Komentar - Miha

24. april 2009 ob 17:17 | Vest |

Voliti ali ne voliti za Evropski parlament je aktualno vprašanje s katerim smo na ZIP-u, Zavodu za kulturo dialoga, naslovi projekt, ki ga izvajamo v prvi polovici letošnjega leta. V projektu, ki ga v okviru programa Youth in Action podpira Evropska komisija, želimo skozi širjenje kritičnega pogleda na svet in racionalnega diskurza med mladimi odpirati razpravo o odnosu državljana - volivca do volitev, evropskih institucij - še posebej Evropskega parlamenta in do politične participacije nasploh.

Za projekt smo se odločili, ker med mladimi opažamo trend apatičnosti do političnega, nezainteresiranosti za družbeno problematiko in nepoznavanje ključnih elementov delovanja političnih sistemov in institucij. S številnimi aktivnosti želimo mlade tako predvsem informirati o volitvah v Evropski parlament, jim skozi diskusijo približati načine in pomembnost politične participacije ter v njih vzbuditi zanimanje za aktivno udeležbo v družbenih procesih.

V sklopu projekta izvajamo debatne šole (ena je v februarju potekala v Ormožu, druga se bo zgodila konec tega meseca na Debelem Rtiču), pripravljamo delavnice o politični participaciji in Evropskem parlamentu za mlade in mladinske delavce, izvajamo debatne turnirje, blogovski natečaj, pomemben del projekta pa so javne in televizijske razprave, kjer želimo v pogovoru s strokovnjaki, politiki, predstavniki nevladnih organizacij, mladimi in ostalimi zainteresiranimi odgovarjati na vprašanja vloge in dolžnosti volivca v demokratičnem procesu, pomembnosti volitev, smiselnosti udeležbe na volitvah (pri čemer se nam zdi čisto legitimno tudi mnenje, da se volitev ne udeležimo - da je le mnenje dobro argumentirano); pogovarjati se želimo o pomembnih evropskih temah kot so medkulturni dialog, lizbonska strategija, pomeni participacije za demokracijo v EU in podobno. Med razpravami, ki potekajo v različnih slovenskih mestih, je bila najbolj odmevna tista v Državnem zboru, v sklopu katere je potekalo tudi finale državnega debatnega tekmovanja za srednješolce.

Miha Andrič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. Obvezen pravi:

    juhej, tole bo naš precednik vlade…

  2. tomaz pravi:

    Malo otročje zveni.

  3. t-h-o-r pravi:

    logično, da smo mladi apatični, če pa imamo na voljo za voliti BEDAKE na eni strani ter KRETENE na drugi, vmes so pa še kakšni popolni RETARDI

  4. t-h-o-r pravi:

    btw a je tale že sploh mutiral LOL ;)

  5. MEFISTO pravi:

    Z ukinitvijo raznih Zavodov za kulturo dialoga, Mirovnih institutov, Liberalnih akademij indrugih nekoristnih zajedalcih bi na oltarju recesije lahko velio prhranili, pa še škode ne bi bilo nikakršne.

    Tako mladi, pa so se že naučili, kako je mogoče na lahek način zaslužiti denar in nekoristno zapravljati dragocen čas.

  6. tiib pravi:

    Tale bi moral nujno opraviti Rupajev test…

  7. tiib pravi:

    Ruparjev, seveda..

  8. erz pravi:

    Ja pa Cerkev če bi ukinli…

  9. MarkoNi pravi:

    Če želijo vzbuditi zanimanje, je tole najboljše način, da jim ne rata. Zehal sem že po 20 sekundah…

  10. wosoo pravi:

    Saj ni res, da ni izbire. Kar velika je. Na voljo imamo klerikalne in kmetavzarske stranke pa razne nacionalistične fanatike in druge čudake, pa take, ki pravijo, da se gredo zares itd.
    No, pozabil sem še na levosredinske in desnosredinske RITNICE.
    Res veliko jih je, tako da je odločitev kar težka.

  11. miha pravi:

    bla bla bla ble ble ble blek blek blek …

  12. miha pravi:

    blek blek blek njaa njaa njaa.. brlj brlj brlj… frr frrr..

    GROZA !! IN TAKI MAJMUNI NAM VLADAJO TUDI SICER… JAO JAO

  13. MEFISTO pravi:

    MIHA, a nisi vedel?

  14. Simon pravi:

    Jst bom volil. Ampak bom napisal št.82 in bom dodal svojega kandidata :) Miki Miška bo kr tapravi :) itak je vse skupi en sam cirkus!!!

  15. GlucoFort pravi:

    Glucofort Blood Sugar Support is an all-natural dietary formula that works to support healthy blood sugar levels. It also supports glucose metabolism. According to the manufacturer, this supplement can help users keep their blood sugar levels healthy and within a normal range with herbs, vitamins, plant extracts, and other natural ingredients.

Komentiraj