Saturday 4. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Huda Titova

27. maj 2009 ob 10:42 | Jani Sever |

Hec, ne? Da leta 2009 glavno mesto Slovenije dobi Titovo ulico. Na prvi pogled se zdi, da je s tem “levica” dobila še eno bitko v interpretaciji zgodovine. A zastavki so neprijetni. O njih na straneh časopisa Zares razmišlja tudi Slavoj Žižek.

Prav nič se ne gre čuditi, da je to tema, ki se v medijih in med ljudmi gloda že dober mesec. Imenovanje nove ljubljanske ulice po Titu sega v čas odkritja množičnega morišča v Hudi jami. Razkritje je šokiralo Slovenijo. Povzročilo obilico nelagodja. In kulminiralo z izjavo predsednika republike o drugorazrednosti političnih manipulacij s Hudo jamo. Predsednik je imel prav. Osmega marca pač ni hotel govoriti o povojnih pobojih. Njegova izjava, za katero je sprva kazalo, da jo javnost doživlja kot deplasirano, je za nazaj označila točko obrata. Priljubljenost predsednika je poskočila. O Hudi jami se je govorilo z vedno manj čustvenega naboja. V Ljubljani pa je nastal predlog poimenovanja Titove ceste. Samo nekaj dni za tem, ko je Janez Stanovnik dejal, da je za Hudo jamo odgovoren prav Tito. Kar smo seveda vsi vedeli. A če to izgovori predsednik Zveze borcev, je to vendarle nekaj povsem drugega.

“Levica” se je torej hitro konsolidirala in nadaljevala svojo pot relativnosti zgodovine. In jo še vedno nadaljuje. Vse je, kot je bilo. Na “levi” je Huda jama pač rezultat okoliščin. Tito pa veliki državnik, ki mu je treba zločine enostavno odpisati. Z razumevanjem širšega konteksta. Češ kateri veliki državnik v zgodovini pa si ni umazal rok. Na desni je slika zrcalno nasprotna. Za desnico so povojni poboji zločin zločinov, Tito pa veliki krvnik, ki mu zlepa ni mogoče najti para. Izvrstna podlaga torej za ideološki boj v katerem, v Sloveniji, praviloma zmaguje “levica”. Nostalgije za časi enakosti in velikega vodje, pravljica o razsvetljenem monarhu ter poenostavljanje njegove vloge na desni, vse to je očitno preveč, da bi lahko v konfliktu zgodovinskih interpretacij zmagala razumna distanca. Politično to sicer ne ustreza predvsem desnici, ki bitke na tem terenu praviloma izgublja. A nelagodje zaradi tega doživlja predvsem levica.

To zadrego je definiral Slavoj Žižek v članku, ki je izšel na zadnji strani časopisa Zares, ki je izšel pred evropskimi volitvami in bo v nakladi 500.000 izvodov najbrž dosegel večino slovenskih gospodinjstev. Žižkov tekst si boste torej lahko prebrali. Najbrž tudi na internetu. A za razumevanje je dovolj le nekaj poudarkov. Tekst nosi naslov Titova jama. V njem Žižek o povojnih pobojih med drugim piše: “Ne zaradi pritiska nasprotnikov, zaradi NAS SAMIH moramo stvari razčistiti …” In o Titu: ” … ne v dobrem ne v slabem ni bil avtentični “velikan”, vedno se ga je držalo nekaj komičnega megalomanstva.” Ter o Titovi cesti: “Pobude, kot je ta o poimenovanju ulice po Titu, morajo zato pri pravem levičarju vzbuditi zgolj grozo in obup … ” Posebej pa si velja zapomniti zaključek: “Naj se Huda jama preimenuje v Titovo jamo, pa bosta volk sit in koza cela. Tito bo imel svojo (če ne ulico, pa vsaj) jamo, hkrati pa jo bo imel tam, kjer jo zasluži.”

