Sunday 19. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Vlada pada

28. april 2009 ob 10:19 | Jani Sever |

Javnomnenjske ankete beležijo hud zdrs priljubljenosti vlade in vladnih strank. Razlog je enostaven. Dekleta in fantje se kregajo. Kdo ima prav, kot kaže, niti ni pomembno. Za kaj takšnega je potrebno več časa. A tudi to bo gotovo prišlo na vrsto.

Dnevnik, Finance in Pop TV so objavili svoje redne ankete. Rezultati so skorajda šokantni. Kljub temu pa najbrž nikogar ne presenečajo. Gre za šok, ki je bil pričakovan. Edino vprašanje je bilo, ali se bo Zaresu njegova protitajkunska akcija obrestovala. Odgovor je zaenkrat nejasen. Zares je v Financah nekoliko pridobil. Z okoli devet se je dvignil na okoli enajst odstotkov. Po meritvah Ninamedie je rezultat ravno nasproten. Podobno velja za LDS. Pri Ninamedii se je stranka dvignila s petih na šest odstotkov. V Financah se je s petih spustila nekoliko pod pet odstotkov.

Glede prve vladne in prve opozicijske stranke so rezultati precej bolj enoznačni. SD je po obeh meritvah padla z okoli 25 odstotkov na nekaj več kot 21. SDS pa se je po podatkih POP TV in Dnevnika dvignila s 17 na 20, po meritvi Financ pa z 21 na 22 odstotkov in tako celo prehitela SD. Enako jasni so rezultati glede javnomnenjske podpore vladi. V Financah vlado podpira 46 odstotkov anketiranih, ne podpira pa je 34 odstotkov. Še bolj katastrofalno nizka je podpora izmerjena za POP TV in Dnevnik. Vlada je neuspešna za skoraj 54, uspešna pa le za 37 odstotkov vprašanih. Vsekakor so to številke, zaradi katerih bi se morali v vsaki vladni koaliciji zelo resno zamisliti.

A vprašanje je, nad čem naj se sedanja vlada sploh zamisli, če neprijetnosti situacije ob reprogramiranju kredita NLB Infondu ni razumela že na začetku. Dogajanje je bilo burno in akterji glasni. Javnost pa se ob vseh komentarjih očitno ni mogla odločiti kdo ima prav. Ni se zgodila enoznačna podpora Zaresu in njegovim protitajkunskim potezam, niti LDS in bančnemu poslovanju kot si ga predstavlja trenutno vodstvo NLB. Zdi se, da je vprašanje za javnost preveč zapleteno. Hkrati pa vnaša v podporo odločnemu delovanju policije, ki je zadnje tedne delovala na adrenalinu, neprijetne pomisleke.

Zdaj je jasno samo, da je vlada padala in da je tudi padla. In z njo je zdrsnila tudi prva vladna stranka. In tudi predsednik vlade. Zaključek javnosti je povsem enostaven. Vlada, predsednik vlade in prva vladna stranka situacije ne obvladujejo. Poleg tega vlada, ki preživlja tako oster notranji spor, nikoli ne more biti deležna podpore. Dosedanji potek tajkunske zgodbe, oziroma pomiritev, ki so jo dosegle vladne stranke in za katero ne vemo, kaj točno prinaša, neodločnost vlade kot celote še dodatno poudarja. Le kaj bo sledilo? Koliko časa bo potrebno, da bomo priča novemu notranjemu spopadu?

Pričakovano je vladna kriza povzročila dvig največje opozicijske stranke. A to ni edini vzpon, ki so ga zaznale tokratne meritve. Predvsem je opazen dvig priljubljenosti Mateja Lahovnika, gospodarskega ministra, ki je bil v zgodbo najbolj vpleten in je celo grozil z odstopom. Nekoliko pa se je popravil rejting tudi predsedniku Zares Gregorju Golobiču. Sporočilo javnosti je torej kljub vsemu dovolj zgovorno tudi glede vsebine vladnega spora. Dolgoročni učinki šele prihajajo. Vlada s podporo reprogramiranju tajkunskih kreditov enostavno ne more računati na priljubljenost. Tudi če bi bila sicer složna.

Ob tem si velja zapomniti odgovore na vprašanje v javnomnenjski raziskavi Financ, ki kažejo, da je s splošnimi razmerami v družbi zadovoljnih 20 odstotkov, zelo zadovoljnih pa so le 3 odstotki anketirancev. Vedno manj pa je tistih, ki niso niti zadovoljni niti nezadovoljni. Pred štirimi meseci naj bi jih bilo več kot polovica, zdaj so jih namerili samo še 38 odstotkov. Na drugi strani se nezadovoljstvo hitro povečuje. Nezadovoljnih je kar 25, zelo nezadovoljnih pa 14 odstotkov, kar je kar 6 odstotkov več kot prejšnji mesec. V takšnih razmerah si ljudje pač želijo voditelje in ne vlade, ki je med seboj sprta.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. NoMercy pravi:

    a je sploh važno kakšni so rezultati??
    bistveni sta dve stvari:
    da agencija uspe komu prodati svojo raziskavo
    in
    da je vsaka stranka s kakšno raziskavo zadovolna in jo potem lahko referira.
    Vse ostalo pa je pač polnjenje medijskega prostora, ker od novinarjev pač ni pričakovati, da bodo sami sproducirali karkoli.

  2. lucko pravi:

    @NoMercy:

    Nebi se cisto strinjal s to tezo. Tudi ce rezultatom ne vrjames kazejo vsaj trend. In brez skrbi, da vse stranke ti rezultati zanimajo. In ne le tisti, ki jih navajajo kot referenco, tudi tisti, ki jim niso naklonjeni. Morda si nekatere stranke sicer zakrivajo oci in pravijo, da rezultati niso tocni, ampak rezultat tega je potem zgodba NSi…

  3. desperado pravi:

    No Mrecy: podpišem in dodajam !!!

