Komentar - Rado

23. april 2009 ob 14:31 | Vest |

Tema današnjega prispevka bo, kaj dela Banka Slovenije. Seveda, pri tem nikakor ne gre za neko teoretično, ampak popolnoma praktično vprašanje. Samo pomislite, Banka Slovenije, je kot najvišja institucija monetarne oblasti, odgovorna za regulativo na bančnem področju, oziroma za zakonski okvir poslovanja bank in njihov nadzor. In kaj počne vse te dni? Se ukvarja z vprašanjem o ustreznosti kreditnega poslovanja bank? Morda preverja utemeljenost aktivnosti teh poslovnih subjektov? Kje za vraga je guverner banke, ko potekajo prerekanja o NLB in tako imenovanih tajkunskih posojilih? Poslušamo namreč zgolj ministre, politike, padle podjetnike in podobne populistične orgazmatrone, čistih računov, s strani institucije, ki je najbolj odgovorna za delovanje bančnega sistema, pa od nikoder. Namesto ustrezne akcije Banke Slovenije smo danes priča pavšalnim pozivom k linču in izogibanju pravnih postopkov. Razloga za to, sta lahko samo dva. Najprej, očitno se je dokončno pozkazalo kako v tej državi, predvsem v nacionalnemu ponosu NLB, potekajo posli – po ukazu politične vrhuške. Ko gre gospodarstvu dobro se politično odrejajo brez vseh kriterijev krediti, ko gre slabo pa se ukvarjamo s »face saving« politiko in političnem iskanju krivcev po banki, ki je tako ali tako vseskozi delala po navodilih politike. In drugi razlog, Banka Slovenije je navadna slaboumna šala, od njene samostojnosti ni niti trohice, istočasno pa je podrejena politiki do te mere, da se vsakič trese kot šiba na vodi in čaka ukaze iz lokalnega cekaja. Skratka, na Banki Slovenije, očitno še vedno mislijo, da se piše leto 1945.

Rado Pezdir

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Rok pravi:

    Bravo Pezdir! Točno tko k si reku.

    V Sloveniji še danes nekateri ne vedo, čemu je namenjen kateri organ. Po zgledu “razvitih” držav smo ustanovili vse mogoče organe, ki jih seveda “demokratično-kapitalistična” država mora imet. Žal pa so potem tisti, ki so zavzeli položaje v teh institucijah pozabili naštudirati tudi, kaj je njihovo delo. Institucije vodijo popolnoma brez vizije, ciljev in kar je najhuješe brez poslanstva.

  2. Zbik pravi:

    Ne vem, kaj mislijo na banki. Vsekakor pa imam na sumu Pezdirja, da misli, da je zdaj še vedno leto 1945.

  3. luka pravi:

    kaj delajo…:)

    za 4k na mesec se praskajo po pički….in hodijo na malco…..

  4. Q_ pravi:

    Matr, a ni Pezdir neoliberalc?!

    Zdej pa naj bi centralna banka presojala vsebinsko ustreznost kreditov?!!!!!

    Neverjetna konsistentnost. :-(

  5. tomaz pravi:

    Jao Jao Vest. Znova Pezdir, ker Mrkaića ni. Kakšna konsistenca, kdo goji take
    visoke upe?

  6. Jack pravi:

    Spet ta?!? Pa kaj je on? Dvorni komentator tukaj gor?!?

  7. BOTA pravi:

    Ne gre samo za strogo in hladno bančno vprašanje. Gre za mnogo več. Gre za krizo vrednot, ki je predvsem posledica “kazino” kapitalizma. Predvsem tistih “hazarderjev”, ki so igrali za naš denar in ki sedaj pričakujejo, da jih bomo mi vsi rešili iz situacije, v kateri so se znašli. Ne samo da to pričakujejo, celo zahtevajo in so pripravljeni svoje uveljaviti tudi z izsiljevanjem.
    Vse skupaj je že tako bizarno, da se že upira zdravemu razumu. In to bi morala spoznati tudi Banka Slovenije. Čim prej tem bolje.

  8. Q_ pravi:

    Ne gre za krizo vrednot.

    Vrednote in ideologija so jasne; egoizem je tisto gonilo, ki naj bi družbo naredil boljšo in bogatejšo.

    Razen popolnega poloma se ni zgodilo povsem nič novega, niso se spremenile niti prakse niti vrednote. Če pa bi poslušali ideologe zgornjega kova, bi bili trgi še manj regulirani, zasebni interesi bi še bolj krojili usode vseh.

  9. NoMercy pravi:

    in kaj je za sto_riti ???

    eh - sto gat (na glavo - pa dva svinčnika v nos)

  10. Kadrovik SDS pravi:

    Pizdir očitno ne pozna pristojnosti BS. Banka SLovenije vsekakor ni pristojna za posamezne posle ampak za nadzor nad kapitalsko ustreznostjo in likvidnostjo bančnega sistema. Tlačiti not BS je čisto politična gesta. Mencingerja pa ni omenil?

  11. Nostradamus pravi:

    Jebi ga, danes so se pa oglasili. BS namreč, ampak se strinjam z Pezdirjem, da nekaj mesecev prepozno. Morda leto ni 45, je pa bližje 70-tim.

Komentiraj