Saturday 18. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Prišel, dal kredit, odšel

19. maj 2009 ob 10:42 | Jani Sever |

Sto dni Draška Veselinoviča na vrhu NLB bo šlo v anale. Nastavila ga je politika. Odstavil ga je nadzorni svet. S pomočjo politike seveda in s pomočjo samega Veselinoviča, ki se je svoji razrešitvi na koncu čudil, kljub temu, da je sam ponudil odstop.

Začudenje Draška Veselinoviča ob odstavitvi, je pravzaprav najbolj neverjetno v celotni zgodbi. Mož je vendar ponudil svoj odstop z argumentom, da bi lahko, če bi ostal na čelu banke, to škodovalo banki. Saj veste, slovenske politične razmere, poseganje v gospodarstvo in tajkunski boji. Skratka Veselinovič se je s ponujenim odstopom žrtvoval. Kot sem zapisal 21. aprila. Direktor, zaradi katerega se je tresla vlada, je čez noč postal junak. Žrtveno jagnje, ki samo prihaja pred oltar in nanj polaga svojo glavo, da bo rešilo Slovenijo.

Veselinovič je takrat pač razrešil prvo resnejšo vladno krizo, ki jo je pred tem tudi povzročil s tem, da je odobril reprogramiranje dolga Infond Holdingu. Kako resen je bil njegov namen, pove njegova včerajšnja reakcija ob razrešitvi. Njegov ponujeni odstop je bil samo finta, ki pa se mu ni obnesla. Kljub tesnemu rezultatu, je pomenljivo, da so za njegov odstop glasovali vsi člani nadzornega sveta, ki zastopajo belgijsko KBC. Po tem bi lahko sklepali, da je tuji lastnik njegovo gesto vzel precej bolj resno kot slovenska politika.

Politika je imela z Veselinovičem ves čas njegovega upravljanja NLB resne težave. Začelo se je že z imenovanjem, ki je bilo netransparentno, očitno politično in ki so mu nasprotovali skorajda vsi. Z izjemo LDS. Najglasnejši so bili v Zares. Tako kot potem, ko je NLB reprogramirala dolg Infond Holdingu. Prišlo je do ostrega spopada znotraj vladne koalicije. Na eni strani sta stali SD in LDS, na drugi Zares in Desus. Predsednik vlade je bolj ali manj molčal. Finančni minister je izginil in ni odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Dilema ni bila enostavna. V LDS so zagovarjali stališče, naj banka posluje svobodno, kakor odloči njeno vodstvo, ki naj najbolje ve kaj je za banko dobro. V Zares so bili prepričani, da mora imeti država, kot lastnica banke, vpliv na njene strateške odločitve, posebej kadar jih pravzaprav financira iz proračuna. Zadrega je bila huda. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je celo omenjal svoj odstop in govorilo se je o odhodu Zares iz vlade. Situacijo je razrešil Veselinovič s svojo ponudbo odstopa.

Že takrat je so bili izraženi dvomi, da bi do odstopa res lahko prišlo. Mesec dni kasneje so skoraj vsi strašno presenečeni, da Veselinovič zares odhaja. Kar je vsaj težko razumljivo. So torej tajkunski krediti neproblematični? Je bila finta vnaprej razumljena kot blef, da se reši vladna kriza in da se hkrati ne zgodi nič? Bi bili torej komentatorji in politiki, ki izražajo začudenje, zadovoljni, če bi Veselinovič ostal na čelu NLB? Ali presenečenje ob Veselinovičevi razrešitvi lahko razumemo kot načelno podporo reprogramiranju tajkunskih kreditov?

Vse skupaj je videti kot prvovrstna komedija. Z odstopljenim direktorjem v glavni vlogi. “Nadzorni svet je moj ponujeni odstop danes sprejel. Ob tem bi rad še enkrat poudaril, da se za ta korak nisem odločil, ker bi naredil kar koli narobe. Poudarjam, da sem vse svoje odločitve od prvega dne nastopa mandata dalje sprejemal kot strokovnjak, skladno z veljavnimi predpisi in v dobro banke. Zato me odločitev nadzornega sveta banke po svoje preseneča,” tako je včeraj govoril Draško Veselinovič.

