Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Maratonski zadnji krog

30. april 2009 ob 11:08 | Jani Sever |

Meja s Hrvaško je odprto vprašanje že skoraj dvajset let. Vedno bolj odprto. Olli Rehn pa je maraton pretekel v samo nekaj mesecih. Slovenija in Hrvaška naj bi bili tako po novem le nekaj metrov pred ciljem. Ali res?

Olli Rehn je pred enim tednom predstavil svoj predlog. Zaupno seveda, saj gre za tiho diplomacijo. Za posredovanje v občutljivem sporu, v katerem javnost vedno pokvari vsak resen načrt. Oziroma natančneje, pokvarijo ga politiki, potem ko zadevo spravijo v javnost in hkrati ustvarijo občutek, da nasprotna stran pridobiva in da za “našo” nikoli nič ni prav zares dovolj dobro. Še ob izjemah, kakršna je bil sporazum med Račanom in Drnovškom za Slovenijo, se vedno najde dovolj patriotov, ki opozarjajo, da bi lahko dobili več. Če bi le bili dovolj pokončni. Že to, da smo izvedeli kaj ponuja Rehn je torej dovolj slabo znamenje.

Drugo slabo znamenje je, da so na Hrvaškem, kot kažejo prvi odzivi, z njim zadovoljni. Še več, zelo so zadovoljni. To je neizpodbitno sumljivo. Vsak predlog, ki ga ena od strani podpre s prevelikim navdušenjem, avtomatično za drugo stran postane najprej zelo sumljiv, nato pa se sumi neizbežno prevesijo v nasprotovanje. Predlagatelj pa je označen za prodanca, zaveznika sovragov, nepoštenega človeka … Vse to se je z Rehnom v Sloveniji že zgodilo. Res ne s strani predstavnikov vladnih strank. A referendumska pobuda mariborskih domoljubov in nogometnih navijačev je dokaz, da na koncu pri nas odloča ljudstvo.

Tisto ljudstvo, ki naj bi bilo pri reševanju slovensko-hrvaških odprtih vprašanj naklonjeno trdi in odločni politiki, ki ne pristaja na kompromise. Mediatorji pa že po definiciji ne morejo ponuditi drugega kot to. In kaj naj bi torej skrival Rehnov predlog? Menda je težava, ker vztraja na pravnih rešitvah spora. In seveda v tem, ker naj bi predvideval, da Slovenija sprosti hrvaška pristopna pogajanja z Evropsko unijo že na točki načelnega dogovora o načinu reševanja spora. Je kdo pričakoval kaj drugega? Je kdo mislil, da bo Rehn predlagal politično rešitev in nadaljevanje hrvaških pogajanj na točki, ko bo meja dokončno določena?

Treznenje praviloma ni kratka izkušnja. To velja tudi za Slovenijo. Finski diplomat Martti Ahtisaari je pred kratkim primerjal svojo posredniško vlogo na Balkanu s tistimi, ki jih je imel v Afriki. “Pogrešam gospode in dame iz Afrike, ki so bili izjemno obzirni, v Južni Afriki, Namibiji in drugih afriških krajih … Želel bi si, da bi enako doživel tudi na Balkanu. Žal, temu ni bilo tako.” Istočasno je ocenil, da se bo hrvaško-slovenski spor najverjetneje rešil v arbitraži. Tisti, ki so takrat mislili, da so njegove besede naključne, so se očitno motili. Prva točka Rehnovega predloga naj bi govorila o arbitraži sodnikov, specialistov za mednarodno pravo.

Streznitev je običajno boleča. Bolj ko si opit, huje je. Presneto težko bo po dolgotrajnem zagovarjanju mediacije, vztrajanju na političnem reševanju spora, spominjanju na Drnovškov sporazum, ki nikoli ni zaživel, priseganju na to, da Hrvaška ne bo članica EU, če Slovenija ne bo imela nadzora nad celotnim Piranskim zalivom in teritorialnega dostopa do odprtega morja, celo sprejetju zavezujočega akta, o tem, kaj vse je Slovenija, v državnem zboru … presneto težko bo po vsem tem sprejemati kompromise, ki bi jih v vsakem primeru narekovala razsodba neke pravne arbitraže. Pot iz kota, v katerega se je ujela slovenska politika, nikakor ne bo lahka.

Zdi se, da bi utegnil biti zadnji krog Rehnovega maratona zelo zelo dolg in utrujajoč.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 21 x komentirano
  1. obama pravi:

    yes,
    v slovenski diplomaciji je zavel nov veter,je oni dan vzhičeno komentiral un pavliha..najprej smo onanirali na mediacijo,pol je to propadlo,zdej arbitraža..Važno,da delamo tiho…
    in rezultat “tihe” diplomacije je viden na Rehnovem dokumentu.Če smo res v neki prednosti,če imamo res sposobno diplomacijo,do tega papirja ne bi smelo priti.Nimamo izhoda.