Ja, Slavoj Žižek ima prav. A prav zanimivo bo videti, kako bo njegovo besedilo odmevalo na “levici”. Zares je njegov prispevek objavil v časopisu, v katerem nastopa tudi Zoran Janković in drugi njegovi ljubljanski mestni svetniki, ki so si novo Titovo izmislili, jo zagovarjali in jo na koncu izglasovali. V SD je pozitivni sentiment glede Tita gotovo še močnejši. In najbrž ni dosti drugače v LDS. Da o Desusu niti ne govorimo. Predvidevamo lahko torej, da bo Žižkov tekst nelagodje, ki je na “levi” glede te teme vsekakor prisotno (konec koncev je bila imenovana Titova cesta nekje v predmestju in je še ni, o Hudi jami pa se raje itak ne govori), samo dodatno poglobil. In da bo “levica” vse skupaj enostavno spregledala. Ah, saj gre samo za filozofa, ki ga vsi radi upoštevajo samo takrat, kadar so jim njegove misli po volji. Enako seveda velja za desnico, ki bo Žižkove besede, ki jih sicer ravno ne ceni, tokrat najbrž z veseljem uporabila.

Kakorkoli. Zgodovina nikakor ni drugorazredna tema. In naš odnos do nje tudi ne.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 51 x komentirano
  1. nina pravi:

    Jani Sever - revaaa

  2. Zbik pravi:

    Jani Sever> Ja, Slavoj Žižek ima prav. A prav zanimivo bo videti,
    Jani Sever> kako bo njegovo besedilo odmevalo na “levici”.

    Saj v tem je ravno problem, ki ga Slavoj pravilno izpostavi že na začetku teksta. Tisti narekovaji pri “levici” niso zaradi lepšega. In tudi odgovor je na dlani. Inovacija ima v kapitalizmu dizruptivni značaj le ob na začetku, ob vzniku. Naslednji moment je že amalgamirana in je “part of the system”.

    Že samo dejstvo, da Zares objavi ta “izziv” pomeni: anything goes.

    Vzeti Žižka zares (z malo) bi pomenilo, da ljubljanski mestni svet reče: “Saj smo se samo šalili!” in da Zares prepriča Švagana in druščino okrog Hude jame, da iz nje naredijo TITOVO. Tako preprosto je to: če spremembe ne bo, potem živimo zahec.

  3. desperado pravi:

    Zelo žalostno za stanje duha in mentalno zdravje nacije je, da poimenujemo neko ulico v prestolnici po zločincu kakršen je bil Broz.

    Ali se nam je vsem malo utrgalo in kakšen vzgled dajemo otrokom ??? (Častimo zločince, lopovi postajajo lastniki firm, špekulanti ugledni državljani, pošteni delavci pa na cesti)

    Žižek je pač provokator in glede na to kako levi znajo relativizrati vsak stavek je možno, da bodo imeli nekoč bo Titovi jami miting z partizanskim golažem.

  4. marko pravi:

    no ja jankovič je pa napovedal, da bo glasoval za zares

  5. peter pravi:

    lepo!

    pionirčki pa se lahko potolažijo tule:
    http://oslikarstvuinsecem.blogspot.com/2009/04/ovce-smo.html

  6. Blaž pravi:

    Bravo! Več takšnih neobremenjenih komentarjev, pa bom še večkrat obiskal to stran. Tole branje je po daljšem času na Vest-i prijetna sprememba. Sprašujem se zgolj - ali je bila najprej Žižkova ali Severjeva misel? Hm…

  7. konec pravi:

    marksist Slavoj Žižek preživi veliko časa izven Slovenije , tako, da ni čudno, da sedaj gleda na titeka kot krvoločnega diktatorja, za žužeka je balkan vedno bolj daleč, ampak Lj je že nekaj časa ponovno globoko na balkanu………………

