Friday 17. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Škofovski nasveti

1. junij 2009 ob 12:31 | Denis Sarkić |

Slovenski škofje so v pismu katoličane in druge državljane povabili, naj se udeležijo evropskih volitev in tako sodelujejo pri “gradnji skupne evropske hiše”. Sodelovanje kristjanov v politiki je bistvenega pomena, “če želimo v Evropi odgovoriti na temeljne potrebe človeške osebe in služiti skupnemu dobremu”, menijo škofje. “Katoliška cerkev podpira Evropsko unijo kot načrt upanja za vse njene državljane. Celo v času negotovosti zaradi svetovne finančne in gospodarske krize se je Evropske unija izkazala kot zavetje, ki se trudi ohranjati stabilnost in solidarnost med svojimi članicami,” so v pismu, ki ga je sicer predstavil tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, zapisali škofje.

Andrej Saje tajnik SŠK
Andrej Saje, tiskovni predstavnik SŠK Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Pismo škofov za evropske volitve:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 36 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Kristjani !

    A hočete živeti v svobodni Evropi tako kot vsi mi ostali ?
    Zato volite ljudi, ki vedo kaj je svoboda, kultura, znanost, razvoj,
    sožitje, ljubezen do narave… hmmmm
    Ostanimo kar doma.

  2. luka pravi:

    Cut the crap!
    Volte Lojzeka…:)

  3. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=23O-0WjD9_E

  4. J.S.Mill pravi:

    Kdor je prebral tudi izjavo slovenskih škofov je lahko ugotovil, da gre pri tej vsebini za manjše (blago rečeno) “sugestije”, ki močno preizkušajo potrpljenje vsakogar, ki vrejame v načelo delitve države in Cerkve. Dejansko ni problem, kako sami ocenjujemo EU in to, kar predstavlja, ampak je problematično dejstvo, da si slovenska Cerkev dovoli posegati in javno komentirati politično delovanje in dogajanje v EU. Verjetno bi za slovenske škofe bilo bolj pametno, da bi se raje tako intenzivno ukvarjali z lastno institucijo in poskušali vsaj omejiti raznorazne perverzije, ki delajo Cerkev veliko bolj “zemeljsko” kot bi si to verjetno sama želela biti.

  5. konec pravi:

    J.S.Mill pravi:
    1. junij, 2009 ob 14:58

    Kdor je prebral tudi izjavo slovenskih škofov je lahko ugotovil, da gre pri tej vsebini za manjše (blago rečeno) “sugestije”, ki močno preizkušajo potrpljenje vsakogar, ki vrejame v načelo delitve države in Cerkve. Dejansko ni problem, kako sami ocenjujemo EU in to, kar predstavlja, ampak je problematično dejstvo, da si slovenska Cerkev dovoli posegati in javno komentirati politično delovanje in dogajanje v EU.

    Prej ali potem boš moral sprejeti tudi ti, da je Slo v EU-ju- kjer je vsem dovoljeno govoriti….tudi tebi.

  6. konec pravi:

    drugače se pridruži Štrigonu in povlecite Slo ponovno ven iz EU-ja in nazaj na Balkan

  7. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    mene pa ena stvar zanima : a se je Mozetičev Miroslav že spovedal ali še ne ? _ _ _ _ _ _

    BOJKOT !!!

  8. tomzee pravi:

    Gre za očitno klerikalsko favoriziranje svojih finančnih botrov….RKC shame on you, ker mene je že sram, da se neka ”višja” ideologija meša v ”zemeljska” politična gibanja!!!!

    No go….?!

  9. Štrigon pravi:

    konec…

    Ma kaj ne veš, da je Slo za Evropejce na Balkanu ali celo Latviji ?
    Sem zadnjič bil v Bruslju in me je človek vprašal, če sem iz Rige (?!?!)
    To pa sploh ni problem.
    Slovenci smo v Evropi že od razpada Bizanca.
    Problem so kandidati !

  10. 007 pravi:

    In SLO RKC se ne vtika v politiko!!!!!!!!!!!!!!!! Pa res smo idioti, da to verjamemo.

