Komentar - Urška

4. maj 2009 ob 14:17 | Vest |

Prostovoljstvo. Delati nekaj za druge in nič pričakovati v zameno. Vsaj ne denarja. Sicer pa v zameno dobimo ogromno, ponavadi precej več kot pričakujemo.
Zavod Voluntariat se največ posveča mednarodnemu prostovoljskemu delu, saj smo del mednarodne mreže Service Civil Internacional – mednarodne mirovniške organizacije katere poslanstvo je graditi mir in medkulturno razumevanje preko mednarodnih prostovoljskih projektov. Organizacija je začela delovati že daljnega leta 1920, ko se je po koncu prve svetovne vojne skupina ljudi odločila, da pomaga obnoviti vas na nemško-francoski meji. Solidarnostno. In tako se je zgodil prvi delovni tabor. Danes se mednarodni prostovoljski delovni tabori dogajajo povsod po svetu. Organizacija deluje na šestih kontinentih in prostovoljci imajo zato kar pester izbor kje in kako bi želeli pomagati. Okoli 1000 taborov se zgodi vsako leto in na Voluntariatu vam pomagamo najti tistega pravega za vas. Seveda pa se mnogi sprašujejo čemu delati prostovoljno. Mnogi so prepričani, da imajo preveč svojih težav, da bi reševali težave drugih. In mnogi pravijo, da bi pomagali, pa pač nimajo časa. Počitnice pa so seveda namenjene počitku. Saj je res. Vendar se ponavadi izkaže, da prostovoljci pridejo domov napolnjeni z neizmerno energijo. Energijo, ki ti jo dajo ljudje, ki so s teboj na projektu in prihajajo iz zelo različnih okolij. In si nisi nikoli predstavljal, da boš s tako različnimi ljudmi lahko tako usklajeno in uspešno nekaj izpeljal. Energijo ti dajo tudi lokalci – saj si tu zaradi njih. S teboj delijo njihov vsakdan in ti dovolijo, da si del njihove skupnosti. In hvaležni so, da si z njimi in da jim pomagaš. In tako kmalu pozabiš na malenkosti, ki so te motile – mrzle tuše in skupne sobe, kjer je nekdo vsako noč smrčal. Skratka – prostovoljsko delo ti prav gotovo da več, kot si ti dal… komurkoli že. Izkušnje so nepozabne.
In še to – prostovoljsko delo ni namenjeno le mladim. Na prostovoljske projekte se lahko odpravijo mladi in stari, lahko se jih udeležijo cele družine. Ni omejitev. Samo, da je volja.

O tem kakšna pa je volja naše države, da bi v Sloveniji spodbujala prostovoljstvo pa kdaj drugič. Ostanimo danes dobre volje!

Urška Hartman, Zavod Voluntariat

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. tiib pravi:

    Zanimiv komentar..

  2. Humbert Morocco pravi:

    Zanimive dude.

  3. Q_ pravi:

    Razmišljajmo globalno, delujmo lokalno!

  4. MEFISTO pravi:

    Sta Urška in Zavod Voluntariat tudi prisesana na državne jasli.

    Koliko sta pa že naredila na lastno željo in brez plačila?

  5. Urska pravi:

    Seveda Mefisto - Pahor osebno mi nakazuje par tisoč evrov na mesec, ker mu prostovoljstvo blazno veliko pomeni in vsak dan tudi dobim natančna navodila iz njegovega kabineta. Saj vidiš - prej so prostovoljci cerkve prenavljal zdaj pa spomenike NOB. Kaj s pa mislu! Dej no… Prid kej naokol, z veseljem vsem predstavimo kaj delamo, kako delamo in tudi kako se financiramo, če te glih to gloda.

  6. kaktus pravi:

    Prostovoljcem se bom priključil, ko bo en sam komunajzer karkoli premaknil zastonj, torej mi tja ne bo potrebno! Še “tof” je nekoč izjavil, da dobro pozna te prostovoljce , “humanitarce” po Ljubljani, ki imajo največje, hiše in vile z bazeni ! Rdeči križ je izropal Kučanov prijatelj JELENIČ .
    Zanimivo je eno, kako se je URŠKA odzvala na Mefistovo mnenje, ji je stopil na žulj ?
    Tisti iz “FDV” ustanavljajo vedno kaj pomembnega !

Komentiraj