    90% EVROPSKEGA PARLAMENTA PRAVI:

    ker Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino, če ne bo priznala nacizma, stalinizma ter fašističnih in komunističnih režimov kot skupne zapuščine in če ne bo izvedla poštenih in poglobljenih razprav o njihovih zločinih v prejšnjem stoletju

    ZAKAJ SO NEMCI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ZAKAJ SO POLJAKI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ZAKAJ SO ČEHI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ZAKAJ SO ITALIJANI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ZAKAJ SO ŠPANCI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ZAKAJ SO GRKI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ZAKAJ SO FRANCOZI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ZAKAJ SO MADŽARI (VSAJ CELOTNA URADNA POLITIKA) RAZČISTILI S PRETEKLOSTJO?

    ITD. ITD .ITD.

    ZAKAJ PA SLOVENSKA POLITIKA NE RAZČISTI Z PRETEKLOSTJO IN POVE NA GLAS, DA JE BIL TITO LE NAVADEN ZLOČINSKI DIKTATOR?

    ZAKAJ NE BO NIKOLI (IN PONAVLJAM NIKOLI) 90% POSLANCEV SLOVENSKEGA PARLAMENTA ne bo sposobnih oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino, če ne bo priznalo nacizma, stalinizma ter fašističnih in KOMUNISTIČNIH REŽIMOV kot skupne zapuščine in če ne bo izvedla poštenih in poglobljenih razprav o njihovih zločinih v prejšnjem stoletju.

    ALI MORDA ZATO, KER JE EDINA BALKANSKA DRŽAVA V eu-JU?

    KDOR SLAVI TITEKA NE SPADA V EVROPO.

  8. konec pravi:

    In tragi-komika Lj. je, da je Božič na zaresovi strani………………- ha, ha, ha
    BALKAN RULES!!!

  9. turboliberalec pravi:

    stvari so preproste. zdi se da je v Sloveniji Tita doletelo nekaj kar so Rimljani klicali damnatio memoriae, izbris, rušenje vseh spomenikov slabega preminulega cesarja. No reč se mi zdi pretirana, že iz vidika poštene in sproščene refleksije lastne zgodovine se mi zdi pomembno, da državnik take magnitude, ki je navsezadnje naše kraje zaznamoval velik in pomemben del prejšnjega stoletja dobi nazaj kak spominek, ki mu je bil v času emancipacijske histerije 90ih odvzet. Infrastruktura imenovana po našem dragem diktatorju bo vendar zgolj skalibriran spomin na preteklost. Saj nas ni ničesar sram, ali pač. V Velenju na Titovem trgu še vedno stoji največji Titov spomenik na svetu, dvesto metrov bolj severno ga iz Kardeljevega trga v pozi Rodinovega misleca opazuje bronasti Edvard Kardelj. Prosim, vas da bi izčupali ta dva junaka iz betona in trga preimenovali v kako drugo trivilano ime ala (trg evropskega bistva) bi pomenilo da smo zafrustrirani potlačenci, ki na zgodovino nismo zmožni gledati skozi zdravo lečo ironije in humorja

  10. konec pravi:

    Zares je njegov prispevek objavil v časopisu, v katerem nastopa tudi Zoran Janković in drugi njegovi ljubljanski mestni svetniki, ki so si novo Titovo izmislili, jo zagovarjali in jo na koncu izglasovali. V SD je pozitivni sentiment glede Tita gotovo še močnejši. In najbrž ni dosti drugače v LDS. Da o Desusu niti ne govorimo.

    IN SNS??

    Naj bo jasno , da približno 3/5 Slovencev (90% v “etnično počiščenih ali spremenjenih” okrajih kot LJ, Obala, NG in Velenje) vseeno še vedno časti titeka.

    Nič se ne bo spremenilo in prav je tako.

  11. konec pravi:

    turboliberalec pravi:
    27. maj, 2009 ob 12:05

    stvari so preproste. zdi se da je v Sloveniji Tita doletelo nekaj kar so Rimljani klicali damnatio memoriae, izbris, rušenje vseh spomenikov slabega preminulega cesarja.