    Od novinarjev tudi nihče ne pove pravega ozadja in sicer, da je totalna štala, vse skregano povprek, da se Lahovniku ne da delat in bi raje šel v Bruselj, katere posle bo Golobičeva ULTRA dobila od države,
    itd itd itd

  4. tiib pravi:

    Glavno, da so novinarske konference predsednika vlade na nivoju in govori brez čudnih naglasov. :-))

  5. kritika pravi:

    Kaj je narobe, če je bilo vse v skladu z zakonodajo. Prepričan sem, da se v ozadju in daleč od dosega novinarjev dogaja novo še večje lastninjenje, ki mu tudi vlada ni kos. Tudi v Ljubljani.

  6. angie pravi:

    vidim, da nihče od komentatorjev ni razumel prispevka…

  7. kritika pravi:

    Res je Angie.Mislim pa, da je morda vlada res padla, da pa ne more pasti dokler ne bo jasno, kdo jo bo nasledil. Ankete namreč še niso pokazale druge možnosti in mislim da tudi opcija, ki jo je napovedal urednik Financ, da nam bosta vladala ali Janša, ali Golobič ni realna.Če vladi popularnost
    pada zaradi nesloge ali zaradi reprogramov kreditov tajkunom je treba vedeti, da sta tajkune ustvarjali predvsem Zares (še kot del LDS) in seveda obdobje vladanja J.Janše. Enostavno ni nobene alternative.
    Tudi nevarnosti, da bi se vrnil Janša ni.

  8. NoMercy pravi:

    @ angie: in zakaj nas ti ne prosvetliš???
    Je pa že naslov idijotski in razen ciničnega komentarja ne zasluži omebe.

  9. duko pravi:

    Mislim, da v rezultatih teh anket ni nič tragičnega in še posebej nič nepričakovanega. V tej gospodarski situaciji bi trpela vsaka vlada, Janševa po mojem še bolj. Ljudje razmišljajo precej preprosto po banalnem pravilu, ali je rit polna ali ne. In zdaj žal ni. Da pa imajo populistični izpadi vedno svoj učinek je dokaz Lahovnikov nastop. Kdor ima spomin, ki seže vsaj nekaj let nazaj, se bo spomnil, kako je ta mož prikazoval svojim študentom lastninjenje BTCja, kar velja danes za klasičen, čeprav nekaznovan tranzicijski kriminal, kot primer uspešnega lastninjenja družbenega premoženja. Zato so zame njegovi nastopi čisti show in iskanje povoda, da bi se ministrske funkcije elegantno znebil in zajadral v mirnejše, pa še vedno odlično plačane vode evroposlanca.
    V splošnem pa so nastopi vodij strank, ki se navidezno prepirajo, navaden igrokaz. Gre za konkretne interese in pri tem ni nihče bolj lev ali bolj desen, da o poštenosti do državljanov niti ne govorimo. Ko si bomo to priznali in na stranke gledali s tega stališča, bodo tudi rešitve bolj realistične.

  10. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Svetlik & Pogačar GO HOME !!! _ _ _ _ _ _

    W 1.MAJ !

    W Država od kurca !

  11. Mimi pravi:

    Duko (@9), se strinjam.

  12. LacenFranz pravi:

    SD pelje Slovenijo v propad:

    http://www.youtube.com/watch?v=pHuxjR_g72U

  13. Pička pravi:

    Razlika je samo, da bi Janševa vlada trpela še bolj, če tudi bi delala boljše. To pa vsekakor postavlja vprašanje o neodvisnosti medijev. In žal je to zgodba, ki se vleče že od l. 9 in izgleda, da se bo nadaljevala tako dolgo, dokler ne bo jasno kdo so v tej presvetli Sloveniji desničarji in kdo so t.i. levičarji.

  14. Phoenix pravi:

    duko,

    mislil sem napisati komentar na to temo, pa si me prehitel. Nimam kaj dodati. Frutek je delal “eksperzitize” za ljudi, ki so se olastninili na podoben (ali enak) način kot ljudje, ki jih sedaj napada. Marš, naj gre iz vlade, dovolj je tega licemerja. Sicer pa, kaj je ta frutek v svojem življenju naredil, da se tako prsi? Šnelkurzdoktorat. Danes je magister že vsak, ki ima pet minut časa, če si pa vzame še kakšno minutko, je pa doktor. Da mi ne bi kdo očital politikantstva, bom priznal, da sem volil Zares.

  15. Phoenix pravi:

    duko,

    mislil sem napisati komentar na to temo, pa si me prehitel. Nimam kaj dodati. Frutek je delal “ekspertize” za ljudi, ki so se olastninili na podoben (ali enak) način kot ljudje, ki jih sedaj napada. Marš, naj gre iz vlade, dovolj je tega licemerja. Sicer pa, kaj je ta frutek v svojem življenju naredil, da se tako prsi? Šnelkurzdoktorat. Danes je magister že vsak, ki ima pet minut časa, če si pa vzame še kakšno minutko, je pa doktor. Da mi ne bi kdo očital politikantstva, bom priznal, da sem volil Zares.

  16. Dolfe pravi:

    Alternativa je dokaj enostavna. Oborožiti odpuščene delavce in jih usposobiti za kama uporabnike. Izdati naročilnico za izdelavo nekaj 100 000 kam in se lotiti komunajzerjev vključno tudi desnicakomunajzerjev. Le tako se lahko zaključi zgodba o legaliziranih političnih kriminalcih na Slovenskih tleh. To je moje mnenje, ne poziv!

Komentiraj