    Da je blokada bila Boratov strel v koleno,je bržkone jasno. To me sicer čudi,ker imamo po Ruplu v igri bojda vrhunske -prvorazredne diplomate- Turka in Vajgla,naprimer.

  2. Turek pravi:

    Bravo, Jani!

  3. kaktus pravi:

    Jani, skozi vso zgodovino potegnemo s Hrvati krajši konec. Tisto zajedo v slovensko ozemlje pri ČABRU nam je napravil pred stoletji “HUN” Zrinski, so mu tudi zaradi teh dejanj odrobili glavo v dunajskem Novem mestu . V Ljubljani mu posvečamo celo ulico ! Leta po vojni smo izgubili dekanijo Štrigova in z njo 39 pobitih Slovencev, ki so se zavzemali za to naše ozemlje in je spadalo pod kataster Ljutomer ! Pobila jih je Hrvaška udba, “počivajo”v Repni šumi, do njih ne dovolijo dostopa.
    Po ukinitvi STO-ja (svob. tržaškega ozemlja), izgubimo cono A, TRST IN GORICO, ljudi in ozemlje, ki je šlo izključno in samo v škodo slovenskega etničnega ozemlja ! K coni B , pristavijo svoj piskerček zopet Hrvati in po zaslugi naših jugoslavenarjev se deli še cona B !
    Iz tega sledi, da smo sami sebi največji sovragi !

  4. Faca pravi:

    V kolikor vlada sprejme ta zadnji predlog, je to politični samomor. Celotno pogajanje pred tem so namreč zastavili na popolnoma drugih predpostavkah..

  5. Zbik pravi:

    Kakšna letargija, kot od vremena povzročena. Stvari se odvijajo
    jasno in primočrtno. Zavlačevanje je odveč. Samo cepci so presenečeni.
    Kako naprej? Zelo enostavne.
    1) Vlada sprejme Rehnov predlog.
    2) Demonstracije.
    3) Mandatar ODSTOPI.
    4) Janša ustanovi manjšinsko ali tehnično vlado.
    5) Janša podpiše pravično mejo PO SREDINI PIRANSKEGA ZALIVA.
    6) Ratifikacija.
    7) Deratizacija
    8) Dekonataminacija
    9) Nove volitve.

  6. Rob pravi:

    Pa ko jebe to mejo, naj bo že enkrat konec. Vsi, ki pa verjamete, da je ta predlog tako dober za Hrvate in tako slab za nas se motite. Srednja pot je vedno rešitev za vse take probleme(in ne mislim dobesedno sredine!). In če Hrvati hočejo svojo javnost prepričati v pravilnost odločitve, kaj bodo naredili? Trdili, da je super, naši bodo seveda spet budaleštili in vsi v Hrvaški bodo prepričani, da je to res v redu, če Slovencem ni všeč, zato ker je njim všeč…. Na koncu bo takšna rešitev, da z njo ne mi ne Hrvati ne bomo zadovoljni, AMPAK BO REŠENA!!! In potem bomo lahko politiki očitali stvari, ki imajo dejansko kakšno zvezo z našim življenjem. Ampak bodo seveda potem našli spet nekaj novega….

  7. Bralka pravi:

    Če dve stranki spor rešujeta bodisi z mediacijo, bodisi z arbitražo (in variacijami le-te), je vnaprej jasno, da končna rešitev ne bo 100% izpolnitev zahtev ne ene ne druge stranke.
    Če je to tako težko sprejeti in se raje iz varne anonimsnosti domačega kompjutorja trkati na prazna domoljubna prsa in stokati kaj vse da bo potem (da bo težko akceptirati kompormis, da bo moral nekdo odstopiti in joj-prejoj, kako se bo to razložilo strankam in joj-prejoj, kaj bo potem) in vse to početi iz čiste užaljenosti “ker ni po mojem”….potem imajo domoljubna prsa pač težavo, da nosijo pretežno prazno glavo.
    Tudi ne razumem, zakaj vas g. Sever, tako nazarensko skrbi, kako se bo eventuelni kompromis komuniciral strankam. Prvič, niste plačani za to, da to razložite strankam (naj se tisti, ki to so, s to mislijo ukvarjajo), drugič, karkoli se bo že moralo razložiti, še vedno je bilo tako, da je vsaka stranka potem o zadevi nekaj povedala - ne glede na to, koliko je bilo tisto pametno in primerno, potem se je tri dni tresla gora in vmes so nacionalisti nekaj ropotali - na koncu se je pa vedno neka rešitev sprejela in je šla ta država od tam naprej. In tako bo tudi v tem primeru. Ne tako sladostrastno čakati na morebitne težave, čakajte raje na kaj bolj prijetnega.