    ????
    Ali MU niste v LJ komaj posvetili ulico?

  12. butalec pravi:

    Tako kot partizanski otroci, kot tudi domobranske ličinke različno gledajo na vlogo Tita v zgodovini in tako bo ostalo tudi naprej. Žalosti me predvsem to, da mediji z objavami senzacionalnih in politikantskih člankov netijo nestrpnost med različno mislečimi. Ali vi novinarji res nimate bolj pametne teme za pisanje o TITU kot je poimenovanje neke še nezgrajene avenije. Mogoče bi napisali koliko voznih pasov bo imela ta avenije, kako bo razbremenila promet in poskrbela za večjo varnost in pretočnost prometa ………..Da vam olajšam delo vam bom zaupal da bo avenija imela levo in desno stran. Zato predlagam, da se partizanski otroci zadržujejo na LEVI strani, domobranske ličinke pa na desni in tako omogočijo nemoten in varen promet po sredini vsem ostalim. Levi pas naj se imenuje Titov pas, desni pa Rupnikov pas. Na začetku in na koncu avenije pa bi bilo dobro postaviti po en neprobojni butalski zid, ki bi onemogočal butalcem in butalskim novinarjem širjenje nestrpnosti in sovraštva po Sloveniji.

  13. NoMercy pravi:

    žal se Žižek že kar malo preko sprejemljivega roga in norčuje SLO sceni. Še to bi lahko predlagal, da se nad znamenji INRI zamenja s TITO.
    ———-
    @konec: TITU so vrnili ulico!!
    ———-
    Vprašanje vsem, ki opletate z izrazi: morilec, diktator, zločinec … kdaj, kje in kdo je TITA vsaj ovadil za katerokoli od dejanj, ki se tako opredeli???
    Ker zločini zoper človeštvo ne zastarajo je še vedno možnost vložitve prijav, obtožnic … če ima kdo kaj v rokah

  14. Tone pravi:

    Žižek v istem prispevku krivi Tita za kasnejše krvave vojne v republikah bivše države v letih 1990-95. Če nič drugega je to netočna, neresna in površna interpretacija zgodovine. Mislim, da so tudi ostale ocene in sodbe o Titu in zgodovini na zadnji strani Zaresove publikacije zelo površne in so provokacija.

  15. medek pravi:

    Titova ulica je lahko zato, ker je bil zaslužen za uspeh jugoslovanskega ekipnega športa :) Sami carji.

    Barbarin rov - Titova jama je zaradi mene tudi lahko, če je to prav tudi “desnici”.

    Če je to tisto kar bo prineslo mir?

    Vatikan ima “spomenik” na vsaki vzpetinici, zakaj je sedaj problem ena ulica.

    Imejmo vse Ulico in Jamo. Pa bomo videli kaj bo.

    P:S: Meni je bil večji problem sedanjost. Ko nas je obiskal Bush, sem jaz vedel mnogo, mnogo Rožmanov in zato, bi tega kolaboranta z današnjega vidika res težko obtožil, ker potem bi današnji slovenski politiki vsi pristali na sodiščih zaradi udinjanja Bushu. In na levi in na desni.

    In tako majhni smo, da smo hitro lahko “palestinci”, pojedeni od sosed in velesil.

    Zato, tako težko prenesemo izdaje in služenje interesom tujih gospodarjev, ker smo stalno na ivici smrti.

    Izrael je holokavst “najbolje” iztržil, še danes koljejo pod tem praporom. Tito je mrtev, Kučanov klan ne kolje, zato je sedaj vprašanje kdo vse je izsilil vilniško izjavo, ker to je “svež” zločin proti človeštvu in tudi to Iraško- Rupekjsko hudo jamo bo treba nekoč odpreti.