Torej je res, odstop je bil mišljen le kot slepilni manever, ki, na žalost večine akterjev, ni uspel. Ob tem se velja vprašati, zakaj se zdi Veselinovič tako zelo nepogrešljiv. Ne le sebi, tudi mnogim drugim. Zato bi se verjetno morali vrniti na začetek zgodbe in se vprašati, zakaj se je vladi sploh tako zelo mudilo imenovati ga na vrh NLB. Je bil razlog prav reprogramiranje kreditov, ki nikakor ni končano? In je prav zaradi tega interes, da bi ostal na čelu največje slovenske banke, še vedno tako zelo močan?

Kakorkoli, odhod Draška Veselinoviča iz NLB, je za vlado predvsem neprijetna novica. Dovolj zoprno je že to, da mora njen človek oditi po samo stotih dneh. Še boj nevšečno je, da Veselinovičeva usoda povzroča konflikte v vladni koaliciji. Najbolj negativne posledice za vladno podobo pa bi moral imeti njen odnos do tajkunskih posojil, ki se razkriva ob žalosti zaradi načina razrešitve primera Veselinovič. Če s protitajkunskimi ukrepi mislijo resno, bi se morali njegovega odhoda namreč razveseliti.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 25 x komentirano
  1. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  2. ŠKARP U BETICO pravi:

    :) Belgijci so skužili igrce.

  3. Blaž Weber pravi:

    Prodajanje megle na kvadrat,torej…:)

  4. luka pravi:

    naslov pove vse….

  5. obama pravi:

    naslednje presenečenje sledi..

    v sedlo prihaja zaslužni Patriot Cvilimož…

  6. luka pravi:

    obama; si zihr…nemogoče…za vodenje banke moraš imeti bančni izpit, izobrazbene reference itd…

    cvikl pa je kvečjemu diplomiran filofakosvc ali fdvjevc….

  7. NoMercy pravi:

    je pa res čudno, da kdo v SLO človeka vzame tako kot reče / napiše :D

  8. krucefiks pravi:

    Se strinjam. Naslov pove vso zgodbo.

  9. Al abud pravi:

    Odhod DV je slaba novica predvsem za slovensko kratkorocno gospodarsko prihodnost; obveznica se bo izdala kasneje, verjetno bo tudi drazja. Moja kratka pamet to prevede v manj izvedenih nalozb v Sloveniji.

  10. medek pravi:

    “Če je Italija država z mafijo, je Hrvaška mafija z državo.”

    In kaj je Slovenija? Grosupeljsko-argentinsko-froridski koktejl?

    Ja, ta kotelj ima veliko sestavin in mislim, da ga postrežejo tudi v parlamentu.

  11. obama pravi:

    luka pravi:

    19. maj, 2009 ob 13:08
    obama; si zihr…nemogoče…za vodenje banke moraš imeti bančni izpit, izobrazbene reference itd…

    cvikl pa je kvečjemu diplomiran filofakosvc ali fdvjevc

    ima skoraj vse kvalifikacije….+ moralno politično je neoporečen..

    medek pravi:

    19. maj, 2009 ob 14:41
    “Če je Italija država z mafijo, je Hrvaška mafija z državo.”

    medek : In kaj je Slovenija? Grosupeljsko-argentinsko-froridski koktejl?

    neki dan nazaj si napisal,da skoraj vsi v Sloveniji podpiramo Titeja.Si v kontradikciji

  12. nesesekirat pravi:

    Ne razumem nič, vem le, kdo bo ta “teater” plačal, ne da bi si “karte” želel. Še manj razumem obamo, kaj ima pri vsem skupaj (da ne bo po Partljičevo) Tito oz. kako lahko podpiramo človeka, mrtvega že več kot 29 let. Očitno bo treba “v rit zliti” kakšen litrček cvička, da bom lahko trezno razmislil, razumel tako ali tako še vedno ne bom nič. Glavno, da je lepo vreme in da nam je “koža prav”, pa čeprav nismo “na oblasti” (upam, da se ima tudi tov.Grimms lepo, čeprav ni več na oblasti).