  8. Fredi pravi:

    Faca, seveda je politični samomor in nimajo druge izbire! Problem je le v tem, da so zavedli in poenoteno poneumili vso Slovenijo (na plodni podlagi vseh oblastnih garnitur od leta 1993) Saj so to vseskozi isti ljudje.
    Zbikov scenarij je zelo verjeten.

  9. Max pravi:

    Koliko honorarjev se je prijateljem nateklo za razne komisije in sestanke o meji od leta 1993!

  10. Osama You Know Who pravi:

    @Zbik

    5) Sej problem ni sredinska črta sama po sebi, problem je ker z njo odpade dostop do mednarodnih voda. Zato pa je Drni copral s tistimi dimniki.

    Če Janša podpiše sredinsko črto brez neposrednega dostopa do mednarodnih voda bo lahko še samo odšel za Boratom.

  11. ED pravi:

    So se zbrali predsedniki parlamentarnih strank, da se seznanijo z razmejitvenimi predlogi komisarja Rehna, da izrečejo svoje pomisleke, pripombe glede zadev v vezi z mejo med RS in RH. Sicer so bile izjave politikov po sestanku bolj skope, velja pa si zapomniti izjavo petokolonaša Janše, ki jo označuje predvsem dvoličnost. Sanadrov prijatelj Janša je namreč dejal, da v Rehnovem predlogu manjka izrecna omemba razsojanja po načelu pravičnosti, tj. po načelu ‘ex aequo et bono’, ki bi baje bolj koristil RS. To, kar je odvratno pri Janši, pa je njegovo sprenevedanje. Če bi zapisal, da je odvraten njegov kratek spomin, bi odvratnosti dolžil nekoga, ki boleha za sklerozo. Nak, petokolonaš Janša ni sklerotik, pač pa dvoličnež in sprenevedavec velikega formata. Dovolj je, če se spomnimo njegovega podviga na srečanju s Sandrom na Bledu avgusta 2007. Namreč en glavnih problemov za Slovenijo je (bil), da sta se petokolonaš Janša in Sanader na Bledu dogovorila, da se bo zadeva glede meje razreševala pred sodiščem v Haagu, ki pa, če države, vpletene v spor izrecno ne terjajo drugače, razsoja po ‘notranji pravičnosti’ mednarodnega prava, tj. po načelu ‘intra legem’. Skratka, aktualni vladi je do zdaj (z nemalo napori) že uspelo relativizirati dogovor med Sanadrom in Janšo, saj ni več govora o razsojanju pred sodiščem v Haagu, pač pa pred mednarodno arbitražo, ki največkrat ne razsoja strogo po načelu ‘intra legem’ mednarodnega prava, pač pa upošteva pri razsojanju razne okoliščine in kriterije, tj. tudi kriterij pravičnosti - ‘ex aequo et bono’. To, da je zdajšnja vlada zrelativizitrala dogovor med prijateljema Sanadrom in Janšo na Bledu, mora biti jasno tudi sprenevedavcu Janši. Vendar glavna ost sprenevedanja Janše ne tiči v tem kdo, pač pa po kakšnem načelu naj razsoja. Naj najprej navedem magnetogram z Janšine tiskovke 27.8.’07. Takole je odgovoril na vprašanje novinarke, ali se mu zdi verjetno, da bo RH pristala na razsojanje sodišča v Haagu po načelu ‘ex aequo et bono’:

    »Jaz ne bi zahajal v pravne finese, ker je to načelo pravnikov. /…/ Jasno je, da je potrebno upoštevati oboje - tako mednarodno pravo kot pač pravičnost. Saj presoja sodišča, še posebej mednarodnega, temelji na uporabi načela pravičnosti ‘intra legem’. Hvala lepa.«

    Iz Janšine izjave 2007 je razvidno, da on dojema načelo pravičnosti kot ‘intra legem’ načelo (in ne kot ‘ex aequo et bono’) in da je(bil) sporazum s Sanadrom pravzaprav tudi sporazum o načelu razsojanja, tj. po načelu ‘intra legem’ in ne ‘ex aequo et bono’. V sled tega je njegovo zdajšnjo opozarjanje na domnevno Rehnovo nedorečenost glede načela ‘ex aequo et bono’ ne samo sprenevedanje, pač pa tudi perverzen poskus brisanja lastne petokolonaške politike.