  16. medek pravi:

    Kdaj bomo uvedli Nadstandard človekovih pravic, zmoremo več :)

    Torej kdo vse je podpiral napad na Irak in kdo je bil suženj ameriškega nacističnega stroja.

    Huda vprašanja, vsi bežijo, vsi se delajo slepe in gluhe. Ja stara skurbanačipkasta dama.

    A bomo pirate preganjali? Medkulturni dialog?

    Ja za to neoliberalno recesijo je Tito pripraven lik za ustvarjanje manipulacij in ja Zlo stalno spreminja obliko in trenutno se nahaja v bankah in korporacijah.

  17. DragicaJ pravi:

    Tito in revolucija je še vedno velik in nepogrešljiva tema na levi in kvazi levi, pa tudi nekateri na desni ne morejo brez. To je tema, ki vedno oživi debato in brez nje bi bila kontinuiteta politično mrtva. Zato se na podobne teme ne bom oglašala, pa če tudi jo sproži Kant iz onostranstva , da ne bom dajala hrano kulturnemu boju.

  18. medek pravi:

    Okradena mladost

    Res niso imeli svobode govora. A je niso potrebovali. Kajti najbolj provokativno javno delovanje je bilo izmenjava receptov in krojev. In danes, kot da bi želeli prekričati pritajeno oportuno preteklost. Sicer pa že dolgo vemo: nedemokratičnih režimov na dolgi rok niso vzdrževali represivni instituti, ampak molčeča, konformna večina. Tista, ki je brezbrižno sejala rož’ce po svojih zasebnih vrtovih, ko so drugi osvajali polja svobode. Tudi pri nas.
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042269999

  19. Zbik pravi:

    Medek, kaj ga mix&bix&fixaš. Prava linka na Dnevniku za ta članek sta tole:

    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042269408

    http://www.dnevnik.si/video/3783

  20. Andreja pravi:

    Mal miru, pls……Tito je del zgodovine. da se pa zdaj dajermo s Titovo ulico ali kar že, je pa tak obrez veze, da je že nagravžno…..

  21. medek pravi:

    Ja in jaz sem kao ožigosan islamo komunajzer, samo zato ker resnica ni lepa :)

    … in to verjetno samo zato, ker je bil Janša komunist in hodil redno v Jajca?

    V vseh vojnah se koljejo in jaz definitivno nisem bil za vstop v Nato in sem od prve sekunde naprej opozarjal da je 11. 9 natega milenijuma, pa nič, ker so bili vsi ovce. Ovce v lasti in na oblasti in ni mene Bush poljubil, nisem jaz trgoval z orožjem, nisem jaz podpiral Izraela ko je klal v Gazi, nisem jaz pumpal Miloševiča in Tuđmana, nisem volil Janše, nisem trgovec z smrtjo, nisem jaz oropal banke, nisem jaz uničil Sove, nisem tajkun, sem samo iskalec in mi je mar za ljudi, ki jih nikoli nisem srečal. Vidim samo oči otrok, ki umirajo vsako sekundo, zaradi našega pohlepa in vidim Matriko, ki je grozlivejša od vsake fikcije.

    Ja, strah me je, da smo ostali pred Mordorjem goli in bosi in strah me je, da bo spet potreben Tito, da nas reši.

    Strah, da ne postanemo le kanon futer, tako kot Palestinci, ki so krivi, da so “geostrateški”.

    Cia in Vatikan ne marata Slovenija, ker smo “oprano levi”.

  22. marjetica pravi:

    Namesto tega brezveznega nakladanja okoli Tita (dejstvo je da je bil in pozitivec in negativec; tako kot je bil socializem (ki nima veze z boljševizmom in Stalinom) v nekaterih stvareh slab, v nekaterih pa dober) bi bilo na primer veliko bolj zanimivo izvedeti od kje se na primer stranke financirajo… Naj vsaka stranka razkrije od kje jim denar za kampanije in propagando… Potem bomo šele videli katera stranka deluje v interesu Slovenije in katera v interesu kake druge države ali lobijev…

  23. medek pravi:

    Ampak Maluska pravi, da bo po 25. septembru lažje, kar je lahko zelo relativno.
    Še posebej če je “spozaumno sodelovanje” bolj tajno, in bolj spominja na Dogovarjanja podobna tistim v piranskem zalivu.

