Odmevajoči goli

26. april 2009 ob 11:33 | Luka Lukič |

Svetovno prvenstvo je gotovo največji nogometni dogodek, ki enkrat na štiri leta mobilizra množice širom sveta že od tridesetih. No, resnici na ljubo v svojih začetkih svetovno nogometno prvenstvo ni uživalo take popularnosti, kot danes, šele po drugi svetovni vojni se je začel naskok priljubljenosti brcanja žoge. Toda o zgodovini svetovnih prvenstev bomo spregovorili kdaj drugič. Tokrat bomo obujali spomine na najbolj odmevne zadetke na svetovnih prvenstvih. Zadetke, ki so v spominu ostali bodisi zaradi impresivnosti, bodisi zaradi okoliščin ali posledic.

Rojstvo legende
Na lestvici najtrofejnejših reprezentanc, kar zadeva svetovno prvenstvo, vodi Brazilija s petimi naslovi prvaka (prva zasledovalka je Italija z naslovom manj). V dresu brazilske reprezentance pa je v dveh desetletjih od leta 1958 blestel danes za mnoge najboljši nogometaš vseh časov Pele. Pele je leta 1958 v dresu brazilske reprezentance postal odmeven prav na svetovnem prvenstvu na Švedskem. Pele je oblekel dres brazilske reprezentance pri 17-ih letih in s soigralci popeljal Brazilijo do naslova prvaka. V finalu je brazilska reprezentanca s 5:2 premagala gostiteljico Švedsko, Pele pa je dosegel dva zadetka. Njegov prvi zadetek (za 3:1) v 55. minuti pa danes velja za enega najlepših zadetkov v zgodovini svetovnih prvenstev, zaradi visoke žoge, s katero je prelisičil švedskega branilca in poslal žogo v mrežo. Pele je ob koncu dodal še en zadetek za končnih 5:2 in tako poskrbel za odmeven začetek svoje bogate kariere. (Celoten posnetek finala lahko vidite tukaj.

Totalni nogomet
Čeprav Nizozemska reprezentanca ni nikoli osvojila naslova svetovnega prvaka pa je v sedemdesetih krojila vrh svetovnega nogometa. Leta 1974 in 1978 je v finalu svetovnega prvenstva obakrat izgubila proti gostiteljski reprezentanci. Leta 1978 je poraz doživela po podaljških proti Argentini, vendar kljub temu zadržala ugled reprezentance, ki igra totalni nogomet. Na tem svetovnem prvenstvu je Arie Haan dosegel dva izjemna zadetka, enega prav proti krvnikom nizozemske reprezentance in finala leta 1974 – reprezentanci Zahodne Nemčije, s čimer je pripomogel svoji izbrani vrsti do preboja v finale. Haanov zadetek od daleč danes velja za enega najbolj spektakularnih zadetkov.

Božja roka
Najbolj razvpit kontroverzen zadetek je dosegel sedanji selektor argentinske reprezentance in ena izmed večjih nogometnih legend Argentinec Diego Armando Maradona leta 1986. Argentina je na koncu osvojila naslov, v četrtfinalu pa se je pomerila z reprezentanco Anglije, kjer je Maradona z dvema zadetkoma poskrbel za zmago z 2:1. Prvi zadetek pa ostaja eden izmed bolj kontroverznih, saj si je pri njem »El Diego« pomagal z roko, od koder tudi izvira znameniti vzdevek »hand of god«. Se je pa Diego odkupil z drugim zadetkom na tekmi, ki prav tako velja za enega izmed lepših v zgodovini svetovnih prvenstev, zaradi spektakularnega prodora iz sredine igrišča.

V senci
Medtem ko je Maradona leta 1986 z Argentino slavil svoj naslov prvaka, pa je gostiteljica Mehika izpadla v četrtfinalu. Mehika sicer ni nikoli posegala po najvišjih mestih na svetovnih prvenstvih, je pa to reprezentanca, ki je nikoli ne velja odpisati. Mehika je bila dvakrat tudi gostiteljica svetovnih prvenstev in leta 1986 je na srečanju proti Bolgariji domače gledalce navdušil Manuel Negrete, ki je dosegel enega najlepših zadetkov vseh časov, kar zadeva prvenstva.

