Friday 17. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Fašizem in Slovenci

6. april 2009 ob 20:43 | Anja Grahek |

V Muzeju novejše zgodovine so odprli razstavo Fašizem in Slovenci, kjer so predstavljena likovna dela, fotografije in življenske zgodbe o odnosih med Slovenci in Italijani v času fašizma pred in med 2. svetovno vojno. Na ogled so postavljena dela slovenskih umetnikov, ki so bili med vojno internirani v taborišča Rab in Gonars, kjer so v težkih razmerah, daleč od doma, pa tudi daleč od fronte in tako nezmožni pomagati svojemu narodu, beležili vtise taboriščnega vsakdana, pa tudi svoj pogled na ta grozljivi čas. Mnoga likovna dela in muzealije so razstavljene prvič oziroma po več desetletjih. Pomemben del razstave sta dve zbirki podatkov o žrtvah fašizma. Nataša Nemec iz Goriškega muzeja je zbrala prvi osnutek popisa vojakov slovenskega rodu, ki so izgubili življenje kot mobiliziranci v italijansko vojsko od 10. junija 1940 do 8. septembra 1943.

Umetniki, katerim je skupna taboriščna izkušnja, so bili med drugim Nikolaj Pirnat, Drago in Nande Vidmar, Vito Globočnik, Stane Kumar in Vlado Lamut, v pregnanstvu v italijanskih mestih pa je ustvarjal tudi slikar Ljubo Ravnikar.

Razstava bo na ogled v Muzeju Novejše zgodovine Slovenije do konca oktobra 2009.

Anja Grahek, video Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. koseski pravi:

    odlično postavljena razstava, prepričljiva, pretresljiva
    priporočam ogled s berlusconiju
    kip graziollija je kombinacija obrazov b mussolinija in j broza (skratka dveh bratov po krvavosti

  2. angie pravi:

    Hm, bo treba pogledat…
    …tudi moj oče je bil interniran v Gonarsu, od decembra 41 do kapitulacije sept.43, skupaj s pesnikom Cenetom Vipotnikom, ohranjen pa imamo listek s Pirnatovo risbo, ki mu jo je podaril v taborišču….

  3. kaktus pravi:

    V DEJANJIH NAŠIH SLOVENSKIH KOMUNISTOV JE VGRAJENO VELIKO FAŠISTIČNEGA, NACIONALSOCIALIZMA- HITLERJANSKEGA, ŽE V POZDRAVU SAMEM ! HEIL, HEIL, ZRDAVO ZDRAVO, V POPOLNEM PREVODU !

  4. rukar pravi:

    Fašizem, izobčanje, prezir je v naš prostor vnesel samo komunizem !
    DARWINOVA TEZA O PREŽIVETJU MOČNEJŠEGA V PRIRODI, SO IZTIRJENECI, MARX IN RAZLAGALCI, VNESLI TUDI V SOCIOLOGIJO ! IZTREBLJANJE CELIH NARODOV IN IDEOLOŠKIH NASPROTNIKOV JE OPISAN IN VNEŠEN V MARXOVEM “KATEKIZMU” !
    DOKAZI SO BILI FILMSKO DOKUMENTIRANI V PONEDELJKOVI ODDAJI ! Se bo v podganji ministrici kaj premaknilo ?

Komentiraj