Poraz v Belfastu

2. april 2009 ob 2:02 | Luka Lukič |

Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji 6. tekmi doživela drugi poraz v kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo 2010. V Belfastu je slovensko izbrano vrsto z 1:0 premagala reprezentanca Severne Irske. Prvi polčas je postregel z igro pretežno na sredini igrišča, do izrazitih priložnosti pa niso prihajali ne eni ne drugi. Iz prvega polčasa velja izpostaviti priložnost Miša Brečka, ki jo je ubranil vratar Severne Irske, ob koncu polčasa pa je prosti srel Novakoviča preusmeril živi zid. V drugem polčasu so Irci začeli z agresivnejšo igro, do prve izrazite priložnosti pa je ponovno prišla slovenska reprezentanca, preko Roberta Korena, čigar strel od daleč pa je zaustavila prečka. V 73. minuti so igralci Severne Irske izkoristili eno redkih priložnosti in Warren Feeney je z glavo prelisičil Jasmina Handanoviča za končnih 1:0. Do konca srečanja je še eno priložnost zapravil Novakovič.

Warren Feeney
Warren Feeney je z galvo popeljal Irce do zmage Foto: bbc.co.uk

Slovaška je na gostovanju pri Češki slavila z 1:2. Slovake je v vodstvo popeljal v 22. minuti Šestak. Čehi so izenačili osem minut kasneje z avtogolom Škrtela. Končnih 1:2 je sedem minut pred koncem postavil Jendrišek. Slovaška ima tako s tekmo manj še vedno najboljše izhodišče za neposredno uvrstitev na SP.

Reprezentanca Poljske je pred domačimi gledalci opravila formalnost in osvojila tri točke proti San Marinu z izzidom 10:0.

Skupina 3

moštvo tekem zmag remijev porazov goli točke
Severna Irska 7 4 1 2 12:6 13
Slovaška 5 4 0 1 10:6 12
Poljska 6 3 1 2 18:7 10
Češka 6 2 2 2 6:4 8
Slovenija 6 2 2 2 5:4 8
San Marino 6 0 0 6 1:25 0

Lestvica na prvi pogled sicer ne izgleda ugodno za slovensko reprezentanco, vendar je še vedno potrebno upoštevati dejstvo, da slovenska izbrana vrsta edina še ni odigrala niti ene tekme s San Marinom (Poljska in S. Irska sta odigrali obe tekmi, Češka in Slovaška pa eno). Upoštevajoč outsidersko vlogo San Marina ima slovenska izbrana vrsta še vedno vse možnosti za uvrstitev tudi na prvo mesto, bo pa sedaj to bistveno težje, saj bi za prvo mesto bilo poleg San Marina potrebno premagati tako Poljsko doma, kot tudi Slovaško v gosteh. Prav tekma s Slovaško bo očitno odigrala vlogo odločilnega srečanja. Slovaška kljub dobrim rezultatom ni nepremagljiva reprezentanca, bo pa za zmago potrebno odnesti lekcije iz tekem proti Češki in Severni Irski ter pokazati kaj več od obupanih dolgih žog proti Novakoviču.

Preostale skupine

Skupina 1
V skupini 1 sta vodilni ekipi Danska in Madžarska vknjižili tri točke. Danci so doma s 3:0 ugnali Albanijo in imajo po petih tekmah 13 točk. Madžarska je doma prav tako s 3:0 ugnala Malto in ima tako kot Danska 13 točk, vendar tekmo več. Portugalska (5 tekem), Švedska (4 tekme) in Albanija (7 tekem) imajo 6 točk, Malta je na zadnjem mestu s točko.

Madžarska 3:0 Malta

Skupina 2
V derbiju skupine 2 je Grčija doma z 2:1 premagala Izrael in tako ostaja na prvem mestu lestvice s 13 točkami. Prav toliko točk ima tudi Švica, ki je doma z 2:0 premagala Moldavijo. Latvija se je z domačo zmago z 2:0 nad Luksemburgom prebila na tretje mesto z 10 točkami, Izrael ima 9 točk, Luksemburg ima 4 točke, Moldavija pa je zadnja s točko.