Prodorno
Reprezentanca Savdske Arabije, je sicer v zadnjih desetletjih redna udeleženka svetovnih prvenstev, vendar je večinoma v podrejenih vlogah. Leta 1994 pa so v ZDA dosegli preboj v osmino finala, kjer so izpadli proti kasneje bronastim Švedom. Odločilno srečanje za preboj v osmino finala je bila tekma proti Belgiji, na kateri je edini zadetek dosegel Saed Al Owairan, ko je po izjemnem prodoru iz svoje polovice preigral štiri belgijske reprezentance in na koncu še vratarja Preud’hommea, v 5. minuti za končnih 1:0, ki je Savdski Arabiji prineslo najvišjo uvrstitev na prvenstvih. Owairanov prodor je še vedno eden impresivnejših.

Smrtna kazen
Leta 1994 pa se je zgodil še zadetek, ki je nad nogomet pripeljal črno senco. Reprezentanca Kolumbije je na Svetovno prvenstvo odpotovala z visokimi pričakovanji, vendar izpadla že v prvem krogu. Po porazu z Romunijo, se je Kolumbija pomerila z reprezentanco ZDA in si po porazu zaprla vrata v nadaljevanje tekmovanja. Prvi zadetek za ZDA je padel po nespretnem posredovanju branilca Andresa Escobarja, ki je matiral lastnega vratarja. ZDA je na koncu slavila z 2:1, Escobarja pa je po povratku v domovino pričakal atentator, ki je pred diskoteko Escobarja ustrelil in se pri tem drl »goool«. Umora je bil kasneje obsojen telesni stražar Humberto Munoz Castro, domnevnih povezav z ilegalnimi stavnicami pa niso organi pregona nikoli dokazali. Zadetek, ki je Escobarja stal življenja, pa ostaja ena izmed bolj tragičnih zgodb v svetovnem nogometu.

Afriška presenečenja
Zadnja desetletja je v navadi, da prvo srečanje na vsakem Svetovnem prvenstvu odigra zmagovalec prejšnjega. Navadno gre za srečanje branilca naslova s kako reprezentanco, ki velja za podrejeno. Dvakrat pa sta afriška predstavnika uspela pripraviti presenečenje že ob samem začetku prvenstva. Leta 1990 je Kamerunec Francois Omam-Biyik posrkrbel za senzacijo, ko je z zadetkom pomagal reprezentanci Kameruna do zmage z 1:0 nad tedanjimi prvaki, reprezentanco Argentine. Kamerun je na koncu prišel do četrtfinala, kjer je klonil proti Angliji, Argentina pa se je uspela skozi šivankino uho izvleči skozi skupinski del in na koncu prišla do finala, kjer jo je ugnala reprezentanca Nemčije.

Leta 2002 je poleg slovenske izbrane vrste na Svetovnih prvenstvih prvič nastopila tudi reprezentanca Senegala. V otvoritvenem srečanju so se Senegalci pomerili z tedanjimi nosilci Francozi in tako kot Kamerunci leta 90, pripravili presenečenje že na začetku prvenstva, ko so ugnali favorizirane Francoze z 1:0. Edini zadetek na srečanju je dosegel Papa Bouba Diop. Senegal je s svojimi lepimi predstavami prišel do četrtfinala, kjer so jih izločili kasneje bronasti Turki, Francija pa se je presenetljivo poslovila že v skupinskem delu, brez doseženega zadetka.

Ognjeni
Leta 1998 je presenečenje prvenstva pripadlo reprezentanci Hrvaške, ki so proti pričakovanjem osvojili tretje mesto v boju z Nizozemsko reprezentanco. Odločilni zadetek je dosegel Davor Šuker, ki je z lepim diagonalnim strelom matiral Van Der Sarja, in pristreljal bron hrvaški reprezentanci s končnih 2:1. Davor Šuker je s šestimi zadetki postal tudi prvi strelec prvenstva. Njegov zadetek proti Nizozemski, pa je poskrbel zato da se leto 1998 piše z zlatimi črkami v zgodovini hrvaškega nogometa.

