Friday 17. May 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Škofjeloški pasijon

5. april 2009 ob 12:00 | Nejc Jemec |

Do konca aprila bodo ulice Škofje Loke v znamenju Škofjeloškega pasijona. V predstavi na prostem, ki jo vnovič uprizarjajo po devetih letih, sodeluje več kot 700 igralcev. Delo, ki velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, je leta 1721 napisal kapucin pater Romuald Marušič. Škofjeloški pasijon poteka kot procesija, ki je razdeljena na prizore iz Biblije. Zgodbo od Adamovega in Evinega padca do Kristusovega trpljenja igralci uprizarjajo na prenosnih odrih, vozovih, konjih, ko se premikajo med štirimi prizorišči. V naslednjem videu je nekaj odlomkov s petkove predstave. Spored naslednjih pa najdete na uradni spletni strani.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Ifit pravi:

    Uau. Kostumografija pa ga zmaga.

  2. TončekSoprano pravi:

    Ravnokar sem se vrnil iz Škofje Loke in vam rečem se splača pogledat.

  3. Georg pravi:

    Trplenje našega gospoda Jezusa Kristusa v Škofje Loki sem si ogledal že pred leti. Zadeva je bila že takrat zelo fascinantna. Občudoval sem nastopajoče, ki so se zelo vživeli v vloge in obdobje tistega časa, sploh pa sem občudoval nastop mladega igralca, v vlogi Jezusa Kristusa.
    Slovenci se premalo zavedamo pomena naše pisne kulturne dediščine, svojih krščanskih korenin in sploh zanimive naše igralske tradicije. Hvala Bogu, da komunistični režim ni vsega ljudskega izročila uničil, čeprav je v preteklosti vse, kar je imelo verno slovensko ljudstvo rado, poniževal in preperečeval.
    Nekatere krščanske šege in navade, vezane na vaške dogodke, pa so že izginile. Nadomestili so jih obvezni državni predpisi.

  4. Iax pravi:

    Georg dej nehi no. Tud na nekomunističnem zahodu ljudski običaji propadajo pod nekimi uplivi modernizacije. Pasijon je prvič propadel sredi 18 stoletja in po tem ni bil izvajan 200 let pa ni bilo nobenega komunizma vmes. Slovensko verno ljudstvo je imelo rado tud čarovniške procese za kar je najbrž tudi res škoda, da so propadli. Maš kako mnenje o trerezijansko-jožefinskih reformah?

  5. Nervogen Pro pravi:

    Nervogen Pro is a cutting-edge dietary supplement that takes a holistic approach to nerve health. It is meticulously crafted with a precise selection of natural ingredients known for their beneficial effects on the nervous system. By addressing the root causes of nerve discomfort, Nervogen Pro aims to provide lasting relief and support for overall nerve function.

Komentiraj