  24. medek pravi:

    http://www.jwharrison.com/blog/2009/05/26/capitalism-produces-rich-bankers-but-socialism-produces-happiness-by-phillip-bannowsky/

  25. shilyo pravi:

    Kaj pa ce bi kr Ljubljano preimenoval v Titograd?

  26. shilyo pravi:

    Tito je res zajebu ja……več jam bi mogu napovnt pa bi bil zdej mir!

  27. Manitou pravi:

    Desničarjem ne gre v glavo, da lahko v enem časopisu nastopajo ljudje z diametralno nasprotnimi stališči. Pri njih se misli tako, kot ukaže vodja. Prav tako jim ne gre v račun, da se v koaliciji kregajo, pa le-ta ne razpade. Pri njih da vodja navodila, ostali molčijo in izvršijo ukaz.

  28. shilyo pravi:

    ……v postojnski bi blo placa za vse

  29. angie pravi:

    @konec: smanji doživljaj, a zdaj boš pa ta ena in ista jajca copy paste pod vsako vsebino na vesti? Pusti no ubogo tipkovnico pri miru in pojdi na dež, da ti ohladi skisane možgane…

    No, pa k stvari: Z zaresovo pošto nas je poštar že počastil, Žižka torej že zjutraj prebrala na tešče: Slavoj, kot vedno, zadane žebljico na glavico, le da bo zanimivo opazovati, kako bodo ta zadetek razumeli Tardeči in kako Tabeli. To bo torej še veselica, s katero se bo Slavoj debelo hahljal na naš račun in zabaval tam nekje “v daljni Argentiniji..”

  30. obama pravi:

    medek pravi:

    27. maj, 2009 ob 14:47
    Cia in Vatikan ne marata Slovenija, ker smo “oprano levi”.

    ne mara nas niti EU,ker smo sedaj oprano levi…Vinjete,Hrvaška

  31. Neja pravi:

    Obama, očitno v prvi vrsti Slovenci ne maramo samih sebe!

  32. Larry pravi:

    In kaj porece tovaris unicevalec rdecuhov?

  33. jozasportoroza pravi:

    Vi BUTLI zarukani, titove, kardeljeve… kipe/ulice ipd. si je banda postavljala sama - to niso SPOMENIKI ampak čisto navadna REKLAMA (kot npr. za Coca Colo).

  34. Cvetka pravi:

    popolnoma brez potrebe se komplicirajo stvari, saj je zadeva sila preprosta - to je Jankovičeva provokacija in nič več in nič manj….
    razbijati si glave z nekimi teorijami, je čista izguba časa in seveda energije

  35. konec pravi:

    # butalec pravi:
    27. maj, 2009 ob 12:44

    Tako kot partizanski otroci, kot tudi domobranske ličinke različno gledajo na vlogo Tita v zgodovini in tako bo ostalo tudi naprej. Žalosti me predvsem to, da mediji z objavami senzacionalnih in politikantskih člankov netijo nestrpnost med različno mislečimi. Ali vi novinarji res nimate bolj pametne teme za pisanje o TITU kot je poimenovanje neke še nezgrajene avenije. Mogoče bi napisali koliko voznih pasov bo imela ta avenije, kako bo razbremenila promet in poskrbela za večjo varnost in pretočnost prometa ………..Da vam olajšam delo vam bom zaupal da bo avenija imela levo in desno stran. Zato predlagam, da se partizanski otroci zadržujejo na LEVI strani, domobranske ličinke pa na desni in tako omogočijo nemoten in varen promet po sredini vsem ostalim. Levi pas naj se imenuje Titov pas, desni pa Rupnikov pas. Na začetku in na koncu avenije pa bi bilo dobro postaviti po en neprobojni butalski zid, ki bi onemogočal butalcem in butalskim novinarjem širjenje nestrpnosti in sovraštva po Sloveniji.