Istega leta je lep slalomski prodor uspel tudi tedaj 19 let staremu Michaelu Owenu na tekmi osmine finala med Anglijo in Argentino. Zadetek po prodoru je Angleže popeljal v vodstvo z 2:1, vendar so na koncu po streljanju enajstmetrovk slavili Argentinci. Srečanje pa ostaja zabeleženo kot eno izmed najbolj dramatičnih srečanj v zgodovini svetovnih prvenstev. Med drugim tudi zaradi izključitve Davida Beckhama potem ko je brcnil Simeoneja, slednji je pol leta kasneje priznal, da je ob brci Beckhama zaigral bolečine.

Korejski dnevi
Leta 2002 je reprezentanca Južne Koreje dosegla svojo najboljšo uvrstitev v zgodovini svetovnih prvenstev, ko je pred domačimi gledalci prišla do četrtega mesta. Med drugim je reprezentanci Južne Koreje uspelo izločiti celo favorizirano Italijo. V osmini finala je med podaljški Jeon Hwang Ahn. Ahn je s ti. zlatim golom popeljal Korejo v četrtfinale, in poskrbel za presenečenje na svetovni ravni. Ahn je tedaj bil član italijanskega prvoligaša Perugie, kjer so mu po zadetku prekinili pogodbo. Kljub kasnejšemu opravičilu in ponudbi po obnovi pogodbe, pa se je Ahn odločil nadaljevati svojo pot na Japonskem.

Južna Koreja je na koncu klonila v polfinalu proti Nemčiji in v tekmi za tretje mesto proti Turčiji. Turčija je tedaj dosegla najhitrejši zadetek v zgodovini svetovnih prvenstev (najhitrejši zadetek v kvalifikacijah najdete na tukaj, poleg številnih ostalih zanimivosti). Dosegel ga je Hakan Šukur po osmih sekundah srečanja in s tem pripomogel Turčiji do končnega bronastega odličja.

Leto 2002 pa pomnimo tudi slovenski ljubitelji nogometa, kot edini nastop slovenske izbrane vrste na svetovnih prvenstvih. Naša izbrana vrsta ni ponovila lepih nastopov iz Eura 2000 in svetovno prvenstvo zapustila brez točk in s konflikti znotraj reprezentance, ki so končali slovensko nogometno pravljico. Slovenija je dosegla dva zadetka (proti Španiji in Paragvaju), Sebastijan Cimerotič pa se je vpisal v zgodovino kot strelec prvega slovenskega zadetka na svetovnih prvenstvih.

Enajstmetrovke
V primeru neodločenega izida rezultat odločajo podaljški in na koncu dostikrat kritizirano streljanje enajstmetrovk. Po neuspešnih poskusih sprememb pravil z uvedbo ti. zlatega gola in kasneje še slabše rešitve srebrnega gola je FIFA leta 2006 povrnila pravila nazaj k obveznim podaljškom dvakrat po 15 minut in končnemu streljanju enajstmetrovk. Dosedaj sta se dve finali končali s streljanjem enajstmetrovk (1994 in 2006). V prvem finalu je Brazilija premagala Italijo, na zadnjem svetovnem prvenstvu pa je Italija po enajstmetrovkah premagala Francijo. Izvajanje enajstmetrovk v finalu zadnjega svetovnega prvenstva pa še vedno velja za enega izmed najbolj impresivnih, saj so bili vsi streli domala neubranljivi, tako da je na koncu odločila vratnica.

Seznam seveda ni popoln, saj smo izpustili marsikatero spomina vredno situacijo. Spomine na podobne situacije bomo še obujali, za danes pa zaključimo z izborom najlepših zadetkov iz svetovnega prvenstva 2006 po izboru BBC.

Luka Lukič
Video: Youtube.com

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. silvestre pravi:

    Lep kolaž. :)

Komentiraj