Grčija 2:1 Izrael

Skupina 4
V Skupini 4 ostaja v vodstvu Nemčija, ki ima po zmag1 na gostovanju pri Walesu z 0:2 16 točk. Rusija je zmagala na gostovanju pri Liechtensteinu z 0:1 in ima 12 točk. Sledi ji Finska s sedmimi točkami in tekmo manj, medtem ko so Wales s 6 točkami (6 tekem), Azerbajdžan (1 točka) in Liechtenstein (1 točka) praktično že odpisani.

Wales 0:2 Nemčija

Skupina 5
V Skupini 5 je Španija s preobratom v zadnji minuti slavila v Turčiji z 1:2 in tako ostala na prvem mestu z 18 točkami. Na drugem mestu je reprezentanca Bosne in Hercegovine, ki je doma z 2:1 premagala Belgijo in ima tako 12 točk. Turčija je z 8 točkami tretja, Belgija pa s sedmimi četrta. Estonija je doma z 1:0 premagala Armenijo in ima tako sedaj 5 točk, Armenija pa je zadnja s točko.

Turčija 1:2 Španija

BiH 2:1 Belgija

Skupina 6
V skupini 6 je Anglija z zadetkom Terryja pet minut pred koncem z 2:1 premagala Ukrajino in ostaja na prvem mestu s 15 točkami. Hrvaška je z zmago nad Andoro z 0:2 ostala na 2. mestu z 10 točkami. Tretja je Ukrajina s sedmimi točkami in tekmo manj. Na četrto mesto pa se je prebila reprezentanca Belorusije z zmago nad Kazahstanom z 1:5 in ima tako 6 točk. Kazahstan ostaja pri treh točkah, Andora pa ostaja brez točk.

Anglija 2:1 Ukrajina

Skupina 7
V skupini 7 na prvem mestu ostaja Srbija z 10 točkami, Francija je še drugič z zadetkom Riberyja premagala Litvo z 1:0 in se tako na po točkah izenačila s Srbijo. Litva je z devetimi točkami zdrsnila na tretje mesto. Avstrija se je z zmago z 2:1 nad Romunijo prebila na četrto mesto (7 točk) Romunija je na petem (4 točke), na zadnjem mestu pa so Ferski otoki s točko.

Avstrija 2:1 Romunija

Skupina 8
V skupini 8 sta se v derbiju vrha lestvice pomerili Italija in Irska. Giampaolo Pazzini je že v 4. minuti prejel rdeči karton in tako postavil italijanski rekord v hitri izključitvi. Srečanje se je končalo z 1:1, tako da na vrhu ostaja Italija z 14 točkami, Irska pa je druga z dvema točkama manj. Bolgarija se je z zmago z 2:0 nad Ciprom prebila na 4. mesto in ima 7 točk. Četrti je Ciper s štirimi točkami. Gruzija in Črna Gora sta odigrali remi z 0:0 in tako ostajata na dnu lestvice s tremi točkami.

Italija 1:1 Irska

Skupina 9
V skupini 9 je Nizozemska s 4:0 premagala Makedonijo in ostaja na prvem mestu s 15 točkami. Škotska je doma z 2:1 premagala Islandijo in ima na drugem mestu 7 točk. Islandija je tretja s 4 točkami, Makedonija ima 3 točke, Norveška pa je zadnja z dvema točkama.

Nizozemska 4:0 Islandija

Za konec še skok v Južno Ameriko, kjer je reprezentanca Argentine na gostovanju pri Boliviji doživela pravo malo katastrofo, saj so bili Bolivijci uspešnejši od varovancev Diega Maradone s kar 6:1.

Luka Lukič
Video: Youtube.com & Sapo.pt

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Kukulele pravi:

    Večina zgornjih posnetkov ne dela …

  2. Luka Lukič pravi:

    Popravljeno…

Komentiraj