  13. konec pravi:

    obama, udbomafija &balkan rules!!

  14. Edi pravi:

    konec & uničevalec rdečuhov & teorije zarote!!! WUHU!!!

  15. komedijanti pravi:

    hahahahahaha…… smešno (hmmm…mogoče tragično) je prišel, odšel je pa definitivno smešno, ponižano in pajacasto!! enkrat pajac vedno pajac…in to ta model zihr je….hvala k….. da ga je nekdo po vseh teh letih “glume” vendarle prepoznal in odslovil!!

    edina tragedija te 107 dnevne epizode je ta, da je naslov dragega Severčka še kako točen! Velebančniku bodo pa že našli primerno pozicijo….mogoče bo postal profi pozer! itak mu je to že dolgo časa hobi!!

    živi bili!!!

  16. ED pravi:

    »’Korektno in etično je, da je Draško Veselinovič ponudil odstop in presekal vročo politično debato, ki ni bila v korist banki. Ostali člani uprave tega koraka niso zmogli. /…/’ je komentirala Katarina Kresal /…/ Predsednik Zares Gregor Golobič je namreč pred časom jasno povedal, da je potrebno preveriti odgovornost celotne uprave. Vlada je konec aprila celo sprejela sklep, da sta upravi in nadzorna sveta obeh bank v primerih posameznih reprogramiranj posojil kršila poseben sklep Banke Slovenije o skrbnosti članov uprave, češ da odločitve niso bile sprejete ob prehodnem soglasju nadzornih svetov.« (Dnevnik)

    Natanko tako, zakaj ne odstopijo tudi ostali člani uprave, imenovani že za časa Janše? Saj Veselinovič (kot direktor uprave) sam sploh ne more dajati ali podaljševati kreditov, te pristojnosti ima le ‘kreditni svet’, v katerem sedi več članov uprave. Še več, Veselinovič tudi ni dajal wannabe tajukunom kredite. To so počeli člani uprave, ki jih je nastavila tudi janševistična vlada, odstop Veselinoviča pa so ‘potrdili’ taisti stari nadzorniki, ki so kreditiranje tajkunov ‘blagoslavljali’ in upravi ter sebi izplačevali nagrade, sejnine ter participirali pri dobičku NLB. Farsa!

    Participacija nadzornikov pri dobičku podjetji je sploh janševističen izum, tj. tak način nagrajevanja nadzornikov so v RS uvedli janševiki. Gre za zelo perverzno potezo. Namreč nadzorniki v podjetjih so neke vrste ‘opozicija’ uprave, nadzorniki nadzirajo upravo, preverjajo resničnost navedenih podatkov, npr. ali je s strani uprave prikazan dobiček res takšen, kot je predstavljen, in ali firma sploh ima dobiček, ipd. S tem, ko so janševiki nadzornike nagrajevati s participacijo pri dobičku, so nadzornike ‘de-motivirali’. Zakaj bi nek nadzornik nasprotoval morda prenapihnjenim številkam o dobičku, če pa je njegova nagrada odvisna natanko od teh (napihnjenih) številk? Skratka, janševiki so omogočili ‘poglobitev’ koruptivnih in klientilističnih odnosov med upravo in nadzorniki, saj so uprave s svojimi prenapihnjenimi podatki dobesedno kupovale ugodna mnenja nadzornikov, slednji pa so v zameno upravam ‘verjeli na besedo’ in jih za ‘uspešno poslovanje’ potrjevali izplačilo nagrad.