    Se strinjam a realnost bo popolnoma drugačna: recimo oba pasova se bosta poimenovala po titu in če bo le možno, dobo ljubljanski kreteni zahtevali samo enosmerno ulico….ha, ha, ha….

  36. andlen pravi:

    Kneginja Windischgraetz z slovenjgraške graščine je skupaj z možem (oba sta bila socialdemokrata) šla po prvi vojni v Rusijo in je sodelovala pri radiu Kominterne. Napisala je knjigo spominov, ki je izšla na začetku sedemdesetih let v slovenščini - knjiga je nemudoma izginila… V njej je namreč zapisala, kako je dragi Tito v Barceloni odhajal zvečer “na delo”, in se vračal v zgodnjih jutranjih urah. Potem si je dolgo izpiral do ramen krvave roke…Pravkar pa beograjske Novosti ponujajo knjigo, v kateri je jasno povedano, da je dragi Tito v Barceloni osebno “očistil” vrste jugoslovanskih komunistov itd…
    Ni dvoma: Oscar Wilde je napisal knjigo Slika Doriana Graya kot simbol - Ljubljana pa ima to sliko v resnici: Alejo žlahtnega videza in v podstrehi - v mestnem svetu - nagravžno izklesano resnico med svetniki.

  37. NoMercy pravi:

    čedalje bolj sem prepričan, da so vsi, ki toliko lapajo in pizdulirajo zoper čas pred samostojno SLO, šele sedaj prišli ven iz riti partije in partijcev — tako globoko se znajo ugnezditi, da se jih še mrtev ne znebi :D

  38. bogomirmojsilovic pravi:

    Bravo gospod Žižek.Vse jame,napoljene z izvensodno pobitimi v Sloveniji, po številu okrog 510 naj se z Zakonom poimenujejo po velikem moricu.TITOVE JAME:

  39. flak pravi:

    Titov greh je Goli otok, zatorej bolje poimenovati ulico v TITOV OTOK. O ustaših, ki počivajo v jamah, pa ne bi preveč čustvoval.

  40. Zbik pravi:

    Flak, ne, ne… tisto bi moral biti Kardeljev otok…

  41. Sevener pravi:

    Raje Titova ulica kot islamska mošeja. Od njega nobene škode več.

    Evropska samoizvoljena banda samooklicanih intelektualcev, ki vedo, kaj je dobro za vas, vam piše novorek in zakone. Svoboda izražanja mnenj se krči na presek tega, kar je sprejemljivo vsem, še tako omejenim. Samoizvoljena banda uvaža miljone tujcev za opravljanje še ne obstoječih služb. Vrtove vam bodo spremenili v njihova stanovanja zato da nam bližnji vzhod ne zapre oljne pipice.

    Evropska samoizvoljena banda vidi problem Evrope v tem, da smo narodi med seboj tako različni! Problem! Ko se boste zbudili, nas ne bo več.

    Tito je imel, tako kot vsak politik na tej obli, krvave roke. Vsak sistem je le posledica sanj posameznikov z jajci in tihe množice, vsi -izmi tako. Demokracija, ki je še najbolj pošten približek korektni skupnosti individualcev, je v Evropi že umrla. Šli boste na volitve in izbrali kuku parlament brez izvršnih pooblastil, ki bo lahko svetoval samoizvoljeni bandi, in vsem skupaj v kotliček zlivali denar. Vaš denar. Veliko denarja.

    Zgodovina je pomembna, Jani ja, ampak živimo tukaj in zdaj, in vplivamo lahko samo še na prihodnost. Če.

    @ konec,
    Sosedova trava je vedno bolj zelena, ja.