  12. Neja pravi:

    @ Osama You Know Who, kaj ne razumeš, da si je Zbik zamislil scenarij samo kot parodijo.

  13. Neja pravi:

    Ed, dobro se spominjam, kako so stvari na Bledu potekale in se s teboj strinjam.

  14. xxx pravi:

    Seveda… ni važno kaj in kako se dogaja… oz kdo je v vladi.

    Važno je to, da če se že Sever zmoti in neklaj dni Janša ni kriv… pride ED in popravi “resničnost”.

  15. NoMercy pravi:

    Ali so HR že odgovorili na prvi predlog? — No, tudi nam ni treba odgovoriti in bo ta mediacija pač šla v pozabo.
    Itak nam ni treba narediti nič!!
    Še bolje pa bo, če tudi na dopust ne gremo v HR in se jim bo država sesedla sama od sebe. Potem pa pač ne bodo več ustrezali kakršnim koli predlogom za vstop v EU.

  16. Prognozer pravi:

    Oli Rhen ima samo še 20 dni časa ,da reši spor.Po tem roku pričnejo volivni postopki v EU in s tem tudi neslaven konec Rhenove kariere !

    Hrvatje se prehitro veselijo.Čaka jih namreč novo 4 do 5 letno pogajanje skupaj s Turčijo in z ostalimi državami Zah.Balkana .

  17. Podgurc pravi:

    Prognozer kdor drugemu jamo koplje sam not pade, tega še nisi slišal?

  18. kvikl cvikl pravi:

    ED Skratka, aktualni vladi je do zdaj (z nemalo napori) že uspelo relativizirati dogovor med Sanadrom in Janšo, saj ni več govora o razsojanju pred sodiščem v Haagu, pač pa pred mednarodno arbitražo,

    ..bejž,a res? 3 od petih sodnikov imenuje EU, SLO in HR po enega… Also,tale dva gresta lahk na pivo..Lahko sta tudi Vajgl pa Lončar,da malo obudita spomine.Uni trije itak zmagajo…

    Ed,bo šlo? Drgač naj vlada toži Drnovška…

  19. Zbik pravi:

    #18 kvikl cvikl pravi na 1. maj, 2009 ob 22:22

    ..bejž,a res? 3 od petih sodnikov imenuje EU, SLO in HR po enega… Also,tale dva gresta lahk na pivo..Lahko sta tudi Vajgl pa Lončar,da malo obudita spomine.Uni trije itak zmagajo….
    —–
    Kakšen strahopetec, si kvikl cvikl. Narediš en bojazljivi korak, ko bi lahko naredil dva ali celo tri, ti pa se ustaviš.

    Od onih treh lahko gresta še dva na pivo, itak zmaga tisti, ki edini ostane. Pa še tega lahko pošljemo na pivo, pa zmagaš ti. Vidiš, le upati si je treba!

  20. butalec pravi:

    Če nič drugega nam je zadnji Renov predlog dal vedeti, da se meje ne rišejo politično, pač pa pravno. Zato bi bilo prav , da se s tem nehajo ukvarjati politiki in se začnejo pravniki, če nam je res kaj do rešitve mejnega spora. Sloveniji bi moralo že biti jasno, da je bil sporazum Drnovšek - Račan za nas najugodnejša rešitev in bi jo morali poskusiti obnoviti pred evropsko komisijo. Več kot nam je nudil ta sporazum ne bomo nikoli dobili in bolj se ga bomo tudi mi odrekali slabše bo za nas. Bojim pa se, da se je tudi sovenska politika tega sporazuma že odrekla in je sporazum mrtev kar se bo videlo v zadnjem slovenskem odgovoru. Izgleda da bomo pristali na blejski dogovor Janša - Sanader in po moje rezultat za Slovenijo ne bo ugoden. Bo pa boljši kot sedanje stanje žal pa veliko slabši od dogovora Drnovšek- Račan.

  21. duko pravi:

    Saj ne da bi imel kaj proti pravu, ampak Hrvaška starta v te pravne presoje z ozemljem, ki si ga je po našem mnenju nedvomno prisvojila. Za kar je naša diplomacija v veliki meri sama kriva s stalnim ponavljanjem tistih “naših hrvaških prijateljev” in “evropskega obnašanja”. Ampak zdaj smo tam kjer smo in to predvsem s takimi politiki, ki mislijo tako, kot J. Sever. Saj smo že vsega siti! Naj že kdo odloči, da bo mir! In potem gremo vsi na morje. Hrvaško.

Komentiraj