  11. helga pravi:

    A dajte no. Odkrita sugestija? Odkrita sugestija volivcev, naj pridejo na volitve. Res ne vem, kaj je tle spornega?

  12. Neja pravi:

    Agitacija, agitacija!!!!

  13. angie pravi:

    Bog je že vedel, zakaj me je naredil ateistko!

  14. helga pravi:

    Mene bolj skrbi rokujoči se Turk s SD listo, kot pa poziv na volitve s strani Cekrve.

  15. konec pravi:

    # helga pravi:
    1. junij, 2009 ob 17:00

    Mene bolj skrbi rokujoči se Turk s SD listo, kot pa poziv na volitve s strani Cekrve.

    Ampak on je komunist, komunistom je v Lj vse dovoljeno.

  16. ekka pravi:

    CERKEV NAJ PLAČUJE DAVKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IN NAJ SE ŽE ENKRAT OBRNE K JEZUSU IN NJEGOVIM NAUKOM.

  17. Carlos Contreras pravi:

    Saj je lepo, da se oglasite, dragi nam škofje, ampak … a res mislite, da bo imel vaš poziv kakršenkoli učinek? Navsezadnje vašim političnim klientom koristi le čim nižja volilna udeležba, kajti zagreti klerikalci v vsakem primeru prihrumijo na volišča - takoj po nedeljski maši. Tistim pa, ki vas ne marajo, se pa itak jebe.

  18. Carlos Contreras pravi:

    O zmožnosti vodilnih cerkvenih mož za dojemanje stvarnosti pa vse pove tale prispevek Janeza Juhanta: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/EEB2A94C6E3DB4DEC12575C3002CCE63?OpenDocument
    Moji prijatelji teologi mi sicer zagotavljajo, da Juhanta niti na TF nihče več ne jemlje resno, predvsem ga pa nihče ne mara. Nič čudnega.

  19. tiib pravi:

    Zdaj pa res ne vem koga voliti…
    Nikjer niso omenili orglic, nobene niso rekli o čebelah..
    Bom pa kr ta Zaresne volil!

  20. MEFISTO pravi:

    TLIB, narobe, kot vedno!

  21. janjan pravi:

    ja to pa res ni prav, cerkev naj se ne vmešava. js kar redno hodim k maši in sem pipadnik rkc, ampak nove slovenije oz. desnih strank pa bom več volil ravno zaradi takih akcij. cerkev in politika - to ne gre skupaj sem ugotovil. mislim da je pri nas še nekako malo čudno sprejeti dejstvo, da pravzaprav liberalnost gre skupaj s krščanskim naukom zelo. sprejeti in odpuščati, sodil bo pa bog. za “kriva” pota se ima pa tudi pravico vsak odločiti, zato naj bo izbira.

  22. kvikl cvikl pravi:

    anjan pravi:
    1. junij, 2009 ob 21:27

    ja to pa res ni prav, cerkev naj se ne vmešava. js kar redno hodim k maši in sem pipadnik rkc, ampak nove slovenije oz. desnih strank pa bom več volil ravno zaradi takih akcij. cerkev in politika - to ne gre skupaj sem ugotovil.

    …ti verjetno hodiš k maši na Metelkovo :)

  23. BVP - profesorica teologije pravi:

    Zadeva je enostavna. Mojo družino sestavljajo homoseksualne zveze (kako ponižujoče, da jih moram opredeliti po njihovi seksualni intimi!!”), hkrati sem po izobrazbi prof. teo. Kaj naj zdaj? Nenkrat postane vse zelo zapleteno. Enostavno, zapleteno, enostavno, zapleteno … spoštovanje in ljubezen …. ENOSTAVNO THE LJUBEZEN!

    houk in bog se nas vsmili…

  24. medek pravi:

    Ker so mi prvi link sneli, še enkrat iz 24 :)
    – na 69.

    http://24ur.com/ekskluziv/tuja-scena/golo-rit-parkiral-na-eminemov-obraz.html

  25. Ars Ignis pravi:

    Tudi Jezusova mati ni bila oplojena po naravni poti ampak z ‘biomedicinsko pomočjo’, če temu lahko tako rečemo. Pa dva očeta je tudi imel.

