing that is needed on the web, someone with some originality!

  40. https://apnagharapnizameen.com/author/simabamford2 pravi:

    Thanks for finally writing about > Takle mamo 074 —
    Vest

  41. https://mentorme.healthcare pravi:

    whoah this blog is magnificent i really like studying your articles.
    Stay up the good work! You recognize, many people are hunting around for this information, you could aid them greatly.

Komentiraj