    »Sicer pa so se nadzorniki načeloma dogovorili, da bo skupščina NLB 30. junija, vendar dnevni red še ni dokončno potrjen. Med drugim jim preglavice povzroča zahteva države, naj se na skupščini razkrijejo prejemki uprave od leta 2001 dalje, kar naj bi bilo zakonsko sporno.« Eh, Janševim nadzornikom dela ‘hude preglavice’ zahteva vlade, naj se preverijo prejemki uprave vse od 2001. Le zakaj? Morali bi preveriti še vse prejemke nadzornikov…

  17. Dvorni pisar z licenco pravi:

    “Participacija nadzornikov pri dobičku podjetji je sploh janševističen izum, tj. tak način nagrajevanja nadzornikov so v RS uvedli janševiki. Gre za zelo perverzno potezo. Namreč nadzorniki v podjetjih so neke vrste ‘opozicija’ uprave, nadzorniki nadzirajo upravo, preverjajo resničnost navedenih podatkov, npr. ali je s strani uprave prikazan dobiček res takšen, kot je predstavljen, in ali firma sploh ima dobiček, ipd. S tem, ko so janševiki nadzornike nagrajevati s participacijo pri dobičku, so nadzornike ‘de-motivirali’. Zakaj bi nek nadzornik nasprotoval morda prenapihnjenim številkam o dobičku, če pa je njegova nagrada odvisna natanko od teh (napihnjenih) številk? Skratka, janševiki so omogočili ‘poglobitev’ koruptivnih in klientilističnih odnosov med upravo in nadzorniki, saj so uprave s svojimi prenapihnjenimi podatki dobesedno kupovale ugodna mnenja nadzornikov, slednji pa so v zameno upravam ‘verjeli na besedo’ in jih za ‘uspešno poslovanje’ potrjevali izplačilo nagrad.”

    Preden je Zimbabwe potonil v temno in propad, so lokalni oblastniki zatrjevali, da je električnih redukcij po celi državi kriva opica, ki je zlezla v generator elektrarne.

    Ko bo jeseni šel besen folk na ulice, bodo vedno bolj histerični, ostareli levičarski kulturkampfovci in tolpa 571 v tem videli tega fatomskega vsemogočnega Janšo, vir vse krivde in vse teme v sloveniji.

    Bomo videli, če bo raja to kupila.

  18. Luka pravi:

    Ko gre besen folk na ulico kolje vsakogar, ki diši po denarju. Takrat ni važna barva politika in/ali tajkuna. Sicer pa se mažejo tako, kot mislijo da ljudem ugaja in da bodo tako splezali h koritu.

  19. luka pravi:

    luka tako se govori…

  20. medek pravi:

    Medtem ko Amerika bojuje vojni v Afganistanu in Iraku, so washingtonsko »doktrino šoka« na svojih krvavečih plečih med drugim občutili čečenski borci, šrilanški Tamilski tigri, kolumbijski FARC, pripadniki Kurdske delavske stranke (PKK), darfurski uporniki, različne frakcije palestinskega osvobodilnega gibanja in, konec koncev, somalski morski roparji. Mednarodna skupnost jih je, uradno ali neuradno, razglasila za sovražnike (»teroriste«) in vladajočim režimom tako podelila tisto, česar si pred desetletjem niso mogli želeti niti v svojih tako pogostih mokrih sanjah - bianco ček za pokol nasprotnikov.

    http://www.delo.si/clanek/81107

  21. Dvorni pisar z licenco pravi:

    @20

    Pa kaj serješ?

    Tema je Veselinovič, ne Kurdistanci. Napiši kaj na tukajzadevno temo, ne da smetiš svojo duševno zmedo tu brez repa in glave.

  22. DragicaJ pravi:

    Prišel,opravil kar je moral in odšel. Kadri so vse bolj potrošno blago, negativna selekcija se nadaljuje.

  23. Marko pravi:

    Jaz sem včeraj čakal, kaj bodo o tem rekli na Pop TV ob 22.45. Niti besedice. Le Babyface je sadil neke rožice o Muri.

  24. wolf pravi:

    prišel,vide, odpeketal !

  25. medek pravi:

    intermezzo
    http://www.dnevnik.si/video/3761

    london

Komentiraj