  26. helga pravi:

    totally off the point.. ste šli.

  27. J.S.Mill pravi:

    Cerkev bi morala biti davčni zavezanec, podvržena bi morala biti enaki obravnavi kot vsa tuja predstavništva držav v Sloveniji (tudi njeni zaposleni), kot spolne prestopnike povratnike pa bi jih morala spremljati tudi policija. vse to se lahko dogaja tudi po božji milosti, what do I care. ampak, stvari bi se pa definitivno začele spreminjati.

  28. angie pravi:

    Carlos, sem prebrala tvoj link (kljukca Juhanta: nazadnje je na Vesti figuriral s Klepom od Lipe sprave kot navijač stražarja Erlicha…).

    Po moje bi bilo pametneje, če je že bil v Dublinu, da bi napisal kaj tehtnega na temo grozljivega poročila o zlorabah/izživljanju duhovnikov nad sirotami v irskih kat.šolah, cerkav in samostanih…
    O teh spolnih in drugih zločinih nad otroci in mladimi, ki so jim farji uničili življenja do smrti, naša Cerkev in Vatikan) še vedno nič. Dominis vobiscum….

  29. helga pravi:

    Zelo mi je žal za vse vas na tem blogu, ker očitno vas je bila večina vas posiljenih od župnikov, ko ste bili še otroci. Zato popolnoma razumem, da se želite maščevati Cerkvi in jih vse pospravit.
    Upam, da so vam priskrbeli vsaj psihiatra.

    Ko pa smo že pri pedofilih, se ustavimo še v šolah in družinah. Mar bomo te sedaj tudi prepovedali?
    Kdaj nas bo skrbelo za sočloveka in ne le zato, da neko zlonamerno inštitucijo potolčemo do konca?
    Ne vemo, kaj se dogaja v spovednicah, ne vemo, kaj se dogaja, ko ostane deklica sama z očetom doma, ne vemo, kaj se dogaja, ko učitelj zapiči v deklico. In ne vemo ( - St. Peterburg- pedofilski kabare), kaj se dogaja v mestih. Slabše pa je, da velikokrat vemo pa si zatiskamo oči in spravljamo vse le na ene, po drugi strani pa spregledamo tiste, ki so zlorabljeni blizu nas.
    Definitivno vse posiljevalce zapret, samo malo prosim pa tudi argumentiraje in si omislite, kakšno novo populistično foro.

  30. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ha he heh, jah in saj - pejte vi najprej nasvete talat vašim izgumljenim & sprijenim VSEM ovčicam v RS : škrlatnim, kodrlajsastim, lila, vijola, črnim, rdečim & marogastim pajacotom !! _ _ _ _ _ _

    http://www.youtube.com/watch?v=jyL5pCtPr8w&feature=related

  31. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=zbcZdnBpSeY&feature

    Gentleman - Church and State [Confidence]

  32. medek pravi:

    “pridigar”

    http://www.youtube.com/watch?v=xJaZatpxa9c

  33. PeternaVeter pravi:

    ne se je bat…

  34. severnik pravi:

    Toliko protislovij,sprenevedanj,prepovedi in zapovedi in ta ista cerkev poziva in daje napotke v svobodnem ebvropskem prostoru.Farsa! Pedofilija???? Splavi???? Kje je iskrenost?????
    Ljudje smo in bomo zmogli tudi brez klera preživeti.Počistite pred svojim pragom in takrat boste imeli pravico deliti napotke drugim. Sramota!

  35. J.S.Mill pravi:

    konec: beri, beri in se enkrat beri. ni problem v moznosti ali pravici do svobode govora, problem je v tem, da se slovenska Cerkev vkljucuje v predvolilno dogajanje pri nas. res nisi razumel, kaj sem hotel povedati? ce tako ljubis EU in sovrazis Balkan, najbrz tudi ves, kaj je sekularizacija. zato se enkrat: beri, beri in se enkrat beri!

  36. MEFISTO pravi:

    ANGIE, kot v marsičem, tudi pri latinščini nisi doma.

Komentiraj