  42. luna pravi:

    Še vedno se toliko razglablja o tej nesrečni Titovi ulici. Človek bi pomislil, da je Jankovič namerno vrgel to kost, da bi preusmeril pozornost in drugam….

  43. Cvetka pravi:

    človeška domišljija ne pozna meja

  44. medek pravi:

    Lepo bi bilo reči, da so slike iz iraških in afganistanskih zaporov ameriške štorije in naj se Američani zmenijo med seboj. Pa ni tako. To so naše zgodbe. Vse države, ki so podprle napad na Irak, za svojo sprejele retoriko vojne proti terorizmu in sodelujejo pri tihi širitvi afganistanske vojne v Pakistan so del te naracije.

    Kar preseneča, niso nelagodje in polemike, ki so v zadnjem tednu zajele Ameriko, ampak tišina, ki to zgodbo spremlja v evropskih prestolnicah. Zanimivo je na primer vprašanje, ali so zaporedne slovenske vlade vedele za mučenja v zaporih ali ne. So med podpisovanjem vilenske izjave razmišljale o konvencijah, ki določajo ravnanje z ujetniki, ali pa so sprejele njihov suspenz? Kdaj so izvedele za te prakse? O mučenjih se je v časopisih pisalo že leta 2004. So se takrat pozanimali in kaj izvedeli? So navdušeno podpirale vojno, ki je uzakonila srednji vek v evropskem 21. stoletju? Če niso vedeli, ne berejo časopisov. Kar je nerodno, ker jim lahko pripišemo status bedakov. So vedeli in se strinjali? Raje ne pomislim, kaj to lahko pomeni. Si niso upali vprašati? Če so strahopetci, zakaj potem navijajo za vojno?
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042270174

  45. konec pravi:

    mede, torej je slovenec sinonim za komunista?

  46. Carlos Contreras pravi:

    Pri mentalnih bolnikih je vse sinonim za komunista. Vzgoja pač.

  47. konec pravi:

    ali res te ne pustim spati…….ha, ha, ha

  48. konec pravi:

    Carlos Contreras,
    ali veš , kdo je prvi prekršil tajni del pakta molotov -von ribbentriop?

    ha, ha, ha…..

    in vse tiho je bilo ….ha, ha, ha

  49. ekka pravi:

    Glede na domneve, da je grobišč povojnih pobojev nešteto in so posejana po celi Sloveniji, ne samo v jami, bi morda bilo za razmisliti o poimeovanju Slovenije v Titovo Slovenijo….po tej logiki.

  50. asd pravi:

    v sloveniji je nešteto dreves, poimenujmo slovenijo v Drevesno Slovenijo…. po tvoji logiki.

    sever me je pa razpizdil z branjenjem turka. turka so takrat izdala čustva, ker se je, kot pripadnik levice, naslednice komunistov, podzavestno čutil krivega za poboje v barbara rovu.

  51. medek pravi:

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042271234

    In zdaj smo nekako tam: koliko klofut je dobil mali Ratko, koliko zavrnitev so sprocesirali njegovi možgani, koliko neuslišanih jokov, koliko nasilja si je telo zapomnilo, preden je iz njega zrasel veliki Mladić? Koliko drog so nasuli vojakom-klavcem, da so jim uspeli premotiti možgansko delovanje? Kje se stikajo meje nevrobiološkega, psihološkega in socialnega determinizma, da nastane iz človeka izmeček? Ali svetnik? In kako naj vsi mi, običajni ljudje, zacelimo svoje pomanjkljivosti, da nas ne bi zvlekle v slaba ravnanja? Nekaj vsekakor drži: zdravemu nobena determinanta ni popolnoma odvzela moči odločanja, in kot pravi Damasio, treba je slediti Spinozi: nadzor nad življenjem ter rušenje tiranskega avtomatizma in stereotipnosti čustvene mašinerije.

Komentiraj