Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

»Brez dela ni jela!«

20. maj 2009 ob 8:44 | Elena Pečarič |

Nadaljujemo z našim razmišljanjem o pomenu dela v eni prejšnjih kolumen, o delu kot pravici in vrednoti. Tokrat bolj osebno in intimno razmišljanje, kaj mi delo pomeni, kakšen smisel in vrednost nosi.

Prihajam iz družine, kjer so me učili, da je delo imperativ. Le kdor dela nekaj velja in prav skozi delo se posameznik lahko dokazuje in potrjuje; pokaže kaj zmore, kaj zna in torej tudi koliko velja. A v naši družini je bilo pod pojmom delo mišljeno predvsem fizično, garaško delo. Takšno, kjer teče pot in katerega sled je vidna na rokah. Takšnega dela, ki ga seveda sama nikoli ne bom mogla opravljati. Lahko sem se le učila in bila pri tem kar se da uspešna ter se tako dokazovala in samopotrjevala. Moji so bili ponosni in so mi pravili »naša večna študentka«. Še toliko bolj, ker sem študirala filozofijo in sociologijo kulture. Kaj za vraga pa lahko človek s tem v življenju počne? Kako naj se s tem preživlja? Pojem filozofije mnogim pomeni prodajanje megle in govorjenje tja v en dan. Menili so, da sem dobra in ponosni so bili ob mojih uspehih, a od tega se ne živi in se ne je. To ni tisto »pravo« delo. Tega mi seveda nikoli niso neposredno rekli in so me vedno podpirali v mojem početju, a kljub temu sem čutila, da dojemajo moj študij bolj kot prebijanje časa, ne pa kot možen vir preživljanja.

Dokaj razširjena praksa socialnih delavk v zavodu, kjer sem prebila svojih 12 let, je bila, da so posameznikom s težjim fizičnim hendikepom preprosto svetovali, da privzamejo status invalida po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih. Ta status naj bi zagotavljal sicer minimalno finančno pomoč, ki pa je trajna in redna. Nudi neko varnost ter je največ, na kar bi lahko upali. Na delo, na zaposlitev in izobrazbo, pa naj bi kar pozabili ter nehali graditi gradove v oblakih. Lahko bi se pustila prepričati in se predala, seveda se nisem, ni v mojiem stilu. Sama pa sem bila vedno prepričana, da se bom lahko nekoč preživljala s svojim znanjem, delom; s svojimi zmožnostmi in sposobnostmi.

Prav zaradi tako razširjenega in vsesplošnega verjetja, da za delo nisem sposobna oz. zmožna, ima delo zame toliko večji pomen in vrednost, ni zgolj sredstvo preživljanja ali nuja. Z delom in skozi delo se dokazujem in potrjujem svojo enakopravnost ter uveljavljam svojo ekonomsko neodvisnost. Delo kot vrednota je postalo prav zato, ker ni bilo samoumevno, ker sem vložila veliko napora v premagovanju predsodkov in stereotipov ter različnih birokratskih preprek, ki so stale na poti do zaposlitve. In seveda se je bilo nato potrebno dokazovati z samim delom in doseženimi rezultati dela, ki so pravzaprav edino pravo merilo uspeha.

Pravico do dela, ki mi ni bila dana, ampak sem se zanjo morala boriti. Pravica, ki mi je bila skoraj zanikana, nepriznana in onemogočena, saj se je predpostavljalo, da sem za delo neučinkovita in zato nezmožna lastnega preživljanja. Soočanje s predsodki in stereotipi ter njihovo premagovanje pa poteka praktično vsak dan in dokazovati se je potrebno vedno znova. Nenazadnje to dokazovanje poteka tudi tukaj, v teh mojih kolumnah, na katere mnogi komentarji namigujejo ali kar neposredno govorijo o tem, da me živi država in da me skozi davke posredno vzdržujejo tudi oni. Jaz seveda naj ne bi plačevala davkov, le pobirala od države kar mi gre, povrh tega pa še neprestano kritiziram in z ničemer nisem zadovoljna.

Zavedam se, da sem na nek način priviligirana, ker imam delo pri katerem sem s srcem in z razumom hkrati, delo, ki me veseli in v katerem se počutim koristno, kjer dajem in vračam ter kjer se učim in spoznavam. Delam tisto v kar verjamem in zato so tudi težki trenutki, problemi in neprijetnosti, ki so sestavni del vsakega dela, lažje premagljivi in zanemarljivi. In ker sem s tem, kar počnem zelo zadovoljna, odtehta to vsako drugo ponudbo za višjo plačo. Moje delo pa se ne omejuje zgolj na moje delovne obveznosti in zaposlitev, saj ga razumem mnogo širše in sicer kot možnost dajati nekaj drugim, narediti kaj za skupnost.

Tudi vam želim delo, kot ga imam sama.

Elena Pečarič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 20 x komentirano
  1. Jan pravi:

    Tud moji vidjo, da je važn le fizičn dev, k ti teče pot in ratajo žulji. Sam dons je loh to tud v pisarn.

  2. Ma pravi:

    Ma, kako je možno, da invalide v inštitucijah podcenjujejo, namesto, da bi jih učili, da vsak ima kakšno kvaliteto in sposobnost. Tako jim pa vcepijo manjvrednostni kompleks in delajo odvisne od družbe. Kdo izobražuje tak kadr psihologov, sociologov,… ? Elena, ti si zakon!

  3. Zala pravi:

    Vauv Elena, občudujem te. Celo življenje se boriš in še vedno ostajaš čista, nepodkupljena in težka pozitivka. Tvoje kolumne so pravo upanje in svetloba za mene. Moram kupit še tvojo knjigo. Čestitam zanjo!

  4. medek pravi:

    Zato te pa radi beremo in slišimo.

  5. Plava pravi:

    Hudo, pravica do dela? To mi da mislit. Da vam že od otroštva dajo vedet, da niste za nobeno rabo? Kako ti je uspelo postati tako samozavestna? Ja, ni vam lahko.

  6. en pravi:

    Pismu Elena, ti si vzor vsem! Škoda, da ne kandidiraš, bi vsaj vedu koga volit.

  7. Jaka pravi:

    Kako odkrito pisanje! Človek se lahko še zaljubi!

  8. Viol pravi:

    Elena, uspelo ti je! Mogoče bo tud men enkrat.

  9. rukar pravi:

    Bravo Elenči, posebno , če tisto zadostuje, kar zaslužiš ! Jaz sem vedno več zaslužil od direktorja, samo izplačali ( dali) mi niso !

  10. Elena Pečarič pravi:

    Vedno šteje le to kako se počutiš sam sabo. Tega se ne da ovrednotiti z denarjem; še manj kupiti z denarjem.
    Denar je še kako pomemben, a ne usoden in ko se tega zaveš vidiš koliko stvari je, ki jih sploh ne potrebujemo. Ko to spoznaš vidiš, da za živeti ni potrebno prav veliko denarja.

  11. Tajči pravi:

    kako lepo povedano

  12. Tajči pravi:

    malo kdo je zmožen takšne iskrenosti in odprtosti

  13. Nekdo pravi:

    Eni nočjo delat, enim pa ne pustijo.

  14. Saša pravi:

    5

  15. Aljo pravi:

    Pri vsem tehnološkem razvoju, je nažalost večina populacije še kar na stopnji opice….Elena kar tako naprej in upam, da bo prihodnost po letu 2020 bolj svetla, ter da bodo sistemi znali razvijati potenciale slehernega čkoveka.

  16. medek pravi:

    intermezzo
    http://www.dnevnik.si/video/3761

    london

  17. Tajči pravi:

    le malo ljudi ima tvojo lucidnost

  18. ceca pravi:

    ne pretiravajte
    samo naklada

  19. kozlich pravi:

    “Moji so bili ponosni in so mi pravili »naša večna študentka«. Še toliko bolj, ker sem študirala filozofijo in sociologijo kulture. Kaj za vraga pa lahko človek s tem v življenju počne? Kako naj se s tem preživlja? Pojem filozofije mnogim pomeni prodajanje megle in govorjenje tja v en dan. Menili so, da sem dobra in ponosni so bili ob mojih uspehih, a od tega se ne živi in se ne je. To ni tisto »pravo« delo. Tega mi seveda nikoli niso neposredno rekli in so me vedno podpirali v mojem početju, a kljub temu sem čutila, da dojemajo moj študij bolj kot prebijanje časa, ne pa kot možen vir preživljanja”.

    Nekje zadaj, v podzavesti, pa vendarle čutiš, da imajo prav. Filozofija. Neotipljivo/nedoločeno, vse vedeti, pa malo znati. A se lahko kaj zmotiš v svojem pripričevanju drugih, to je tvoj pogled na svet, ne rečem da je slab.Ampak kot so rekli tvoji od tega se ne da živeti. Zakaj če imaš tako super možgane še ne greš pravno fakulteto v Lj. Nimajo nobenih ovir, profesorji so super, veliko se z njimi filozofira verdar z argumenti. Ne kar neki.

  20. cvek pravi:

    Elena, toliko pohval na enem kupu, da ti ne bo dvignilo nos !

Komentiraj